"עסקת Chevron תאפשר IPO של Ithaca בלונדון בקרוב"
במקביל לפרסום תוצאות הרבעון הראשון של דלק קבוצה 0.7% , דיווחה החברה על עסקת ענק, במסגרתה תרכוש את כל פעילות הפקת הנפט והגז של Chevron בים הצפוני, בתמורה לכ-2 מיליארד דולר, באמצעות חברת הבת Ithaca Energy. העסקה מבטאת הלכה למעשה את האסטרטגיה העסקית של דלק, להפוך לחברת E&P גלובאלית. בסקירה של האנליסט יהונתן שוחט, מלידר שוקי הון אשר הגיעה לידי Bizportal מעריך שוחט כי "השלמת העסקה והיקפי ההפקה המשמעותיים של Ithaca יאפשרו לה לבצע IPO בבורסה הראשית של לונדון כבר בטווח הזמן הקרוב", זאת בהמשך להצהרת קבוצת דלק בעבר, כי בכוונתה להחזיר את Ithaca להיות חברה ציבורית.
מהלך אסטרטגי משמעותי כחלק מהאסטרטגיה העסקית אותה מובילה הקבוצה בשנים האחרונות, להפוך מחברת אחזקות, לחברת אנרגיה בינלאומית, דיווחה כאמור החברה כי חתמה על הסכם לרכישת כל פורטפוליו הנכסים של Chevron בים הצפוני המרוכזים בחלק האנגלי. עם השלמת העסקה, צפויה להפוך קבוצת דלק לשחקנית ה-Independent השנייה בגודלה בים הצפוני של אנגליה ולשחקנית החמישית בגודלה בקרב על החברות הפעילות באגן מבחינת היקפי ההפקה.
העסקה צפויה להגדיל בכ-300% את קצב ההפקה של Ithaca. העסקה כוללת את כל נכסיה של Chevron בים הצפוני כמקשה אחד, לרבות 10 נכסי נפט וגז מפיקים ופעילים, העובדים והאופרציה הכרוכה בתפעולם. מדובר במאגרים בגדלים שונים ובעלי מאפייני הפקה שונים, כאשר על פי הדיווח המידי, קצב ההפקה המצרפי שלהם (חלקה של Chevron) הוא מעל ל-60 אלף חביות ביום.
- גילוי גז משמעותי במצרים: אקסון מוביל מכריזה על מאגר חדש
- המשבר במולדובה: הפסקת זרימת הגז הרוסי מעוררת משבר אנרגיה
תזרים מזומנים חזק יחד עם היקף ההפקה הנוכחי של Ithaca, קצב ההפקה היומי לאחר הרכישה מוערך בכ-80 אלף חביות ביום.
לדברי שוחט, "בדיווח המידי על העסקה ובשיחת הועידה נאמר כי הנכסים אותם Ithaca רוכשת מחברת Chevron מייצרים תזרים מזומנים חזק מאוד, כאשר בשלוש השנים הקרובות צפוי שהפעילות המשולבת של נכסיה הקיימים של Ithaca ושל Chevron ייצרו EBITDA ממוצע של כ-1 מיליארד דולר בשנה, וכ-3 מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות".
ל-Ithaca הפסדים לצרכי מס בסך של כ-2.2 מיליארד דולר, בעוד חבות המס על נכסי נפט בים הצפוני של אנגליה היא 40% מהרווח. להערכת שוחט, זו אחת מהסיבות שהופכות את העסקה לאטרקטיבית עבור Ithaca ודלק, שכן ניתן יהיה להאיץ את השימוש בהפסדים אלו כנגד הרווחים שיגיעו מהפעילות הנרכשת.
צד העלויות מיטיב עם התזרים על פי שיחת הועידה, החברה אינה צופה השקעות משמעותיות (Capex) בנכסים בשנים הקרובות. בנוסף, על פי ה-Oil & Gas Authority של אנגליה, עלות ההפקה הממוצעת בים הצפוני נמוכה יחסית ונאמדת בכ-19 דולרים לחבית. להערכת לידר, גורמים אלו, תומכים בצפי לתזרים מזומנים חזק בשנים הקרובות, מה שיאפשר ל-Ithaca לשרת את החוב, כמו גם לייצר תזרים פנוי לחלוקה.
גידור הנפט במסגרת העסקה, ביצעו Ithaca והחברה עסקאות גידור למחיר הנפט בהיקף של כ-20 מיליון חביות שווה ערך, במחיר רצפה של 65 דולרים לחבית. הדיווח אינו מציין את שיעור הגידור מסך התפוקות הצפויות, אולם שוחט מציין כי Ithaca נהגה עד כה לגדר כ-70% מהתפוקות שלה לפרק זמן של כ-3 שנים ובלידר מעריכים כי עסקאות הגידור לנכסי Chevron יהיו בעלות מאפיינים דומים יחסית, באופן אשר יבטיח ל-Ithaca ולקבוצת דלק הגנה על מחירי הנפט, ורצפת "הכנסה" קבועה, וזאת גם במקרה של תנודתיות במחיר הנפט.
- שברון בגל פיטורים: עד 20% מהעובדים יפוטרו
- קרן ההשקעות אליוט נכנסת לבריטיש פטרוליום: מניית החברה מזנקת
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המשמעות מבחינת קבוצת דלק "זהו המהלך המשמעותי ביותר שמבצעת דלק בשנים האחרונות אשר תואם את האסטרטגיה העסקית של הקבוצה. המהלך הופך את קבוצת דלק מחברת אנרגיה מקומית לחברת אנרגיה בינלאומית, ה-Independent Player השני בגודלו בים הצפוני והחברה החמישית בגודלה ברשימת ענקיות האנרגיה הפועלות באזור", כותב שוחט.
מקור: לידר שוקי הון
בלידר מעריכים כי השלמת העסקה תמצב את דלק במקום שונה לחלוטין ביחס להיום, בכל הקשור לתזרים ול-EBITDA. מנגד, גם החוב של החברה צפוי לגדול, אולם בלידר מעריכים כי התזרים המשמעותי הצפוי מנכסי החברה בים הצפוני - EBITDA של כ-1 מיליארד דולר לשנה, בשלוש השנים הקרובות, יאפשר לחברה לשרת את החוב ולהקטין אותו באופן יחסית מהיר.
יחס חוב ל-EBITDA נמוך מ-2 אם נחזור למספרים, בהנחה והחוב של Ithaca אחרי השלמת העסקה יעמוד על כ-1.8 מיליארד דולר, והפעילות המאוחדת צפויה לייצר EBITDA שנתי של כ-1 מיליארד דולר, מדובר על יחס חוב ל-EBITDA נמוך מ-2.
אבל יש גם סיכונים "עסקה בסדר גודל שכזה מביאה עמה מספר סיכונים", מציינים בלידר ומפרטים אודות הסיכונים המרכזיים שיש לקחת בחשבון: "גודל העסקה והמינוף הנדרש להשלמתה, היכולת להיכנס לנעליה הגדולות של Chevron והגדלת היקפי ההפקה של Ithaca פי 3 ביחס למצב הנוכחי. סיכון תפעולי בכלל ובפרט סיכון תפעולי של מאגר Captain בו שמירה על קצבי ההפקה הקיימים דורשת יישום שיטת הפקה ייחודית המשלבת מים ופולימרים, גם בשכבות אחרות במאגר בעתיד. בנוסף, יש צורך בהטמעת המערכות הקיימות של Chevron, לרבות קליטת כ-450 עובדים קיימים בנכסים הנרכשים, ולבסוף, הסיכון הטמון בתנודתיות מחירי הנפט והשפעת ירידת המחיר על החלק שלא גודר".