משרד האוצר האמריקאי: שוק ה-NFT מאפשר הלבנת כספים ומימון טרור

העברות הכספים המשמעותיות שלא נקבעות על ידי השוק ויכולות להתבצע ישירות בין שני משתמשים מעלים את הסיכון של השימוש בשוק הצומח במהירות לצרכים לא לגיטימיים
 | 
telegram

דו"ח מטעם משרד האוצר האמריקאי קובע כי הסחר ב-NFT יכול לשמש להלבנת כספים ומימון טרור. משרד האוצר האמריקאי מפנה גם לדו"ח של חברת Chainalysis - פירמת אנליזת קריפטו - שהגיע לממצאים דומים. 

NFT ניתן לתרגום מילולית כ"אסימון שלא ניתן להחלפה". הוא מעין תעודה דיגיטלית שמעידה על בעלות על נכס דיגיטלי כלשהו כמו יצירת אמנות דיגיטלית. התעודה הזו נקבעת בבלוקצ'יין ומרגע זה אין אפשרות לזייף אותה או להעתיק אותה או תמונה וכדו'. היא מאפשרת לבעליה סחר ו... פחות או יותר זהו. התעודה הדיגיטלית הזו היא אמנם עותק ייחודי שרק הבעלים שלה מחזיק אותו. אבל את היצירה הדיגיטלית עצמה כן אפשר לשכפל ול"בעלים" שלה דרך ה-NFT אין שום שליטה על השימוש שיעשה בה. הדבר היחידי שיש בבעלותו זו התעודה הזו שמעידה שהוא בעלים של אותה יצירה דיגיטלית. אפשר אולי לדמות את זה לבעלים של יצירת אומנות שמוצגת במוזיאון באופן שאין לו שום שליטה על מה שייעשה באותה יצירת אמנות. הדבר היחידי שיש לו זו תעודה שאומרת שהיא שלו. 

כך לדוגמה, הציוץ הראשון בטוויטר של מייסד הרשת החברתית ג'ק דורסי מוצע למכירה דרך קובץ NFT, והמחיר עליו עומד כרגע על 2.5 מיליון דולר. כל אחד יכול למצוא את הציוץ הזה ברשת הטוויטר, אך מי שישלם לדורסי את הסכום הגבוה ביותר יוכל גם להגיד שהוא הבעלים של הציוץ הזה, ויהיה לו אפילו את הקובץ הדיגיטלי שמוכיח את זה. כך אוסף של קבצי גיפ (תמונות) של קופים וכדו' הפכו להיות NFT ונמכרים במאות אלפי דולרים. כולם הופכים להיות ייחודיים לבעלים אחד על גבי רשת הבלוקצ'יין וניתן לרכוש ולמכור אותם ברשת.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הגיוני או לא, השוק הזה צומח בצורה מדהימה בחודשים האחרונים, וסכומי כסף הולכים וגדלים מעוברים תמורת האסימונים הללו. כשכסף גדול עובר צד זה בדרך כלל מושך תשומת לב של גורמים לא רצויים. ובאמת המצע הזה הוא אידאלי להלבנת כספים. פלוני יוצר NFT כלשהו ומוכר אותו תמורת כל סכום שלא יהיה, כי בשוק הזה הסכומים באמת נשמעים לפעמים מופרכים, והנה הכסף הולבן והפך ללא לגיטימי יש מאין. ניתן גם להעביר כספים לארגוני טרור או לארגוני פשיעה באופן הזה.

זה בדיוק מה שקובע הדו"ח. הסיבה שהסחר ב-NFT הוא אידאלי להלבנת כספים לפי משרד האוצר האמריקאי היא שהערך שלו לא נקבע לפי השוק אלא בהחלטה אינדיבידואלית בין קונה למוכר. הדו"ח מדגשי את הגדילה המעריכית של השוק בשלושת החודשים הראשונים של 2021, והמשך הצמיחה לאחר מכן עד לסחר בשווי 20 מיליארד דולר עד סוף 2021. לכן, שחקנים "רעים" יכולים לרכוש NFT בכסף לא חוקי שלאחר מכן יולבן דרך מכירה ל"אספנים" לא ידועים. נקודת חולשה נוספת היא האפשרות לסחור P2P (נקודה לנקודה, כלומר ישירות בין שני משתמשים) מבלי צורך במתווך ציבורי. 

בדו"ח מציינים שבשוק יצירת האמנות הריאלי, שהוערך בשנת 2020 ב-50 מיליארד דולר, (ירידה של עשרות אחוזים משנים קודמות עקב מגפת הקורונה), במיוחד בשוק של מכירת יצירות אמנות בעלות ערך גבוה במיוחד, ישנו גם כן סיכון להלבנת כספים או העברתם לגורמים לא רצויים. הסכום הגבוה של קניה אחת, הקלות של העברת יצירת האמנות, תרבות הפרטיות המאפיינת את השוק (כולל מכירות פרטיות) והשימוש הגובר באמנות כאמצעי השקעה ונכסים פיננסים מהווה פוטנציאל לשימוש לא לגיטימי. יחד עם זאת, השימוש המועט במיוחד בכסף מזומן והדרישות כלפי המוסדות העוסקים במכירות אלו לדווח על העברו גבוהות מפחיתות מאד מהסיכון שהשוק הזה ישמש לשימושים לא לגיטימיים, ועל פי מחקרים מעט מאד מהקניות המתבצעות בשוק זה הן לא לגיטימיות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות