האם גרמניה כבר במיתון? הבנק המרכזי שלה אומר שכן
גרמניה, מי שהייתה אחת הכלכלות החזקות באירופה ובעולם עד לפני כמה שנים, נמצאת בתקופה לא פשוטה. לצד העלאות הריבית בעולם גם בגרמניה הריבית עלתה בחדות במהלך השנים האחרונות, והפלישה של רוסיה לגרמניה הנחילה לה מכה נוספת בכך שסגרה בפניה את הברז של צינור הגז הרוסי, מה שהביא לעליות במחירי האנרגיה, כל אלה ועוד גרמו לכלכלה שלה לרשום את הרבעון הרביעי ברציפות ללא צמיחה, כאשר המדינה שעד לפני כמה שנים החזיקה את גוש האירו כולו על הגב, היום נשענת עליו.
"אנחנו עדיין לא רואים סימני התאוששות", מסרו בכירי הבונדסבנק, הבנק המרכזי הגרמני, במסגרת הדו"ח. "הייצוא עלול לרדת שוב ברבעון הראשון של 2024. אם זה אכן יקרה, זה יהיה הרבעון השני ברציפות של ירידה בייצוא, מה שטכנית ישים את הכלכלה הגרמנית במיתון".
למרות התחזיות הקודרות, הממשלה מנסה להרגיע וטוענת שהתקופה האחרונה היא בסך הכל שילוב של עלויות אנרגיה גבוהות, ביקוש סיני נמוך ואינפלציה שגדלה באופן מהיר שמכבידים על הצמיחה. הם אומרים זאת כתגובה לטענות של כלכלנים מסוימים הטוענים שהמצב הנוכחי של גרמניה מעיד על חולשת המבנה הכלכלי שלה, מבנה שנשען יותר מדי, לטענתם, על תעשייה וייצוא.
גם משקיעים חיצוניים ומקומיים מחכים עם ההשקעות שלהם, בעיקר בגלל הריביות הגבוהות שעדיין נמצאות בשיא אחרי העלאות הריבית של הבנק המרכזי האירופי. בנוסף, גם העלייה בשכר הנומינלי עשויה להמשיך להכביד על סקטורים כמו תחבורה ועלולה להכביד על הצמיחה ברבעון הראשון.
ההפרעות בשילוח הימי לעומת זאת, עקב המצור החות'י בים האדום, לא צפויות להשפיע יותר מדי על הכלכלה הגרמנית, לפי הבונדסטאג, וזאת כי לגרמניה יש מספיק ספינות משלה שתוכל לשלוח במסלולים עוקפים אם תצטרך וגם בגלל שמחירי השילוח מהווים מרכיב קטן בעלות הכוללת של מוצרים בגרמניה.
למרות התחזית השחורה, הבונדסטאג ציין שהוא לא צופה הידרדרות בשוק העבודה, שעד כה לא מראה את הסימנים שמראה הכלכלה כולה. "השלב הקשה בו שרויה הכלכלה הגרמנית מאז שהתחילה מלחמת רוסיה-אוקראינה צפוי להמשיך", סיכמו בכירי הבונדסטאג בדו"ח שלהם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה