לא רוצים לפרוש - לעבוד ולקבל במקביל גם קצבאות מהפנסיה ומביטוח לאומי; איך זה עובד?

באיזה גיל אפשר לפרוש מהעבודה ולקבל קצבת פנסיה, מה מקבלים אם ממשיכים לעבוד אחרי גיל פרישה ומה זאת פרישה מדומה? 

 | 

"הגעתי לגיל הפרישה הרשמי, אבל אני מעוניינת להמשיך לעבוד, ובמקביל לקבל כסף מהחיסכון הפנסיוני. האם זה אפשרי?" השאלה הזאת מוכרת היטב כמעט לכל מתכנן פרישה. התשובה הקצרה לשאלה היא כן, ניתן להתחיל לקבל תשלומים מקרן הפנסיה גם אם ממשיכים לעבוד - ולמעשה, לא צריכים אפילו להמתין לגיל פרישה. ואולם, בהחלטה שכזו ובדרך שבה היא מבוצעת ויוצאת מן הכוח אל הפועל - מעורבים לא מעט גורמים, חישובים ומספרים. לכן, החלטה לבצע מהלך של "פרישה מדומה" צריכה להתקבל רק לאחר הבנה של מכלול ההשלכות.

 

מהי פרישה מדומה?

על רגל אחת, פרישה מדומה היא הליך שבו החוסך ממשיך לעבוד במשרה מלאה או חלקית, אבל בו-זמנית מתחיל לקבל קצבת זקנה מקרן הפנסיה, כולל הטבות המס והפטורים שחלים על כספים אלה (כפי שנפרט בהמשך). ניתן להתחיל להימצא בסטטוס של פרישה מדומה החל מהגיל שבו קבוע בחוק שניתן לצאת לפרישה מוקדמת - גיל 60.

בגיל זה ניתן להתחיל לקבל קצבה, אבל חלק מהטבות המס יוחלו רק מגיל הפרישה הרשמי במדינת ישראל. החל מגיל הפרישה הרשמי, 62-65 לנשים ו-67 לגברים, ניתן לעבוד - ובמקביל לקבל קצבה המזוכה ממס בצורה כזו או אחרת. זוהי פרישה מדומה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


 

מקדם המרה לקצבה

מדוע אנשים רוצים לצאת לפרישה מדומה? מי שכוחו עדיין במותניו ומעוניין להמשיך לעבוד גם לאחר שהגיע לגיל הפרישה, אולי ירצה לראות את פירות החיסכון שלו, אבל גם להמשיך בעיסוקו. ניתן לדחות את קבלת הקצבה הפנסיונית עד לפרישה בפועל, ובכך להרוויח קצבה גדולה יותר. זאת, מכיוון שככל שהשנים המוערכות שבהן יצטרך החוסך לקבל קצבה מועטות, כך גדלה הקצבה עצמה.

מסובך? כדי להבין את ההיגיון הזה צריך להתעכב רגע על מונח נוסף - מקדם המרה לקצבה. לקראת הפרישה, הגוף המנהל את החיסכון הפנסיוני שלנו עורך חישוב מורכב, שמטרתו היא הערכה של השנים שבהן הוא יצטרך לשלם קצבה לחוסך עד לסוף ימיו. החישוב מבוצע על בסיס מספרים ממוצעים של תוחלת חיים, גיל, מצב משפחתי, בן או בת זוג, דמי ניהול ועוד. התוצאה שמתקבלת נקראת "מקדם המרה לקצבה". את כל הכסף שנצבר בקרן מחלקים באותו מקדם המרה - וזהו הסכום החודשי שאותו צפוי החוסך לקבל. בלי להיכנס למשקל של כל מאפיין בחישוב, נציין כי פרישה מוקדמת מגדילה את המקדם (ומקטינה את הקצבה), ואילו פרישה מאוחרת עושה את ההפך.


  דוגמה לפרישה מדומה


לצד הגידול בקצבה במקרה של פרישה מאוחרת, מתקיימת העובדה הפשוטה שאת הקצבה נקבל פחות שנים. לכן, ישנם מצבים שבהם גם מי שכן מעוניין להמשיך לעבוד, ירוויח משמירה על מקדם המרה לקצבה גבוה, לטובת קבלת קצבה ליותר שנים. 

 

הטבות מס

על קצבת הפנסיה חל מס הכנסה, גם במהלך פרישה מדומה. זאת, על אחת כמה וכמה כאשר חל גם מס הכנסה על ההכנסה שממשיכה מעבודה - ויש צורך בתיאום מס. כדי להביא את תשלומי המס למינימום, יש לנצל את הפטור שמציעה המדינה במסגרת תיקון 190, באמצעות הליך קיבוע זכויות.

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקף בשנת 2012, ושינה את הטיפול במיסוי של הכנסות מקצבאות ומענקים בגיל פרישה, לפורשים החל באותה השנה. אחד השינויים שהכניס התיקון הוא גובה הפטור ממס על הפנסיה ואופן החישוב - ניתן לנצל את הפטור ממס בצורה של פטור על הקצבה החודשית, או כמשיכה של מענקי הפרישה (ימי המחלה והפיצויים), או כהיוון קצבה, משיכה של סכום באופן חד-פעמי. ניתן גם לעשות שילוב בין הצורות השונות של הפטור. בבחירת הפטור על הקצבה, המס על הפנסיה ישולם מגובה הפנסיה החודשית ברוטו, בקיזוז של 4,903 שקל (תקרת סכום הפטור ב-2024).

 

היוון הפטור על הפנסיה

ניתן להוון את הפנסיה הפטורה ולמשוך אותה כסכום חד-פעמי, וזאת בתנאי שקיימת פנסיה בגובה "פנסיה מזערית", שנכון לשנת 2024 עומדת על כ-5,012 שקל. גובה ההיוון המקסימלי לשנת 2024 הינו 882,648 שקל.

ענת עברי , (קרדיט: ענבל מרמרי)


כחלק מתהליך הפרישה המדומה, מומחי פרישה יכולים גם להסדיר את הפטור, תוך שהם מביאים בחשבון את שלל המשתנים במקרה הספציפי, ויבצעו הליך קיבוע זכויות לשם כך.

נוסף על כך, חשוב להתייחס גם לקצבה המוכרת, שהיא הקצבה הנובעת מתשלומים ששולמו לתוכניות הפנסיוניות וששולם עליהם מס כבר בעת ההפקדה. חלק זה בקצבה יהיה גם פטור ממס ונקרא "קצבה מוכרת". זכאות לנצל את הפטור על הקצבה המוכרת קיימת כבר מגיל 60. עם זאת, קיימים מגבלות ותנאים לאופן המימוש של מרכיב זה, ולכן חשובה ההתייעצות מראש עם מומחה הפרישה.


 שימו לב להטבות המס

 

קצבת אזרח ותיק

סכום כסף נוסף שאפשר "להגיע" אליו בעת פרישה מדומה, הוא קצבת האזרח הוותיק שמציע המוסד לביטוח לאומי. כדי לקבל את הקצבה צריך להגיע לגיל הפרישה הרשמי, ובמקביל נבדקת ההכנסה של האזרח.  אזרח צריך להרוויח פחות מ-9,208 שקל בחודש כדי להיות זכאי לקצבת אזרח ותיק מביטוח לאומי, ישנם תנאים נוספים המאפשרים לקבל את קצבת אזרח ותיק התלויים גם בהכנסות נוספות שיש מחסכונות ו/או שכר דירה וכן הכנסות בן/ת הזוג. בכל מקרה, בגיל 70 זכאים לקצבת האזרח הוותיק ללא תלות בהכנסות. במסגרת תכנון נכון של פרישה מדומה, השכר מהמשרה המלאה או החלקית, בצירוף הקצבה הפנסיונית, ולעתים גם זכאות מוקדמת לקצבת אזרח ותיק של ביטוח לאומי, יכולים לשפר את ההכנסות.

לסיכום, פרישה מדומה היא מצב שבו אתם ממשיכים לעבוד ומקבלים את קצבאות הפנסיה. יש למהלך הזה משמעות כלכלית, מיסוית וכדאי לבחון את העניין עם איש מקצוע, אבל במהות זה מאפשר לכם להמשיך לעבוד גם אחרי גיל פרישה ולהתחיל לקבל כסף מהפנסיה, ביטוח לאומי ומקורות משלימים.

  מושגים עיקריים:

 מקדם ההמרה  הנתון שקובע לכם את הפנסיה

הכותבת היא סמנכ"לית תכנון פרישה ופנסיה של קבוצת קלי. אין לראות באמור המלצה או ייעוץ והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי 

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    פרישה מדומה
    הלל 06/11/2024 13:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום רב, אשמח לקבל מענה אמיתי בנושא פרישה מדומה, התבקשתי להמשיך לעבוד גם לאחר הפרישה והסכמתי, אני משתכר כ 11,0000 שח והפנסיה שאני אמור לקבל הינה כ 4,600 שח. שאלתי: במידה ואמשיך לעבוד כדאי לי לעשות פרישה מדומהולקבל גם את הפנסיה? האם אצטרך לשלם מס נוסף או שאני יהנה מהכנסה נוספת ללא ניכוי מס. תודה
    סגור
  • 3.
    אני חושב לפחות 50 פעם ביום על היום שאצא לפנסיה
    רון גל 14/07/2024 09:56
    הגב לתגובה זו
    16 1
    ויש אנשים שאני לא רוצה להשתמש במילים לא יפות אז אני רק אגיד "לא ברורים" שרוצים להמשיך לעבוד ולבזבז את המעט אנרגיות שנשארו להם לעבודה. למהההההה, למה אלוהים למה. למה אתם לא מסוגלים להבין שלא הופכים להיות צעירים יותר וכל דקה שאתה יכול לבהות בים כשעדיין לא כואב לכם שום איבר בגוף שווה יותר מכל שקל שאתם עוד מנסים להרוויח.
    סגור
  • פנסיה
    יהודי 10/08/2024 20:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    צודק לגמרי עבדנו קשה הגיע הזמן להינות מי שמסתדר בפנסיה בלי לעבוד שלא יעבוד אף אחד לא מבטיח שנחיה עד 120
    סגור
  • שטויות
    אורי 14/07/2024 10:43
    הגב לתגובה זו
    12 8
    כל עוד אתה בריא ומרגיש טוב , ואתה עובד בעבודה לא פיזית , אז תמשיך לעבוד ולהיות חיוני , אפשר גם לעבוד ולהמשיך לטייל וללכת לים . אדם שיושב בבית הולך ונובל .
    סגור
  • לאורי
    שטויות 14/07/2024 11:22
    הגב לתגובה זו
    7 0
    מי שלא יודע להעסיק את עצמו בבית גם בעבודה לא ידע להעסיק את עצמו (כי מי שלא יודע לעבוד גם מהבית הופך להיות פחות רלוונטי בשוק העבודה המשתנה)!!!!!!!!
    סגור
  • טען עוד
  • אף אחד לא דיבר על לשבת בבית ולא לעשות כלום.
    רון גל 14/07/2024 10:57
    הגב לתגובה זו
    13 2
    אבל להסיר מעלי כל אחריות זה נשמע כמו חלום. בלי קביעת יעדים, בלי טלפונים מלחיצים, בלי למה וכמה. הלחץ הזה מקצר חיים.
    סגור
  • 2.
    יש להעיף את הקיסר הנאשם והכת ההזוייה מניהול המדינה.
    נכהצ 14/07/2024 09:24
    הגב לתגובה זו
    32 13
    מפקירים ובוזזים אותנו מדיי יום. מה ששילמנו עד היום לביטוח לאומי לא יישאר לנו כלום בעתיד .
    סגור
  • נתניהו ראש ממשלתנו היקר והאהוב. בריאות וכח להנהיג אותנו
    ישראלי 14/07/2024 12:58
    הגב לתגובה זו
    5 14
    נתניהו - ראש הממשלה המצויין שלנו. תזכה לשנים רבות וטובות, ותמשיך להנהיג אותנו עוד שנים רבות.
    סגור
  • 1.
    צריך לתת דוגמא מספרית להמחשה
    אליהו 14/07/2024 07:45
    הגב לתגובה זו
    13 0
    מה המשכורת הנוכחית מה הגילך הנוכחי מה תהיה הפנסיה המוקטנת שתתקבל איך יתתואם ותמוסה המשכורת הנוכחית, במידה והעובד ממשיך על אותה משכורת פשוט מאוד.
    סגור
  • היא רוצה שלא תבין ואז תשלם לה
    חיליק 14/07/2024 09:23
    הגב לתגובה זו
    15 0
    היא רוצה שלא תבין ואז תשלם לה
    סגור
  • למה מפרסמים- זבל שיווקי בלי תוכן (ל"ת)
    בושה 14/07/2024 18:10
    הגב לתגובה זו
    7 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות