אורי אלדובי
צילום: יח"צ

נקודת המבחן של ישראל: פתיחת הים לתחרות היא הזדמנות גז שלא תחזור

יו"ר איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל, אורי אלדובי, חושב שתעשיית הגז הישראלית נמצאת בנקודת זינוק מצוינת, אך ההשקעה כאן עדיין לא אטרקטיבית
אורי אלדובי | (5)

תעשיית הגז הישראלית נמצאת בתנופת פיתוח מרשימה. לצד ההכנות הנמרצות לפיתוח לווייתן, פרויקט התשתיות מהגדולים שידעה ישראל אי פעם, מאגרי 'כריש' ו'תנין' נמכרו לחברת אנרג'יאן היוונית, ובנובמבר הקרוב עתידה להגיע ישראל אסדת קידוח לצורך פיתוח נוסף של מאגר תמר. עושה רושם שלאחר שנים ארוכות של קיפאון במשק האנרגיה הישראלי והתעסקות בלתי פוסקת ברגולציה, דברים מתחילים לזוז והתעשייה עולה על פסי צמיחה ופיתוח.

במקביל למהלכי הפיתוח, משרד האנרגיה מקדם את 'פתיחת הים לתחרות' – חלוקה של 24 רישיונות חיפוש חדשים במטרה למשוך לישראל חברות אנרגיה בינ"ל שיעזרו לנו לממש את מלוא פוטנציאל הנפט והגז האדיר של ישראל, תוך קידום התחרות הנחוצה במשק הגז. בנוסף, מתקיימים כל העת מגעים לשיתופי פעולה אזוריים, שיוכלו לבסס את אזור 'אגן הלבנט' כשחקן אנרגיה בולט ומשמעותי בזירה הבינ"ל.

כלל המהלכים מעידים על עדנה מחודשת של משק הגז, והתעניינות גוברת מצד משקיעים וחברות אנרגיה בינ"ל בפוטנציאל הגלום בישראל. עם זאת, נקודת הזמן הנוכחית היא שעת המבחן הגדולה של משק האנרגיה הישראלי: האם נצליח הפעם למשוך לכאן משקיעים חדשים? האם נצליח לשכנע שעברנו את כל המהמורות הרגולטוריות ושישראל פתוחה לעסקים? 

השיח הציבורי על עתיד תעשיית הגז הישראלית נוטה להתכנס לתוך דיונים פנימיים, שאינם לוקחים בחשבון את התדמית הבינ"ל שנוצרה לישראל במהלך השנים האחרונות. מאז תגליות הגז הגדולות של תמר ולווייתן, כללי המשחק של משק הגז שונו באופן דרמטי וחסר תקדים: החל במסגרת ועדת ששינסקי שקבעה כי חלקה של המדינה מתגליות הגז יעמוד על כ-60%, עבור בוועדת צמח שהטילה מגבלות על ייצוא הגז, וכלה במתווה הגז, שקבע כי קבוצת דלק ונובל אנרג'י יידרשו למכור או לדלל את החזקותיהם במאגרי הגז, כדי לעודד תחרות.

חוסר ההחלטיות הרגולטורי והעיכובים הנמשכים בפיתוח משק הגז הישראלי לא נעלמו מעניהם של המשקיעים הזרים וחברות האנרגיה הבינ"ל, שמעניקים לישראל 'פרמיית סיכון' גבוהה במיוחד לאור התנאים הגיאו-פוליטיים הייחודיים לישראל והשינויים הרגולטוריים התכופים. כעת, הם דורשים לדעת בוודאות, לפני כל השקעה, כי המשטר הרגולטורי הישראלי לא עתיד להשתנות בעתיד הקרוב ושאין סכנה רגולטורית להשקעות של מיליארדי דולרים במשק הישראלי.

היום, חובת ההוכחה על מדינת ישראל. משרד האנרגיה עתיד לצאת בחודשים הקרובים ל'רוד-שואו' גלובאלי, בסינגפור, לונדון וניו-יורק, מתוך מטרה לשכנע שחקנים נוספים להיכנס לשוק הישראלי. לאור אירועי העבר, לא יהיה די בהצבעה על פוטנציאל הנפט והגז המרשים של ישראל, ושר האנרגיה יובל שטייניץ ובכירי משרדו ייאלצו לעסוק לא מעט בשכנוע הגופים הבינ"ל, הן בסקטור האנרגיה והן בסקטור הפיננסי, שישראל נחושה לשמור על יציבות רגולטורית ועל עמידה בנורמות הרגולטוריות שנהוגות בעולם המערבי.

כל הכותרות

במקביל, על משרד האנרגיה להציג תכנית אסטרטגית לעידוד פיתוח של מאגרים קטנים ובינוניים שיימצאו על ידי השחקנים החדשים. 'מדיניות השדות הקטנים' נהוגה במדינות רבות, ובמסגרתה המדינה מתחייבת מראש על הקלות רגולטוריות לשחקנים שעתידים לפעול לפיתוח שדות חדשים ולעידוד התחרות. כך למשל, המדינה יכולה להציג הקלות על ייצוא ממאגרים קטנים, שימוש בתשתית קיימת וגם הקלות במיסוי.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

למרות שלפעמים נדמה לנו כי תגליות הגז היו כאן מאז ומעולם, בפועל תעשיית הגז הישראלית עדיין נמצאת בתחילת דרכה. נכון, היו לנו 'קשיי התפתחות' לא מבוטלים שנבעו מחוסר החלטיות רגולטורי והובילו לבזבוז של שנים ארוכות, אך היום תעשיית הגז-נפט הישראלית נמצאת בנקודת זינוק מצוינת לביסוס מעמדה כעוגן אנרגטי אזורי ובינ"ל. עלינו רק לזכור שלמרות הפוטנציאל הרב של משק הגז הישראלי, במונחים בינ"ל אנחנו עדיין משק קטן, עם צריכה מוגבלת, ועל כן חובה להחיל כללים שיהפכו את ההשקעה בישראל לאטרקטיבית ומשתלמת. 

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    רוני 18/11/2016 13:56
    הגב לתגובה זו
    כל מי שינסה להתחרות במונופול יקבל קנס שהוצאות הקידוח שלו לא יהיו מוכרות למס שישינסקי. רק למונופול כל ההוצאות מוכרות למס שישינסקי. לפיכך המס האפקטיבי למי שלא מונופול יכול בקלות לעבור את ה100%. הממשלה הבטיחה שאף אחד לא ירצה להתחרות במונופול. ״פתיחת הים״ היא רק כדי לזרות חול בעינים.
  • 4.
    גילוי נאות זה חובה 10/09/2016 11:16
    הגב לתגובה זו
    תחשבו ברצינות על גילוי נאות. שבטעות הרשות לניירות ערך לא תכנס לתמונה.
  • 3.
    מומחה פיננסי 06/09/2016 12:07
    הגב לתגובה זו
    החבר הנכבד שכח לציין כי הוא בעל אינטרס בהיותו בעל שליטה בשותף הכלכלי של "הזדמנות ישראלית" ולכן נהנה מדמי ניהול קבועים וחסרי סיכון כמו גם דמי מפעיל - יודגש כי אלו מהגבוהים בתעשייה וגורמים נזק אדיר למחזיקי יחידות ההשתתפות
  • 2.
    יאיר 05/09/2016 17:11
    הגב לתגובה זו
    ושיתנו למישהו להרויח כאן.אני כבר רואה את מקהלת הצדקנים מתחילה ביללות ובכיות על "הטייקונים" אם וכאשר ימצאו כאן נפט,ואת המיסוי עולה ל - 95%.
  • 1.
    ערן 05/09/2016 14:01
    הגב לתגובה זו
    הגז יכול להעיף את הכלכלה שלנו לשיאים חדשים, אבל חייבים לייצר את התנאים להשקעה גם בשדות קטנים ולעודד עוד ועוד חיפושים