BYD פלאג אין (יצרן)BYD פלאג אין (יצרן)

אחרי שעקפה את טסלה: BYD מסתערת מחדש על אירופה

אחרי שהפכה ליצרנית הרכבים החשמליים המובילה, לאחרונה היא סימנה לעצמה יעד חדש ישן - לכבוש את אירופה; איך היא רוצה לעשות את זה ואלו אתגרים ניצבים בפניה?

איתן גרסטנפלד | (2)
נושאים בכתבה BYD רכב חשמלי

אחרי שעקפה את טסלה Tesla 5.33%  , והפכה ליצרנית הרכבים החשמליים המובילה בעולם, ענקית הרכב הסינית BYD סימנה לעצמה יעד חדש ישן - לכבוש את אירופה. כדי לעשות את זה, היא הודיעה על שורה של צעדים כולל החלפתה ההנהלה  והשקעה ברכבים היברידיים.


בצל הצמיחה מטאורית בסין ובשורה של שווקים בעולם (כולל בישראל), BYD החליטה להסתער על אירופה. התוכניות היו גדולות. המנהל של הפעילות באירופה, מייקל שו, צפה שהחברה תצליח להשיג נתח של לפחות 5% משוק הרכבים החשמליים של אירופה בטרם תשיק את מפעל הייצור האירופי הראשון שלה בהונגריה, אשר מתוכנן להמשך השנה הנוכחית. עם זאת, די מהר התברר שהתחזיות לא עולות בקנה אחד עם המציאות, כשאת שנת 2024 סיימה החברה עם מכירות של 57,000 רכבים באירופה, נתון נמוך מהציפיות המוקדמות של החברה, המהווים נתח שוק של 2.8% בלבד.


אבל נראה ש-BYD הפנימה חלק מהטעויות והחליטה לעשות שינויים בהתאם. אולי הבולט שבהם הוא ההחלטה למנות את סטלה לי, מי שנחשבה למספר 2 בחברה, למנהלת של הפעילות ביבשת במקומו של שו. בנוסף, היא שכרה את שירותיו של אלפרדו אלטווילה, בכיר לשעבר בפיאט-קרייזלר, כיועץ מיוחד למייסד ומנכ"ל החברה ביחס לאירופה. אלטווילה הביא עמו שורה של "כוכבים" בתחום שהגיוע בעיקר מהחברה האירופאית הוותיקה סטלנטיס.


אחד הצעדים המשמעותיים ביותר של ענקית הרכבים החשמליים הסינית הייתה להתמקד ברכבים פלאג-אין היברידיים. את ההחלטה הזו, הוביל אלטווילה, שזיהה את החיבה של האירופאים לרכבים היברידיים והבין את הקושי "לחנך את הלקוחות" במעבר לרכבים חשמליים. לכן, הוא החליט שכל דגם חדש יגיע גם בגרסה חשמלית לגמרי וגם בגירסאות היברידיות המותאמות לשוק האירופאי.


בשטח כבר ניתן לזהות סימנים ראשוניים של האתחול אותו ביצעה BYD בשוק האירופאי. ברבעון הראשון של 2025 צמחו מכירות החברה באירופה, כולל בריטניה, ביותר מפי שלושה ברבעון הראשון ליותר מ-37,000 כלי רכב, לעומת כ-8,500 ברבעון הראשון של 2024.


 הכישלון באירופה והתחרות קדימה

חוסר היכולת לחדור לשוק החדש נבעה בין היתר מפערים בתפיסה ובתרבות. כך למשל, כחלק מנסיונות ההתרחבות BYD רכשה חסות יקרה עבור יורו 2024 שהתקיים בגרמניה, שם היא הציגה את עצמה כיצרנית "NEV" מספר 1 בעולם, מונח נפוץ בסין המתאר את המגזר המשולב של רכבים חשמליים והיברידיים, אך חסרי משמעות עבור לקוחות גרמניים. בנוסף, נטען שרשת הסוחרים הראשונית של BYD הייתה קטנה מדי והתרכזה בערים הגדולות. כמו כן, נטען שהטעות המרכזית של BYD הייתה להתייחס אל אירופה כאל שוק יחיד - כמו סין או ארצות הברית - ולא לעשרות מדינות שונות.


כעת, מתכננת החברה להתמקד בגרמניה, שם שהיא צפויה להרחיב את רשת נקודות המכירה שלה ל-120 מיקומים ביחס ל-27. גרמניה היא שוק הרכב הגדול באירופה עם 2.8 מיליון כלי רכב שנמכרו בשנה שעברה. BYD מכרה שם פחות מ-2,900 מכוניות בשנת 2024.

קיראו עוד ב"גלובל"


בכדי להצליח היא תצטרך להתמודד עם יריבות סיניות שנכנסות גם הן לאירופה, כולל ג'ילי, צ'רי ו-Xpeng ולאחרונה צ'אנגן. כל יצרניות הרכב הסיניות עומדות בפני לחץ לצמוח בשווקים זרים כדי להגביר את הרווחים, שקשה להחזיקם בסין בגלל מלחמת המחירים הממושכת שמתנהלת בין עשרות המותגים במדינה.


מנגד, מי שמתקשה בזמן האחרון באירופה היא המתחרה הגדולה טסלה, שברבעון החולף רשמהנתונים מאכזב באירופה עם ירידות חדות במכירות בצרפת ובשבדיה, ירידה שלישית ברציפות לעומת השנה שעברה. הרבעון הראשון של 2025 היה החלש ביותר של טסלה באותן מדינות מאז 2021. לצד התחרות ההולכת וגוברת מצד יצרנים סינים ואירופאים, עמדותיו הפוליטיות השנויות במחלוקת של המנכ"ל אילון מאסק מעוררות תגובות שליליות רבות גם בקרב הצרכנים.



הצמיחה המטאורית של BYD


הדחיפות של BYD לצמוח באירופה נובעת בין השאר מההצלחה המסחררת של השנים האחרונות. כך, בסין, מכירות BYD זינקו בפי שבעה מאז 2020 ל-4.2 מיליון כלי רכב ב-2024. בשנה שעברה,  היא אף עברה את טסלה והפכה לחברת הרכבים החשמליים המובילה בעולם, וכעת היא יצרנית הרכב העולמית השישית בגודלה.


במהלך חודש מרץ מסרה BYD כ-371 אלף רכבים – מתוכם 166 אלף רכבים חשמליים (BEV), והיתר היברידיים נטענים (PHEV). במונחים רבעוניים, מדובר במסירה כוללת של יותר ממיליון רכבים, כשחלקם החשמלי עמד על 416,388 רכבים BEV – זינוק של 39% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. לשם השוואה, טסלה דיווחה על מסירת כ-336 אלף רכבים. 


גם מבחינה פיננסית BYD מציגה ביצועים מרשימים ברבעון הרביעי חברת הרכב החשמלי דיווחה על זינוק של 73% ברווח הנקי ב-15 מיליארד יואן (כ-2 מיליארד דולר), מה שמשקף את הצלחת האסטרטגיה של החברה לחתוך מחירים ולמכור במחירים זולים יותר מהמתחרים. ההכנסות ברבעון זינקו ב-52.7% והסתכמו ב- 274.9 מיליארד יואן, בעוד האנליסטים ציפו ל-265.6 מיליארד יואן.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 23/04/2025 19:54
    הגב לתגובה זו
    חשמלית לטיפשים.טכנולוגיה של חיקוי וללא שום מערכת רובוטית משלימה בקנה.סובארו של שנות ה 90 בישראל רכב לבוקים
  • איילון 23/04/2025 22:11
    הגב לתגובה זו
    ראשית היא חברה מספר 2 בעולם בטכנולוגית סוללות אחרי CATL.שנית היא מייצרת כמעט כל חלק ברכב כולל תוכנה מנועים בקרים.במרבית התחומים היא מקדימה את טסלה.טסלה עדיפה בעיקר בתוכנה והתנהגות כביש אבל ההתקדמות של הסינים מהירה מאוד.