תכנית פרישה לרופאים - מדריך מקוצר מאת חני גרינפלד

גרינפלד, מתכננת פנסיונית המתמחה במתן שירותים לסקטור הרפואה, תספק לכם תשובות לכל השאלות

חני גרינפלד. צילום: יח"צ
חני גרינפלד. צילום: יח"צ

רופאים לפני פרישה? יש לכם בוודאי אין סוף שאלות. האם יהיה לכם מספיק כסף לשמר את רמת החיים שלכם, האם כדאי לפתוח (או להמשיך עם) קליניקה עצמאית בגמלאות, האם תוכלו לעזור לילדים ואפילו לנכדים, מאילו מקורות תממנו טיפולים רפואיים או עזרה סיעודית והרשימה נמשכת.

חני גרינפלד, מתכננת פנסיונית המתמחה במתן שירותים לסקטור הרפואה, אשר מספקת מענה מקיף לחברי ההסתדרות הרפואית בישראל ומתכננת נבחרת של מועדון יחד רופאים, מתייחסת לעיקרי הדברים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נתחיל עם כלל הזהב: תהליך פרישה לרופאים יכול להניב חיסכון בסכומי עתק בזכות מיצוי זכויות כלכליות בעלות ערך רב ותשלום מס מופחת. בקיצור, יותר כסף לכם ולמשפחה ופחות כסף לרשויות המס השונות.

יתרה מזו, רופאים רבים (כמו ישראלים רבים) לא יודעים להתנהל נכון עם הכסף לאחר הפרישה. לדוגמה, במקום ליהנות מרווחים עם ניהול חכם של קופות גמל או השקעות אלטרנטיביות, הם משאירים את כספיהם בפקדונות בנקאיים עם תשואות מינימליות ששואפות לאפס.

חני גרינפלד מדגישה כי "לצד הדאגות המוכרות לגבי הפרישה, יש לא מעט היבטים ספציפיים למגזר הרופאים. תכנון פנסיוני לפרישת רופאים  הוא לא עניין סטנדרטי ודורש מומחיות במגוון רבדים. החל מנושאים פיננסים מובהקים וכלה בהבנת היבטים חברתיים ואישיותיים שמאפיינים את הרופאים והרופאות בישראל".

רופאים לא פורשים?
אחת הדוגמאות לפרמטרים המיוחדים של פרישת רופאים הוא שרבים מהם ממשיכים לעבוד הרבה מעבר לגיל הפרישה "הרשמי". לא לחינם נהוג לומר ש"רופאים לא פורשים".

מנקודת המבט של תהליך הפרישה, ככל שהרופא הגמלאי ממשיך לעבוד באופן עצמאי, עליו לבדוק את המשמעויות של החלטותיו ברמות שונות. לדוגמה, שיקולי מיסוי שנובעים משילוב הכנסתו מעבודה עצמאית לצד הקצבה שיקבל, והסכומים הנוספים שמלווים את פרישתו.

מתי להתחיל תכנון פרישה?
חני גרינפלד: "בעולם מושלם כל רופא או רופאה היו מתחילים לתכנן את פרישתם כבר 5 שנים לפחות לפני 'הגיל הרשמי'. ברור שזה לא קורה במציאות. מצד שני, אף פעם לא מאוחר להתחיל תהליך פרישה וגם רופאים שפרשו בלי תהליך מסודר, וככל הנראה עשו כמה 'טעויות' תוך כדי, יכולים עדיין לעשות מקצה שיפורים. כולל אפילו החזרי מס הכנסה משמעותיים ביותר אפילו ברמה של 5 שנים לאחור רטרואקטיבית. לפעמים אפשר לתקן קצבה שחושבה שלא בהתאם לשכר הגבוה האפשרי או מסים ששולמו ביתר על מענקים חד פעמיים".

למידע נוסף אודות ייעוץ פרישה לרופאים

מקורות הכנסה שונים ומעסיקים מגוונים
דוגמה נוספת שמאפיינת פרישה אצל רופאים היא העובדה שזהו מגזר שמתפרנס תדיר ממקורות הכנסה שונים ומגוונים – רופאים עצמאים, רופאים שכירים, רופאים שהם גם עצמאים וגם שכירים, עובדי שר"פ, עובדי ציבור ועוד. קיימים הבדלים גם בתוך הסטאטוסים עצמם כמו רופאי קופ"ח כללית שמועסקים כשכירים לעומת עמיתיהם מקופ"ח מכבי שמקבלים תגמול כנגד חשבונית ומוגדרים כמעין "פרילנסרים".  

בקרב הרופאים השכירים בישראל יש שני מודלים עיקריים של הפרשות שוטפות לחיסכון הפנסיוני – ארגון הרופאים (עובדי מדינה) וארגון רופאי קופות החולים. אלו נגזרים מנתונים נוספים כמו וותק ותפקיד.

  • רופאים עובדי מדינה – רופאים עובדי מדינה מפרישים בד"כ לפי אחד מהמודלים הבאים: פנסיה תקציבית שבה השכר המבוטח הוא רק בהתאם למשרה, קופת גמל בגין השעות הנוספות (למשל, "אסיף רופאים"), קרן מחקר, קרנות השתלמות וכמובן קופות גמל במעמד עצמאי.
  • רופאי קופות חולים – רופאים שכירים בקופות החולים מפרישים לרוב במכשירים כמו קרן גמלאות מרכזית (קג"מ) כשמדובר ברופאים ותיקים או קרן פנסיה מיטבית הנפוצה בקרב הרופאים הצעירים יותר. בדומה לפנסיה התקציבית, גם כאן השכר המבוטח הוא כנגד המשכורת ורק קופת גמל משלימה את השעות הנוספות.

שכירים? עצמאים? גם וגם?
רבים מהרופאים משנים מעסיקים לאורך השנים וחלקם משלבים במקביל הכנסה הן כשכירים והן כעצמאים. כך גם לא מעט רופאים עובדים במקומות נוספים שאינם רפואיים כמו אקדמיה או חברות פרטיות.

"במסגרת תהליך הפרישה צריך לעקוב אחרי כל הסכומים שהופרשו לאורך השנים לחיסכון הפנסיוני ולעשות סדר, אחת ולתמיד, בנכסים הפיננסים השונים", מסבירה חני גרינפלד, "כולל איסוף מסמכי 161 שנדרשים במקרים מסוימים אפילו לשחזור עשרות שנים לאחור".

רמת חיים גבוהה ונכסים רבים
רופאים נהנים משכר נאה, במיוחד בגילאים המבוגרים וכפועל יוצא מעלייה בוותק, במדרגות השכר, בתפקיד או בהיקף הפעילות במסגרת עצמאית. לא אחת הם צוברים לצד החיסכון הפנסיוני סל נכסים שמורכב מנכסי נדל"ן, תיקי השקעות, יתרות זכות גבוהות בבנק, פעילות עסקית, חסכונות, פקדונות, ירושות ועוד.

במסגרת תכנון פרישה לרופאים יש לשים לב הן לחיסכון הפנסיוני והן למקורות הפינננסים הנוספים. רק כך ניתן לשרטט תמונה שלמה שמותאמת אישית.

תהליך פרישה של רופאים מתחיל בייעוץ פרישה לרופאים, אלו שלבים מרכזיים

  1. פגישה ראשונית – פגישה ראשונית שמטרתה בירור הצרכים של הרופא או הרופאה. ניסיון להבין מהי חוויית הפרישה המצופה והאם האופי של הפורש/ת נוטה לסיכונים או לשמרנות. חשוב לדעת להחליט לגבי עבודה לאחר היציאה לגמלאות ולנתח את התזרים הרצוי (יותר הון או יותר קצבה).
  2. איסוף הנתונים והמסמכים – לאחר האפיון הראשוני יש לבצע איסוף מלא ומקיף של הנתונים והמסמכים הרלבנטיים לאורך השנים. זאת, בכדי להתאים בין המצוי לרצוי. יש לבצע הערכת מצב ולייצר מספר אפשרויות של ניהול הכספים וקבלתם. הרעיון המרכזי הוא חתירה לאופטימיזציה בתפירה אישית.
  3. הרכבת תוכנית פרישה – הרכבת תוכנית פרישה מותאמת אישית לרופא, לבני משפחתו ולרצונותיהם.
  4. ביצוע הפעולות הנדרשות – ביצוע הפעולות הנדרשות לתוכנית הפרישה שנקבעה וניהולן לכדי יישום מול הגופים הפיננסים.
  5. מעקב והתאמות – תהליך הפרישה כולל החלטות "חד פעמיות" לצד אירועים דינמיים שצריך להתייחס אליהם בזמן אמת. אחד השירותים החשובים שניתנים לרופא במסגרת ליווי פרישה הוא מעקב שוטף ופגישות תקופתיות. כולל אופטימזיציה "תוך כדי תנועה" ומציאת פתרונות לנסיבות החיים המשתנות.
מודל הפרישה
מודל הפרישה יכול לכלול גם פנסיה חודשית המשולמת כקצבה עד לאחרית ימים וגם מענקים חד פעמיים. למשל, מענק הפרישה שמהווה מכפלה של שנות העבודה בסכום ששווה לכ-28% מהמשכורת האחרונה. מענקים חד פעמיים נוספים הם פדיון ימי חופשה ופדיון ימי מחלה, אליהם מצטרפים כספים שנצברו בקופות גמל ובקרנות השתלמות.

שיקולי מיסוי: ההחלטה בין קצבה למענקים חד פעמיים, כמו גם החלטות שנוגעות להיוון נתחים מהפנסיה החודשית, צריכות להתקבל תחת בחינתם ממשקפיים של שיקולי מיסוי. הכספים חייבים במס אך קיימים פרמטרים שמשפיעים על החיוב כמו מדרגות, פטורים והנחות. זכרו ששיקולי מס עשויים להיות מגולמים בסכומי עתק.

כלים חשובים נוספים שכדאי להכיר

  • תיקון 190 – מסלול אפקטיבי לפרישה מגיל 60 ומעלה שמגלם שורה של הטבות למקסום כספי החיסכון. בעיקר הטבות מס בהפקדת כספים נזילים והפיכתם לקצבה מוכרת לכל החיים שתשולם לפי מקדם מובטח. זוהי אפשרות ממשית "לחזק" את הפנסיה עם "כסף מהבית". תיקון 190 מתאים מאד, אך לא רק, לרופאים שהחלו לחסוך בגיל מאוחר (למשל, בעקבות עלייה לישראל) או שלא הקפידו לחסוך בהיקפים ראויים מסיבות אחרות.
  • קיבוע זכויות לקצבה – קיבוע זכויות לקצבה מאפשר גם למשוך סכום חד פעמי עם פטור ממס, גם ליהנות מפטור ממס על הקצבה וגם לבצע שילוב בין השניים.

לסיכום,
חני גרינפלד: "מדריך פרישה לרופאים יכול להחזיק ספרים שלמים. קצרה היריעה מלעסוק בנושאים רבים נוספים כמו הורשה בין דורית, השקעות אלטרנטיביות בגיל מבוגר, קופת גמל להשקעה, ניהול הליך פרישה לאחר גיל הפרישה ועוד. אלמנט אחד עובר כחוט השני בין כל הנושאים הללו והוא התכנון המקצועי. פרישה היא אירוע של פעם-בחיים שרצוי לנהל בשום שכל, במקצועיות וביצירתיות.

ההמלצה היא להתייעץ עם גורמי מקצוע שמומחים בניהול פרישה עם ידע בהיבטים המיוחדים והספציפיים של סקטור הרופאים. רק כך ניתן להגיע לאיזון המדויק בין מקסימום שמירה על הנכסים ומינימום חבויות מס או התכלות כספים".
מידע נוסף אודות חני גרינפלד, מתכננת פנסיונית לרופאים

 

 

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות