האם המודל של הפד' עדיין רלוונטי?

נציגי הפד' טענו מספר פעמים בחודשים האחרונים כי התנהגות עקומת האג"ח של ארה"ב איננה משמעותית כפי שהייתה בעבר. סקר ה-ISM האחרון מאותת בצורה ברורה כי הכלכלה האמריקנית מאיטה בצורה חדה, והסיכונים לגלישה למיתון בחודשים הקרובים עלו משמעותית
 | 
telegram
(1)

התהפכות עקומת האג"ח האמריקני הפכה לנושא החם בוול סטריט בתקופה האחרונה, בעיקר בזכות העובדה כי מדובר באינדיקטור האמין ביותר לביצועי הכלכלה בעשורים האחרונים. נזכיר כי לפני כל מיתון במהלך העשורים האחרונים, התרחש היפוך בעקומת האג"ח האמריקני. למרות זאת, נציגי הפד' ניסו (ועדיין מנסים) לטעון כי עקומת האג"ח האמריקנית איבדה מאמינותה, וכי "הפעם זה אחרת". נתוני ה-ISM שפורסמו אמש במגזר הייצור האמריקני מצביעים כי למרות הטענות של הפד', לעקומת האג"ח יש עדיין חשיבות מכרעת בהתנהגות הכלכלה.

מודל הפד' ל"הסתברות למיתון ב-12 החודשים הקרובים" הצביע בחודש האחרון כי ההסתברות למיתון בשנה הקרובה עומדת על 37.92%, ההסתברות הגבוהה ביותר מאז 2008. אם מבצעים נרמול של הנתונים ל-4 העשורים האחרונים, מדובר על הסתברות של כ-49%.  נציין כי העדכון הבא צפוי להתפרסם בימים הקרובים, כאשר ההסתברות צפויה לעלות עוד לנוכח העובדה כי העקומה נותרה הפוכה  בחודש האחרון (3 חודשים - 10 שנים).

ההסתברות למיתון ב-12 החודשים הקרובים לפי הפד'

כותרת ראשית

- כל הכותרות

סקר ה-ISM שפורסם אמש מאותת בצורה ברורה על סכנה לגלישה למיתון בחודשים הקרובים. הסקר ירד בחודש האחרון לרמה של 47.8 נק', כאשר מדובר בחודש שני ברציפות שהסקר נמצא מתחת לרף ה-50 הנק', ומדובר בנתון החלש ביותר מאז יוני 2009 (לכתבה המלאה). הפרט הבולט בדו"ח אמש הוא הקריסה בהזמנות החדשות לייצוא, דבר שמאותת על ירידה נוספת של המדד הסופי בחודשים הקרובים.

נתוני ההזמנות לייצוא מול מדד ה-ISM, האטה נוספת צפויה בחודשים הקרובים? קרדיט: דויטשה בנק

כפי שהסברנו באוגוסט האחרון (לכתבה המלאה), עקומת האג"ח היא לא רק אינדיקטור למיתון, היא גם יוצרת אותו. כאשר עקומת האג"ח מתהפכת/משתטחת,  מרווחי האשראי של הבנקים נחתכים, דבר שמקטין את כדאיות מתן ההלוואות מצד הבנקים, ובפרט אם אתה בנק חלש שמתקשה להשיג את ההון לפעילות השוטפת. כמות האשראי מהבנקים לפרטים במשק יורדת. כאשר הכלכלה היום מבוססת על חוב, הקטנת האשראי מצד הבנקים יוצרת האטה בפעילות הכלכלית.

האם הנציגים בפד' לא מכירים עובדה זו? התשובה היא שהם בוודאי יודעים זאת, אך בהגדרה אסור לבנק מרכזי להיות "פאסימי על הכלכלה" כי הדבר יוביל ל"נבואה המגשימה את עצמה". 

הגרף הבא מציג את הקשר בין סקר ה-ISM לעקומת האג"ח בארה"ב (10 שנים- שנתיים), והעלנו אותה לראשונה בדצמבר האחרון, והזכרנו אותה בחודשים האחרונים (לכתבה המלאה). מבנה עקומת הנוכחי בארה"ב מאותת כי הפעילות הכלכלית בארה"ב צפויה להאט עוד בחודשים הקרובים.

סקר ה-ISM מול הפרשי הריביות בארה"ב: ההאטה הכלכלית בארה"ב צפויה להחריף בחודשים הקרובים

איך הפד' יכול לסדר את עקומת האג"ח? ע"י חיתוך אגרסיבי של הריביות. ב-2 הפגישות האחרונות בחר הבנק להוריד את הריביות ב-25 נק' בסיס, אך סירב לבצע חיתוך משמעותי יותר, והתוצאה היא שהעקומה עדיין הפוכה. ככל שהסיטואציה הנוכחית נמשכת זמן רב יותר, האטה הכלכלית בארה"ב צפויה להיות חמורה יותר.

בתוך כך, מצוקת הנזילות שהתפרצה בחודש האחרון במערכת הבנקאית, ותקנות הרגולציה החדשות על הבנקים, מהוות גורם נוסף שצפוי להכביד על הכלכלה האמריקנית. שוק המימון בארה"ב צפוי להיות קפוא ברבעון הקרוב (לכתבה המלאה).

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    רק דברים שליליים
    ברבור שחור 03/10/2019 08:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכל בשביל הקליקבייט...גם את היושרה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות