מוסר התשלומים - סיבוב 2: האם הממשלה החדשה תפתור את

מוטי שפירא, מנכ"ל להב, על חוסר האיזון במוסר התשלומים של העסקים הקטנים בישראל אל מול העסקים הגדולים והמדינה
מוטי שפירא | (2)
נושאים בכתבה להב עסקים קטנים

להיות בעל עסק קטן או לפעול כעצמאי אינו דבר קל כלל ועיקר. אין זה נכון רק לישראל, אלא לרוב מדינות העולם - בוודאי העולם המפותח. אמנם יש את האפשרות האמיתית לפרוץ מעבר ל"שכר ממוצע" בענף או במשק בפתיחת עסק ובעבודה כעצמאי, יש בסוג זה של עבודה משום גמישות שאיננה קיימת אצל השכיר, אולם עומדים בפני יזמים ואנשים שפונים לכיוון קשיים לא מעטים איתם הם צריכים להתמודד.

מדינה "איכותית" היא זו אשר יודעת להכיר בעובדה לטפל כי לעצמאים ובעלי עסקים קטנים קיימת נחיתות מובנה בתוך שדה הפעילות המסחרית והכלכלית, אשר בעולם של היום הוא ג'ונגל לא קטן, מורכב, מקצועי, תחרותי וקשה ביותר.

אחד הנושאים המרכזיים המשקף את הנחיתות המובנית של עסקים קטנים הוא עניין מוסר התשלומים. עצמאים, פרילנסרים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים פועלים באופן רחב ביותר מול הסקטור הציבורי וזרועותיו מחד, ומול תאגידים גדולים מאידך.

חלק גדול ממפת פעילותם של עסקים אלו מגיע מאותם תאגידים ציבוריים ופרטיים. הסקטור הציבורי והתאגידים הם יישויות בעלות כוח ועוצמה רבים, אשר למדו היטב את יחסי התלות של העסקים הקטנים ובינם לבין עצמם. לא ידועה לי סטטיסטיקה מדעית בנושא, אבל אין לי ספק שמעל 50% מנפח הפעילות של עסקים קטנים ועצמאים הינה מול תאגידים גדולים והסקטור הציבורי.

גופים אלו שקועים, מדרך הטבע, בניהול הפיננסי של עצמם, וללא ספק מצאו כבר מזמן שתכנון מועדי התשלום לספקים קטנים וזעירים יכול להיות גורם חשוב בניהול המזומנים שלהם. זאת בצירוף העובדה שהם יודעים כי אותם ספקים קטנים תלויים בהם (וגם לא יעזו להתלונן בפומבי) גרמו לכך כי אותם ספקים הפכו ל"בני ערובה" בידיהם של הממשלה וזרועותיה לצד תאגידים עסקיים גדולים. עקב כך נוצר דפוס פעולה על פיו הממשלה והסקטור הפרטי משלמים לספקיהם (הקטנים בעיקר) באיחור רב (כ-60 יום בממוצע), אבל יש כאלו המרחיקים לכת עד 90 יום ו-120 יום ואף יותר. גם כאשר הם מודיעים "שהתשלום מוכן", לוקח עוד זמן עד שהם נותנים בפועל את הכסף. נוצר מצב בו הנזילות של התאגידים הגדולים עברה לעסקים הקטנים. הם הפכו להיות "הפתרון" לבעיות הנזילות או הניהול הגרוע של הממשלה ותאגידים פרטיים. ידוע המקרה האחרון של חברת פרטנר 0% , אשר החליטה באופן חד צדדי לשלם לספקיה בשוטף 123 יום. זה היה מהלך מתוכן היטב שפרטנר מודה שהוא נובע משיקולי נזילות בחברה. לאחר התערבות של להב, הוחלט שחברת הסלולר תשלם מיידית לעצמאים ולספקים קטנים.

הסברנו למנכ"ל כי גם עצמאי הוא אדם, גם לו יש משפחה. לעיתים הוא מעסיק עובדים (שלהם הוא חייב לשלם עד ה-9 לחודש), הוא צריך לרכוש חומרים וציוד ובעיקר הוא חייב לשלם את כל התשלומים למוסדות המדינה - ואבוי לו אם יאחר ביום אחד. צריך לזכור כי כאשר ישנה בעיות נזילות לעסק קטן, אין לו מהיכן לפתור את הבעיה. הבנק לא יגדיל לו את מסגרת האשראי או יתן לו הלוואה, אז רבים מהם מתחילים להסתרבל בכספם משפחתיים או פרטיים.

כל הכותרות

נושא זה עומד במרכז הפעילות של ממשלות בכל העולם המערבי, כאשר בקרוב נוכל לראות מציאות שהממשלה והסקטור הציבורי ישלמו לכל המאוחר לאחר 30 יום והסקטור הפרטי 60 יום (עם הסדרים ייחודיים). הצעת חוק בנושא הונחה על ידי להב בכנסת היוצאת ולצערנו ההצעה נדחתה בעקבות השפעה של מרכז השלטון המקומי, אשר אינם רוצים להכליל בנושא את הקבלנים הגדולים. אני מקווה שבממשלה הבאה החוק יעבור ובכך תיפתר אחת הבעיות המרכזיות של עסקים קטנים ועצמאים.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    ישראלי 26/03/2015 17:22
    הגב לתגובה זו
    מה קרה ביזפורטל? אין חומר מעניין?
  • 1.
    מה העבודה שלך בדיוק? (ל"ת)
    תגיד 25/03/2015 14:16
    הגב לתגובה זו