האם הבועה בטכנולוגיה מתפוצצת - איך משקיעים כשהשווקים נופלים?

מה מניע את ירידות השערים החדות - אירועים כלכלים מהותיים? מדוע משקיעים שהרוויחו כל כך הרבה בשנתיים האחרונות, מגיבים בקיצוניות לשחיקה מסוימת ברווח, איך משפחת רוטשילד עשתה את הונה, מה עושה כעת הכסף הטיפש - ממה עושים המשקיעים האסטרטגיים?
 | 

זה סופו של כל בלון?
ירידות השערים של השבועות האחרונים, מובילים רבים וטובים לחשוב שהנה הגענו לסוף המסיבה, ושהאחרון יסגור את האור. ובאמת, רובנו שותפים להבנה כי ענפים חשובים בכלכלה האמריקאית נמצאים בתמחור יתר. היינו, יש פער לא סביר בין הערך החזוי של המיזם העסקי (שהינו יחסית נמוך), לבין מחיר השוק של מניותיו (שהינו מאוד גבוה). אם כן, לא מפתיע שתחום הטכנולוגיה עילית האמריקאית - מוגדרת כבועה פיננסית. אבל התיקונים הקלים של השבועות האחרונים, אינם בהכרח הקריסה הגדולה ופיצוץ הבועה. כך דרכו של עולם, בטווח הקצר - התנודתיות של שוק ההון היא אקראית לחלוטין. אף אחד לא יכול לחזות בצורה עקבית ומערכתית את מחירי ניירות הערך בעוד שעה, יממה, שבוע או חודש. המהמרים שמנסים לעשות כן, לרוב מפסידים. על ההצלחות המתוקשרות של משקיעים אלו נאמר: "גם שעון מקולקל - צודק פעמיים ביום". כללו של דבר, לא ניתן לתזמן את השוק - זה כמו לנסות ולתפוס סכין נופלת באוויר. סיכויי הצלחה מעטים, וסיכויי פציעה מרובים.

מה מניע את ירידות השערים?
אם נבחן לעומק את הידיעות החדשותיות והכלכליות של השבועות האחרונים, נגלה להפתעתנו כי אין שום הסבר רציונאלי והגיוני לירידות השערים האחרונות. זה נכון שכתבים כלכלים ממהרים לייחס את הירידות לאייטם חדשותי זה או אחר (נגיד הפד הצהיר כי...), אבל הם עובדים תחת הנחה שגויה שכל שינוי במגמת השוק תלוי בעיקר בחדשות. בחינה מעמיקה יותר משווה את ההשפעה הכלכלית והפיננסית של החדשות כעת לאירועים הכלכליים מלפני חודשיים ושלוש חודשים. עיון בנתונים מראה לנו כי אין הבדל מהותי בין מחזורי החדשות הכלכליות. אותם סוגי ידיעות, אירועים והצהרות תקשורתיות. על כן, לחדשות יש הסבר מזערי לירידות השערים. אז למה המשווקים יורדים? בעיקר בגלל המבנה הפסיכולוגי של אנשים שמשפיעים על שוק ההון בצורה אקראית לחלוטין. כמו כן, ישנה נטייה מתועדת שירידות שערים (ואפילו קלות) מזינות את עצמן ויוצרות גלי הדף הולכים וגדלים. זה מה שנקרא: "הכסף הטיפש". אלו המשקיעים שרואים ירידות שערים וממהרים למכור את כל אחזקותיהם, על מנת שלא להפסיד עוד. הם מוסיפים את השמן למדורה ויוצרים אדוות למרחקים.

אבל הם לא באמת מופסדים?
חלק ניכר מהמשקיעים בשוק ההון בשנתיים האחרונות לא אמורים להיות בכלל מופסדים. הם הרוויחו הרבה מאוד מהעלייה הנאה של מדדי השוק המרכזיים בארה"ב (וגם במידה מתונה יותר בישראל). ברוב המקרים, ירידות השערים לא ממש שחקו את סכום ההשקעה המקורי, אלא רק חלק מהרווחיות הצבורה. אז מדוע משקיעים מתייחסים לזה כהפסד? כאמור, מדובר על אפקט פסיכולוגי של "כסף טיפש". הטיה מאוד מוכרת מהתחום המימוני הינה הנזק הנפשי הנגרם כתוצאה מהפסד, שהינו הרבה יותר מורגש ומשמעותי מרווח (בסכום / באחוז זהה). היינו, אם יש למישהו 100 דולר והוא יפסיד 20 דולר - הוא יחווה צער נפשי הרבה יותר גדול, מהתועלת או מהשמחה שברווח של 20 דולר. חוסר הסימטריות שלנו כבני אנוש, ביחס להפסד ולרווח מתועד ומוכר. זו הסיבה, שגם הפסד של רווחים צבורים עלול ליצור לחץ, פניקה, צער – ורצון עז להפסיק את הכאב בכל מחיר (ולמכור נכסים פיננסיים בהפסד).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

משפחת רוטשילד מורידה את השוק
כידוע, משפחת רוטשילד עשתה את עיקר הונה במלחמת ווטרלו המפורסמת (1815); בה נלחמו צבאות צרפת (נפוליאון) ואנגליה (הדוכס מוולינגטון). הצבא האנגלי הביס את הצבא הצרפתי ולפי הסיפור - למשפחת רוטשילד היתה מערכת תקשורתית פרטית מוצלחת ויעילה (סוסים, יונות דואר או טלגרף – גרסאות רבים לסיפור). מערכת התקשורת שלהם הייתה כל כך יעילה, שהם ידעו הרבה לפני כל אנגליה ולונדון, על תוצאת הקרב החשוב. הם ניצלו את פער הידע שלהם, בצורה מבריקה; הם החלו למכור את כל נכסי אגרות החוב שלהם בבורסה בלונדון. משקיעים נוספים ראו זאת, וחשדו שלרוטשילד יש מידע פנים; אולי אנגליה הפסידה במלחמה, ואין הרבה סיכוי שיצליחו לשלם את החובות הלאומיים (הגלומים באג"חים). הסוחרים האחרים החלו גם הם למכור אג"חים, והירידות תידלקו את עצמן. אז איך רוטשילד הרוויחו? כיוון שמשפחת רוטשילד ידעה את התוצאה האמיתית של המלחמה (ניצחון אנגלי  מזהיר), הם המתינו עד לירידות שערים מאוד גדולות (שכאמור, הם איתחלו), ואז רכשו את כל האג"חים במחירי רצפה (על ידי סוכנים חיצוניים). לאחר כיממה, כאשר תוצאות המלחמה הגיעו ללונדון, התברר כי אנגליה ניצחה, והחובות הלאומיים ישולמו ויכובדו. מחירי האג"חים עלו במהירות, ועושרם של משפחת רוטשילד האמיר.
רוטשילד יצרו את ירידות השערים הראשוניות, מתוך הבנת הדינמיקה של השוק; וכדור השלג התגלגל וגדל. לבסוף, הם רכשו בחזרה את ניירות הערך המקוריים בתוספת עוד כמות נכבדה, והרוויחו הרבה כסף. הם ניצלו את פער הידע (שכאמור נבע מפער טכנולוגי), ואת הרגשות העזים של המשקיעים – והרוויחו. אבל מה צריך לעשות במקרים שכאלה? האם תמיד צריך להחזיק חזק ולהתעלם מהשוק?

משקיעים אסטרטגיים לטווח ארוך
אם הכסף הטיפש מוכר נכסים כשיש ירידות שערים, מה עושה הכסף החכם? משקיעים אסטרטגיים לטווח ארוך, ביצעו אפיון לקוח מפורט, הבוחן את הצרכים, המטרות, שנאת הסיכון, וכו'. כמו כן, הם מסתמכים על ניתוח שוק הבוחן מדדי שוק מרכזיים, מתוך מטרה לזהות ענפים, מדינות ואזורים - עם סיכויי הצלחה כלכלית גבוהים מהרגיל. השילוב של אפיון הלקוח עם ניתוח השוק מוביל למסמך מדיניות השקעה ובו מפורטים הנחות היסוד ומתווה ההשקעה. בהינתן שלא חל שינוי מהותי בהנחות היסוד, אין סיבה לשנות את מתווה ההשקעה. היינו, כיוון שלא חל שינוי מהותי במסגרת המאקרו כלכלית העולמית, ואין הצדקה רציונאלית לירידות השערים החדות, אין סיבה למהר ולמכור. הדבר נכון גם לאחר שנחווה ירידות חדות בשיעורים של מעל 30%. זה קורה מפעם לפעם, ונקרא: משבר פיננסי. המשבר הבא בדרך, רק שאף אחד לא יודע בדיוק מתי...

כשיש דם ברחובות - צריך לקנות...
אבל מה ראוי לעשות אם זו תחילה של משבר פיננסי ממשי? לברון פיליפ דה רוטשליד (בן המאה ה-20) מיוחסת האמירה המפורסמת: כשיש דם ברחובות - זה הזמן לקנות מניות. ובאמת, משקיעי ערך גדולים וחשובים (באפט, מנגר וכו') שומרים באמתחתם מזומנים בהיקף אדיר, במטרה לנצל ירידות שערים חדות בשווקים, ולאסוף סחורה במחירי מציאה. באפט נהג כך במהלך המשבר הפיננסי של 2008 (סאב פריים) וגם בתחילת 2020 (קורונה). על כן, במתווה ההשקעה של משקיעים מקצועיים, ניתן למצוא הקצאה של מזומנים; שמטרתן ניצול הזדמנויות כמו ירידות שערים חדות. משקיעים מתוחכמים אלו יכולים וצריכים לרכוש ניירות ערך דווקא כשהשוק יורד. זה לא פשוט בכלל, בעיקר מההיבט הפסיכולוגי האנושי. מאוד קשה לשכנע משקיעים לקנות נכסים, כשהם במגמה של הפסד.

הרגש והשכל
לקנות ניירות ערך בעיצומו של משבר פיננסי זה מאוד מפחיד. מבחינה נפשית, המשקיעים צריכים לדעת שלקנות נכסים בתקופה ממשוכת של ירידות שערים כולל סיכונים לא מבוטלים להפסדים מיידיים גדולים. אבל, אם ניתוח הנתונים מורה שמדובר על חברות, ענפים ומשקים כלכליים טובים, שצפויים לתת ערך מוסף כלכלי לאורך זמן, ראוי לרכוש אותם ודווקא במחירים הנמוכים. כאן, יש טיעון רציונאלי, הגיוני ושכלתני. ירידות השערים הינן זמניות, ולאורך זמן מחיר השוק אמור לבטא את הערך האמיתי של אותם ניירות ערך. על כן, מה שיורד צפוי לעלות בחזרה (בהנחה ובאמת מצאנו השקעה טובה שנותנת ערך מוסף משמעותי לטווח הארוך). ההתנגשות הזאת בין הרגש לשכל לרוב מובילה לניצחון הרגש. אם זה מוביל את המשקיעים לקיפאון – דיינו. אם הם ממהרים למכור הכל בלחץ – ייתכן והם נכנסים לקטגוריה של הכסף הטיפש...

איך נזהה את נקודת התחתית?
במהלך משבר פיננסי, קבוצה מסוימת של משקיעים מנסים לזהות את נקודת השפל של השוק בכל מיני אמצעים והמצאות שונות ומשונות. משקיעים אל ומנסים לתזמן את השוק. כאמור, לא ניתן לתזמן את השוק. זה הימור גדול מדי עם הסתברות מזערית להצלחה. עדיף לקנות כרטיס לוטו או טוטו. אין סממן חד וברור שבעזרתו ניתן לזהות שינוי מגמה בשוק ההון, ואין דרך לזהות את נקודת השפל. נסכם זאת כך: אם חלק ניכר מהמשקיעים הגיעו למסקנה שהשוק רק יורד, והם ממהרים למכור את נכסיהם; אם אבדה התקווה וכולם בטוחים שהשוק לא יתאושש לעולם – זו כנראה נקודת השפל! לאחר מכן, שוק ההון יתחיל את העלייה שלו.
ראינו זאת במהלך 2009 (שוק ההון חוזר במהירות לשיאים שלו) וכן בסוף מרץ 2020 (עליית בזק).

 
ירידות השערים של השבועות האחרונים, אינם מבטאים עדיין את הקריסה של הבועה הפיננסית בענף הטכנולוגיה העילית האמריקאית. ענף זה צריך להשיל עוד אחוזים ניכרים על מנת שיחזור לרמות המבטאות את הערך הממשי הצבור בחברות מוצלחות אלו. אין אירועים כלכליים ממשיים שמצדיקים את ירידות השערים. למרות זאת, הכסף הטיפש, המונע מגחמות ומפסיכולוגיה - ממהר למכור ומוסיף שמן למדורה; הירידות עלולות להתחזק ולהתעצם. משפחת רוטשילד הכירה במנגנון הפסיכולוגי של ירידות שערים  בשוק ההון וניצלה אותו היטב. משקיעים אסטרטגיים צריכים לשמור על תוכנית ההשקעה שלהם ולבחון האם חל שינוי מהותי במציאות הכלכלית של החברות, הענפים והמשקים השונים. משקיעים מתוחכמים מנצלים את ירידות השערים לרכישות של ניירות ערך במחירי מציאה. זה לא פשוט כל כך, כי יש אפקט נפשי / רגשי שמקשה על רכישה במהלך קריסת השוק. מי שיצליח להתגבר על כך, יכול להרוויח הרבה. בהצלחה!

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(30):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 21.
    רוב מנהלי הכספים מרוויחים מעט בימים טובים ובגשם נרטבים
    חנני 28/01/2022 09:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    השיטות שהעלה מר בש הם המתכונת לעשיית רווח על הכלל "תקנה בזול דלל ביוקר" האם מנהלי הקרנות ותעודות הסל עושים זאת ? לדעתי לא ולא הם פוחדים שהם יטעו ימחקו והכסף לא שלהם זה שמור למשקיעים יחידנים המהמרים על כספם שלהם ומשולים למהמרים בקזינו שעובדים עם סטטיסטיקות מוכרות והם הם שמתעשרים. כתבה טובה לסיום
    סגור
  • 20.
    מלחמת ווטרלו, השקר הכי גדול של הנאצים
    מישהו 28/01/2022 09:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ומפרסמים אותו באתר ישראלי כאילו הוא נכון
    סגור
  • 19.
    להדפיס ולתלות
    אבי 28/01/2022 07:46
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ישר ולעניין
    סגור
  • 18.
    כתבה מעולה, אהבתי! (ל"ת)
    רמי 27/01/2022 16:27
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 17.
    סייברוואן הישראלית מעניינת
    דויד 27/01/2022 14:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היא עוד תפתיע את כל עולם הטכנולגיה בעולם, לא המלצה
    סגור
  • טען עוד
  • 16.
    תודה
    לרון 27/01/2022 13:19
    הגב לתגובה זו
    2 5
    וכל הכבוד,ידע רב,הפעם יורדות הטכנולוגיות,נאסד"ק וכולי בגלל הניפוח בשל הריבית והזרמות הכספים שחייבים להיספג בהדרגה,בשלב זה אם אז לקנות מניות הכלכלה הישנה,קונה היום FDX,תיקון קל אין "יונות" רק יונים "יוני דואר"
    סגור
  • 15.
    הסיפור על משפחת רוטשילד לא ממש נכון
    שי 27/01/2022 13:11
    הגב לתגובה זו
    6 0
    זה סיפור שהנאצים המציאו בשביל להסית נגד רוטשילד והיהודים.
    סגור
  • 14.
    מי שמכר בזול יקנה ביוקר
    יויו 27/01/2022 12:46
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ככה זה היה וכנראה ימשך..למרוץ דהשוק היה צריך תיקון בריא
    סגור
  • 13.
    הסיפור שלך על משפחת רוטשילד לא מדוייק.
    צפונית 27/01/2022 12:14
    הגב לתגובה זו
    6 1
    נתן רוטשילד לא גרם למפולת של האג"חים , אלא ידע לרכוש במחיר שפל.
    סגור
  • זה שקר של גבלס
    מצדיק 27/01/2022 13:16
    הגב לתגובה זו
    6 0
    גבלס עשה על זה סרט מאז כולם מאמינים בזה. רוטשילד מכר ששמעו את החדשות, וואחריי שהתבררה התמונה הוא קנה ובסופו של דבר מכר ב-40% רווח...
    סגור
  • 12.
    100% נכון
    נגתה בגמבא 27/01/2022 11:59
    הגב לתגובה זו
    4 2
    אלה שיש להם סבלנות, ייקחו את הכסף מאלה שאין להם.
    סגור
  • 11.
    מלחמת ווטרלו
    ״מרצה״ באוניברסיטה 27/01/2022 11:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תעשו קצת כבוד לעצמכם ותעלו תוכן בלי טעויות. ב1915 נפוליאון היה מת כבר כמעט 100 שנה.
    סגור
  • כולה טעו ב-100 שנה
    כולה טעו ב-100 שנה 27/01/2022 13:17
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כולה טעו ב-100 שנה
    סגור
  • 10.
    אתה שואל? או נותן תשובות? תחליט? (ל"ת)
    דני דין? 27/01/2022 11:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 9.
    ניתוח מדויק ומבריק !
    יובל נשיא 27/01/2022 11:53
    הגב לתגובה זו
    4 5
    מניסיון של 39 שנות השקעה בבורסה לניירות ערך וכבוגר כל מפולות ישראל לדורותיהן,אני יכול רק לומר שאפו ענק על ניתוח העומק המדויק שבכתבה הזו מפי הלל בש.
    סגור
  • בוגר מפולות ישראל לדורותיהן...חחח....חזק (ל"ת)
    דני 27/01/2022 12:55
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 8.
    מי שמרוויח בשוק ההון הם הפחדנים והאמיצים, היתר בשר תותח (ל"ת)
    אלי 27/01/2022 11:48
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    לא קרה כלום? בדוק את האג"ח 10 שנים מתחילת שנה
    דר' דום 27/01/2022 11:42
    הגב לתגובה זו
    16 29
    זינק מ1.4% ל1.85% בשלושה שבועות, וצפוי לזנק אל מעל 2.5% ברקע סיום רכישות הפד באג"ח, ותחילת צמצום המאזן. ומה הקשר בין אג"ח למניות? מוצרים תחליפיים. נאסדק במכפיל 35 נותן 3% תשואה, 1.6% פרמיה מעל האג"ח. כרגע המכפיל נפל ל30 והתשואה 3.5% בהתאם לתנועה באג"ח. כשהאג"ח יתן 3% בסוף השנה אז הנאסדק יהיה במכפיל 20 שזה עוד 30% מינוס. וכך הלאה... נאסדק יבלם רק ב5000 נק' כשהתשואה באג"ח תתצייב על 5% בעוד שנתיים שלוש. יש מבין?
    סגור
  • 6.
    תיקון קטן
    שלומקה 27/01/2022 11:42
    הגב לתגובה זו
    8 0
    קרב ווטרלו להיה בשנת 1815 (18.05.1815) ולא 1915
    סגור
  • 5.
    לא יודע לגבי זה שאי אפשר לחזות את השוק
    ברק 27/01/2022 11:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אנחנו כבר אחרי כמה משברים ויש דפוסים שחוזרים על עצמם. המפולת הזו לא רק שהיתה צפויה אפילו הבנקים, והפד הזהירו ממנה חודש חודשיים לפני שהתחילה וכרגיל מייד לפני המפולת המיליונרים בעלי המניות בחברות מכרו פוזיציות רגע לפני הנפילה ולא רק מאסק. יש הבדל בין איזה מנהל קרן גידור כמו מייקל בארי שצועק עשר שנים שהשוק מנופח להזהרה רשמית מכל הבנקים הגדולים בארצות הברית ומהפדרל רזרב. מה שכן די קשה למרות שלא בלתי אפשרי לדעת אילו מניות יצליחו לחזור, גם מחברות הטכנולוגיה המובילות, אבל לקנות קרנות עוקבות מדד אחרי שהיו ירידות משמעותיות זו עד היום אסטרטגיה שעבדה לטווח הרחוק מאוד של ה10 פלוס שנים.
    סגור
  • 4.
    אין שום בועה
    אלון 27/01/2022 11:31
    הגב לתגובה זו
    24 4
    מדהים איך פעם אחר פעם כתבי כלכלה מתייחסים רק למחיר המניה בהווה מבלי להסתכל על העתיד. גם אמאזון, פייסבוק ואחרות, היו לפני עשרות שנים במחירים שנראו אז כבועה אבל מי שהאמין בהן, עשה רווחים של מאות ואלפי אחוזים. הגיע הזמן להבין, שבשנים הקרובות תהיה סוג של מהפכה טכנולוגית שתביא לצמיחה נוספת בחברות הטכנולוגיה ומשקיעים קונים כעת את אותו עתיד.
    סגור
  • יש בועה אדירה. רוב חברות ההייטק לא שרדו. אמאזון מיעוט
    יריב 28/01/2022 17:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נכון שיש מספר חברות בודד שיצליח, אבל הוא יבלע בין אלפי חברות שנסחרות היום במיליארדים ועשרות מיליארדים כולל כמה ישראליות שיעלמו בשנים הקרובות. לספר לנו על אלו שהצליחו מבלי להתייחס לפי 10 מהן שנכשלו זה להוציא דברים מפרופורציות. אף אחד לא מצליח לחזות מראש מי תצליח כל כך, יש כאלה שיש להם מזל ואז הם נופלים על חברת טכנולוגיה מוצלחת ונשארים בה שנים רבות. הברבור השחור עובד לשני הכיוונים!
    סגור
  • פייסבוק הייתה סופר רווחית כבר שהיא הונפקה
    בובו 27/01/2022 13:06
    הגב לתגובה זו
    2 1
    יחי ההבדל הקטן. אמזון אכן הייתה סוג של סימן שאלה, אבל אמזון הביאה מספר מוצרים ששינו את העולם, זה לא מוצר נישתי. להשוות לאמזון זו טעות. לצעוק מהפכה טכנולוגית מבלי לתת דוגמאות קונקרטיות זה מכירה של חלום. בשנתיים האחרונות לא צץ משהו מהותי שהחברות הישראליות מביאות לשוק.
    סגור
  • נטסקק\ייפ איסיקיו לך לישון בהיטקזון (ל"ת)
    יוני 27/01/2022 12:01
    הגב לתגובה זו
    2 7
    סגור
  • אין בועה - חוץ מטסלה , קריפטו וחלק מהחברות הייטק בישראל
    אוהד 27/01/2022 11:49
    הגב לתגובה זו
    6 2
    רוב החברות בנאסדק הגיעו למכפילים סבירים וחלקן אפילו זולים , פייסבוק עומדת על מכפיל 20 !
    סגור
  • 3.
    זה כבר לא מסחר
    א 27/01/2022 11:22
    הגב לתגובה זו
    12 0
    תנודות תוך יומיות כאלה, כולל הטירוף בחוזים האדומים, מעיד שמתנהל סוג של מאבק שלא קשור לריבית, לפד, לאינפלציה וכו'. אתמול כולם חיכו להודעה של הפד. מיד לאחר ההודעה, המדדים בארה"ב עלו חזק, מה שאומר שהמשקיעים לכאורה נרגעו מעניין הריבית ואז כעבור כשעה, החלה צלילה חדה במדדים בתוך דקות. גם החוזים הרהה פעמים ירוקים בלילה ולקראת פתיחת המסחר באירופה ובארץ, מתחילה צלילה בחוזים. זה כבר נראה יותר מניפולציה מאשר מסחר!
    סגור
  • שורטיסטים בחסות החוק
    משקיע 27/01/2022 13:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אכן המדובר במניפולציות אסורות עפ"י החוק וניתן בנקל לזהות פעילות של שורטיסטים בהיקפים של מיליארדי דולר, המבוצעת ע"י קרנות "הגידור", שם מכובס לפעילות שורט. שורט מותר עפ"י החוק, אך השפעה מכוונת על שערי המניות אסורה, אז ממציאים ביטויים כמו שערים מנופחים ובועה על מנת לתרץ את מכירות היתר המגמתיות
    סגור
  • 2.
    בכל זאת - הנסדאק איבד 17 אחוז. זה המון. הרי ברור לגמרי
    כתבה מעניינת אבל 27/01/2022 11:14
    הגב לתגובה זו
    10 0
    שהטכנולוגיה היא הנווה ובעיקר העתיד. בינתיים מתפרסמים תוצאות רבעוניות מצויינות. אז....העלאת הריבית היא בפרוש הסיבה.
    סגור
  • 1.
    כסף טיפש תמיד העצים מפולות
    יגאל 27/01/2022 11:13
    הגב לתגובה זו
    8 0
    לכן לשקול אם למכור בפזיזות.
    סגור
  • מי שהשקיע
    לרון 27/01/2022 16:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ב"שמיים" חבל ששכח שבבורסה אין מצנחים והירידה יכולה להיות ק ש ה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות