אירופה
צילום: Christian Lue unsplash

אירופה מתעוררת - המדינות מגדילות את תקציבי הביטחון

טראמפ מתקרב לפוטין ומאיים לקצץ בהשתתפות ארה"ב בתקציב נאט"ו, ומדינות אירופה נערכות בהתאם - בריטניה תגדיל את תקציב הביטחון ל-2.5% מהתמ"ג עד 2027, וגרמניה בוחנת מימון לקרן נוספת שתשקיע בצבא

רוי שיינמן |

מדינות אירופה מתעוררות. הן מבינות שהמעצמה הגדולה בעולם, ארה"ב, תחת טראמפ היא אולי כבר לא השותפה הגדולה של המערב כמו שהייתה בעשרות השנים האחרונות. טראמפ ממשיך לאיים שהוא יקצץ את התרומה של ארה"ב לתקציב של נאט"ו וגם ההתקרבות שלו לפוטין מפחידה את האירופאיות, שמתחילות להתעורר ומגדילות את תקציבי הביטחון שלהן.

דונלד טראמפ מחייך
דונלד טראמפ מחייך - קרדיט: רשתות חברתיות לפי סעיף 27 א


בריטניה מציבה יעד שאפתני

ראש ממשלת בריטניה, קייר סטארמר, הודיע על כוונתו להעלות את הוצאות הביטחון ל-2.5% מהתמ"ג עד 2027, צעד שיבוצע באמצעות קיצוץ חד בתקציב הסיוע הבינלאומי של בריטניה. נכון להיום, המדינה משקיעה 2.3% מהתמ"ג בצבא, אך סטארמר הדגיש כי לאור המציאות המשתנה, ההוצאות הצבאיות צריכות לקבל עדיפות עליונה. בנוסף, הוא הציב חזון להגדלה נוספת ל-3% מהתמ"ג לאחר הבחירות הבאות.


ההכרזה מגיעה בעיתוי לא מקרי, ימים ספורים לפני פגישתו של סטארמר הצפויה עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. טראמפ, שכבר הבהיר בעבר כי הוא מצפה ממדינות אירופה לשאת בנטל הביטחוני בעצמן, עשוי להפעיל לחץ נוסף על סטארמר ועמיתיו האירופאים להגדיל עוד יותר את הוצאות הביטחון. באותו הזמן, סטארמר והנהגת נאט"ו רואים בכך הזדמנות להבטיח את יציבות הברית הצבאית בעידן של חוסר ודאות.


קיר סטאמר ראש ממשלת בריטניה
קיר סטאמר ראש ממשלת בריטניה - קרדיט: יוטיוב



הממשל החדש בגרמניה ממשיך להשקיע בביטחון

גרמניה, שבשנים האחרונות הגדילה משמעותית את תקציב הביטחון שלה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, ממשיכה באותה מגמה תחת הממשלה חדשה בראשותו של פרידריך מרץ. הממשלה בוחנת קרן מיוחדת להגדלת הוצאות הביטחון, שעל פי הערכות עשויה להגיע למאות מיליארדי אירו. הצורך בהגדלת התקציב נובע גם מלחצים אמריקניים וגם מהבנה פנימית כי על גרמניה לתפוס תפקיד מרכזי יותר בביטחון האירופי.


כבר ב-2022, ממשלתו של אולף שולץ הקצתה 100 מיליארד אירו לחיזוק הצבא, מהלך שהעלה את ההוצאה הביטחונית ל-2% מהתמ"ג, בהתאם לדרישות נאט"ו. אולם, הקרן הזו עומדת להיגמר, והקואליציה החדשה מתמודדת עם אתגר במציאת מימון נוסף, במיוחד לנוכח מגבלות החוב החוקתיות של גרמניה. שר ההגנה היוצא, בוריס פיסטוריוס, הצהיר כי ללא החרגת תקציב הביטחון ממגבלות החוב, לא ניתן יהיה להמשיך בהשקעה בצבא הגרמני.

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה; קרדיט: טוויטר


השפעה על התעשייה הביטחונית


הגידול בהוצאות הביטחון הבריטיות והגרמניות מביא עמו גם השלכות כלכליות משמעותיות. מניות של חברות ביטחוניות אירופאיות זינקו בעקבות הדיווחים על התקציבים החדשים. יצרניות נשק גרמניות כמו Rheinmetall וחברות ביטחוניות בריטיות כמו BAE Systems עשויות להרוויח מהמהלכים, שכן הביקוש למערכות נשק חדשות ולציוד צבאי מתקדם צפוי לעלות משמעותית.


גם חברות ישראליות צפויות להרוויח מהגדלת הוצאות הביטחון באירופה, הבולטת שבהן היא אלביט אלביט מערכות 0.09%  . הפעילות של אלביט באירופה התחילה לגדול כבר אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה שהביאה לפתחה הזמנות של מאות מיליוני דולרים ממדינות כמו דנמרק, הולנד, ומדינות נוספות, והחברה ממשיכה לדווח על הזמנות מאירופה. לפני כשבועיים למשל דיווחה אלביט על הזמנה ממדינה אירופית לפתרון לחימה רשתית רב זרועי מתקדם לרמה הפיקודית המורכב ממספר מערכות, כאשר היקף ההזמנה מסתכם ב-100 מיליון דולר. 

כל הכותרות


בתחילת החודש קיבלה אלביט הזמנה מגרמניה למערכות ארטילריה בהיקף של 57 מיליון דולר, ובחודש שעבר דיווחה על חוזה בהיקף של כ-60 מיליון דולר לאספקה של מערכות רב שכבתיות נגד כלי טיס בלתי מאוישים (C-UAS) למדינת נאט"ו אירופאית.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה