דיסאינפלציה ב-2025: שוקי ההון בדרך לשנה מעניינת
שנת 2025 עשויה להיות שנת מעניינת בשוקי ההון, כשהאינפלציה, להערכת כלכלנים רבים צפויה לרדת מתחת ליעד שהציב הפד. תחזיות אלו עשויות להוביל לירידה דרמטית בריבית ועלייה בשוקי המניות ובשוקי האג"ח. מנגד, יש כלכלנים שחוששים שהממשל החדש בראשות טראמפ עשוי להוביל לעלייה באינפלציה, גם בשל עליית מכסים.
הדעות חלוקות, אבל בבסיס של הכלכלה האמריקאית יש ירידה בקצב האינפלציה. היעד של הפד' הוא 2%, ובפועל האינפלציה היא כ-3%, כשיש כוחות שעשויים להוריד אותה בצורה משמעותית בשנה הקרובה.
מדיניות כלכלית מגבילה, שוק מתייצב ותהליכים גלובליים מובילים לאפשרות ריאלית של ירית אינפלציה אפילו מתחת ליעד של הפד. נזכיר כי הפד העלה את הריבית באופן משמעותי מאז 2022 בניסיון לבלום את עליות המחירים. ריבית גבוהה מייקרת הלוואות ומקטינה את הביקושים למוצרים ושירותים. בנוסף, ההאטה מורגשת גם בשוק הנדל"ן הרגיש במיוחד לשינויים בריבית. ההשפעות האלו הן ממושכות, והן פוגעות בעצם בצרכנים עד עכשיו. הן מדכאות ביקושים והמדדים יורדים. מנגד, חזרה למסלול של הורדות ריבית, עשוי להתבטא רק בעוד מספר חודשים טובים, כך שהמגמה היא עדיין של צמצום בביקושים.
.
גם הולר החזק בעולם משליך על האינפלציה. שער הדולר משפיע על מחירי היבוא והייצוא. מוצרי יבוא זולים משאירים את האינפלציה תחת שליטה. במקביל, התפוקה התעשייתית בארצות הברית לא מנוצלת באופן מלא, מה שמפחית את הלחץ להעלות מחירים מצד היצרנים.
פחות כסף בשוק
הפד מצמצם את היקפי הכסף הזמינים וזה מאט את הצמיחה בביקושים. במקביל, ציפיות הציבור לאינפלציה נשארות מבוקרות, תוצאה של אמון ביכולת הפד לנהל את המצב. שיפור זה ממתן את הדרישה להעלאות שכר משמעותיות ואת הצורך של עסקים להעלות מחירים.
התייצבות בשרשראות האספקה - הכאוס שאפיין את שרשראות האספקה במהלך מגפת הקורונה נרגע, והתוצאה היא ירידות מחירים בחלק מהקטגוריות שבהן המחירים זינקו בעבר, כמו מכוניות משומשות ומוצרים ביתיים.
מה זו דיסאינפלציה, ולמה היא חשובה למשקיעים?
דיסאינפלציה היא ירידה בקצב עליית המחירים, מצב שבו המחירים ממשיכים לעלות אך באיטיות רבה מבעבר. לעומת זאת, אינפלציה גבוהה משמעה שהמחירים עולים בקצב מהיר, מה שגורם לכוח הקנייה של הכסף להיחלש.
המשמעות של ירידה באינפלציה היא שיציבות המחירים משתפרת, וזהו מצב חיובי לשוקי ההון, שכן הוא מעודד השקעות במניות ובאג"ח במקביל להורדת ריבית.
כיצד דיסאינפלציה השפיעה בעבר?
לפי נתונים היסטוריים, תקופות של דיסאינפלציה נחשבות לטובות במיוחד עבור שוקי המניות. מאז 1970, מדד S&P 500 הניב בממוצע תשואות גבוהות ב-47% בתקופות של דיסאינפלציה לעומת תקופות אינפלציה (14.2% לעומת 9.7%). גם שוק האג"ח נהנה מיתרונות אלו, כשהתשואות על אג"ח נוטים לרדת בתקופות דיסאינפלציה, במקביל לעלייה בשער האג"ח.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.שנה לא קלה . אפילו קשה (ל"ת)טומי 23/11/2024 15:57הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.אין התייחסות למצב ביטחון עולמיחיים 23/11/2024 09:12הגב לתגובה זו1 0מלחמת עולם 3 בפתחסגור
-
שנה מסובכת וקשה (ל"ת)וירי 23/11/2024 15:57הגב לתגובה זו1 0סגור