גזפרום
צילום: Dima Solomin Gazprom

רוסיה על סף השבתת הזרמת הגז לאירופה

גרמניה הביעה התנגדות למכתב שענקית הגז הרוסית גזפרום שלחה; ביידן ניסה למצוא פיתרון בערב הסעודית אך עד כה הבשורה לא הגיעה

נתן טגי | (7)

רוסיה לא מפסיקה להשתמש בקלף הכי חזק שלה. ענקית הגז של רוסיה גזפרום מדווחת כי בשל נסיבות בלתי צפויות, העמידה שלה בהתחיבויות לאספקת גז לאירופה מוטלת בספק, ויתכן כי הזרמת הגז תיפסק. חברת האנרגיה הגרמנית, יוניפר איששה את הדיווח לגבי טענתה של גזפרום על השפעת "כח עליון" על אספקת הגז מצידה. כח עליון בעגה העסקית, הינו מונח משפטי שנעשה בו שימוש, כאשר נסיבות בלתי צפויות מונעות מאחד מצדדי העסקה (במקרה הזה גזפרום) למלא את חובותיו החוזיות, והלכה למעשה פוטרות אותם מעונשים.

דובר חברת האנרגיה הגרמנית לוקאס וינטגנס ציין כי "נכון, שקיבלנו את מכתבה של גזפרום על השפעתו של כח עליון על החברה וחוסרים שעתידים להגיע באספקת הגז, אך אנו רואים את מכתב כלא מוצדק ודחינו אותו רשמית".

גורמים באירופה בכלל ובגרמניה בפרט מודאגים יותר ויותר מהאפשרות של השבתה מוחלטת של אספקת הגז מרוסיה. החששות הללו התגברו לאחר שצינור גז מרכזי מרוסיה לגרמניה נסגר בתחילת החודש לצורך עבודות תחזוקה, וקיים ספק גבוה אם הצינור יחזור לפעילות ואספקת הגז תימשך כרגיל.

מדינות אירופה קיבלו כ-40% מייבוא הגז שלהן מרוסיה לפני הפלישה לאוקראינה. כל אירופה מחפשת דרכים לסיים את התלות הזו, אבל זה תהליך יקר וקשה להשגה בן לילה. ביידן יצא השבוע לערב הסעודית כדי לעודד אותה להעלות את ייצור האנרגיה כחלק מהמאבק במחסרו העולמי ובמחירים העולים, ובכך גם להחליש מעט את רוסיה שמשתמשת בכלי הזה כקלף מיקוח למול אירופה וארה"ב, אך עד כה לא ידוע על הישגים קונקרטים מהשליחות הזו. 

הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, הודיעה על עסקאות גז עם ארצות הברית ואזרבייג'ן, ושהיא מחפשת ספקים חדשים של דלקים מאובנים, אך לא מדובר בכמויות הגדולות שמספקת רוסיה. 

מחירי הגז באירופה זינקו לאחרונה כתוצאה מאספקה נמוכה או אי אספקה מרוסיה, מה שיצר היצע נמוך באירופה והעלה את מחירי הגז. המחירים הגבוהים האלה פירושם שרוסיה יכולה לשלוח פחות גז לאירופה ולהרוויח את אותו - או אפילו יותר - כסף מבעבר, נציין כי מחירי הגז עלו ב-600% בשנה האחרונה.

עוד על חברת גזפרום >>>>  גזפרום לא תחלק דיבידנד לראשונה מאז 1998: המניה קרסה >>>> מניית גזפרום צנחה בעקבות הפלישה לאוקראינה: האם היא שווה השקעה? >>>> אחרי 4 חודשי לחימה: הרובל בשיא אך הכלכלה הרוסית בשפל ומחפשת פתרונות

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    לאן נעלמו כל יפי הנפש שהתנגדו לגז הישראלי (ל"ת)
    פרדי 20/07/2022 08:50
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    ביידן, אולף, מקרון - חבורת ליצנים (ל"ת)
    8 19/07/2022 21:19
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אלי 19/07/2022 18:16
    הגב לתגובה זו
    אולי בטווח הקצר רוסיה שולטת אך מדינות אירופה יחפשו תחליפים ותוך 5 שנים יגמלו מהגז הרוסי.
  • שמוליק 20/07/2022 00:08
    הגב לתגובה זו
    עוד כמה שנים יבנו צינורות לסין וכל הגז יזרום לסין. ואירופה תישאר בלי גז. אין שום תחליפים.
  • 1.
    אנונימי 19/07/2022 17:57
    הגב לתגובה זו
    מה אני אגיד השוק בארץ מעוות לגמרי.אבל זה חוק פיזיקה כגודל הדישדוש וככל שהיא מוחזקת באופן מלאכותי במחיר נמוך ככה הסקוויז יהיה קטלני יותר.חיזקתי היום עוד קצת באדום.יום יבוא ולוויתן יהיה מעצמה.מתי כבר שברון מביאה את המקדח שלה למתחת הגז
  • חוזה עם חברת החשמל. 20/07/2022 07:05
    הגב לתגובה זו
    אני מאמין שיימצאו תחליפים לגז ולנפט תוך 5 שנים. מדינות המערב יגבירו מאמציהם למציאת חלופות. רוסיה תיפול בחבטה אדירה.
  • חזי 19/07/2022 22:47
    הגב לתגובה זו
    כנ''ל גם דלק הקבוצה