איך דחקה גזפרום את וודסייד החוצה מלוויתן?
במהלך החודש האחרון, התרחשו שני אירועים מרכזיים בתחום הפקת הגז הטבעי ברמה הגלובלית והאזורית. הראשון, חתימת החוזה בין גזפרום הרוסית ל-CNPC הסינית לאחר משא ומתן שנמשך כמעט שני עשורים.
האירוע השני, ביטול מזכר ההבנות בין חברת וודסייד האוסטרלית לשותפים במאגר לוויתן - למעלה משנתיים לאחר החתימה על מזכר ההבנות. להערכתנו, הקשר בין שני אירועים אלה, הדוק ואף משקף את השינויים העוברים על התעשייה בתקופה האחרונה.
אין זה סוד, כי העיתוי של חתימת החוזה בין גזפרום לסין, בעיצומו של המשבר באוקראינה, היטיב מבחינת המחיר עם הקונים. לפני כמה חודשים, כתבנו בטור זה, על הדרך בה התנהלו יחסי הכוח במשא ומתן בין מוסקבה לבייגי׳ן, ואין זה מפתיע כי החוזה נחתם בסופו של דבר, בשעה שרוסיה נזקקה לו יותר מאי פעם. החוזה לאספקת 38 BCM צפוי להוות כחמישית מהיצוא הרוסי וכ-7% מיבוא הגז הטבעי של סין.
נדגיש, כי המחיר הנגזר מהעסקה, מטושטש למדי בשל נטל עלויות ההקמה האדירות של התשתיות במזרח סיביר, ובכל זאת, הקונצנזוס של פרשנים ואנליסטים אומד אותו בכ-9.9 דולר ל-mmbtu, לעומת המחיר הממוצע שסין משלמת על יבוא גז נוזלי מאוסטרליה - כ-13 דולר ל-mmbtu. מספרים אלה מדליקים ללא ספק נורה אדומה, בייחוד כאשר לוקחים בחשבון, כי העלויות של תעשיית ה-LNG האוסטרלית גבוהות בכ-70% מעלויות ההובלה בצנרת, ובכך המספרים מקבלים משמעות מרחיקת לכת.
מנכ"ל וודסייד, פיטר קולמן, שיחרר אמנם מסרים מרגיעים ואף שאננים לאחר פרסום העסקה בין רוסיה לסין, אך היא יצרה ללא ספק טלטלה בתעשיית ה-LNG האוסטרלית. אגב, זה לא מפליא, שחלק גדול מהמוסדות הפיננסיים המממנים עורכים בדק בית לפרויקטים וקוראים לתעשיית הגז הנוזלי באוסטרליה לייעל בדחיפות את מבנה העלויות שלה. על מנת לסבר את האוזן, רמות השכר השנתיות על מסוף LNG הגיעו לאחרונה ל-420 אלף דולר לתפקיד טבח וכ-350 אלף דולר לאחראי כביסה. מתברר, אם כן, כי הלחץ על תעשיית הגז הנוזלי האוסטרלית ו-וודסייד גובר, ושתי אלו תרות ברחבי העולם אחר פרויקטים בעלי צמיחה מהירה ותשואה גבוהה במיוחד.
מדוע אם כן, בחרה וודסייד שלא להצטרף לנובל ולשותפויות הישראליות בפיתוח לוויתן, דווקא בשעה שנזדמנה להן הזדמנות פז עם פרוץ המשבר בקרים, שעה שהביקוש הפוטנציאלי מעולם לא נראה טוב יותר?
אנחנו מאמינים כי עיקר ההסבר טמון בפערי המחירים בין שני מזכרי ההבנות שנחתמו עם וודסייד. טיוטת ההסכם הראשונה נחתמה לפני תחילת ההפקה ממאגר תמר למשק, בעת שהמזרח התיכון געש, ובין ישראל לטורקיה - הקונה הפוטנציאלית המועדפת לגז הישראלי - שרר נתק מדיני מוחלט. אין זה מפתיע כי במצב זה אופציית מסופי LNG או FLNG נראתה כמוצא הריאלי העיקרי.
בינתיים, במזרח התיכון השתרר שקט גיאו-פוליטי יחסי, המשבר המדיני עבר למזרח אירופה, ועסקת גזפרום טרפה ללא ספק את הקלפים בכל הנוגע לעלויות תעשיית ההנזלה האוסטרלית. מנגד, מבחינת השותפויות הישראליות, התחושה היא שה-money time שלהן הוא כאן ועכשיו - מצד אחד, בקרב הלקוחות האירופיים של גזפרום, הרצון להתנתק מהמונופול מעולם לא היה חזק יותר. מצד שני, בקרב מדינות האזור, הצורך בגז טבעי זול יחסית לחלופות הקיימות, מעולם לא היה עז יותר.
ובכל זאת, וודסיד ויתרה על ההזדמנויות הגלומות בלוויתן, והשותפים במאגר ויתרו עליה. לנו נראה, כי החלטתה של וודסייד הושפעה לא מעט מרמת המחירים שסימנה גזפרום, שאינה מפצה מבחינתה על שורה של גורמים: כניסה לפרויקט צנרת שאינו קשור לעסקי הליבה שלה, פרמיית הסיכון האזורי ונקודת האיזון במקרה של הקמת מסוף צף על-ידה. להיעדר המוטיבציה להיכנס לפרויקט צנרת ים תיכוני, נוספה גם העובדה שאקספלורציה ופיתוח עתידי של פרוספקט הנפט בלוויתן, אינם נראים כעת אטרקטיביים ביותר בשל רמות מחירי הנפט החזויות לשנים הקרובות, לאחר הפיכת הפצלים האמריקנית.
עושה רושם, כי מבחינת וודסייד האתגר הגדול ביותר כיום הינו הורדת עלויות הייצור שלה. היקף ההשקעות של תעשיית הנפט בפרויקטים של LNG באוסטרליה בשלבי פיתוח שונים נאמד ב-188 מיליארד דולרים, והחשש הוא כי בעוד כמה שנים יהיה זה שוק של קונים. מבחינת השותפויות הישראליות ההחלטה לצאת לדרך עם או בלי וודסייד, היא ללא ספק החלטה נכונה.
בשורה תחתונה, השותפים בלוויתן צדקו בהחלטתם לצאת לדרך עם או בלי וודסייד. אך למרות זאת, להערכתנו, יציאתה של וודסייד והעברת האחריות הפיננסית והתפעולית על הפרויקט במלואו לידי השותפים הקיימים, משולה לקיומה של עסקת קומבינציה בפרויקט נדל"ן - מכירת חלק מהדירות והמגרש בשלב טרום-הקמה נועלים את התשואה, אך מורידים את הסיכון. בשלב זה, כל עוד לא תהיה מוניטזציה בשלב טרום הפקה, עלה יחס הסיכוי / סיכון בפרויקט, שעלותו המינימלית נאמדת ב-5 מיליארד דולר. לא נופתע, אם נראה חלופה לוודסייד, ורוב הסיכויים שזו לא תהיה חברה אוסטרלית.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.וודסייד פיטרה 20% מהעובדים שלה (ל"ת)רן 16/06/2014 12:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
9.אלה פריד מצטיינת תמיד אף על פי שלא תמיד מסכים איתה. (ל"ת)עזרא 09/06/2014 18:22הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.חייבים לעשות הבהרה קטנהאמיל 09/06/2014 11:58הגב לתגובה זו1 0גם אם נניח שאכן המחיר של גזפרום הוא 10$ למיליון BTU , מדובר במחיר בגבול רוסיה - סין. יש גם עלויות הולכה בתוך סין. לעומת זאת מתקני קבלה של גז נוזלי כבר קיימים בקרבת ערי נמל . שלא לדבר על כך שיקח לפחות 3 שנים עד שהגז מסיביר יגיע לסין לעומת גז נוזלי שקיים כבר היום.סגור
-
7.לוויתן גדול על משקיעים מקומיים, הכסף יבוא מבחוץ (ל"ת)משה 08/06/2014 22:45הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.זה היה טיפשי לצרף את וודסייד (ל"ת)עיל 08/06/2014 18:43הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
5.אנליסטית מעולהאנונימי 08/06/2014 14:41הגב לתגובה זו5 0הרבה זמן לא קראתי כתבה כה מקצועית וניתוח מעמיק .כל הכבוד.סגור
-
4.נכון ומדוייק להפליאיונתן 08/06/2014 13:54הגב לתגובה זו5 1כתבה המעידה על בקיאות וידע נרחב בנושא.סגור
-
3.וודסייד בבעיה אבל היא עשתה טעות שויתרה על לוויתןאלי 08/06/2014 13:46הגב לתגובה זו3 0זה נשמע הגיוני, אבל וודסייד עשתה טעות. לוויתן היה בשבילה הזדמנות והיא הייתה צריכה לחתום על ההסכם ולא לחכות. נראה לי שהאנליסטית צודקת ולתשובה הפתעות באמתחתוסגור
-
2.תגובה למגיב קקאור 08/06/2014 13:36הגב לתגובה זו5 2תגובתך לכתבה הנפלאה מציגה בורות וחוסר שביעות רצון ממצבך האישי בחיים. אפשרות התגובות לכתבות היא לאפשר לקוראים לתת את דעתם המקצועית בלבד. כל מה שהועלה בכתבה מתבסס על ידע מעמיק ולמידה ולאומתם תגובותייך מתבססות על ניסיונות הכשלה שאינם מבוססים אלא במטרותיך האישיות. בהצלחה במקום אחר.סגור
-
1.זה העבודה שלה? יושבת ומקלידה על דברים שהיא לא יודעת?קק 08/06/2014 09:32הגב לתגובה זו2 7היא לא יודעת מה באמת קרה בין וודסיד לנובל. אלה פריד היא ברמה של עתונאי הרכילות.סגור