אופ ק מעוניין במחירי נפט נמוכים: השאלה, כמה זמן זה יימשך?
בשבוע שעבר החליט אירגון אופ"ק לא לקצץ בתפוקה הנפט, למרות הצניחה במחיריו. ארגון הפטרוליום העולמי, בו חברות 12 מדינות מפיקות נפט, אחראי כיום על כשליש מהתפוקה העולמית, העומדת על 93 מיליון חביות ביום.
מכסת התפוקה הנוכחית של הקרטל נאמדת, על פי הערכות, בכ-30 מיליון חביות, תוך פערים בעמידת המדינות השונות במכסות שהוקצו להן. כך, ערב הסעודית, נסיכויות המפרץ וכווית עוברות את המכסות, בעוד אירן ולוב מפיקות מתחת להקצאה שלהן בשל הסנקציות ותוצאות המלחמה. נציין, כי בחודש הקרוב עירק צפויה להוסיף עוד כ-300 אלף חביות ביום, לאחר שהושג הסכם בנושא בין בגדד לממשל האוטונמי בכורדיסטאן.
על פי הפרסומים, בהצבעה האחרונה של אופ"ק, הייתה זו ערב הסעודית, מפיקת הנפט המובילה, שהתעקשה לא להוריד את היקף התפוקה, מכיוון שהחלטות הקרטל חייבות להתקבל פה אחד - הוחלט שלא לווסת את מחירי הנפט כלל. החלטה זו הייתה בניגוד לציפיית השווקים והפילה את מחיר הנפט בחדות לשפל של 5 שנים.
לא כל מדינות החברות בארגון הסכימו עם ערב הסעודית, אך אירן, שטענה כי מדובר באסטרטגיה מסוכנת על פי הפרסומים, אינה מסוגלת לווסת בלאו הכי בגלל הסנקציות שמופעלות עליה. בהצבעתו, סימן אופ"ק, באופן גלוי כמעט, כמטרה - לא רק את דעא"ש, שפעילותה הצבאית, ממומנת ממכירת נפט, אלא בראש ובראשונה את החברות המפיקות נפט מפצלים ומחולות הנפט בצפון אמריקה. זאת כיוון שמחיר האיזון של חלק מיצרניות אלה, מאיימות על כוחו של הקרטל, גבוה בעשרות דולרים מעלויות ההפקה במדינות המפרץ. הנדבך הנוסף במאבק הוא כמובן פגיעה קשה בכלכלה הרוסית, שתקציבה נשען על יצוא הנפט.
המסר שהעביר הקרטל לשווקים, היה חד וברור, אופ״ק מעוניין במחירי נפט נמוכים ותנודתיים, שיוציאו מהר ככל האפשר את השחקנים החלשים ביותר בתעשיית הנפט האמריקנית והקנדית.
בטור שפורסם כאן לפני מספר חדושים, סקרנו את השימוש שעשה הקרטל בחרם הנפט כנשק מדיני וכלכלי נגד ישראל וארצות הברית בארבעים השנים האחרונות. אלא שדווקא מדיניות הוויסות היעילה, לצד המסחר הפיננסי הער בנפט בעשור הקודם, הביאו להאצה העצומה בהפקת הפצלים, שהפך את ארצות הברית שוב למעצמת נפט.
הפעם, אופ"ק פועל בכיוון ההפוך ובנחישות. התנהלות דומה כבר נצפתה בעבר, אולם הפעם, הסיכון רב יותר, מבחינת הארגון, בשל השיפורים הטכנולוגיים העצומים בקידוחים עמוקים ואופקיים. כעת מדברים בענף על תחילתו של תהליך ״הברירה הטבעית״ בצפון אמריקה, שיוציא מהמשחק את השחקנים הקטנים, שעלויות הייצור שלהם גבוהות והכיסים שלהם אינם עמוקים מספיק.
חשוב לציין, כי אם אופ"ק יצליח לקצץ את היקף התפוקה האמריקנית, בטווח הבינוני, ייהנו מכך לא רק נסיכויות המפרץ, אלא גם חברות הנפט המובילות, דוגמת, אקסון ושברון. כעת, השאלה המעניינת היא, כמה זמן רמות המחירים הנוכחיות "יצטרכו" להישאר על קנן, על מנת לצמצם את התפוקה בארה"ב בכ-15% לפחות, ואם יהיה די בכך.
אנו מאמינים כי לא מדובר כאן ב-"one touch", אלא בלפחות בכמה חודשים טובים עם תנודתיות גבוהה סביב רמות מחירים נמוכות. להערכתנו, קשה להאמין כי ניתן להחזיר את הגלגל לקדמותו בטווח הקצר, למרות שאולי נראה בדרך ניסיונות התארגנות לוויסות של מדינות שאינן חברות בארגון, כמו רוסיה. כיום, רצועת המחירים שסומנה הינה רחבה למדי, והתנודתיות צפויה לעלות.
בינתיים, ייהנו מכך כלכלות סין, טורקיה ומדינות אירופה רבות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.להיכנס לקרוא לוויתן תמרגיל 08/12/2014 19:18הגב לתגובה זו0 0מחירי הנפט אינם משפיעים כהוא זה על שווי המאגרים.נגיד וימצאו נפט עד שיתחילו להפיק מדובר על מספר שנים שעד אז לא ברור מה מחיר הנפט.מנגד עליית הדולר מקזזת ירידת הנפט אך פועלת לטובה בנושא הרווחים של החברות המחזיקות במאגרים.סגור
-
3.דאעש נלחמת ברובים סעודיה נלחמת דרך הכיס - הבנתםמשה ראשל"צ 08/12/2014 07:29הגב לתגובה זו0 0יש מלחמת דתות אסלם בנצרות חושך באור עד שיבוא המשיח ביבי הוא הכי טוב לעם ישראל - אם לא הבנתם כנראה תצביעו לבני ולפידסגור
-
2.אלה .חבל שאת סותרת עצמך.gsyhg 08/12/2014 03:37הגב לתגובה זו0 1ראי מה כתבת בהמלצתך על הורדת מניות ליוויתן..לא הזכרת בכלל תנודתיות...וחתכת יעד .כשברור ההיפך,סגור
-
1.רציואלי 07/12/2014 15:04הגב לתגובה זו0 0היצו מלוויתן יתחיל בעוד 5 שנים. עד אז, המחיר ישתנה 10 פעמיםסגור