עם ריח של שחיתות ועוני מחפיר: האם כלכלת ברזיל מסוגלת להשתקם?
טרם התאוששה מתוצאות הבחירות בה ניצח מנהיג השמאל והפועלים, הנשיא לשעבר לולה דה סילבה את הנשיא ז'איר בולסונרו, אוהד ישראל, בפער של פחות משני אחוזים - ברזיל מכוונת למטרה העיקרית שלה: שיקום חלקים נרחבים בכלכלה שלה, שהלכו לאיבוד בשנים האחרונות.
תוצאות הבחירות, כך נראה, הסעירו את המדינה כולה. למה אנחנו מספרים לכם את זה? משום שהסיפור של המנהיג הנבחר עשוי לספר את סיפור הכלכלה כולה של ברזיל. ואולי גם להשליך עליה לא מעט בעתיד.
דה סילבה ריצה בעבר עונש מאסר בגין שוחד. לא סתם שוחד, אחת הפרשיות הגדולות ביותר אי פעם בברזיל. ואולי אפילו בעולם. מה שכונה אז "פרשת שטיפת המכוניות" (לאבשאטו בפורטוגזית), בגלל מיקום המשרד ממנו פעלה פרשת השוחד - מעל מכון לשיטת מכוניות, הפך לשיחת היום במדינה. לא נלאה אתכם בפרשה כולה, אבל מה שחשוב לדעת הוא שבכירים רבים בתעשיה, לרבות פוליטיקאים וחברות נפט ותשתיות, היו מעורבים בה.
ואולי זה, כנראה זה, מהווה את אחד הנגעים החולים של ברזיל - השחיתות הרבה במדינה והסמל לאי שוויון חברתי (ברזיל נחשבת כיום לאחד מעשרת המדינות הכי לא שוויוניות בעולם, לפי מדד ג'יני), שמשפיעים על הכלכלה.
ולמה זה מטריד? כי האוכלוסיה של ברזיל עניה. עניה מאוד. ליתר דיוק, זו המדינה ה-7 בגדולה בעולם לפי מספר תושבים, עם 215 מיליון איש, אבל תמ"ג נמוך - כ-1.6 מיליארד דולר. כלומר, התמ"ג לנפש עומד על פחות מ-7,500 דולר לאדם. הסיבה לכך ברורה - יותר משליש מאזרחיה מתקיימים מעשרה דולר ליום. 100 מיליון מתחת לקו העוני, שליש מהם סובלים מתת תזונה וחלק ימות במהלך החודשים הקרובים. נתון קשה מאוד, גם ביחס לכלכלה עניה.
על הרצון להוציא את ברזיל מהעוני יכולים להעיד תוצאות הבחירות. לולה קיבל את תמיכת האזורים העניים בברזיל, אם תרצו - הפחונים שמסמלים יותר מכל את העוני. הם האמינו בו, מושחת ככל שיהיה, שרק הוא מסוגל להוציא אותם מהייאוש שאופף אותם.
כדי להבין כמה המצב חמור, כדאי להסתכל על המספרים: גם ב-2023 התמ"ג לא אמור להשתנות ורמת האינפלציה אמורה להישאר גבוהה - משהו כמו 9%-10%. מחירי המוצרים ביחס להכנסה הביאו את הבנק המרכזי להקפיץ את הריבית ל-14% השנה. כל זה, הם מקווים, יתרום מעט ליציבות הכלכלה בשנים הקרובות.
לברזיל יש הרבה לאן לשאוף בתחום הכלכלי. הכלכלה שלה אינה נחשבת לתחרותיות, רמת החדשנות נמוכה, שיעור הפריון של הכלכלה נמוך. כל זה ועוד נחשף כבר בדו"ח מיוחד שכתבו בכירי הכלכלנים מהבנק העולמי על הכלכלה שלה. ולא רק זאת ועוד - היא זקוקה לשיקום אמיתי של מערכת המס שלה ושל התשתיות הרעועות במדינה. כל זה, עומד רק בצל בעיה נוספת - גירעון תקציבי שהולך וגדל מדי שנה.
מצד שני, יש לה הרבה על מה להסתמך: הכלכלה שלה שונה לגמרי באזורי מסוימים. עיקר התעשיה ממוקם בדרום ברזיל והיא צריכה לשקם בעיקר את צפון מזרח העני - יש מי שמאמין שבעזרת משיכת השקעות לשם.
בכלל, ענפי החקלאות והתעשיה תופסים כמעט מחצית מהתמ"ג. גם יצוא הטקסטיל, הנעליים, הכימיכלים וגם ברזל ועץ מצליחים להכניס למדינה לא מעט כסף. מצד שני, עם נתונים שמצביעים על כך שכל אדם 12 הוא מובטל, קשה מאוד להתרומם.
אז למה בכל זאת, למרות השחיתות, העניים מאמינים בלולה? למה הם מאמינים שהכלכלה התשיעית בגודלה בעולם, הגדולה באמריקה הדרומית? תחזור לשגשג? אולי בגלל המספרים. בתקופתו זינק שכר המינימום בכ-70%, השכר הריאלי בעקבותיו והעניים עברו את מחסום קו העוני. האם רמת החיים השתפרה? לא בטוח. בניגוד לקדנציה הקודמת שלו, לולה נכנס לתוך אדמה חרוכה - עם אינפלציה מזנקת וריבית גבוהה, הוא מקווה לשקם את כלכלת ברזיל ואפילו מבטיח להוריד מסים.
כמו שאתם בטח יודעים, הורדת מסים תבוא על חשבון דברים אחרים. עכשיו נשאלת השאלה מה יבוא קודם. אם שואלים את עשירי ברזיל, יכול מאוד להיות שהשחיתות תחזור וברזיל לא תצליח להשתקם. אם תשאלו את עניי הכפר, הנשיא לשעבר יציל אותם מהמשבר בעזרת פתרון פשוט - זינוק השכר והקצבאות.
מה זה יעשה לכלכלה? איך ייראו המספרים בעוד שנתיים? זה כבר פחות מעניין אותם. כל מה שהם רוצים, זה לגמור את היום עם חתיכת לחם. לשרוד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.השמאל בשילטון - התקשורת תפנה זרקורים לכיוונים אחרים - (ל"ת)יותם 09/12/2022 15:02הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.יותר מושחת מדרעי ונתניהו איןמושחתיהו 09/12/2022 14:07הגב לתגובה זו3 0ישראל בדרך של ברזיל ותורכיהסגור
-
2.הבסיס לכלכה צומחת סדר וארגוןלילי 09/12/2022 12:31הגב לתגובה זו3 0המתכון לכלכלה צונחת - שחיתותסגור
-
1.אנחנו בדרך להיות ברזיל עם הממשלה החדשה (ל"ת)זו האמת 09/12/2022 12:27הגב לתגובה זו2 0סגור