"הסינים יוצאים מהסגר, המלחמה נמשכת. מחיר הדלק ימשיך לעלות"
מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן יעלה מחר בחצות ב-66 אגורות ויגיע ל-7.72 שקל לליטר – לא רחוק ממחיר השיא שנרשם לפני כעשור - 8.25 שקל לליטר באוגוסט 2012. אם מנטרלים את ההקלה הזמנית שהעניק שר האוצר לציבור בדמות חצי שקל לליטר, אז מחיר הדלק מחר בערב כבר היה מתקרב לכדי שלוש אגורות מהשיא. אבל "אל דאגה", נראה שכבר בשבועות הקרובים נתקרב עוד לאותו שיא, ואולי אפילו נחצה אותו, ואותם 4.79 שקל ששילמו על ליטר רק במאי 2020, יהיו זיכרון רחוק ועמום.
האם יש סיכוי לראות איזושהי ירידה במחירים בתקופה הקרובה, נשאל בראיון זום לביזפורטל בן פנחס, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של חברת קומודקס, שעוסקת בייעוץ וגידור בתחום הסחורות, ושותף בקרן הסחורות EMA קומודיטיז. "תראה, לצערי זה לא כל כך נראה קרוב. אני מקווה שתהיה לפחות איזושהי התמתנות, אבל לטווח הקצר זה נראה שאנחנו נמשיך למעלה".
-האם לממשלה יש אפשרות להילחם בעלייה הזאת שתלויה במחירי הדלקים בעולם?
"מחירי הדלק מורכבים מנוסחה יחסית פשוטה, אבל היא מורכבת בצורה כזאת שאנחנו באמת תלויים במחירי הבנזין בים התיכון, וכרגע 'חטפנו' עלייה של 20% באותם חמישה ימים בהם מחשבים את הנוסחה, לעומת החודש הקודם, ובסופו של דבר, יחד עם כל המיסים (כולל עליית שער הדולר ביחס לשקל, א"כ), הדבר הזה נכנס פה לעלייה של כמעט 9.5%".
לדברי פנחס, "כמו שראינו במהלך אפריל שהממשלה באה ואמרה - אני מוכנה לוותר על הכנסה נוספת של מיסים ובעצם להוריד את המס - 50% מהמחיר הוא בעצם מס (בלו, א"כ). בשנת 2021 נהנתה המדינה מקרוב ל-22 מיליארד שקל הכנסות מדלק. זה לפני העליות. אני מניח שהשנה נהנה יותר. מה שהממשלה יכולה לעשות זה בעצם לוותר קצת על ההכנסות האלו. זה הדבר היחידי שהיא יכולה".
-לא נראה שלמדינה יש איזה אינטרס שמחיר הדלק ירד, כי היא נהנית מכל עלייה בזכות המע"מ
"בעצם המדינה תרוויח פחות. אם המדינה הייתה אומרת לעצמה - אני מעוניינת להרוויח את אותו הסכום שהרווחתי ב-2019, 2018 או 2017, מה שנקרא לעשות חלוקה נחמדה - חלק לאזרחים וחלק להגדיל את ההכנסות, אז זה נחמד, אבל זה כמובן לא ריאלי. המדינה רוצה להרוויח כמה שיותר. אז יש פה איזושהי מלחמה. אני מקווה שהחצי שקל שהורידו אותו, יאריכו אותו לחודשים הבאים. הוא היה טיפה בים, אבל זה משמעותי בסוף - כל חצי שקל לכאן או לכאן עושה את העבודה. אין ספק שמאז פרוץ המלחמה ברוסיה ועליית מחירי האנרגיה בעולם ובאירופה בפרט, זה כרגע בטל בשישים. אני מזכיר שהסינים נמצאים בסגר וצפויים להשתחרר ב-1 ביוני וכמובן להעמיס משמעותית על הביקוש העולמי. כשהסינים ישתחררו, מצד אחד צפויה לנו עלייה גבולה בביקושים, ומצד שני הצד הפסיכולוגי - יש לנו כמובן איזשהו חשש ממיתון בעקבות כל העליות והאינפלציה".
פנחס גם מתייחס לחוסר התחרות בתחום הדלקים בישראל, והאם זו העת להשקיע בסקטור האנרגיה? צפו בראיון TV
.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.גם הבורסות יעלו (ל"ת)שושנה 31/05/2022 02:33הגב לתגובה זו0 0סגור