רשות ני"ע תוקפת: "פרקטיקות חשבונאיות אגרסיביות, שקיפות נמוכה ופרשנויות גבוליות לחישוב אמות מידה פיננסיות"

לא כל יום שומעים אמירות כאלה נגד חברות ציבוריות, בטח לא מהרגולטור. אבל שרה קנדלר, מנהלת מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך יוצאת חזיתית נגד חברות בבורסה. לאלו חברות היא מכוונת? בין השאר לפריים אנרג'י, אך לא רק; היא גם מבקרת את חברות הבניה והנדל"ן המניב על שיעורי היוון לא ריאליים - צפו לעלייה בשיעורי ההיוון ולהפסדי שיערוך - ואת חברות האשראי החוץ בנקאי וצופה גידול בהפרשות להפסדי אשראי: "ההוצאה להפסדי אשראי גדלה פי 3.5 והמגמה התחזקה ברבעון הראשון"

 | 
telegram
(7)

"הצורך בשימת דגש על פיקוח שוטף מתעצם בתקופת אי הוודאות שבה אנחנו נמצאים ואשר בה עולה החשש מפני שימוש בפרקטיקות חשבונאיות אגרסיביות ומרמת שקיפות נמוכה מהנדרש, וכן גם בפרשנויות גבוליות לחישוב אמות מידה פיננסיות בשטרי הנאמנות, שקובעות את זכויות מחזיקי אגרות החוב. כך לדוגמא, רק אתמול דרשנו מחברה ציבורית לפרסם את עמדתנו באשר לטעות שנמצאה, לדעת סגל המחלקה, בחישוב אמות מידה פיננסיות בשטר נאמנות לסדרת אג"ח" כך, שרה קנדלר, מנהלת מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, מבקרת את החברות הציבוריות. לאלו חברות ספציפית היא מתייחסת? אפשר רק לשער. אחת מהן היא פריים אנרג'י  פריים אנרג'י -2.45% פריים אנרג'י 675.5 -2.45% פריים אנרג'י בסיס:692.5 פתיחה:692.5 גבוה:690 נמוך:652 תמורה:69,183 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שנאלצה אתמול לזמן אסיפת מחזיקי אג"ח כדי לתקן את שטר הנאמנות.

אבל קנדלר ממש לא מדברת רק על פריים, היא מבקרת גם את התנהלות חברות הנדל"ן המניב. כבר לפני שנה קראתם כאן בביזפורטל מספר פעמים על כך שבעקבות עליית הריבית במשק החברות צריכות להעלות את שיעורי ההיוון שלהן (ולכן להוריד את שווי הנכסים בספרים). רוב חברות הנדל"ן המניב (למעט אלוני חץ -0.5% אלוני חץ 2,976 -0.5% אלוני חץ בסיס:2,991 פתיחה:2,963 גבוה:2,980 נמוך:2,931 תמורה:17,139,758 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ) עדיין לא עשו את זה וכך הן הצליחו להמשיך להראות תוצאות טובות בדוחותיהן הכספיים. אבל ברשות ניירות ערך סבורים שהחגיגה בדרך להסתיים, החברות יצטרכו להעלות את שיעור ההיוון והתוצאה תהיה פגיעה בתוצאות שלהן.

לדבריה, "בהקשר של נדל"ן להשקעה, אנו רואים שעל אף עליה משמעותית בריבית חסרת סיכון, חברות ממשיכות להשתמש בשיעורי היוון דומים לאלו שבהם עשו שימוש בתקופות עבר. לפי ההערכות שלנו, הפער בין שיעור ההיוון לבין רמת הריבית חסרת סיכון נמצא בסביבות הקצה הנמוך במונחים היסטוריים, ולכן נתקשה לראות המשך שימוש בשיעורי היוון אלו לאורך זמן. זאת בהנחה שהריבית תיוותר ברמתה הנוכחית ואם לא יהיו עסקאות בפועל שיבססו את שיעור ההיוון הנוכחי". את הדברים אמרה קנדלר בכנס איגוד החברות הציבוריות. במילים פשוטות: צפו לעלייה בריבית ההיוון ולפגיעה בתוצאות של החברות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

קנדלר התייחסה גם לענף הנדל"ן לבנייה ואמרה שגם שם החברות עדיין לא משערכות את הנכסים כלפי מטה, למרות שיש ירידה במחירי הקרקעות במכרזים של רשות מקרקעי ישראל: "הנדל"ן היזמי מושפע בצורה משמעותית מסביבת הריבית והאינפלציה הגבוהות אשר משפיעות הן על הביקוש ומחירי המכירה והן על מבנה עלויות ההקמה ועלויות המימון. לראשונה מזה שנים רבות, שבהן מחירי הנדל"ן רק הלכו ועלו, נדרשנו להעמיק בבדיקת סוגיית שווי המימוש נטו של קרקעות המהוות מלאי אצל קבלנים יזמיים. המחירים במכרזי רמ"י מרמזים לראשונה על כך שמחירי הקרקעות יורדים ולכן אנו בוחנים את הערכים שבהם קרקעות אלו מוצגים בדוחות חברות הנדל"ן היזמי".

לדבריה, "סביבת ריבית גבוהה יחד עם סביבה אינפלציונית גבוהה כמו זו שבישראל, מייצרות אתגר מורכב ביותר לחברות, בעיקר לאלה שנסמכות על מימון באמצעות חוב לפיתוח עסקיהן. גיוס הלוואות והנפקות אג"ח הפכו למצרך יקר ביותר, ולחלק מהחברות ייתכן שהפכו למצרך ללא כדאיות כלכלית. במקביל, העלייה בריבית ובאינפלציה מקטינה במידה רבה את הרווחיות של החברות ומגדילה את חשיפתן לפגיעה בשווי נכסיהן".

בנוגע לשוק האשראי החוץ הבנקאי אמרה קנדלר "קיימות למעלה מ-700 חברות אשר קיבלו רישיון לפעול מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון בתחום של מתן אשראי. אנחנו מפקחים על חלק קטן מתוכן כ-20 חברות בלבד, שבחרו להנפיק מניות או אגרות חוב לציבור, כלומר רק כ – 20 חברות מחויבות על פי חוק בדיווח לציבור על פעילותן. אנחנו בוחנים את עמידת החברות הציבוריות בדרישות הגילוי על פי חוק ני"ע ולא מפקחת בנושא יציבות חברות האשראי החוץ בנקאי, כפי שאינה מפקחת על נושא היציבות של הבנקים או של חברות הביטוח".

"בתקופת הריבית הנוכחית, בה הנטל הכלכלי הולך וגדל וקיים חשש קונקרטי לעלייה דרמטית בבעלי עסקים שלא יוכלו לפרוע את חובם, ולאור הסיכון שטמון באשראי שניתן על ידי החברות הללו, אנחנו מצפים לראות גידול משמעותי בהפרשות שלהם להפסדי אשראי. מחלקת ביקורת והערכה בשיתוף עם מחלקת תאגידים פתחה בביקורת במספר חברות בתחום האשראי החוץ בנקאי לבדיקת נאותות רישום הפסדי האשראי והגילוי שניתן בהקשר זה. כחלק מההיערכות לביקורת, מצאנו כי בדצמבר 2022 בהשוואה לדצמבר 2021 חל גידול מצרפי של כ-32% בתיקי האשראי של חברות הפועלות בתחום ניכיון השיקים, שזה הענף המרכזי בתחום האשראי בקרב החברות הבורסאיות. ההוצאה להפסדי אשראי גדלה פי 3.5 באותה תקופה!! מדובר במגמה שהתחזקה ברבעון הראשון לשנת 2023.

"על בסיס שני הנתונים הללו בלבד, ניתן היה לחשוב שהעלייה בסיכון לאור שיעור הריבית כבר הובאה בחשבון בחישובי החברות. אולם, יחסי הכיסוי של ההפרשה ביחס לחובות בעיתיים משקפים תמונה אחרת. הם לא השתנו, ונותרו יציבים באזור ה-40%. המשמעות היא שהגידול בשיעור ההוצאה להפסדי אשראי, נבע מגידול בחובות הבעייתיים שכבר זוהו בחברות. כלומר, בשורה התחתונה, אנחנו מבינים שהחברות טרם הביאו בחשבון, כפי שהיה מצופה, את העלייה בשיעור הריבית בהפרשה על החובות בהם טרם הוצגה הרעה. גם כאן כמו ביחס להרבה ענפים במשק בעת הזו, אני דורשת מהחברות לנקוט משנה זהירות. משנה זהירות בהערכת האומדן שלהם להפסדי אשראי חזויים, וגם בקבלת החלטות. החברות חייבות לשים  לב ליכולתם לשלם את פירעונות האג"ח למחזיקים במועדים שנקבעו".

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    פריים אנרג׳י ועוד כמה בדרך לחדלות פרעון!!
    אחד שיודע 27/10/2023 22:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראו הוזהרתם!
    סגור
  • 6.
    מזל שהשוק חכם יותר מהרשות
    משקיע 12/08/2023 15:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וכבר מתמחר את חברות הנדלן במכפילי הון נמוכים משווי הנכסים עקב עליית שיעורי ההיוון. ברשות מחזיקים הרבה מחממי כיסאות
    סגור
  • 5.
    מדהים
    טלי 13/07/2023 09:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חייבים לפרגן לביזפורטל על הידיעה החשובה הזאת שמקבלת במה רק כאן, אם תוכלו לעדכן איפה הדברים נאמרו, תודה
    סגור
  • 4.
    על זה נאמר - לא משנה מה פרסמו העיקר שפרסמו
    אלי 10/07/2023 18:00
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מה אתם עושים שם ברשות ? האם אתם באמת שומרים על משקיעים ? או שאתם שומרים על מוקמות עבודה שלכם ?
    סגור
  • 3.
    נו ?מה יצא מהנאום שלך?
    יוני 10/07/2023 15:49
    הגב לתגובה זו
    7 0
    בחברות הנדלן והחוץ בנקאי יושבים וצוחקים...אז אמרת .. נראה אותך מרידה הוראה לגביי שיערוכים ולגביי חובות בעיתיים בחוץ בנקאי ופתאום תראו עולם אחר לגמרי...תבינו שהמלך הוא עירום
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    חוץ מלהתראיין, מה עושה הרשות בפועל???! (ל"ת)
    הקורא 10/07/2023 14:40
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    לגברת הנכבדה
    רוני 10/07/2023 13:34
    הגב לתגובה זו
    8 2
    את למדת מבן גביר? מדברת מדברת ולמי את באה בטענות? את הרגולטור אז בבקשה- תאכפי. העיקר להתחרבש בתוך הפוליטיקה שם במשרדים בירושלים יש לכם זמן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות