מצעד 5 האכזבות והפאשלות של 2021

נגיד בנק ישראל אמיר ירון הוביל לטירוף בשוק המשכנתאות ועליית מחירי הדיור; אבי גבאי השתלט על פרטנר בעודו מכהן כמנכ"ל סלקום; אבירם גנות הנפיק את קוויק בשווי מנופח וגרם למשקיעים הפסד של 75%; שמואל דונרשטיין הנפיק את רב בריח שניה לפני דוחות גרועים, אורן דרור - הפיילוטים הקטנים נכשלו והשווי של אקסיליון התרסק ב-85%
 | 

בשנה האחרונה היו לא מעט חברות מצוינות בבורסה המקומית שהשיאו ערך רב למשקיעים. מחיר המניה של כ-60 חברות בבורסה הישראלית עלו ביותר מ-100% בשנה האחרונה והם כמובן הסיבה לעליית מדדי הדגל של הבורסה המקומית ביותר מ-30% (ת"א 35 עלה מתחילת השנה ב-32.7%, ת"א 90 עלה ב-32.1% ות"א 125 עלה השנה ב-31.3%. הבנקים חגגו ועלו השנה ב-69% - אמרנו לכם בשנה שעברה שהם היו בתמחור נוח).

אבל לא הכל ורוד: 60 חברות אחרות הסבו למשקיעים נזק של יותר מ-30%. כ-35 חברות הסבו למשקיעים נזק של יותר מ-50%. 

קיבצנו לכם את חמשת המהלכים הגרועים של השנה. חלקם הסבו נזק רב למשקיעים, חלקם פגעו בכל הציבור הישראלי:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

היום בשעה 19:00 בקורס ללימודי שוק ההון של ביזפורטל -  האם התמחור של אמזון יקר? למה חשוב להשקיע במניות, איך עושים זאת וגם -  פיקדונות, אגרות חוב או קרנות נאמנות סולידיות - מה עדיף? להצטרפות לשיעור לחצו כאן
 


נגיד בנק ישראל אמיר ירון
מחירי הדיור בישראל זינקו השנה ביותר מ-10% ולפחות על פי שר האוצר אביגדור ליברמן הטירוף הזה יימשך גם בשנה הבאה, כאשר אמר לאחרונה (ואולי ניסה להסיר אחריות מעצמו) שעליית מחירים של 5%-6% בשנה יהיו הישג. לא זה לא יהיה הישג. המחירים עלו חדה השנה, לאחר עשור של עליה במחירים. בשלב מסוים צריך לעצור את המחירים, לא להמשיך לעודד אותם (אלא אם אתם במקרה מקבלים מכך מיליארדים כמו הממשלה, ואולי אין לכם באמת אינטרס להוריד את המחירים). אבל הממשלה החדשה אולי אחראית להמשך העליות במחדל, כלומר בחוסר מעש מספק.

מי שלא רק שלא פעל כדי לעצור את הטירוף אלא דווקא תידלק אותו הוא לא אחר מאשר פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, שהחליט לבטל לפני שנה בדיוק את המגבלה על מסלול הפריים במשכנתאות, מה שגרם לעלייה מטאורית של קרוב ל-50% בהיקף המשכנתאות השנתי - וזה היה ברור בזמן אמת שזה מה שיקרה. אם בשנים קודמות הציבור נטל בחודש כ-5-6 מיליארד שקל, השנה המספרים מגיעים עד ל-11 וכמעט 12 מיליארד שקלים כל חודש. נכון לחודש נובמבר נטל הציבור הישראלי משכנתאות בהיקף של 104 מיליארד שקל ובהנחה שגם חודש דצמבר ימשיך באותו הקו (בדרך כלל יש עלייה בחודש האחרון) מדובר על משכנתאות בהיקף של כ-115 מיליארד שקל.

גם גובה המשכנתא הממוצעת זינק ליותר מ-900 אלף שקל, ובחודשים מסוימים היא הגיעה אף ל-950 אלף שקל, לעומת פחות מ-800 אלף לפני שנה. בנוסף, התברר כי הצעירים התנפלו על ה'הטבה' של הבנק וכי אחוז המשכנתאות במסלול הפריים הגיע לכמעט 40% מהיקף המשכנתאות הכולל (לעומת ממוצע רב שנתי של כ-32%). בפועל, אנשים הגדילו את החלק במסלול ריבית הפריים במשכנתא שלהם בקרוב ל-20%, על חשבון המסלולים האחרים. למעשה, הסיכון לנוטלי המשכנתאות עולה ועולה כיוון שמדובר במסלול שההחזרים עליו יתייקרו ככל שהריבית במשק תעלה. 

כשהציבור נוטל עוד ועוד משכנתאות, מה הפלא שהמחירים מזנקים? עד מתי מחירי הדיור ימשיכו לעלות ולהשתולל בצורה כה חדה?

אבי גבאי השתלט על פרטנר בעוד מכהן כמנכ"ל סלקום
יום בהיר אחד לפני כחודש, מנכ"ל סלקום אבי גבאי הודיע במפתיע על התפטרותו מתפקידו כמנכ"ל סלקום -1.01% סלקום 1,860 -1.01% סלקום בסיס:1,879 פתיחה:1,879 גבוה:1,879 נמוך:1,824 תמורה:1,913,012 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: וכי הוא מצטרף לקבוצה של רוכשים של המתחרה הישירה - פרטנר. דסק"ש המחזיקה ב-46% מהמניות, וצחי נחמיאס בעל המניות הגדול בה הוכו בהלם. הם לא ידעו מראש על המהלך המלוכלך שאבי גבאי רקם מאחורי גבם. סביר שאילו היו יודעים על כך מראש הם לא היו ממתינים להודעה שלו אלא מגלגלים אותו מראש מכל המדרגות.

למעשה, בעודו מנכ"ל סלקום - כאשר הוא חשוף לכל המידע הפנימי של החברה - הוא פעל להשתלט על החברה המתחרה, וסייע לתרגיל לקרות. אז כן, אין חוק נגד זה אבל יש אתיקה בסיסית שאמורה להיות נר לרגליהם של מנהלי חברות, יש חובת אמון בסיסית ויש עוד הרבה סיבות טובות למה המעשה של גבאי הוא פשוט מלוכלך.

גם כונסת הנכסים הרשמית של ישראל התנגדה למהלך, וגם חיים סבן, בעל השליטה לשעבר בפרטנר, אבל בסופו של דבר בית המשפט אישר את המהלך.

מניית פרטנר -1.65% פרטנר 1,908 -1.65% פרטנר בסיס:1,940 פתיחה:1,785 גבוה:1,915 נמוך:1,785 תמורה:5,217,114 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עלתה השנה ב-45%, כמה מתוכם מאז המהלך של אבי גבאי? 40%. 

אבירם גנות הנפיק את קוויק בשווי מנופח וגרם למשקיעים הפסד של 75% בשנה
חברת משלוחי האון-ליין  {קוויק} נכנסה השנה לבורסה בת"א כשהיא מפסידה גולמית והמודל העסקי שלה לא ברור. בניגוד לחברות אחרות דומות לה בחו"ל (כמו דליברו שהנפיקה באנגליה) היא לא הצהירה בתשקיף כי העלייה העסקית שחוותה בזמן הקורונה נמצאת בסכנה וכי לא בטוח שזה יימשך.

היא רצתה להנפיק לפי שווי של 400-500 מיליון שקל לפני הכסף, אבל בפועל היא נאלצה להתפשר ולהנפיק בבורסה לפי שווי של 364 מיליון שקל. מי השתתף בהנפקה? המוסדיים הגדולים לא, ולאחר תקופה מצאנו כי מדובר על קרנות המורים והגננות. כן, האנשים הפשוטים מימנו את ההפסדים של החברה. היו עוד לא מעט בעיות בהנפקה של קוויק שהובילו לכך שהיא איבדה גובה בבורסה במהירות. 

האם מישהו בחברה התנצל על כך עד היום? לא. בחברה רק התלוננו שאנחנו 'מחפשים' אותם. אבל צריך לומר את האמת - הבעיה היא הביצועים של החברה, כפי שבא לידי ביטוי גם בכל הדוחות הלא טובים שפרסמה מאז ההנפקה.

האם זה ישתנה? ייתכן. אבל בינתיים - מאז ההנפקה ועד היום המניה צנחה ב-76%. ההפסד למשקיעים מדבר בעד עצמו.

עוד שתי חברות מהסוג הזה הן רייזור +0.22% רייזור 588.4 +0.22% רייזור בסיס:587.1 פתיחה:588 גבוה:599.4 נמוך:580 תמורה:135,365 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לאבס שאיבדה מההנפקה כ-70% ו יומן אקסטנשנס 0% יומן אקסטנשנס 28.8 0% יומן אקסטנשנס בסיס:28.8 פתיחה:28.8 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  שאיבדה יותר מ-80%.

שמואל דונרשטיין הנפיק את רב בריח שניה לפני דוחות גרועים
את חברת  רב בריח +0.52% רב בריח 76.8 +0.52% רב בריח בסיס:76.4 פתיחה:76.4 גבוה:77.1 נמוך:76.4 תמורה:10,662 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  לא צריך להציג. כולם מכירים אותם מהמנעולים המצוינים שלהם, אבל כמובן שהחברה עוסקת בהרבה יותר מכך, ויש לה לדבריה קו של מאות מוצרים. ועדיין, החברה בחרה לעשות מעשה לא ראוי ולהנפיק ממש רגע לפני המועד האחרון לפרסום הדוחות הכספיים לרבעון השני. היא הנפיקה ברגע האחרון בשווי שלפחות נכון לעכשיו נראה היה שהוא גבוה מדי, ומיד לאחר מכן פרסמה דוחות לא טובים. 

אז כן, יו"ר החברה והבעלים שמואל דונרשטיין ניסה להסביר בראיון לביזפורטל כי בכלל לא מדובר בדוחות לא טובים, וכי הסיבה ללוח הזמנים הצפוף היה בכלל רשות ניירות ערך ש'מרחה' להם את ההנפקה בזמן שהיא טיפלה חצי שנה בהנפקות של חברות חלום טכנולוגיות-הפסדיות, וחוץ מזה טענו בחברה - התוצאות ישתפרו ברבעון הבא (השלישי).

אלא שמהר מאוד התברר כי לא דובים ולא יער. רשות ניירות ערך, באופן חריג, הגיבה ובמילים עדינות אמרה ששמואל דונרשטיין לא אמר אמת בראיון לביזפורטל. אחר כך החברה נאלצה להוציא מעין הודעת הבהרה-התנצלות לבורסה והודתה למעשה כי הדברים שאמר לנו דונרשטיין לא היו נכונים.

אחר כך הגיעו דוחות לא טובים נוספים לרבעון השלישי ולמעשה הוכיחו את הנקודה. המניה כמובן לא נשארה אדישה לכך. החברה רצתה להנפיק לפי 700 מיליון שקל, הנפיקה בפועל לפי 625 מיליון ומחקה מאז 26% והיא נסחרת כעת לפי שווי של 450 מיליון שקל.

אורן דרור - הפיילוטים הקטנים נכשלו, השווי של אקסיליון התרבק ב-85% ובעלי המניות הראו לו את הדלת החוצה
חברת החלום אקסיליון -2.6% אקסיליון 45 -2.6% אקסיליון בסיס:46.2 פתיחה:46.2 גבוה:45.9 נמוך:44.2 תמורה:128,534 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: רוצה לשנות את הרמזורים, כך שהם יהיו חכמים יותר ובכך לגרום לזירוז התנועה. בהחלט מטרה טובה וראויה. אפילו מטרה חשובה. אבל משהו לא ממש עובד בחברה. לפחות עד לפני כמה חודשים.

אורן דרור הוביל את החברה לבורסה בשנה שעברה דרך מיזוג לתוך השלד אפיו אפריקה לפי שווי של כ-800 מיליון שקל. המניה המשיכה לזנק במהירות והגיעה בשיאה לשווי של 1.3 מיליארד שקל (46 שקלים למניה) ובעקבות כך אף זכתה להיכנס למדד ת"א 90. החברה הודיעה כי היא נערכת לרישום בנאסד"ק ולכאורה הכל היה טוב.

אבל אז התחילו הצרות: חלום ושברוהפיילוט שלה בצרפת לא אושר, גם הפיילוט שלה באספן, קולורדו, לא אושר - ומנייתה קרסה בקרוב ל-90%, תוך שהיא גורמת את הנזק הכבד ביותר למשקיעים במדד ת"א 90. בסופו של דבר היא עפה ממנו בבושת פנים בתחילת החודש האחרון.
 

לאחר שרשרת הכישלונות הללו דרור הסתכסך עם כמה מהבכירים בחברה ואלה נטשו את הספינה הטובעת, ולבסוף גם המנכ"ל כמובן נאלץ לעזוב (למעשה הוא  פוטר, אך הגרסה הרשמית כמובן היא שהוא התפטר) - לאחר מכן ולבקשת היו"ר החדש עמי ברלב חזרו מרבית העוזבים, למעט אחד - וכל זאת כשברקע חברת האנליזה פרוסט אנד סאליבן ממשיכה להעניק למניה אפסייד באופן מופרך לחלוטין, שרק מתעדכן בהתאם למחיר המניה.

אם תרצו - כך הופכת חברת חלום לשלד בורסאי, כשכעת היא נסחרת לפי שווי של 145 מיליון שקל, כאשר מזה חצי שנה היא 'הולכת הצידה'. בפועל, אם נקזז את המזומנים של החברה משווי השוק, נישאר עם חברה שיש לה שווי פעילות של בקושי 58 מיליון שקל - אם תרצו, זה השווי האמיתי של אקסיליון כיום. אז כן, היו"ר החדש מקווה להפיח בה חיים ונאחל לו בהצלחה. אבל גם המניה הזו זכתה להיכלל בכבוד המפוקפק של המאכזבות.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    בנק ישראל עשה ההיפך ממה שהיה צריך
    רשע 31/12/2021 14:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ברור שאחד בפרמטרים שמדליק את שוק הדיור זה האפשרות לקחת משכנתא אסטרטגית לכן בנק ישראל חייב להגביל את גובה המשכנתא שאפשר לקבל כלומר המשתכן יצטרך להביא יותר כסף מהבית אם יגבילו את סכום המשכנתא אז שוק הדיור יתקרר המיידי עלו והצליחו
    סגור
  • לשים מגבלה של משכנתא עד 80% ממחיר הדירה
    צודק מאד 01/01/2022 18:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ועד 1,000,000 שקל תקרה.
    סגור
  • 9.
    שרלטן ,נוכל,קומבינטור לכאורה.
    אנונימי 31/12/2021 12:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אבי גבאי למעשה איש קטן ,מאוד.הרי בסוף ,תמיד מישהו יחכה לך בפינה.בריאות לכולם.
    סגור
  • 8.
    שאלה
    עדני 30/12/2021 20:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למה כל הזמן כותבים שהלווים לוקחים משכנתאות של מליון שקלים ולא כותבים מה גובה ההחזר החודשי שלהם
    סגור
  • 7.
    כתבה טובה למעט ענין אחד
    שרון 29/12/2021 22:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לגבי ביטול מגבלת הפריים במשכנתאות. נגיד בנק ישראל אמיר ירון רק תיקן עיוות שעשה הנגיד סטנלי פישר שגרם עוול של מיליארדים לזוגות צעירים ונוטלי משכנתאות והכניס את הכסף לקופתם של הבנקים. נוסף על כך כשרואים איך המדד והאינפלציה קופצים עכשיו צריך לברך את אמיר ירון על המהלך שחוסך כסף לנוטלי המשכנתאות.
    סגור
  • טען עוד
  • נכון מאד אבל מצד שני היה צריך להגביל את סכום המשכנתא (ל"ת)
    רשע 31/12/2021 14:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    ב ארה"ב הארבעה היו בכלא
    ==================== 29/12/2021 16:49
    הגב לתגובה זו
    7 0
    אבל ישראל היא רפובליקת בננות המוסדיים משתפים של העברינים גם מנכל סודסטרים היה מקבל איזה 10 שנים בפנים בארה"ב תשאלו את מנכ"ל האגדי של קונברס לשעבר יעקב (קובי) אלכסנדר
    סגור
  • לא נכון בסין
    Led 29/12/2021 21:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    באמת לא הבנתי איך חברות בלי מכירות יכולות להיות בשווי כל כך גבוהה. אפילו הגבתי שעדיף להכניס למדד 90 רק חברות רווחיות או לפחות עם מכירות כלשהן. איילקס נזרקה מהמדד כאשר היא מוכרת בכ 2 מליון ש"ח כל יום. הייתה בשווי של כ .1.1 מליארד . עכשיו אחרי העליות איילקס עדיין מתחת למכפיל 10. או קרוב לו. מקווה שעדכון המדדים הקרוב יתקן את המעוות. נ.ב. איילקס רק דוגמה.
    סגור
  • 5.
    ואף אחד לא לקח על עצמו אחריות ולא נפגע כלכלית (ל"ת)
    אני 29/12/2021 16:24
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 4.
    אני אוהבת את קוויק!!!!! מה פתחת עליה?
    גננת ראשית 29/12/2021 16:19
    הגב לתגובה זו
    0 1
    שנה הבאה היא תחזיר את הכל ותהיה מספר אחת בבורסה הישראלית
    סגור
  • 3.
    נגיד בנק ישראל צדק
    יצחק 29/12/2021 15:23
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לא כתוב בתורה שצריך לשלם ריבית גבוהה בעת לקיחת משכנתא. תשלום הריבית צריך להיות בהתאם לריבית השוררת בשוק. הסיבה לעליית מספר המשכנתאות נובע מהמשקיעים ולא מרוכשי דירות למנוריהם.המשקיעים ניצלו את הפחתת מס הרכישה שבוצעה על ידי ישראל כץ בזמן תקופת הקורונה כאשר אז הייתה המטרה לעורר את שוק הדירות. כאשר השוק החל לרתוח היה צריך לעלות את המס למשקיעים ל 10%
    סגור
  • 2.
    התרסקות טוטלית גם (ל"ת)
    אבוגן 29/12/2021 14:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    פלוריסטים. מניף וגילת (ל"ת)
    שכחתם את 29/12/2021 14:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות