כמה סביר שכלכלת רוסיה תדרדר למיתון בעקבות הסנקציות?
מאז תחילת הלחימה בין אוקראינה לרוסיה במהלך השבוע הקודם החלו מדינות וחברות רבות להפעיל סנקציות כאלו ואחרות כנגד מוסקבה.
סנקציות אלו כללו בין השאר את ניתוק המערכת הבנקאית של רוסיה ממערכת SWIFT, מערכת הסליקה העולמית המאפשרת תקשורת מאובטחת בין הגופים הפיננסים השונים, השעיית הפעלתו של צינור הגז נורדסטרים 2, הלאמת נכסי האוליגרכים המקורבים לפוטין, מניעת השתתפותם של נציגיה של רוסיה בתחרות בינלאומיות כמו האירוויזיון, גביע האלופות והמונדיאל, אי הפצת סרטים במדינה ואפילו השעיה של מכירות המוצרים והשירותים. גם איסורים על הטיס מעל ואל תוך המדינה וכן של מטוסים רוסים בשמי ארה"ב הוטלו.
לקריאה נוספת:
>>> אופ"ק+: נייצא 400 אלף חביות נפט נוספות כל יום
>>> "הפד יעלה את הריבית פחות ממה שחושבים; הנפט יעלה ב-40%"
מנגד, הדרך הטובה ביותר לפגוע ברוסיה היא להטיל סנקציות על שוק הנפט והנרגיה הרוסי, בו, כשותפה באופ"ק+ (ארגון המדינות המייצאות נפט ושותפיו), אחראית זאת לחלק מהותי מאוד משוק האנרגיה העולמי.
עד כה, מלבד קנדה, אף מדינה לא מסרה כי תפעיל את סנקציות כנגד שוק זה כאשר המערב מעדיף שלא "לירות לעצמו ברגל" בהיבט הנפט, שוק בו המלאים היו נמוכים בעת האחרונה בין כה וכו.
מאז תחילת המשבר חצה מחיר הנפט את רף ה-100 דולר לחבית, סף ממנו חששו אנליסטים רבים מאז שהחל המשבר ואף לפניו. ביום רביעי האחרון אף זינק מחיר הנפט ב-8% נוספים, דבר אשר הביא את מחירו לשיא של 7 השנים האחרונות והגביר את הלחץ האינפלציוני במרבית מדינות העולם.
מנגד, מומחים רבים כבר אינם כל כך בטוחים כי זרימת האנרגיה מחוץ לרוסיה תמשיך במידה והלחימה תמשיך, דבר שיוביל להחרפת הסנקציות. הבעיה היא כזו - המהלכים אותם נקטה הממשלה הרוסית כנגד הסנקציות שהופעלו נגדן מעלה אי וודאות רבה עבור הפעילות הכלכלית של אלו הסוחרים בנפט רוסי.
אי הוודאות הזו מביאה את הסוחרים לבקש "פיצוי", תשואה גבוהה יותר עבור הסיכון שלהם. הנפט הרוסי נסחר כעת בדיסקאונט משמעותי ביחס לנפט מסוג ברנט, דבר שלא נכון היה לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה.
צעד זה הוחרף כאמור בעקבות פעילות הממשלה במוסקבה, שאסרה על אזרחים פרטיים, ויתכן אף על תאגידים גדולים מלהמיר את הרובל למטבע זר על מנת לנסות ולבלום את הפיחות בו.
נתון זה השפיע כמובן גם על הדיבידנדים אותם גורפים משקיעי חברות הנפט, ומנגד הוביל לכך שהרובל נסחר כעת כ-Phantom currency, כלומר כזה שערכו אינו נשען על עסקאות בעולם הממשי. "אני רואה את ערכו של המטבע על המסך, אך אני כלל לא בטוח שאוכל לסחור במחיר הזה", אומר אהרון הארד, מנהל תיק מט"ח בכיר בחברת State Street Global Advisors.
המשמעות פשוטה - גם אם מדינות העולם לא יטילו סנקציות כאלו ואחרות כנגד הנפט הרוסי, יתכן מאוד שהמשקיעים, שעבורם הסיכון אינו מתגלם כעת בהשקעות שלהם, פשוט יחדלו מלהשקיע בנפט רוסי.
המלחמה הכלכלית שמתנהלת כעת מאחורי הקלעים מהווה סימטריה עגומה לזו החמושה המתנהלת באוקראינה. הבנק המרכזי ברוסיה, כמו ההתנגדות האוקראינית, הצליח לעמוד במכה הראשונית אותה חטף על ידי כך שהעלה כאמור את הריבית, דבר שהוביל לכך שחוסכים רבים החליטו לשמור את הכסף בתוך הבנק מאשר לפדות את חסכונותיהם.
מנגד, כאמור, יתכן שהנורא עדיין לא "מאחורי" כלכלת רוסיה, זאת מכיוון שבעלת הברית הטבעית שלה - סין, החליטה באחרונה לגדר את הסיכון הרוסי שלה. דבר זה מתבטא בכך שלא רק שסין נמנעת בשלב זה להגביר את רכישת היצוא הרוסי בתור אחת מהמדינות היחידות שעוד עושות זאת, כי אם גם הבנקים המרכזיים במדינה הודיעו היום כי יחדלות מלהלוות כספים לרוסיה.
חשוב לציין כי רוסיה נכנסת לתקופת הסנקציות החדשה במאזן איתן יחסית. המדינה נהנית מרזרבה של 600 מיליארד דולר. רוסיה שחזתה ככלל הנראה אפשרות להידרדרות נוספת מול המערב כבר לפני שנים, צמצמה ככל יכולתה את החשיפה לדולר מ-22% מכלל היתרות לפני פרוץ המשבר הקודם בשנת 2014, ל-16.4% בשנת 2021, לפני פרוץ המשבר הנוכחי.
כל אלו מציבים את המצב הכלכלי ברוסיה בסיטואציה ייחודית מאוד. מומחים מעריכים כעת כי הסיכוי של רוסיה לא להדרדר למיתון כלכלי עומדים על 50/50. מחד, יתכן והמדינה תצליח לעמוד בסנקציות הכלכליות המופנות כלפיה ולהשאיר את הראש מעל המים בתקופה הזו.
מאידך, במידה ומשקיעי הנפט אכן יחליטו להטיל "סנקציות עצמיות" על המשאב הרוסי, יתכן שכלכלת רוסיה תאלץ להיקלע לאינפלציה משמעותית, מיתון עמוק, והעלמתו המוחלטת (גם אם לטווח הבינוני) של אורך החיים אליו התרגל המעמד הבינוני, במסגרתו נהנה מחופשות בחול ומסחורות מיבואות שהעלו את איכות החיים המקומית - מכוניות, גבינות, יין ושאר ירקות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה