הפתעה בבריטניה: הריבית לא עלתה ונשארת על 5.25%
הפתעה באנגליה: הבנק המרכזי של הממלכה (ה-BOE) החליט להשאיר את הריבית על 5.25% ולא להעלות אותה ל-5.5%, וזאת אחרי השיפור בנתוני האינפלציה אתמול, שירדה בחודש אוגוסט ל-6.7%. הבנק המרכזי למעשה לוקח הפסקה אחרי 14 העלאות ריבית רצופות.
המדד אתמול הפתיע משמעותית לטובה כאשר המדד החודשי עלה רק ב-0.3%, בעוד הכלכלנים ציפו לעליה של 0.7%. אינפלציית הליבה ירדה עוד יותר מהר ל-6.2% (לעומת צפי ל-6.8%). נזכיר כי רק לפני שנה האינפלציה במדינה הגיעה ליותר מ-11%. הסיבה לירידה הגדולה במדד היא הירידה במחירי המזון, שעלו פחות מאשר לפני שנה, כמו גם שירותי אירוח, שבכלל ירדו בחודש אוגוסט. מנגד- עליית מחירי הדלקים הייתה הגורם המרכזי לעלייה במדד.
מנגד - הבנק המרכזי של נורבגיה העלה היום את הריבית שלו ב-25 נקודות בסיס ל-4.25% כדי לבלום את האינפלציה, כפי שצפו בשוק, ובצעד מפתיע, אמר כי היא צפויה לעלות שוב בדצמבר. גם הבנק המרכזי של שבדיה העלה את הריבית ל-4%, לעומת 3.75% עד כה, וזאת אחרי שהאינפלציה במדינה ירדה ל-7.2% באוגוסט (לעומת 8% בחודש שלפניו). מדובר בהעלאת ריבית בפעם השמינית ברציפות שמבצע הבנק המרכזי במדינה, ה-Riksbank.
בדומה לבריטים, גם הבנק הלאומי של שוויץ נכנס למצב המתנה ומחליט בינתיים להשהות את העלאות הריבית. החזיק את ריבית המדיניות שלו ללא שינוי על 1.75%, וציין כי האינפלציה ירדה בשווייץ. ההחלטה סימנה את הפעם הראשונה שבה הבנק המרכזי לא העלה את הריבית מאז מרץ 2022, ועמדה בניגוד לתחזיות בסקר של רויטרס שחזה עלייה של 25 נקודות בסיס. ההקפאה מגיעה לאחר שהאינפלציה השוויצרית הגיעה ל-1.6% באוגוסט, אותה רמה כמו ביולי.
"המצב מאפשר לנו להמתין ולבחון את הצעדים הבאים של המדיניות המוניטרית שנקטנו עד היום כדי לשמור על אינפלציה יציבה. לא נהסס להדק את המדיניות המוניטרית שלנו במידת הצורך כדי לשמור על אינפלציה מתחת ל-2%", אמר יו"ר הבנק תומס ג'ורדן.
הבנק השוויצרי התרחק מהבנק המרכזי האירופאי, שהעלה את הריבית לשיא של 4% בשבוע שעבר, בעוד שהפדרל ריזרב האמריקני שמר על הריבית ללא שינוי אמש. בשווייץ, חמש העלאות ריבית רצופות בהיקף של 250 נקודות בסיס סייעו להורדת האינפלציה מהשיא של 3.5% בשנה שעברה והשאיר אותה ביעד של 0%-2% בשלושת החודשים האחרונים. "ההידוק המשמעותי של המדיניות המוניטרית ברבעונים האחרונים מתמודד עם הלחץ האינפלציוני שנותר", אמר הבנק המרכזי של שוויץ בהצהרה.
באירופה הבנק המרכזי העלה את הריבית בפעם העשירית ברציפות לרמה של 4% - רמת שיא מאז היווסדות גוש האירו. בנוסף, הבנק המרכזי העלה אמנם את תחזית האינפלציה לשנת 2024 ל-3.2%, אך הנמיך את תחזיותיו לליבת האינפלציה. הבנק המרכזי האירופי גם הנמיך בחדות את תחזית הצמיחה לשנת 2024 ל-1% לעומת 1.5% בתחזית הקודמת. כריסטין ולאגארד, יו"ר הבנק המרכזי של אירופה, אמרה כי "במידה והריבית תיוותר ברמתה הנוכחית למשך זמן ארוך מספיק, היא תתרום לחזרת האינפלציה ליעד" - הצהרה המרמזת על כך שהעלאת הריבית הנוכחית הייתה האחרונה במחזור הנוכחי, במידה והאינפלציה לא תפתיע כלפי מעלה.
בארה"ב, הפדרל ריזרב הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ברמה של 5.5%. התחזית קדימה לאינפלציה בשנת 2023 היא 3.2% אשר משקפת ירידה קלה מהתחזית הקודמת. עם זאת, ליבת המדד ממשיכה להיות גבוהה. היא תגיע ככל הנראה ליעד שהציב הפד, ממוצע של 2%, רק בשנת 2026.
חלק מחברי הפדרל ריזרב מעריכים שתתבצע לפחות העלאת ריבית אחת נוספת עד סוף השנה. ב-2024 צפויות הורדות ריבית, אך בפד מעריכים שיהיו פחות ממה שציינו בעבר. נתון נוסף ששווה התייחסות הוא מחיר הנפט, נתון משמעותי עם קשר ישיר לשיעור האינפלציה. מחיר חבית נפט חצה את רמת ה-90 דולר לחבית כשהכלכלנים כבר מדברים על רמה שעשויה להגיע גם ל-100 דולר לחבית מה שעשוי להגביר עוד יותר את הלחצים האינפלציוניים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה