נדל"ן למגורים: המחירים עולים, הרווחיות יורדת ומה עם הכדאיות?
השבוע חשף המנכ"ל והבעלים של
אאורה
+0.11%
אאורה
1,872
+0.11%
בסיס:1,870
פתיחה:1,876
גבוה:1,882
נמוך:1,837
תמורה:3,502,430
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
ישראל את נתוני הרווחיות של פרויקט נדל"ן למגורים שהוא בונה ביהוד, בכדי להוכיח לציבור המתוסכל, שבניגוד לדעה הרווחת, עליית מחירי הנדל"ן לא היטיבה עם הקבלנים
אלא דווקא עם המדינה. הנתונים שפרסם יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל אאורה כאמור, עולים בקנה אחד עם התמונה שמצטיירת כשבאים לבחון את הפרויקטים למגורים הנבנים בעת הנוכחית ברחבי הארץ.
עד לא מזמן, התחזית לשיעור הרווח מתוך סך העלות של פרויקטים מסוג זה, נעה בטווח של 15%-18%. לאחרונה, אנו עדים לפרויקטים שמקבלים מימון ומתחילים בהקמה, כשתחזית שיעור הרווח מסך העלות נמוכה משמעותית ועומדת על שיעורים של 12% ואף פחות מכך.
משמעות הנתונים שבמקביל לעליית מחירי הדירות, חלה עלייה משמעותית (והגיונית) במחירי הקרקע לצד צמיחה לא מבוטלת בעלויות ההקמה. מה שאומר בשורה התחתונה כי הפרויקטים האלה הופכים מסוכנים יותר ויותר ככל ששיעור הרווחיות הולך ויורד.
מדוע שולי רווח סביב ה-10% מסוכנים?
ישנו פרויקט נדל"ן למגורים למשפחות מהמעמד הבינוני, עלות הקרקע כ-35 מיליון שקלים. זהו נתון קבוע שאינו משתנה לכל אורך הבינוי. הוצאות בנייה כ-45 מיליון שקלים - זהו נתון שגמישותו תלויה בסוג הבנייה. אם היזם מסתמך על קבלן או בונה בעצמו. כמובן שאם הבנייה מתבצעת על ידי קבלן מבצע, הגמישות יורדת והשאר תלוי בהסכם מולו. הוצאות כלליות כ-20 מיליון שקלים - נתון שגמישותו בלתי צפויה ותלויה לא אחת בהוצאות המימון.
כעת בואו נניח שצפי ההכנסות מהפרויקט (הנתון הכי אמורפי והכי גמיש בסך נתוני הפתיחה) עומד על 110 מיליון שקלים. על פי הנתונים, הרווח עומד על 10 מיליון ש'. כלומר, אחוז הרווחיות ביחס להכנסות הוא 9% וביחס לעלות 10% - מה שאומר שירידת מחירים בשיעור של 9% בלבד תאפס את הפרויקט.
יש להניח כי גם ירידת מחירים בשיעור מתון יותר תאפס את הפרויקט ואף תעבירו להפסד, לאור יחסי התלות בין הסעיפים השונים - ירידה בהכנסות מגדילה בסבירות גבוהה מאוד את הוצאות המימון, ולרוב משפיעה גם על קצב התקדמות הפרויקט ומאריכה את משך זמן הקמת הפרויקט, שגם היא מעלה מספר סעיפי הוצאות, וחוזר חלילה.
אם נבחן את דוחות האפס (דוח הרווחיות של פרויקט בטרם התחילה הקמתו), נראה לא פעם שכדי להפוך את הפרויקט לאטרקטיבי יותר עבור הגופים המממנים, היזמים 'משפרים' את הרווחיות שלו באמצעות הקטנת הוצאות בסעיפים שבשליטתם, כמו תקורה (עלויות עקיפות וכלליות אשר בחלק מהדוחות הופכות לסעיף ממש זניח), או הוצאות בלתי צפויות (מניחים סטיות זניחות שאינן סבירות). בנוסף, היזמים נוטים להניח שיעור מכירה גבוה בתחילת הפרויקט להקטנת עלויות מימון וכד'.
בעת ניתוח כלכלי ובניית תחזית תזרים עתידית מפרויקטים בנדל"ן בחברות יזמיות יש לקחת בחשבון את כל האמור. לכן, חובה לבחון את היקף ההון העצמי שהושקע בפרויקט, את מהות ההתקשרות עם הקבלן המבצע (עד כמה "נעול" סעיף ההוצאות), מהם תנאי האשראי שנלקח והקובננטים שהבנק הציב לפרויקט וליזם ועוד.
יובהר כי לכותב ו/או לחברה שבה הוא מועסק ו/או לחברות קשורות אליה עשוי להיות עניין אישי ו/או החזקות בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או באפיקי ההשקעה המוזכרים בכתבה. אין הכתוב מהווה ייעוץ/שיווק להשקעות ו/או למס והוא אינו בא להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הקורא ו/או מתן ייעוץ מקצועי, לרבות ייעוץ מקצועי על ידי יועץ/משווק השקעות מוסמך, בהתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של הקורא
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.ומה עם הכנסות שאתה לא סופר?אלון 13/11/2013 16:46הגב לתגובה זו1 0קיק בק מהעו"ד על מחיר מופקע? קיק בק מחברת הניהול של הבניין שחוגגת שנתיים אחרי? קיק בק משינויים בבניין לפני הכניסה? דירות שנמכרות לקבלן במחיר הקרן בתחילת הבנייה, והוא מוכר אותן ברווח יפה בסיומה (אבל כל הרווח "בפרטי")סגור
-
3.צודקבב 13/11/2013 16:07הגב לתגובה זו1 0קבלנים מרוויחים פחות בגלל התייקרות עלויות הבניה, הקרקע ועלויות השיווק (קשה יותר למכור דירות יקרות). צריך להיזהר במיוחד מפרויקטים של פינוי ביינוי שמועדים לעיכובים ועלייה בהוצאות השכירות של המפוניםסגור
-
2.אתה לא צודק בכללמוטי 13/11/2013 11:50הגב לתגובה זו2 1תפסיק לכתוב פה כבר אתה וכל מגדל על הפניםסגור
-
1.אחוזית הרווח קטן אך אבסולוטית הרווח גדל, כמו כן:שאלה או הערה לכותב 13/11/2013 11:18הגב לתגובה זו0 0א. יש קבלנים שבונים על קרקע "היסטורית" שקנו בזול כך שהרווח שם גדול. ב. ואם מחירי הדירות ימשיכו לעלות, הרווח יגדל. ג. יתכן שבמצב שתיארת הרווח יתאפס אך לעבור להפסד זה ריאלי? (אלא אם יתפתח פה משבר סאב פריים...)סגור