איך ישפיעו הסנקציות המתקרבות על כלכלת רוסיה, ומה יפסיד המערב?

רוסיה כבר החלה למעשה לפלוש לאוקראינה, המערב החל להטיל סנקציות, ובמלחמה, כמו במלחמה, שני הצדדים נפגעים; מה יפסיד המערב מהצעדים המתוכננים, והאם כלכלת רוסיה תצליח לעמוד בסנקציות החריפות אי פעם?
 | 
telegram
(2)

רוסיה החלה למעשה את הפלישה לאוקראינה, כשפוטין שולח את גדודי הצבא אל תוך מזרח אוקראינה אל המחוזות המורדים הפרו-רוסים בכדי "לשמור על השלום". הצעד הזה נענה מיד בתגובה מערבית כלכלית, כאשר הנשיא ביידן מכריז שזוהי למעשה תחילת הפלישה, ולכן הוא מטיל סנקציות כנגד הבנקים בתור צעד ראשון, כשאחרים יבואו בעקבותיו. סגן היועץ לביטחון לאומי בארצות הברית, דאליפ סינג אמר כי הסנקציות שיוטלו על רוסיה מכוונות לפגוע במוסדות הפיננסים הגדולים ובמפעלים המדינתיים וכן שיוטלו הגבלות ייצוא. לדבריו, אלו הסנקציות החריפות ביותר שהוטלו על רוסיה עד כה, והן, קרוב לוודאי, ייפגעו באופן חמור במטבע הרוסי, באינפלציה הגואה, בעלויות האשראי ובכושר הייצור. גם באירופה מכריזים על סנקציות, ובצעד אמיץ יש לומר גרמניה אף השהתה את אישור הפעלת צינור הגז נורד סטרים 2, בצעד שאף הוא אמור להכאיב כלכלית לרוסיה (אם כי גם למשק האנרגיה של גרמניה עצמה). הרטוריקה של מנהיגי המערב מחריפה והם מבטיחים סנקציות נוספות, קשות יותר. 

רוסיה כבר עמדה בהצלחה בפני סנקציות כאלה לאחר הפלישה לאי קרים שבשליטת אוקראינה בשנת 2014, ולכן אין לזלזל ביכולתה לעמוד בפני סנקציות חריפות של המערב. אותן סנקציות שהוטלו ב-2014 עדיין בעינן, ולפי הערכות מסוימות פגעו בתוצר הרוסי ברמה של 2.5% עד 3% בשנה, אך רוסיה ממשיכה לתפקד ולעמוד על רגליה, ואף להמשיך להתגרות במערב - אך הבורסה שלה כבר נפלה ב-30%

רוסיה נכנסת לתקופת הסנקציות החדשה במאזן איתן יחסית. המדינה נהנית מרזרבה של 600 מיליארד דולר. הנפט והגז, מקור ההכנסה העיקרי של המדינה, נסחרים ברמה גבוהה מאד ותומכים אף הם בכלכלת המדינה. בנוסף, רוסיה שחזתה ככלל הנראה אפשרות להידרדרות נוספת מול המערב כבר לפני שנים, צמצמה ככל יכולתה את החשיפה לדולר מ-22% מכלל היתרות לפני פרוץ המשבר הקודם בשנת 2014, ל-16.4% בשנת 2021, לפני פרוץ המשבר הנוכחי. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תחום האנרגיה הוא הרגיש ביותר. לא ברור האם המערב ימהר להטיל סנקציות בתחום הזה (מלבד הקפאת צינור הגז), לאור התלות הגבוהה של אירופה באנרגיה הרוסית, וכן הזעזוע שעלול להיווצר בשווקי האנרגיה שסובלים גם כך מרגישות יתר לאחרונה. לפי הערכות ג'יי פי מורגן, סנקציות שיקצצו את קניית הנפט מרוסיה בחצי יובילו לעלית מחירים של חבית נפט לאזור ה-150 דולר, מחיר שיזעזע את כלכלת העולם, וגבוה יותר משיא כל הזמנים שנרשם בשנת 2008. ניכר, לפחות עד כה, שהמערב לא נוגע ישירות בתחום האנרגיה בסנקציות שהוא מטיל.

סנקציה נוספת, חמורה מאד, שככל הנראה לא תיושם היא הוצאת רוסיה ממערכת ה-SWIFT שמאפשרת העברות כספים בינלאומיות. הכלי הזה כונה בעבר על ידי ראש הממשלה הרוסי "נשק גרעיני" שכן הוא מנתק את רוסיה וכל אזרחיה ממערכת הפיננסית העולמית, אך הוא ככל הנראה לא ייושם.

הקפאת פעילות צינור הגז נחשבת לאחת הסנקציות המרכזיות. למרות שהצינור עדיין לא התחיל לפעול עד כה, הסנקציה כן פוגעת ברוסיה שמחכה כבר זמן רב להפעלתו, וציפתה לתזרים שמן שהוא יספק להכנסותיה. הצינור היה אמור להכפיל את כמות הגז הנמכרת מרוסיה לגרמניה, ופוטין מנסה ללחוץ כבר זמן מה לאישורו. יש הסוברים שרוסיה לא הסכימה להגדיל את הזרמת הגז לאירופה בחורף האחרון, כאמצעי לחץ פוליטי לאשר את צינור הגז הזה, כך שהוא בהחלט חשוב לפוטין ולכלכלה הרוסית. רוסיה מכחישה את הטענות. 

למרות העוצמה הפיננסית הרוסית, ולמרות שהסנקציה החמורה ביותר ככל הנראה לא תינקט, צעדי המערב בהחלט יפגעו בבטן הרכה של רוסיה וישפיעו קשות על כלכלתה, אם כי לא יחסלו אותה. חסימת הגישה לבנקים לא תאפשר השקעות זרות במדינה ולא השקעות רוסיות במדינות אחרות, ויגרמו קרוב לוודאי לעצירה מוחלטת של הצמיחה הרוסית ואולי אף למיתון והתכווצות, בכלכלה שגם ככה סובלת מצמיחה נמוכה. עצירת ייצוא, אפילו אם לא של אנרגיה, תפגע אף היא בכלכלה הרוסית, שמבחינת עוצמתה אינה מתקרבת לזו של ענקיות המערב. 

אך גם הצד השני יפגע ללא ספק. אירופה, כאמור, תלויה מאד באנרגיה הרוסית, כפי שהוכח מעל לכל ספק בחורף 2021. רוסיה לא הזרימה אז את כמות הגז שביקשו באירופה, והמחירים זינקו לשיאי כל הזמנים, וגרמו לסבל רב לאזרחים שלא יכלו לעיתים לחמם את בתיהם בקור של החורף האירופי. בנוסף לחברות מערביות רבות השקעות כבדות ברוסיה, בעיקר בתחום הגז והנפט, כשלחברות כמו שברון CHEVRON CORP -0.23% CHEVRON CORP 161.42 -0.23% CHEVRON CORP סגירה:0 פתיחה:161.94 גבוה:162.38 נמוך:160.76 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אקסון מוביל EXXON MOBIL -1% EXXON MOBIL 119.35 -1% EXXON MOBIL סגירה:0 פתיחה:120.27 גבוה:121.24 נמוך:119.13 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: או BP הבריטית השקעות במיליארדים ברוסיה. גם שוק הסחורות תלוי מאד ברוסיה ובאוקראינה, שהן יצואניות חיטה גדולות, וכן מתכות כמו פלדיום, ניקל ואלומיניום. 

זו, כאמור, ככל הנראה הסיבה שבינתיים לא הוכרזו סנקציות בתחום הזה, למעט הקפאת צינור הגז, שגם כך עדיין לא התחיל לעבוד, אך גם אם המערב לא מטיל סנקציות ספציפיות על תחום הסחורות והאנרגיה אין זה אומר שהן לא יפגעו. הקושי לתפעל מערכת פיננסית תחת סנקציות, חסימת השקעות עתידיות וסנקציות אישיות על אנשים מהסקטור יפגעו ביכולת לסחור מול רוסיה, ויגרמו, כמעט בוודאות, לעליות מחירים שיפגעו בכולם, ולפגיעה בחברות שקשורות לסחר עם רוסיה. 

מכל מקום, כמו בכל מלחמה, שני הצדדים נפגעים, אך ייתכן מאד שבטווח הארוך מי שיפגע באופן חמור תהיה רוסיה. גרמניה, יחד עם אירופה כולה, מתחילה להבין בצורה מוחשית יותר את הבעייתיות ביצירת תלות באנרגיה הרוסית, כפי שהזהירו אותה ארצות הברית ואנגליה כבר לפני שנים, וכבר החלה לחפש אלטרנטיבות. ההבנה שלתת כוח למדינה שבאופן מסורתי התנהלה באופן רודני, ומונהגת בידי שליט טוטליטארי כל יכול היא דבר בעייתי מתחילה לחלחל. ייתכן שבזמן הקרוב היא עדיין תהיה תלויה ברוסיה ברמה כזו או אחרת, וייתכן שמחירי האנרגיה יאמירו ואיתם האינפלציה הגבוהה גם כך, אך במידה שאירופה תנקוט בצעדים מעשיים, ותמצא אלטרנטיבות ראויות, רוסיה תמצא את עצמה מהר מאוד בלי מקור ההכנסה העיקרי שלה, וזה יכול להיות כואב ומשמעותי יותר מכל הסנקציות שהופעלו עד כה.

השאלות שעולות בעקבות המשבר הן האם הלקחים האלו באמת יופקו על ידי מנהיגי המערב ויובילו לצעדים ממשיים, ולא ישכחו בחמש אחרי המלחמה? האם לקחים דומים יופקו ביחס לתלות במעצמות דיקטטוריות אחרת, אולי מאזור מזרח אסיה? זאת נגלה ככל הנראה רק במשבר הגיאופוליטי הבא.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    העריץ מול הדמוקרטיה
    ג'ק 23/02/2022 15:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    פוטין מתגלה כהיטלר 2022 (בינתיים בקטן ). הוא רוצה להירשם בהיסטוריה הרוסית כגדול מנהיגיה ויוזם מלחמה מיותרת הרס וחורבן סתם . מנגד המערב מגלה אחדות מדהימה בשאיפה לפתרונות דיפלומטיים של מניעת סכסוכים וזה הכוח ורווח שלו לאורך שנים .
    סגור
  • 1.
    גרמניה צריכה להשהות סגירת תחנות הכוח הגרעיניות שלה.
    גדעון 23/02/2022 14:02
    הגב לתגובה זו
    1 1
    וגם לקנות עודפי אנרגיה מבלגיה ונורווגיה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות