אימפריית שבבים: TSMC תקים מפעל בגרמניה בהשקעה של 3.5 מיליארד יורו
ענקית השבבים הטייוואנית TSMC תקים את מפעל בגרמניה בהשקעה של כ-3.5 מיליארד יורו (3.8 מיליארד דולר). לטובת הקמת המפעל תזכה החברה לתמיכת עתק בהיקף של 11 מיליארד דולר ממשלת גרמניה, כחלק מהניסיונת מדינות האיחוד האירופה להרחיב את נתח הפעילות בשרשרת הייצור של תחום השבבים בשטחן.
על פי הדיווח TSMC תשקיע סכום של עד 3.49 מיליארד יורו בחברה בת, בשם ESMC (European Semiconductor Manufacturing Company) בה היא תחזיק כ-70%. חברות הטכנולוגיה בוש Infineon ו-NXP יחזיקו כל אחת ב-10% מהמפעל, אשר יוקם עד שנת 2027 וצפוי לייצר עד 40,000 פרוסות סיליקון בחודש למכוניות ומוצרים תעשייתיים וביתיים.
הקמת המפעל, השלישי בסך הכל של החברה מחוץ לבסיסי הייצור המסורתיים שלה בטייוואן וסין, מהווה חלק מהותי הניסיונות הגרמניים לטפח את תעשיית המוליכים למחצה המקומית. לטובת הקמת המפעל, בדרזדן, בירת מדינת סקסוניה המזרחית, תשקיע ממשלת גרמניה סכום של 5 מיליארד יורו למפעל. כל זאת, חודשיים בלבד לאחר שאינטל הודיעה על הקמת שני מפעלים לייצור מוליכים למחצה במדינה, בהשקעה כוללת של כ-30 מיליארד דולר.
ההשקעה בתחום מצד גרמניה מגיעה כחלק מהמערכה הכוללת המתנהלת בין מדינות האיחוד האירופי, יפן, ארצות הברית וסין, על הדומיננטיות בתחום המתפתח. לפני מספר חודשים אישר האיחוד האירופאי את חוק השבבים האירופי, הכולל הענקת סובסידיות לחברות הפועלות בתחום, בהיקף של 43 מיליארד אירו במטרה להכפיל את יכולת ייצור השבבים ביבשת עד שנת 2030. זאת כחלק מהלקחים שהופקו, מהעיכובים הקשים בשרשראות האספקה במהלך משבר הקורונה, אשר הביאו לפגיעה משמעותי ביצרניות הרכב המקומיות.
להקמת הפעל בדרזדן היבט פוליטי נוסף, שכן המפעל יוקם במדינת סקסוניה, שהייתה בעבר מרכז תעשיית האלקטרוניקה בגרמניה המזרחית, ומחזיקה בכמה "פאבים" (מפעלים לייצור מוליכים למחצה). ההשקעה של TSMC, היא הגדולה ביותר בתולדות סקסוניה ומהווה דחיפה לעומד בראשה מייקל קרצ'מר, אשר ניצב בימים אלו בפני אתגר חזק מצד מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", הנוקטת בקמפיין נגד ההגירה לקראת הבחירות האזוריות שיערכו בשנה הבאה. "זה יעבוד רק אם גרמניה תהפוך למדינת מהגרים", אמר קרצ'מר במסיבת עיתונאים לאחר חתימת ההסכם.
מנגד, למהלך חשיבות אדירה גם עבור יחסי החוץ של טייוואן, אשר הינה בעלת המניות הגדולה בחברה (באמצעות קרן ממשלתית). בטייוואן מקווים שמהמהלך יסייע ליזוק הקשרים בין האי לבין מדינות אירופה, לנוכח החששות הגוברים מצד פלישה סינית לשטחה. "ההשקעה של TSMC באירופה תעזור לחזק עוד יותר שיתוף פעולה בין טייוואן והאיחוד האירופי", אמר שר הכלכלה של טייוואן וואנג מי-הוא לאחר השלמת העסקה.
גורמים רשמיים בטייוואן, בעודם מציינים שההשקעות של TSMC הן החלטה של החברה, אמרו גם שמדינות אירופה צריכות לחזק את הקשרים עם טייוואן אם הן רוצות המשך שיתוף פעולה בתחום המוליכים למחצה. ברקע, האיחוד האירופי כלל את טייוואן ברשימת שותפות הסחר שלו להסכם השקעה דו-צדדי פוטנציאלי ב-2015, אך מאז הוא לא ניהל שיחות עם טייוואן בנושא. עבור המדינה הסכמי השקעות הם קריטיים בהתחשב בבידוד הדיפלומטי שלה, וההדרה שלה מרוב הגופים וההסכמים הגלובליים, על אף חברותה בארגון הסחר העולמי.
כמו כן, ההתרחבות של TSMC לחו"ל, הכוללת הקמת מפעלים חדשים בארה"ב וביפן, עוררה לא מעט חששות בטייוואן, שסקטור ייצור המוליכים למחצה מהווה עמוד השדרה של הכלכלה המקומית. ב-TSMC מנסים כל הזמן להרגיע את הרוחות וטוענים שהייצור והמחקר המתקדמים ביותר ימשיכו להתקיים בטייוואן, אך בכדי לעמוד בתנאי השוק עליה להרחיב את ייצור השבבים בחו"ל, כחלק מהמגמה העולמית לחזיוק וגיוון שרשרת האספקה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איזה מפעל מתקדם אפשר להקים ב3.5 מיליארד דולר??מואיז הקטן 09/08/2023 16:03הגב לתגובה זו0 0אולי 35 מיליארד דולר ....רק הציוד זה באזור ה10מיליארד.....סגור
-
כשזה פועלים סינים אפשר לחסוך עשרות מיליארדים (ל"ת)האדונית 09/08/2023 17:35הגב לתגובה זו0 0סגור
-
את טועהשחר 09/08/2023 20:55הגב לתגובה זו0 0א. המפעל בגרמניה ב. כמו שכתבו, המכונות עולות מיליארדיםסגור
-
1.ברגע שלא יהיה צורך נואש במפעלים שלהם אף אחד לא יבוא לעזטעות קשה של טיוואן 09/08/2023 14:12הגב לתגובה זו2 0לעזרתם כשהסינים יכבשו אותם.סגור