ננעל המכרז הרביעי של חיפושי הגז במים של ישראל - 4 קבוצות ניגשו
המרכז הרביעי לחיפוש גז טבעי במים הכלכליים של ישראל ננעל כאשר 4 קבוצות התחרו. מדובר על 9 חברות כאשר 5 מתוכן חדשות. השאלה המעניינת היא כמובן מי החברות שניגשו ומי השחקניות הבינלאומיות החדשות שרוצות להיכנס לתחרות על האפשרות למציאת גז. ככל הנראה בין המתמודדות יש לפחות מספר חברות חדשות מחו"ל.
החברות הגישו 6 הצעות לקבלת רישיונות באזורים שהוצעו במסגרת ההליך. משרד האנרגיה הציע ארבעה מקבצים של רישיונות חיפוש (Zones) כאשר כל קבוצה יכולה לזכות לכל היותר ב-2 בלבד. שם מסבירים כי "ההחלטה לשווק את השטחים במקבצים של רישיונות, נועדה לאפשר התאמה נכונה יותר של אזורי החיפוש למבנים הגיאולוגים הקיימים בים אשר עשויים להכיל משאבים טבעיים". במהלך 8 השנים האחרונות נתנה המדינה 18 רישיונות לחיפושי גז טבעי ונפט ונקדחו 4 קידוחי אקספלורציה (חיפוש).
נקבעו גם מגבלות על חברות קיימות שכבר מחזיקות במאגרים (תמר, לוויתן וכריש) - על פי המכרז, יש עדיפות לקבוצות שיש מפעיל חדש או שחקן חדש בשיעור העולה על 50% לעומת קבוצות שלא עומדות בתנאי זה. כלומר, קבוצה שיש בה שחקן קיים בשוק הישראלי ולא מכילה מפעיל חדש או שחקן חדש בשיעור העולה על 50% תוכל לזכות רק במקרה שבו לא הגישה לאותו מקבץ אף קבוצה שכן מכילה מפעיל חדש או שחקן חדש בשיעור העולה על 50%.
מפת שדות חיפושי הגז בישראל. מקור: משרד האנרגיה
מה הלאה?
בשבועות הקרובים מינהל אוצרות טבע במשרד האנרגיה יבחן את ההצעות והעמידה בתנאי הסף וכן תכניות העבודה, אחר כך התוצאות יועברו להמלצת מועצת הנפט והכרעה סופית של הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה - כמה זמן ההליך ייקח? כנראה לפחות כחודש.
רישיון חיפוש יינתן לתקופה של 3 שנים, כאשר החברות יבדקו את פוטנציאל גילוי הגז בשטח שקיבלו. לאחר מכן יוכלו החברות לבקש ארכה לשנתיים נוספות, בתנאי שיגישו תכנית עבודה הכוללת ביצוע קידוח בלפחות אחד מהרישיונות במקבץ ותוכנית עבודה נוספת, שתאושר על ידי הממונה לענייני הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות, ברישיונות האחרים.
על פי משרד האנרגיה, לאחר ביצוע קידוח אחד לפחות ועמידה בכלל תכניות העבודה, ניתן יהיה להאריך את תקופת הרישיונות במקבץ בשנתיים נוספות, עד מקסימום 7 שנות רישיון. ההארכה האחרונה תהיה אפשרית בתנאי שתוגש התחייבות לקידוח בכל אחד מהרישיונות שטרם נקדחו עד תום תקופת הרישיון. לדברי משרד האנרגיה הסיבה להליך המדורג (3 +2+2) היא היא לאפשר לבעל הרישיון ללמוד היטב את השטח ורק אז לקבל החלטה לגבי המשך הפעילות.
שר האנרגיה והתשתיות, חה"כ ישראל כ"ץ: "אנחנו ארץ זבת חלב, דבש וגז טבעי - וההצלחה האדירה של ההליך הרביעי מעידה כי מדינת ישראל ניצבת בחזית משק האנרגיה העולמי. אנרגיה זה כוח, וההכנסות שייווצרו למשק המקומי יושקעו מחדש לטובת כלל אזרחי ישראל. ההליך הנוכחי יגדיל את התחרות ואת היציבות באספקה למשק האנרגיה המקומי, יחזק את מעמדה הגיאופוליטי של ישראל באזור ובאירופה, ויאפשר חתימה על הסכמי ייצוא גז טבעי נוספים - כחלק מהחזון שלי להפוך את מדינת ישראל לראש גשר אנרגטי המחבר בין מזרח למערב. אני מודה לעובדי מינהל אוצרות טבע במשרדי על ניהול ההליך, ומברך את מגוון החברות הבינלאומיות שהגישו הצעות, ברף שטרם נראה במשק המקומי, על הבעת האמון בכלכלה הישראלית ובמשק האנרגיה המקומי".
חן בר-יוסף, מנהל מינהל אוצרות טבע במשרד האנרגיה והתשתיות: "תוצאות ההליך הן פרי של עבודה מאומצת, מקצועית ובין לאומית אותה ערכנו באגף בחודשים האחרונים. מדובר בתוצאה פורצת דרך בהיבט היקף וזהות המשתתפים. אנו בטוחים כי היקף ההצעות יוביל להליכי חיפוש מקצועיים ונרחבים למיצוי הפוטנציאל האנרגטי והכלכלי של המאגרים השייכים לאזרחי ישראל. אנו בתחילתו של שלב נוסף וחשוב לעתיד משק האנרגיה של המדינה ובטוחים כי באמצעות שילוב נכון של טכנולוגיות קיימות ועתידיות, נדע להפיק את האנרגיה הזו במקסימום הכנסות לאזרחי ישראל ובמינימום השפעה על הסביבה. אני מבקש להודות לשר האנרגיה והתשתיות על האמון בנו להובלת ההליך וליצירת עתיד אנרגטי וכלכלי טוב יותר לאזרחי המדינה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.קנאיםהכריש 20/09/2023 14:41הגב לתגובה זו0 0תשקיעו בגז ותפסיקו להתבכיין בטח אתם פריבלגים תל אביביםסגור
-
5.לנגוצקי אמראורי 007 17/09/2023 08:27הגב לתגובה זו0 1שכבר לא יהיו תגליות משמעותיות באזור, הלוואי שכך.סגור
-
4.געגועי להקפאת הרשיונות של לפיד (ל"ת)אמיר 17/07/2023 01:45הגב לתגובה זו0 2סגור
-
3.הלוואי וכל קידוח יהיה יבש כמו הנגבאנונימי 16/07/2023 18:21הגב לתגובה זו2 16לוויתן זה הדבר היחיד שיש לו פוטנציאל אין סופיסגור
-
2.הכל דבש.הכל סאבבה.אז מה הבעיה?אורח 16/07/2023 16:57הגב לתגובה זו5 1שאימאפשר להאמין למדינה שהטילה את שישינסקי רטרואקטיבית על שדה תמר שכבר היה אחרי הגילוי,כאשר הייתה הבטחה של הממשלה שלא לעשות זאת. אז פראייר מי שמשקיע בקידוחים נוספים וזורק מליארדים,ובסוף יכניסו לו מאחור ובלי ואזלין.סגור
- טען עוד
-
מדינת ההתאמות הרטרואקטיביותשולמן קטן 16/07/2023 17:29הגב לתגובה זו2 1לא רק שהמדינה נוהגת כך ולא מכבדת הסכמים, משנה התנאים רטרואקטיבית לאחר הכרזה על תגליות.. גם החברות במדינה החלו לאמץ את הנוהג במכרזים יש מכרז? אתה רוצה לזכות? מה הבעיה - תציע מחיר מ ופרך גבוה כלפי מעלה פי 10 מכל היתר, תזכה במכרז ואז תבקש לשלם קצת יותר מההצעה הזולה השניה אחריך.. זה כנראה יעבוד לך.. מדינת עולם שלישי בחזות הייטק והקדמהסגור
-
1.זבת חלב, דבש וגז למקורביםסווינגר 16/07/2023 16:56הגב לתגובה זו2 4החלטתי להשתתף בחגיגה, ולכן אספתי כמות נכבדת של אנרג'יאן בישראל, במחיר אטרקטיבי. תודה למוכרים.סגור