הבעיה החדשה של הפד': יצטרך לחזור להתערב בשוק ה-MBS

הפד' החל היום את תוכנית הרכישות שלו בשוק האג"ח הממשלתי עם רכישות של כ-7.1 מיליארד דולר, ובמקביל הזריק כ-75 מיליארד דולר בשוק הריפו. בחינה של מאזני הדילרים מאותת כי בעיה מתחילה להיווצר בשוק הנדל"ן בארה"ב. במוקדם או במאוחר, הפד' יהיה חייב לחזור לשוק זה
 | 

ביום שישי האחרון הפתיע הפד' את השווקים כאשר לא חיכה עד להחלטת הריבית הקרובה, והודיע על השקת תוכנית רכישות (QE) בשוק האג"ח הממשלתי בהיקף של 60 מיליארד דולר כבר מהשבוע הקרוב (בפועל התחילה היום). הסיבה המרכזית לפעולות הפד' האחרונות היא חוסר היכולת של הדילרים בארה"ב לממן את הנפקות הענק של הממשל האמריקני, בפרט כאשר השחקן המרכזי בשוק החליט להעדר בחודש האחרון (לכתבה המלאה). בחינת נוספת של מצב הדילרים בארה"ב מצביעה כי הפד' צריך להסתכל גם על שוק הנדל"ן האמריקני, ולהרחיב את תוכנית הרכישות שלו גם לשוק זה. 

רקע קצר
על מנת להבין את חשיבות מאזן הפד' לשוק המשכנתאות בארה"ב צריך להבין כיצד שוק המשכנתאות בארה"ב עובד. השלב הראשון בתהליך מתרחש בין הלקוחות לבנקים המסחריים, בתהליך לקיחת הלוואה פשוט שמוכר לכולם. אותם הלוואות יושבת בשלב זה במאזני הבנקים,  וכיוון שהבנקים צריכים לשמור על יחס הון, הם מוגבלים בכמות הלוואות שהם יכולים להעניק. הפתרון לבעיה הוא מכירה של תיק ההלוואות הקיים לגוף שלישי, במקרה זה סוכנויות אשראי (פאני מאי/פרדי מק/גי'ני מאי). כעת לבנקים יש הון חדש וניתן לייצר הלוואות חדשות. אותן חברות אשראי מקבצות מספר רק של הלוואות לאגרת חוב ומוכרת אותו למשקיעים השונים (אג"ח מגובה משכנתאות).

מה קרה ב-2008?
שוק הדיור האמריקני החל להידרדר במהירות, ופאני מאי/פרדי מק/ ג'יני מאי נתקעו עם תיק משכנתאות עצום, כאשר המשקיעים לא רצו לקנות אותו. התוצאה הייתה קריסה של 3 חברות אלו, והלאמתם ע"י הממשל האמריקני.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

איך מאזן הפד' נכנס לתמונה?
בין 2008 ל-2014 ביצע הפד' 3 תוכנית רכישות בשוק האג"ח, שבמהלכן עלו אחזקותיו באג"ח מגובה משכנתאות לרמה של קרוב ל-1.7 טריליון דולר. הפד' הפעיל מחדש את שרשרת מתן ההלוואות בשוק, ותדלק מתן הלוואות נוספות בשוק. נציין כי הפד' ממשיך להתערב בשוק זה ע"י ביצוע השקעות מחדש.

שרשרת המימון בשוק המשכנתאות האמריקני: הפד' התניע מחדש את תהליך ההלוואות

שנתיים האחרונות: שילוב מסוכן
בשנתיים האחרונות החל הפד' לצמצם את מאזנו, כאשר חלק מהצמצום התבצע באחזקותיו בשוק האג"ח מגובה משכנתאות. בשנה האחרונה יורדות אחזקותיו של הפד' בשוק זה בקצב של עד כ-20 מיליארד דולר בחודש, כאשר מאז אוגוסט משקיע הפד' את הפדיונות משוק זה באג"ח הממשלתי, דבר שעוזר להפחית את הלחץ מצרכי המימון של הממשל האמריקני.

גורם נוסף שקריטי לשוק זה הוא הירידה החדה בריביות בשווקים. בסקר השבועי האחרון של חברת פרדי מק, הריבית הקבועה על משכנתא ממוצעת לתקופה של 30 שנה עומדת היום על 3.57%, לעומת ריבית של 5.1% בשנה שעברה. ירידת הריביות גרמה למשקי בית רבים לבצע מימון מחדש של ההלוואה (Refinance). תהליך זה גורם לעלייה בהלוואות שמוכרים הבנקים לסוכניות האשראי ועלייה בהנפקות האג"ח מגובה משכנתאות החדשות. 

השילוב של 2 גורמים אלו יוצר סיטואציה מאוד בעייתית בשוק המימון. מצד אחד הביקושים יורדים, ומנגד ההיצע גדל בצורה חדה.  מבט על מאזני הדילרים בארה"ב (שאחראים על הפצת אותן אגרות חוב) מצביע כי הם סופגים בשנה האחרונה את ההיצעים. האחזקות שלהם היום בשוק זה מגיעות לרמה הגבוה ביותר מאז המשבר הכלכלי ב-2008. 

פוזיציות הדילרים בארה"ב על אג"ח שמונפקות על ידי סוכנויות האשראי: הדילרים סופגים את ההיצע מאז שהפד' לא קונה בשוק

כפי שניתן לראות, צד הנכסים של הדילרים מזנק בתקופה האחרונה. בדומה לשוק האג"ח הממשלתי, הדילרים ממנים בשוק המימון (ריפו/קרנות הפד'), ולכן הלחץ בשווקים אלו צפוי להמשיך ללוות את השווקים ואף לגדול כאשר התהליכים של השנתיים האחרונות נמשכים. המסקנה הנדרשת היא שהפד' יצטרך בחודשים הקרובים להרחיב את התערבותו גם לשוק האג"ח מגובה משכנתאות.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    פשוט הזרמה של 60 מיליארד מורידה ריביות ומעלה את המניות (ל"ת)
    לילי 17/10/2019 09:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    יש בעיה אחרי עשר שנים
    אין בעיה 17/10/2019 09:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אנחנו באותה נקודה ובנוסף בועות נדלן ומניות.
    סגור
  • 8.
    מברבר ומברבר
    כריש 17/10/2019 08:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבן אדם כותב מאמרים מיותרים כאילו הוא בשנה א באונברסיטה יותר נכון מעתיק אותם מכל המאמרים שכתב השנה היה בכוון הפוך לכל מגמות השוק אז באמת תשלחו אותו הבייתה
    סגור
  • 7.
    הפרקטיקה הפסולה חוזרת
    ברבור אפור 17/10/2019 06:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כתבה חשובה ביותר.אילו היה מידע כזה ב 2007 הפסדי הון רבים היו נחסכים.כול הכבוד על מיקוד תשומת הלב מחדש בעניין.
    סגור
  • 6.
    כתבה מצוינת
    שא ברכה 17/10/2019 01:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אפשר גם להעשיר את קוראים באירועים כלכלים,ללא דרמות
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    כתבה מפורטת ברמה גבוהה מאוד
    המתחזה 17/10/2019 00:47
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תודה
    סגור
  • 4.
    בלתי נלאה. (ל"ת)
    חחחח 17/10/2019 00:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    כותב::: - נכון ? צרף מסקנה! (ל"ת)
    fu,c 16/10/2019 22:24
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    מדפיסים ומעלים את הבורסה- אין בעיה (ל"ת)
    יוסי 16/10/2019 22:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    למרות שאין בעיה שהפד ימשיך להזרים
    אחלה כתבה 16/10/2019 22:03
    הגב לתגובה זו
    1 3
    גם לשוק הנדלן גם לשוק הריפו גם לשוק אגח ממשלתי וגם וגם..... אחרי הכל אין בעיה להדפיס
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות