היקף ההון השחור מוערך בישראל במאות מיליארדי שקלים בשנה. האם עיקול של מספר רכבים מסייע?
ערן יעקב ראש רשות המסים טען לאחרונה כי ההצלחה של רשות המסים לגבות בשנה האחרונה 430 מיליארד שקל ממסים הייתה כתוצאה של לחץ והרתעה על העבריינים.
הוא ככל הנראה מתכוון גם למבצע של רשות המסים לעיקול 9 רכבים בצפון הארץ שנערך השבוע. במסגרת המבצע היחידה הצפונית לאכיפת הגביה ברשות המסים, הוצאה לפועל חיפה ומשטרת מרחב מנשה פעלו בישובים ערה, ערערה וכפר קרע שבוואדי ערה, בכדי לגבות חובות שנצברו על ידי סרבני מס, חלקם יעדים מוכרים של המשטרה.
במסגרת הפעילות נתפסו ועוקלו 9 רכבים. אחד מהם שוחרר במהלך הפעילות לאחר שהחוב הוסדר. בסך הכל, פעלו הכוחות לגביית חובות בסכום של כ-4.3 מיליון שקל. במבצע השתתפו כוחות יס"מ וניידת סיור של המשטרה וקדמו לו פעילות מודיעין שטח מקדימה של היחידה לאכיפת הגבייה ברשות המסים, לאיתור הרכבים ובעליהם.
הרכבים שהוחרמו במבצע. צילום דוברות המשטרה
20% מהתוצר
תגידו כל הכבוד למשטרה ולגופי האכיפה אך האם עוד עיקול של עוד כמה רכבים באמת זה מה שיסייע לטפל בתופעת ההון השחור שלפי הערכות ה-OECD מקיפה כמעט 20% מהתוצר במדינת ישראל? נזכיר כי התוצר הלאומי הגולמי של מדינת ישראל עומד כיום על 1.7 טריליון שקל, דהיינו מדובר על מאות מיליארדי שקלים מדי שנה. האם זו הבשורה לה מצפים אזרחי ישראל באכיפה נגד ארגוני הפשיעה?
בחוק ההסדרים שעבר אתמול לצערנו אין בשורות בעניין. צעדי החקיקה שרצו לקדם ברשות המסים נותרו בעיקר על דפי הטיוטה ולא נכנסו לבסוף לחוק. ראש הרשות טען באחד מהדיונים בהם השתתף בכנסת על היקף ההון השחור כי "כדי לעשות יותר צריך גם משאבים. יש יותר הון שחור פה בטח מארה"ב ומדינות אחרות, להן יש חקיקה והרתעה טובות יותר.
"לנו אין כלים חקיקתיים מספיקים. צריך לשפר אותם, צריך קנסות משמעותיים יותר, צריך נגישות למידע וחקיקה של ענישה משמעותית. מדובר במיליארדים רבים של הון שחור"
יעקב אומנם הסתייג מהנתונים של ה-OECD, אך מודה שמדובר בהמון כסף שלא מגיע ליעדו. "לפי מחקרים שעשו ב-OECD, מדברים על 20-19 אחוז מהתוצר במדינת ישראל, האם המספרים מדויקים לא? אבל זה הרבה מאוד כסף של כלכלת צל".
התיקונים בחוק נשארו על רצפת העריכה
תקציב המדינה לא מבשר שינוי רציני במלחמה בהון השחור. כך חוק החשבוניות שנכנס לבסוף, העמיד את הסכום בו תהיה חובה להתקשרות אונליין עם רשות המסים על 25 אלף שקל, ולא 5 אלף כפי שרצה יעקב. מטרת החוק להילחם בתופעת בחשבוניות הפיקטיביות אשר ארגוני הפשיעה מצליחים לשכלל מדי שנה. לחוק היו התנגדויות רבות שטענו לפגיעה בחופש העיסוק ולסרבול מיותר.
לגבי הניסיון לתקן את החוק לצמצום השימוש המזומן, גם הוא נחל כישלון חרוץ. נזכיר, חוק המזומן מגביל את היכולת להשתמש במזומן מעל 6 אלף שקל בעסקאות עם עסקים, ואוסר על שימוש במזומן בסכום העולה על 15 אלף שקל לאנשים פרטיים. בדוח שהוצג בכנסת לאחרונה נמצא כי מאז חקיקת החוק ב-2018 התגלו מעל ארבעת אלפי הפרות בסכום מצטבר של כחצי מיליארד שקל.
ברשות המסים רצו לאסור החזקה של מעל 200 אלף שקל במזומן בביתו של אדם, כמו כן רצו להטיל חובה על אדם להסביר כיצד הגיע אליו סכום של 50 אלף עד 200 אלף שקל במזומן. שינוי זה נותר רק בטיוטה. נותר לנו רק לדמיין כיצד חוק זה היה יכול להשפיע על המלחמה בהון השחור בארץ לו היה מתקבל. לצערנו לאחר הפלת שינויי החקיקה לרשויות המדינה אין בשורות ואין כלים מספיקים במלחמה מול ההון השחור.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מע"מ זה שוק אפור או שחור? (ל"ת)רו"ח 26/05/2023 08:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.ע"ד ורואה חשבון מצד אחד - החברה הערבית כולם בשחור - (ל"ת)אלקין 24/05/2023 17:10הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.0 מזומןי 24/05/2023 16:21הגב לתגובה זו0 0הנפקת כרטיס לכל אדם לחיוב מידי מבנק הדואר ו 0 מזומן .. זה הפיתרון היחיד! אבל לך תעביר רפורמה כזו במרכז הליכוד ...סגור
-
1.רפובליקת בננות,אמרנו? (ל"ת)אורי 24/05/2023 15:09הגב לתגובה זו2 0סגור