ראש עיריית ירושלים תומך בקרן הארנונה: "הבעיה היא בהסברה"
"לקחו את הוויכוח על קרן הארנונה לוויכוח בין חרדים וחילונים וזה לא נכון. אני חושב שיש פה בעיה קשה של הסברה מצד הממשלה ומשרד האוצר. אני מקווה שבאמצעות הידברות יובן יותר מה המטרה. אני חושב שבהחלט אסור שיהיו פערים בין הערים השונות ולכן אם אפשר לסייע במקצת לערים הקטנות באמצעות קרן הארנונה אז צריך לסייע", כך אומר משה ליאון, ראש עיריית ירושלים, בראיון לביזפורטל, לרגל חגיגות 56 שנה לאיחוד בירת ישראל.
אבל הוא מחריג כמובן את ירושלים ואומר שהיא לא במצב לעזור לערים אחרות: "ירושלים היא כרגע בדיוק במצב ההפוך - בשלבי התפתחות, גם בתושבים שלה וגם בשטחי תעסוקה. היא עדיין לא בשלב שהיא יכולה לתמוך בערים קטנות יותר. נהפוך הוא - היא צריכה לקבל סיוע מהממשלה ולכן ירושלים לא כל כך נוגעת לזה. אבל באופן עקרוני אני חושב שהיה כדאי שבמדינת ישראל יותר יסתכלו על הנושא של צמצום פערים".
מה דעתך על 15-20 אלף דירות הרפאים בעיר, דירות ריקות של יהודים מחו"ל שאף אחד לא מתגורר בהן?
"לא אנחנו הגדלנו את הארנונה (אלא ראש העיר הקודם ניר ברקת. נ"ש). ירושלים היא בירת ישראל, ישנם מקרים שבהם יהודי מעוניין שתהיה לו דירה בירושלים, אני לא יכול לעצור את זה. מעבר לכך - גם אם נכפיל את הארנונה זה לא מה שישפיע עליו לרכוש או לא לרכוש, אז מצד אחד אני בהחלט בעד שכל הדירות כאן יהיו מאוכלסות אבל יש גם דירות רפאים, שהן בהחלט מאוכלסות בחגים וזה תורם מאוד לכלכלה הירושלמית. אנחנו בונים עכשיו כמה שיותר דירות עבור תושבי מדינת ישראל והעולים החדשים ואני אומר לך בבטחה - הדירות שאנחנו בונים לא יהיו דירות רפאים". האם אי אפשר לעשות יותר כדי לבטל את דירות הרפאים ולהזרים עוד עשרות אלפי דירות לשוק הירושלמי כדי להוריד את מחירי הדיור והשכירות? לא בטוח אבל ליאון לא יעסוק בכך.
4 שנים ו-22 שבועות לאחר שנכנסת ללשכת ראש העיר, בקומה השישית, איך קיבלת את העיר כשנכנסת ומה מצבה כיום?
"אני חושב שירושלים נמצאת בתחילתה של מהפכה, אחרי 4 שנים של פעילות, אנחנו למעשה פועלים בכל התחומים. גם בתחום הדירות שהיה כל כך חסר בעיר, גם בתחום התעסוקה שכל כך חסר בירושלים, וכמובן בתחום הרכבת הקלה, כשבמקביל אנחנו משקיעים מיליארדי שקלים במזרח העיר. וגם עשינו רפורמת ניקיון גדולה בעיר שהתבצעה בשנה הראשונה כשהגעתי".
מה עם תקציב העיר? כולנו זוכרים את הבאת משאיות הזבל כחלק מהמשא ומתן בשנים לפני כניסתך לתפקיד, ואת המחלוקת כל שנה על המענקים של העיר. מה תקציב העירייה כיום?
"כל שנה אנחנו במשא ומתן מול הממשלה לגבי המענק שמתקבל מהממשלה. אני חייב לומר לך שאנחנו מגיעים להסכמות, כולל שנת התקציב הנוכחית עליה אנחנו ממש בימים אלה מגיעים להסכמה, אנחנו מאוזנים ועושים את העבודה בהתאם לתקציב שיש לנו".
צפו בראיון המלא:
מה התקציב?
"כולל פיתוח, באזור ה-13 מיליארד שקלים".
התקציב הכי גדול בארץ?
"כן זה התקציב הגדול ביותר גם לעומת עיריית תל אביב. יש לנו אבל כמעט מיליון תושבים. תקציב עירייה הוא בד"כ פונקציה של מספר התושבים".
מה מצב העסקים בעיר?
"אנחנו בצמיחה, כרואה חשבון לשעבר אני יכול לומר לך שבעלי העסקים תמיד רוצים יותר. אבל אני חושב שסך הכל יש יציבות בעסקים, העיר מלאה בתיירים, חזרנו לרמה שלפני הקורונה מבחינת מספר התיירים, וכמובן אנחנו שואפים ליותר ויותר".
בכמה אתם מגדילים את הבנייה לתושבים בעיר, אומרים שאין עתודות קרקע בירושלים?
"אנחנו בתוכנית של בניית אלפי יחידות דיור. את שנת 2022 סיימנו עם 7,200 היתרי בנייה שניתנו, כשהממוצע בשנים קודמת היה באזור ה-2,00. את 2021 סיימנו עם 5,000 היתרי בנייה ליחידות דיור, כולל התחדשות עירונית. זה פי 3 ממה שהיה בשנים הקודמות. גם את השנה נסיים עם כ-7,000 יחידות".
ומה לגבי פינוי בינוי?
"אנחנו מספר אחת בארץ בהתחדשות עירונית, יש לנו את הפוטנציאל הכי גדול של התחדשות אבל גם אנחנו מבצעים בפועל את מספר היחידות הכי גדול של התחדשות עירונית".
מה עם התוכנית לבניית אלפי משרדים חדשים בעיר?
"כשהתחלתי את הקדנציה, היו בסה"כ בירושלים 4 מיליון מטרים מרובעים של שטחי תעסוקה ואנחנו כיום בבנייה ותכנון של שני מיליון מטרים נוספים, כלומר גידול של 50% - זה נועד לשני דברים, קודם כול לספק מקום עבודה גם לאלה שהיום גרים בירושלים וגם לכל העוטף של ירושלים. אנחנו מדברים על תעסוקה גם למעלה אדומים וגם לגוש עציון. למעשה לכל מי שעוטף את ירושלים. אבל זה גם נועד להביא תעסוקה גם למי שיבואו להתגורר כאן. אין לי ספק שבשנים הקרובות אנחנו נראה הגירה חיובית גדולה מאוד לירושלים בעקבות הבנייה שאנחנו כרגע בונים. כבר לא מתוכנן אלא בונים ברגע שיעברו לשווק אותם אתה תראה שזה כך, לכן צריך לדאוג להם למקומות תעסוקה".
משה ליאון ונחמן שפירא. צילום: ביזפורטל
יש הסוברים שירושלים מותאמת לדתיים ולכן חילוניים ממשיכים לברוח מהעיר
"צריך להסתכל על נתוני ההגירה השלילית, מי שאומרים את זה פשוט לא צודקים. אבל בהחלט יש הגירה שלילית זו משימה לא פשוטה כי אין דירות. ברגע שיהיו דירות בירושלים וזה מה שעכשיו אני דואג לזה יום ולילה, שיהיו פה דירות. ברגע שיהיו דירות תהיה הגירה חיובית, אתה לא יכול לצפות שאוכלוסייה של 950 אלף תושבים, ולא תבנה להם דירות, לא תהיה הגירה שלילית".
להשוואת מחירי שכונות בירושלים לחצו כאן:
נתונים לא טובים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם היום כאשר בכל רחבי ירושלים מתקיימות חגיגות יום ירושלים ומצעד הדגלים המסורתי, יש יותר ישראלים שבחרו לעזוב את העיר בשנה האחרונה מאשר להגיע לגור בה. לפי הנתונים, בשנת 2022 נגרעו כ-15,500 תושבים מירושלים. כ-27,700 תושבים עזבו את העיר לעומת כ-12,200 תושבים חדשים שנכנסו לעיר מיישובים אחרים בישראל. ראש עיריית ירושלים כאמור בטוח שמצב זה ילך וישתנה בשנים הקרובות בזכות הפעילות של העירייה.
מה עם מחירי הדיור בעיר?
"אנחנו נמצאים באיזה מצב של מצב קבוע של מחירי דירות, כלומר לא עולות ולא יורדות.
מחיר ממוצע בעיר זה בסדר גודל של 2.4 מיליון?
"כמו תל אביב, עוד פעם זה הכל עניין של ביקוש והיצע כמו כל מוצר במשק ככל שאתה מגדיל את ההיצע שלו ככה המחיר מתמתן".
אתם מנסים לרכז יותר בנייה בשכונות שבהם המחירים קצת יותר נמוכים?
"אנחנו בונים בכל העיר ובכל מקום שאפשר לקנות. גם בשכונה הכי יוקרתית אם תגדיל את היצע הדירות המחירים ירדו בסוף. מי שקובע את מחירי הדירות זה השוק שוק ההיצע והביקוש ועל פי זה נקבע".
מעל 950 אלף תושבים, וכמעט 40% במזרח ירושלים
"אני מחלק את התושבים ל-3, ערבים תושבי מזרח ירושלים, יהודים חילונים ויהודים חרדים".
מה אתה מקדם מכל התוכניות גם במזרח העיר? מה אתה לא יכול לעשות שם כיום?
"לא יודע מה אני לא יכול לעשות, אני יכול להגיד לך מה אני עושה. אנחנו בונים על שטח תעסוקה גדול מאוד בוואדי ג'וז. בימים אלה אנחנו לקראת אישור תוכנית של מספר בניינים של הייטק שם. אני מקווה שתוך 4-3 שנים אתה תראה תעסוקה מלאה שם. במזרח העיר אין הרבה מקומות תעסוקה. על מנת להיות מועסקים, יחסית בשיעור תעסוקה גבוה הם עוברים כל בוקר למערב העיר. תושבי מזרח העיר עובדים למעשה בכל מקום בעיר. בבתי חולים, בתיירות, בעירייה. בכל מקום שאפשר בכלכלה הירושלמית והם חלק בלתי נפרד מירושלים".
העיר מאוחדת? רבים טוענים שלא
"כשאנחנו מדברים על איחוד של מזרח ומערב זה מתקיים בפועל על ידי התושבים עצמם שעובדים ביחד ונמצאים ביחד. בנוסף, מה שאני עושה במזרח העיר זה לדאוג לשיפור משמעותי של מערכת החינוך, ולהעביר אותה לשיטת החינוך הישראלית, זאת במקביל לבניית תשתיות, כבישים, גינות, גני ילדים, ומבני ציבור. אני עושה את זה ביחד עם הממשלה שמתקצבת אותנו לכך. אנחנו עושים את הכול על מנת להקטין את הפערים שנוצרו ב-50 השנים האחרונות".
מה עם בניית מלונות נוספים בעיר?
"ירושלים היא העיר עם מספר החדרים הגבוה ביותר, עם כ-15 אלף חדרים. המטרה שלנו בתחום התיירות היא להגיע תוך 5 שנים ל-20 אלף חדרים".
איך ירושלים מגיעה למקום שהיא צריכה להיות בו בתיירות, הרי הפוטנציאל הוא אין סופי
"מגיעים לזה אני חושב שעם הרבה הסברה. רוב התיירים שמגיעים לביקור בירושלים מרחבי העולם תמיד יוצאים מרוצים. אין מקום יותר יפה מאשר העיר העתיקה, הכותל, המקומות הקדושים גם ליהודים, גם לנוצרים גם למוסלמים. יש הרבה מה לראות בעיר ואנחנו נעלה במספר התיירים".
אולי אחת הבעיות היא חוסר הנגישות לעיר העתיקה?
"אני לא חושב. הכותל היום הוא יחסית נגיש למבקרים. אנחנו עובדים על שיפוץ הגישה אל הכותל אבל צריך לזכור דבר אחד, העיר העתיקה אין מה לעשות היא צפופה, אבל אנחנו עושים את הכל. לדוגמא, הרכבל יסיע 3 אלף אנשים כל שעה לכותל".
כן אבל התוכנית להקמתו לא התקדמה כבר שנים
"זה יקרה תוך בערך 3 שנים".
המצב הכלכלי כיום לא פשוט, איך העירייה מסייעת לעסקים בעיר?
"אמרו לי אל תפריע לעסקים, ברגע שלא תפריע לעסקים הם כבר יודעים לעשות את העבודה שלהם. אז אנחנו משתדלים באמת לא להפריע, וגם להפוך את ירושלים כמה שיותר אטרקטיבית לתיירות גם מרחבי הארץ. להביא לפה כמה שיותר למעשה קליינטים לעסקים. אני נותן לכוחות השוק לעשות את שלהם.
מחירי המלונות בעיר לא יקרים מדי לציבור הישראלי?
"בתי המלון מלאים. התפוסה יציבה אם הייתה בעיה של תפוסה יכול להיות שהיו מורידים את המחירים. כוחות השוק עושים את שלהם, בסופי שבוע העיר מלאה ב"ה. היא מלאה בתיירים ואתה רואה את התיירים גם ממרחבים מדינת ישראל וגם מרחבי העולם".
דיברת על ההגדלה של המשרדים בעיר. זה מה שיפתור לכם את הבעיה הכלכלית?
"החלום שלי זה שירושלים תהיה עיר עצמאית מבחינה כלכלית ולא תזקק להשלמות מהמדינה. כשאמרתי את זה לפני 5 שנים קצת צחקו עליי, אבל אין לי ספק שחלקה של הממשלה במענק שהיא נותנת לירושלים ילך ויקטן בשנים הקרובות. לשם אני שואף.
ליאון מסביר: "אני לא יכול להתחייב שהמענק יהיה אפס. הרי יש לנו בעיות נוספות. מבנים ציבוריים לא משלמים את הארנונה שהם צריכים לשלם. לא מדובר במבני התפילה הדתיים, אלא מבנים של עסקים ששייכים להם. אובדן הארנונה מהכנסיות הוא עשרות מיליוני שקלים בשנה, אין שום סיבה שלא ישלמו".
מה עם משרדי הממשלה למה הם לא עוברים לעיר?
"זה קורה ויקרה. בשבוע הבא תאושר בממשלה תוכנית לבנייה עבור משרדי ממשלה. מול משרד ראש הממשלה ייבנו שני מגדלים בהם יהיו משרדי ממשלה ואנחנו מקדמים תוכניות נוספות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
18.מחרידים את ירושליםאנונימי 20/05/2023 19:50הגב לתגובה זו0 0יש בנייה רק לחרדים ודתיים. אין בנייה לחילונים. נראה בעוד חמש עשר שנים מי ישלם ארנונה.סגור
-
17.חוסר הסברה זה פרט קטן .יאיר 18/05/2023 20:59הגב לתגובה זו0 0הבעיה הרבה יותר רחבה . הממשלה הרעה הזאת השמידה וממשיכה להשמיד מיליארדים , חיבלה בכלכלה בצמיחה ובמקורות עשיית הכסף . מדובר בגזל ושוד . הדרך לסחוט כספים ולפזר אותם לטובת אוכלוסיה פרזיטית ולא יצרנית ,היא הדרך הבטוחה לפשיטת רגל ולהתרסקות .סגור
-
16.הבעיה חמורה יותר.יאיר 18/05/2023 20:53הגב לתגובה זו0 0הבעיה בממשלה בשר האוצר ובעיקר בראש הממשלה . הממשלה הרעה הזאת השמידה וממשיכה להשמיד מיליארדים רבים . נשלטת ע"י בורים משיחיים שלא ראויים לנהל שום דבר . אנשים שמעודדים עוני ופונים לפתרונות של גזל ושוד שבסופו של דבר יותיר את ישראל בפשיטת רגל וסכנה קיומית .סגור
-
15.הקואליציה הנוכחית סובלת מאי אמון מוחלט של חלקים גדוליםקור 18/05/2023 19:32הגב לתגובה זו1 0הבטחות הקואליציה לא זוכות לאמון ולא תזכינה גם אם יבטיחו קילו זהב לכל אזרח. הממשלה שרפה כל גרם של אמון בתרגילים נכלוליים ולא יעזור להם כלום, אלא אם יעשו מה שבאמת הובטח. הורדת יוקר המחיה, הוזלת מחירי הדיור, שלום עם סעודיה ועוד מדינות במרחב ועצירת הגרעין האירני.סגור
-
14.בטח שהוא תומךפעם ירושלמי 18/05/2023 15:17הגב לתגובה זו0 0הוא אמור להיות בצד המקבל , אחראי על הפיכת העיר לענייה בישראל מלאה בחרדים המתגוררים בשכונות עניות ומלוכלכות . לחילוניים וןבדים שמבקשים גם חיי תרבות ובלוי גם בסופי שבוע זה לא המקום . תרבות השנור והנדבות מחליאה . העיר חייבת לעבור שינוי סטייל תל אביבי .סגור
- טען עוד
-
13.חובשי כיפה בטוחים שהם יכולים לעבוד על חילונים אהבלים עםכרגיל 18/05/2023 14:52הגב לתגובה זו0 1"הסברה נכונה", כלומר: אתם תשרתו בצבא, תשלמו מיסים, תשלמו הרבה יותר בארנונה, בסופר ועל דירה, ואנחנו נהנו מכול העולמות וגם נננזוף ונצעק עליכם ונאשים אתכם בשנאה... לכאורהסגור
-
12.להחזיר את ירושליים (ל"ת)יהודי 18/05/2023 14:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.אמר ראש העיר שמקבל 1 מיליארד ש"ח בשנה מהמדינה (ל"ת)גידי 18/05/2023 14:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.איזה צחוקיםמפתיע 18/05/2023 13:19הגב לתגובה זו3 0בטח שהוא תומך ירשוליים בגירעון ענקסגור
-
9.כמה קל להיות בעד שאתה לא צריך שלשלם (ל"ת)לרינה 18/05/2023 13:05הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.למה אתה מלכלך? אנחנו מקבלים מיליארד שח לשנהפחח 18/05/2023 13:04הגב לתגובה זו2 0אנחנו מקבלים מהשמיים. השקלים יורדים עלינו בטיפות בשל התפילות וההתנהגות החזירית של החרדים. :-) משה ליאון מנסה, אבלהחילוניים בורחים וגם אני חילוני ירושלמי מזה 25 שנה אעזוב בקרוב. הכל מתדרדר פה, וכל כוונותיו הטובות של משה מתנפצות אל מול המציאות הירושלמית הקשה.סגור
-
7.ברור שהוא תומךמנשה 18/05/2023 12:43הגב לתגובה זו4 1מקבל מיליארד שח לתקציב כל שנה ומממן אוכלי חינם פרזיטים רוצה לקבל עוד. חזירים נמאסתםסגור
-
6.ירושלים מדורדרת בגללו והוא בעד שאחרים ישלמו חחח (ל"ת)ירושלמית 18/05/2023 12:41הגב לתגובה זו5 0סגור
-
5.צודק!צריך כותרת יותר מחמיאה למיליארדים שמעבירים לחרדים (ל"ת)ליבר 18/05/2023 12:14הגב לתגובה זו5 1סגור
-
4.די דיעמירם 18/05/2023 11:23הגב לתגובה זו1 4לא זכור לי שהממשלה הקודמת הסבירה משהו למישנהו או נתנו דין וחשבון אז יאלה גזגזוסגור
-
3.עוד מינוי פוחיטי של העבריין המורשעעמיר 18/05/2023 10:49הגב לתגובה זו9 1עושה דברם של החרדים מדבר .. .סגור
-
מינוי פוליטי של ידידך אביגדור ליברמןבני 18/05/2023 13:33הגב לתגובה זו5 0עמיר יקירי נכון שאתה שטוף שנאה ואתה לא אשם כי מכניסים לך את זה למוח בחדשות יום יום שעה שעה אבל תבדוק לפני שאתה מגיב והעשרת ידיעתך משה ליאון זה דווקא מינוי של אביגדור ליברמן הם ידידים ותיקים והוא הריץ אותו לעיריית ירושליםסגור
-
ליקק לביבי ונעשה ראש עיר .דרור 18/05/2023 15:21הגב לתגובה זו1 0האיש ברמה של מבריח חפצים במסלול הירוק . ככה נראית בירתנו המוזנחת .סגור
-
tאנונימי 18/05/2023 11:15הגב לתגובה זו4 0להעיף אותו במיידי בבחירות הבאות ראש עיר הכי גרוע שהיה כאן בירושלים !!!!!!!סגור
-
2.(ל"ת)אנונימי 18/05/2023 10:39הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.כמובן שהוא תומךמקומי 18/05/2023 10:33הגב לתגובה זו4 0תקציב עיריית ירושלים נעול ושונה משאר תקציבי העיריות. יש לעיר משרד ממשלתי!סגור