האם הצעדים של הבנק המרכזי באנגליה צריכים להטריד את הפד'?
כאשר בנק מרכזי מחליט על מדיניות מוניטרית לצורך מלחמה באינפלציה, עומדים לפניו שני כלים - העלאת הריבית וצמצום המאזן שלו. ראשית, העלאת הריבית מתמרצת חיסכון וגורמת להלוואות לטווח הקצר להיות פחות אטרקטיביות. שנית, המשמעות של הפחתת המאזן היא מכירה של נכסים, לרוב אג"ח של הממשלה אותן רכש הבנק המרכזי בעבר בכדי להוריד את המחיר שלהן בשוק ולגרום לעלייה בתשואות - התשואות הללו הן הבנצ'מארק להלוואות ארוכות טווח כמו משכנתאות ל-10 עד 30 שנה. הבנק המרכזי של אנגליה החליט אתמול שהוא "ימשוך לשני הכיוונים" - ימשיך להעלות את הריבית ובו זמנית דווקא יגדיל את המאזן שלו, משמע יקנה עוד אג"ח ממשלתיות ויוריד את התשואה עליהן בחזרה למטה.
המהלך של הבנק המרכזי באנגליה כמובן הזוי מבחינה עקרונית, הרי אם הוא רוצה להילחם באינפלציה איך הוא יכול לעבור להקלה כמותית (הגדלת המאזן)? ההחלטה הגיעה על רקע כמה עניינים מאוד חשובים. בראש ובראשונה - ממשלת אנגליה החדשה החליטה על צעד של הפחתת מיסים בממלכה בכדי להקל על הקושי של האזרחים בעת האינפלציה הגבוהה. הבעיה עם הצעד היא כמובן שבצורה מאוד ברורה הוא דווקא יתרום לאינפלציה, ככל שלאנשים יש יותר כסף זמין הם יקנו יותר "היום" מהחשש שהמחירים "מחר" יעלו עוד. בנוסף לכך, שהממשלה מכניסה פחות כסף, היות ומיסים זה ההכנסה העיקרית שלה, וזו תצטרך בסופו של דבר לממן את הפעילויות שלה דרך חוב. השוק הפנים מהר מאוד מה הולך לקרות והמשקיעים נפטרו מהליש"ט, מה שהביא אותה לנקודה הנמוכה ביותר שלה אי פעם אל מול הדולר.
בנוסף להחלשות הליש"ט, בו זמנית התשואות על האג"ח הממשלתיות זינקו גם הן לרמות שיא ואז הבנק המרכזי הבין שהוא חייב להתערב. אסטרטגיים מעריכים כי המהלך מצביע על כך שלפחות גוף מוסדי גדול אחד, כגון קרן פנסיה או גוף פיננסי אחר, היה על סף כשל ובעצם הבנק המרכזי מנע מקרה דומה ל-"האחים להימן" בארה"ב. גופים רבים משקיעים את הכסף שלהם באגרות חוב ממשלתיות, מכשיר אשר אמור להיות סולידי, וכאשר אותו המכשיר מאבד מערכו בצורה חדה, ניתן להבין מה יכול לקרות ומדוע אותם האסטרטגיים טענו כך.
מה כל זה משנה לבנק המרכזי החזק בעולם
יש הטוענים כי המהלך של הבנק המרכזי של אנגליה מציג בדיוק מה הולך לקרות בשוק האמריקאי ומצביע על כך שבשלב מסוים הפד' לא יוכל יותר להמשיך במדיניות המוניטרית הנוכחית שלו מפני שהשוק פשוט "ישבר" והוא יאלץ לחזור להקלה כמותית (הרחבת המאזן). על פי נתונים של חברת CME, המשקיעים מפחיתים את הסיכוי שהריבית בארה"ב תגיע לרמה סופית של 5% ומעריכים את טווח היעד הסופי כעת בין 4.25% ל-4.5%. חלק מההערכות מדברות עלכך שהפד' לא רק יפסיק את העלאות הריבית מוקדם מהצפוי אלא שהוא גם יתחיל להאט את צמצום המאזן שלו, לאחר שזה התחיל למכור נכסים ואג"ח בשווי של מיליארדי דולרים. המאזן של הפד' הגיע בשיא לסך של כ-9 טריליון בעקבות הקורונה וכעת הוא עומד על כ-8.8 טריליון (לפני עשור הוא עמד על כ-2.8 טריליון "בלבד").
אחת הטענות העיקריות לשינוי שצפוי מהפד' היא התחזקות הדולר. ככל השדולר מתחזק יותר ויותר, כך כלכלות רבות בעולם נמצאות במצב יותר ויותר קשה, ראינו זאת בבריטניה, אתמול ראינו זאת בסין, ולהתחזקות הדולר יש אפילו השפעות שליליות על ארה"ב בעצמה. שוק האג"ח בארה"ב עלול להגיע בסופו של דבר למצב בעייתי מאוד והשוק הבריטי מספק דוגמה ברורה לזה.
האם באמת יש סיבה שנראה את מה שקורה באנגליה מגיע לארה"ב?
הטענות אמנם נשמעות הגיוניות והמצב בבריטניה מאוד מרתיע את המשקיעים אך יכול להיות ששוב, הפד' פשוט ימשיך לעשות את מה שהוא אומר והמשקיעים מפתחים ציפיות מיותרת. בוב אליוט, סמנכ"ל ההשקעות בחברת Unlimited, מעריך כי הצעדים של הבנק המרכזי באנגליה בסופו של דבר הם רק "מעט נזילות שמוזרקת, בקנה מידה עולמי" - רכישה של 10 עד 20 מיליארד דולר באג"ח היא לא משמעותית ובעצם משתווה לבערך רבע ממה שהפד' משחרר בחזרה לשוק בכל חודש בצמצום המאזן שלו. "לא הייתי אומר שזהו רגע שמצביע על צורך בשינוי גישה עולמי" אומר אליוט על המצב באנגליה.
בסופו של דבר ארה"ב היא הכלכלה הגדולה והחזקה בעולם ולפד' יש מחויבות גדולה מאוד להחזיר את האינפלציה הגבוהה בחזרה לטווח הנורמלי ועד עכשיו ניתן לראות כי הוא מאוד נחרץ להגיע למטרה הזו. הרבה נטען על הפד' על כך שהוא רק מאיים בכדי להוריד את השווקים למטה ולחסוך מעצמו את הצורך של באמת להעלות את הריבית אבל עד עכשיו הפד' אכן עמד בהבטחותיו - הוא העלה את הריבית ב-0.75% שלוש פעמים ברציפות והוא אכן החל להיפטר מנכסים במאזן שלו. ללא אירוע חריג מאוד, נראה כי הפד' ימשיך בדרך שלו להורדת האינפלציה, שכן אם לא יעשה זאת היא עלולה "לברוח לו מהידיים" ואז הצעדים בהם יהיה צריך לנקוט יהיו חמורים וקשים בהרבה מהעלאת הריבית ב-0.75%, בפד' מבינים זאת.
בנוסף, יש לציין כי למרות החזרה להקלה כמותית מצד הבנק המרכזי של אנגליה, הוא עדיין נחוש להוריד את האינפלציה וצפוי להמשיך להעלות את הריבית, ככל הנראה בצורה הרבה יותר חדה ממה שראינו. כמובן שהעניין יכול להוביל לבעיה נוספת, שכן כאשר הריבית עולה, העלות של ללוות כסף עולה גם היא, ובדיוק על הלוואות (הנפקת אג"ח) מסתמכת ממשלת בריטניה בכדי לממן את הפחתות המיסים בממלכה. בין כה וכה, הבנק המרכזי באנגליה נמצא בנקודה מאוד בעייתית וספק אם יצליח לאזן בין העלאות הריבית, עוד הגדלה של המאזן והורדת האינפלציה בחזרה למטה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ביידן נפייח בועה בהזרמה 2 טריליון $ (ל"ת)יותם 30/09/2022 10:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.הבעיה זה הממשלותצים בכל הכח 29/09/2022 12:53הגב לתגובה זו2 0מצד אחד הבנקים מנסים להוציא כסף מהמחזור עם העלאות ריבית שמפחיתות את הכדאיות בלקיחת הלוואות והפחתת מאזן. מצד שני ביידן סוגר חובות במיליארדים לסטודנטים ובאירופה ממשלות רק מדפיסות כסף דרך חבילות הקלה לתושבים. צריך לתווך לתושבים האירופאים שלא הולך להיות קל במסע לאיבוד התלות בגז הרוסי ולייצר רפרומה בהלוואות סטודנטים - הקשחה של תנאים כדי שסטודנטים לא יגמרו עם 100K חוב שהם לא יסגרו בחיים. זה ימתן ביקושים ויוריד את האינפלציה לבד, אבל אף אחד לא רוצה לבשר בשורות רעותסגור
-
3.זה לא מדוייק הבנק המרכזי באנגליה לא מגדיל את המאזןעמית 29/09/2022 12:15הגב לתגובה זו0 0האוצר יישלם על זה, אין הגדלה של המאזן והם ייקנו אגח"ים רק לתקופה מוגבלת כדי לתת זמן לחברות פנסיה להיפטר מחלק מהgilt שהם מחזיקותסגור
-
2.הנגידים בעולם בלופ שהם יצרו אותו.שחרזדה 29/09/2022 11:00הגב לתגובה זו5 1הבחירה בין קריסת שוק החוב. לבין אינפלציה, ברורה וחד משמעית . הפד יעדיף אינפלציה שזו גם תשחק את החוב הריאלי שלו.סגור
-
1.פאול מחרב את הכלכלה האמריקאיתצחי 29/09/2022 10:54הגב לתגובה זו6 1הקפצת את הריבית משמעותית, עכשיו תמתין כמה חודשים לראות מה קורה. הפאניקה של האדון המלומד אינה מתאימה למעמד והוא ראוי לפיטורים. הוא חשב שאין השלכות למדיניות שלו מלבד המניות שהתרסקו. אז הנה התשואות קופצות למספרים מפחידים וגם הדולר מזנק ופוגע עכשיו באמריקאים. לפטר את פאול מיידית. האיש נכשל לכל אורך הדרך.סגור
- טען עוד
-
אינפלציה 8.5 אחוז -איןהרבה מה לעשות-רק להעלות ריבית (ל"ת)מאיר 29/09/2022 12:25הגב לתגובה זו2 0סגור
-
מעלים ריבית ומחכיםצח 29/09/2022 13:39הגב לתגובה זו3 0יש לזה השפעה זה לוקח זמן. יש קו אדום. אי אפשר להקפיץ ריבית עד אינסוףסגור