סקטור החלל צובר תאוצה ויש איך להשקיע
לפני 3 שנים, הדבר שהכי עניין את משתמשי טוויטר בהכרזתו של הנשיא דונלד טראמפ על הקמתה של מועצת חלל אמריקאית – שתקדם הקמת כוח חלל וזרוע ייעודית לכך בחיל האוויר האמריקאי – היה בכלל האסטרונאוט האגדי באז אולדרין, האיש הראשון שדרך על הירח. לפני ההכרזה הדרמטית, טראמפ נפגש עם צוות החללית אפולו שבה היה אולדרין והם התאגדו סביבו בהכרזה במה שתוכנן כפוטו-אופ, כלומר הזדמנות צילום, מתוקתק. אולדרין לא נראה מרוצה מהמעמד באופן כללי, אבל תגובותיו להכרזות הנשיא יצרו חגיגה סביב הנושא.
תגובותיו של אולדרין לנאום טראמפ:
עוד לפני ההכרזה של טראמפ כבר החל מירוץ מחודש לחלל. הפעם בשונה מקודמיו, היה מדובר במרוץ אזרחי ולא מרוץ בין מדינות, כמו שקרה במלחמה הקרה בין ארה"ב לברית המועצות. בישראל, לא מעט ישראלים עקבו אחר המראתה ומעופה של החללית "בראשית" - שלבנייתה ושיגורה הייתה שותפה התעשייה האווירית שתונפק בקרוב - שבסוף הגיעה לפני הירח, רק לא בחתיכה אחת. אז פרויקט בראשית היה חלק מתחרות של גוגל (GOOG), שמטרתו המוצהרת הייתה לעודד תחרות חלל בשוק הפרטי.
השחקנים הגדולים בשוק האמריקאי
בראשית, אגב, שוגרה על גבי טיל מבית ספייס אקס של אילון מאסק, הבעלים והמנכ"ל של טסלה (TSLA). ספייס של מאסק משגרת לווינים, מפעילה את מיזם האינטרנטי סטארלינק ומבצעת משימות מאוישות לחלל התחתון.
בין היתר, מאסק אחראי על אחת ההמצאות הגדולות בתחום מאז ומעולם והיא הרקטה לשימוש חוזר שיצר. זה הפך את כל העסק לבעל התכנות כלכלית בשל עלותם הגבוהה של הרקטות הענקיות ששורפות טונות של דלק בכל המראה. עד כה לחברה יש 26 משימות בחלל, כשכרגע רק התחרות מצד חברות סיניות, ששיגרו אשתקד 34 משימות לחלל.
מי שמנסה להתחרות במאסק הוא לא אחר מהבעלים של אמזון (AMZN), ג'ף בזוס, שמפעיל את בלו אוריג'ין, שבשבוע שעבר ביצעה ניסוי מוצלח בדרך לטיסה מאוישת ראשונה לחלל.
גם ריצ'רד ברנסון כבר שם והוא כנראה הכי מתקדם בתחום שירותי התיירות לחלל. הבעלים של חברת התעופה וירג'ין פתח את וירג'ין גלקטיק (SPCE), זרוע החלל התיירותית של התאגיד שלו, שאותה הנפיק ב-2019 ב-SPAC יחד עם צ'מס פאליהפיטיה. גלקטיק כבר בדרך לטיסה מסחרית ראשונה.
בואינג (BA), שהיא גם שחקנית משמעותית בתחום, חטפה רק השבוע מכה, לאחר שסוכנות החלל האמריקאית, נאס"א, הפסיקה ניסוי במערכת רקטת שיגור לחלל. מנגד, החברה הודיעה על התקדמות משמעותית בחללית מדגם Starliner והיא מכוונת למארס הקרוב לשיגורו.
אבל מאז ההצהרה של טראמפ, כמו גם הכניסה של גורמים מאוד משמעותיים לתחום, הובילה לכך שתעשיית החלל ולמניות שקיימות היום בשוק, יש לא מעט אפסייד בשנים הקרובות וכנראה שגם בעשורים הקרובים.
ה-ETF שהטיס את מניות החלל?
סיפור אחד הממחיש כמה הסקטור חם, מגיע מחברת ה-SPAC – שלד בורסאי שמטרתו למזג לתוכו פעילות עסקית פרטית – סטייבל רואד (SRAC) שממזגת לתוכה את חברת מומנטוס, שמטרתה להפעיל נכסים קבועים בחלל, שיוכלו לעשות שירותי שילוח לאזורים מרוחקים בחלל ואפילו לירח. הרעיון הוא לסייע לחברות החלל הפרטיות המכוונות להתרחב בפעילותן לחתוך בעלויות.
ביום המסחר שנערך בשלישי האחרון, המניה טסה בשלב כלשהו ב-34% ונסגרה על קרוב ל-27% עלייה מרשימה. הסיבה? לא ברורה כל כך. אולי בגלל שהשבוע הודיעו בבית ההשקעות ARK על הקמת קרן השקעות (ETF) שתעקוב אחרי מניות בתחום החלל. וירג'ין טיפסה אף היא ב-21% באותו הזמן, אבל העליות התמתנו לאחר שאנליסטים בוול סטריט הורידו את ההמלצה מקנייה להחזק.
מה שברור הוא שעם התחלת ETF ראשונה, התחום מקבל איזשהו גושפנקא. המשקיעים רואים שלחברות הללו, כמו חברות אחרות מכל סקטור, לא רק שיש היתכנות כלכלית, יש הרבה לאן לצמוח. לא בכדי חברות התעופה המרכזיות בעולם שינו את שם התעשייה כבר מזמן לאוויר-חלל, AeroSpace.
כך שכמו האנרגיה המתחדשת והשקעות ESG באופן כללי, השקעות בתחום החלל צפויות להתפתח ולהעמיק, ככל שיותר ויותר חברות פרטיות וציבוריות ישקיעו את ממונם על פיתוח הפוטנציאל שחבוי במניות שמתעסקות בפריצת הגבולות של המאה ה-21, או כמו שז'אן לוק פיקארד המיתולוגי ממסע בין כוכבים אמר: "להגיע באומץ למקומות שאף אדם לא היה בהם לפני כן".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.ETFמשקיע 21/01/2021 13:34הגב לתגובה זו0 0מה שם ה ETF ?סגור
-
2.הקרן של ארק כבר הושקה? (ל"ת)שואל 21/01/2021 11:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מכירים קרן ישראלית בתחום ? (ל"ת)yehuda04 21/01/2021 10:00הגב לתגובה זו0 0סגור