
פטור ממס על פנסיה - כל מה שצריך לדעת
איציק בן ארויה יועץ פנסיוני ומומחה לתכנון פרישה מתארח באולפן ביזפורטל ומסביר האם ומתי אנחנו פטורים ממס על הפנסיה. האם כשתגיעו לפנסיה אתם תצטרכו לשלם מס על הקצבה ומה יקרה אם תמשכו סכום חד פעמי? האם אפשר לתכנן איך להימנע ממס? הרבה שאלות, שחלקן חשובות לכל הגילאים, לא לפורשים. מסתבר שהתנהלות נכונה בגילאים צעירים תגדיל לכם את הפטור ממס בעתיד.
איציק בן ארויה - איך לקבל פטור ממס על הפנסיה?
מי זכאי לפטור על הפנסיה? "מי שהגיע לגיל פרישה ומקבל פנסיה, לא משכורת. כלומר גבר בגיל 67 ואישה בגיל 63 לפי טבלאות הגיל. למשל פנסיה צבאית שמתחילה בגיל 50 לא מזכה בפטור מפנסיה עד גיל פרישה".
כמה פטור מקבל מי שפורש לפנסיה? "התקרה בשנת 2024 היא 4,903 שקל בחודש. אם הפנסיה החודשית היא 14,900 שקל החלק שחייב במס פחות 4,900 שקל פטור - למעשה הפנסיה החייבת במס עומדת על 10,000 שקל. לא כולם זכאים לפטור המלא, זה תלוי אם נמשכו פיצויים במהלך שנות העבודה או במועד הפרישה וגם כמה משיכות של קופות גמל אחרי 2008 נעשו. ככל שמושכים יותר פיצויים או תגמולים קצבתיים הפטור על הפנסיה יקטן". מה צריך לעשות בכדי לקבל את הפטור הכי גבוה לפנסיה? "צריך להגיש בקשה לקיבוע זכויות, טופס 161 ד' ובו הפורש מציג למס הכנסה כמה פיצויים הוא משך וגם כמה תגמולים הוא רוצה למשוך. מס הכנסה מגיש את הפטור בהתאם למשיכות שנעשו ובהתאם מתקבל סך הפטור על הפנסיה. באופן תיאורטי פורש מכוחות הבטחון שמקבל 20 אלף שקל מפנסיה ועבד בקריירה שניה וצבר 800,000 שקל, הוא יכול למשוך בפטור את כל הסכום – היוון, תוך ויתור על הפטור מפנסיה. בשנה הבאה הפטור יעמוד על 6,318 שקל בחודש. הנטו שמקבל הפנסיה יגדל בינואר 25 אם סימן פטור יותר גבוה בטופס קיבוע זכויות". כיצד משיכת פיצויים ותגמולים משפיעה על הפטור מפנסיה? "משיכת פיצויים משפיעה פעמיים, מגיעים עם פחות פנסיה כי נמשכו פיצויים בדרך. וזה גם מקטין את הפטור - על כל שקל פיצויים שנמשך זה מקטין את סל הפטור ב-1.35 שקל. יש כאן קנס כפול - פחות פנסיה וגם הפטור לפנסיה קטן. במשיכת תגמולים קצבתיים סל הפטור קטן ביחס של שקל בשקל". מה עם אנשים שמקבלים פנסיה נמוכה גם הם צריכים לעשות קיבוע זכויות? "לכאורה, פנסיונר שמקבל 4,000-5,000 שקל לא מגיע לסף המס במידה ואין הכנסה נוספת, לכן אין צורך ממשי בקיבוע זכויות כיוון שאיננו צפוי לשלם מס בהתאם למדרגות המס. לעומת זאת, פורשים רבים שממשיכים לעבוד כדאי לעשות קיבוע זכויות אחרת לא יקבלו את הפטור ממס.
"למשל פנסיה של 3,000 שקל במצב של הכנסה יחידה אין מס. אבל במקרה שיש הכנסה מעבודה בסך 8,000 שקל, אם לא בוצע קיבוע זכויות עבור הפטור של ה-3,000 שקל, תשלום המס יהיה לפי הכנסה חייבת בסך 11,000 שקל. לכן חשוב לעשות קיבוע זכויות ולדרוש את הפטור על הפנסיה במצב שממשיכים לעבוד ולא רוצים שהפנסיה הנמוכה תצטרף למשכורת בחישוב המס". לראיון המלא:
- 1.צחי 01/09/2024 16:33הגב לתגובה זוהכל מתפרק כמגדל קלפים ברוח