האם ארה"ב בדרך למהפכה תעשייתית שניה?

רוברט כרמלי, מנהל השקעות בכיר בקרנות חו"ל של מגדל שוקי הון, מתייחס למיקומה של ארה"ב בטבלת ייצואניות הגז נפט בעולם והשפעתה על התחום
 | 
telegram
(3)

בשנים האחרונות, מתחת לפני השטח (תרתי משמע), מתחולל שינוי במשק האנרגיה הגלובלי - ארה"ב מתקדמת בבטחה להיותה מפיקת הנפט הגדולה בעולם. בעשור הקרוב, כך לפי דו"ח שפרסמה הסוכנות לאנרגיה בינלאומית (IEA), צפויה ארה"ב לעקוף אפילו את ערב הסעודית בתפוקת הנפט שלה ולהפוך לשחקן משמעותי בייצוא נפט מזוקק וגז טבעי.

תופעה זו היא תולדה של שילוב בין טכנולוגיית הקידוח האופקי שהשתפרה משמעותית בשנים האחרונות וטכנולוגיה חדשה, ומאפשרת יצירת סדקים בשכבות פצלי גז ונפט (SHALE OIL, SHALE GAS) והפקה שלהם בכמויות גדולות ובעלויות זולות במיוחד. כל זה הביא לגידול מסיבי בעתודות האנרגיה של ארה"ב ולירידה נמשכת במחירי הנפט. מחירי הגז הטבעי, נעו סביב 10 ד' ליחידה, נסחרים היום בשפל היסטורי של 3.5 ד' ליחידה.

על פי אומדנים אחרונים רזרבות הגז הניתנות להפקה גדלו מ-250 טריליון רגל מעוקב ל-2500 טריליון (פי 10). עתודות הנפט באזור צפון דקוטה בלבד צמחו מ-151 מיליון חביות לכ-11 מיליארד חביות. גידול החד בעתודות הנפט בא בעקבות התפתחות תחום הקידוחים הימיים של השנים האחרונות. העלייה בעתודות האנרגיה בעלת השפעה מכרעת על האנרגיה העולמי, מאזן הסחר של ארה"ב והדולר, וכושר התחרות של הסקטור היצרני האמריקני.

ארה"ב מייבאת כיום 20% מצריכת האנרגיה שלה. על פי הערכות הסוכנות לאנרגיה בינ"ל היא תהפוך ליצואנית נטו בתוך 15 שנים. עודף במאזן השוטף יאפשר למדינה להגדיל את הוצאותיה בתחומים שנזנחו כמו חינוך ובריאות, יחזקו מאוד את המטבע המקומי ויביאו לגידול משמעותי ביתרות מטבע זר, זאת כתוצאה מגידול צפוי ביצוא גז ונפט, כמו גם גידול בפריון העבודה של הסקטור היצרני.

המהפכה התעשייתית גרסת שנות ה-2000
אספקת אנרגיה זמינה וזולה, כמו פחם ונפט, דחפה את גלגלי המהפכה התעשייתית והצמיחה המהירה במאה ה-20. היכולת להפיק אנרגיה זולה מחזירה את יכולת הייצור לקדמת הבמה. הסקטור היצרני בארה"ב, שידע התכווצות רב שנתית ולוותה בפיטורי 4.8 מיליון עובדים בעשרים השנים האחרונות, מתחיל להראות סימני חיים. כושר התחרות של הפירמות האמריקניות הולך ומתגבר עם הירידה במחירי האנרגיה והחשמל והחלשות הדולר.

למעלה מ-50% מצריכת החשמל היום מסופקת ע"י גז טבעי (לעומת 50% שסופק ע"י פחם רק לפני שנתיים ). יצרני רכב קוריאנים, וחברות כימיקלים ברזילאיות הקימו בארה"ב מפעלי ענק בשלוש השנים האחרונות כדי להיות קרובים למקורות האנרגיה הזולים וליהנות מפריון העבודה המתגבר.

צריך לזכור שמחיר יחידת גז טבעי באירופה גבוה יותר מפי שתיים לעומת מחירו בארה"ב. ביפן גבוה פי שלוש. חברות אמריקניות המתמחות בקידוחי נפט ימיים, כמו גם חברות העוסקות בהובלת גז טבעי ואחסונו, נהנות מאוד וימשיכו ליהנות מן המגמה בשנים הקרובות. בתחום הדשנים והכימיקלים, בו קיימת השפעה מכרעת למחירי תשומות החימום על הרווחיות (כמעט מחצית מהוצאות הייצור משויכות לאנרגיה). למעשה, ארה"ב יוצרת לעצמה יתרון עצום.

אבל כמובן שלא הכול ורוד
הטכנולוגיה החדישה אינה נטולת חסרונות. היא מהווה מקור לזיהום משמעותי של הקרקע ומי התהום. תהליך הקידוח האופקי ושבירת שכבות הסלע כרוך בהזרמה של מיליוני ליטרים של מים וכימיקלים לאדמה במטרה לדחוף את הגז הטבעי והנפט החוצה, תהליך שמזהם את האדמה ואת מי התהום, מצריך טיפול יקר בחומרים המזהמים וגורם להתגברות תופעות כמו רעידות אדמה מעשי אדם.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    לא נכון! הבעיה היא השכר הגבוה בארהב מול השכר הנמוך בסין (ל"ת)
    דן 07/11/2013 22:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    זהירות מפולות
    avi abs 07/11/2013 12:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המפולת בקרוב .מי שיקח שורטים יהיה מיליונר
    סגור
  • 1.
    למה להטעות ?
    משה 07/11/2013 09:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    נכון שישנה עלייה בייצור בארה"ב, אולם במקרה הטוב הם יצליחו לייצר רק 50% מהאנרגיה שהם צריכים ! ארה"ב לעולם לא תהייה מדינת ייצוא ! הצפי הוא כבר ב 2017 להגיע לשיא ה" הפרקינג" כך שזה פשוט רק דוחה את "פיק הנפט" בעוד כמה שנים ותו לא. (אגב שיא הנפט כבר קרה בשנות ה 70). באר נפט נופלת בספיקה שלה כ 5% כל שנה. באר "פרקינג" נופלת 25% כל שנה ! צריך כמות עצומה של בארות משני הסוגים רק כדי לשמר את המאזן וזה עדיין ללא הגידל באוכלוסייה הטבעי שיש בעולם (כ 2%). מי שעיניו ברושו ינצל תקופה זו שהנפט ירד ויתחיל לרכוש מניות נפט. למה לתת תחושה לאנשים שהנפט זול כאשר מחירו רק לפני מס' שנים היה 40$ והיום יותר מפי 2 !. אם יש כל כך הרבה נפט למה מחירו לא חוזר ל 40$ ?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות