האם יבשת אירופה עוברת "יפניזציה" ומה צריך לעשות?
ההרחבה הכמותית באירופה, מהלך עליו התבשרנו לאחרונה שאומץ על ידי הבנק המרכזי האירופי, גורמת לירידות חדות בתשואות האג"חים הממשלתיות באירופה. לאחרונה, ירדו התשואות על אג"ח ממשלת גרמניה ל- 10 שנים (0.3%) מתחת לתשואות אג"ח ממשלת יפן לאותה התקופה (0.35%). החשש הגדול הוא כרגע שאירופה תעבור "יפניזציה".
אג"ח ממשלת יפן נסחרות שנים רבות בתשואות אפסיות, כאשר הריבית ביפן עומדת בטמפרטורת האפס כבר עשרות שנים וירידת התשואות בגרמניה מתחת לתשואות ביפן היא בעלת משמעות רבה. נציין כי ביפן יש מורשת של משברי אשראי שהובילו לשנים ארוכות של צמיחה איטית והעדר אינפלציה.
יפן שרויה במיתון ארוך ודפלציה כבר יותר משני עשורים, כאשר הבנק המרכזי היפני, במטרה לחלץ את הכלכלה היפנית מהקיפאון, הודיע באפריל אשתקד כי יגדיל בשיעור חד את תוכנית רכישות האג"ח השנתיות ל-700 מיליארד דולר בשנה - כ-60 מיליארד דולר בחודש לעומת 3 מיליארד דולר בחודש עפ"י התוכנית אותה ביצע עד כה. הבנק הסביר כי תוכנית רכישת האג"ח החוזרת תימשך עד שנכסי הבנק יגיעו לכ-3 טריליון דולר בסוף 2014, כאשר הרכישות יהיו של אגרות חוב עם מח"מ (משך חיים ממוצע) של כ-7 שנים.
- לוקחת סיכון: בלקרוק במשקל יתר לאשראי בגוש היורו
- למרות הירידה באינפלציה - השווקים באירופה עם החודש הגרוע מזה שנה
גרמניה כיום מובילה את השוק המרכזי באירופה, ולכן מטבע הדברים היא מושכת את רוב תשומת הלב, אך גם השווקים האחרים בגוש האירו מציגים תשואות אפסיות על האג"ח הממשלתיות. כך לדוגמא אג"ח ממשלת צרפת ל- 10 שנים נסחרות בתשואה של 0.54% ואפילו האג"חים של המדינות הבעייתיות בגוש האירו נסחרות בתשואות נמוכות: איטליה 1.6%, ספרד 1.45% ופורטוגל, מדינה הנמצאת על סף פשיטת רגל, תשואות אג"ח ממשלה עומדות על 2.64%.
לאחרונה, מתבררת תמונה עגומה לא פחות המעידה על המצב קיצוני ביותר הטמון באג"ח ממשלת שוויץ, שעברה תהפוכות מטבע גדולות לאחרונה, תשואה שלילית של 0.2%. כלומר כדי לקנות אג"ח של ממשלת שוויץ ל- 10 שנים צריך לשלם קנס. מצב אבסורדי זה גורם למשקיעי האג"ח לחפש אלטרנטיבות במקומות אחרים בעולם. זו הסיבה שהתשואות על אג"ח ממשלת ארה"ב יורדות חזרה לכיוון רמות השפל של כל הזמנים, דווקא בתקופה בה הבנק המרכזי בארה"ב מתעקש על כך כי במהלך 2015 הריבית המרכזית תתחיל לעלות מרמתה האפסית בה היא נמצאת תקופה ממושכת.
כל אלה מביאים להתחזקות הדולר בעולם. כדי לקנות את אותן אג"חים אמריקניות, שיחסית לתשואות באירופה, מניבות תשואות גבוהות (1.7%) על האג"ח ל-10 שנים צריך למעשה לקנות את המטבע המקומי. אנו מעריכים כי בטווח הקרוב, לנוכח ירידת התשואות החדה באירופה, נמשיך לראות את המגמה הזו של ירידת תשואות גם באג"ח האמריקניות והתחזקות שער הדולר לעומת יתר המטבעות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 5.גם ישראל צריכה לעבור יפניזציה, שראש הממשלה יבצע חרקירי (ל"ת)יום טוב 08/02/2015 15:22הגב לתגובה זו
- 4.לא יכולתי לנסח את הדברים טוב יותר (ל"ת)נעמן 07/02/2015 17:37הגב לתגובה זו
- 3.סוף סוף כתבה לעניין (ל"ת)משה 05/02/2015 16:45הגב לתגובה זו
- 2.astern 04/02/2015 16:44הגב לתגובה זושטראוס קאהן צעק עליהם שהאיחוד יקרוס, אבל הם התעלמו. מאז, שטראוס קאהן הסתבך בפלילים, והאירופאים ממשיכים לשקוע בביצה. אבל בלי קשר, המאמר כתוב יפה ומוסבר היטב.
- 1."האם" ? עכשיו אתה בא אחרי שזו עובדה ברורה? (ל"ת)א 04/02/2015 15:54הגב לתגובה זו