7 סיבות ש-2017 היא שנת קאמבק לסקטור הנדל"ן (לא בישראל) - והמלצת השקעה

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מספק עצות למשקיע בסקטור הנדל"ן

האסטרטגיה האנטי- טראמפית

הניו יורק טיימס, במאמר מערכת מה-1.3, חרג טיפה מהאסטרטגיה האנטי-טראמפית בה הוא דבק בקנאות ובחצי פה שיבח את נאומו השאפתני של טראמפ לבית הנבחרים באותו היום. אבל, הוא נבהל כנראה ממה שכתב ומהרעיון שמישהו חלילה יחשוב ששינה דעתו על הנשיא שהוא כל כך מתעב והוסיף, "אבל הוא לא הסבר כיצד יעשה את הכל.." (https://www.nytimes.com/2017/02/28/opinion/visions-of-trumptopia.html?comments#permid=21644013).

הערנו למערכת שלעשות זאת היה נדרש נאום של 5-6 שעות ואו אז היה מואשם בפטפטנות סרק ושאלנו מדוע לא שאל העיתון המכובד את הנשיא הקודם לאחר נאום ה- Yes we can המפורסם שלו ב 2008 את אותה שאלה? קוראי טור זה יודעים שאנחנו האמנו וכך כתבנו כאן עוד במהלך מסע הבחירות במפלגה הרפובליקנית, שטראמפ יזכה בבחירות ויהיה נשיא גדול, בסגנון ריגן.

"תכנית טראמפ", שהוצגה בנאומו השבוע, תתבצע. אם לרגע תתעלמו מהלעג של התקשורת ותקשיבו לאיש תגלו שכול הנושאים שהוא דורש לתקן אכן טעונים תיקון רציני ואנחנו מאמינים שיצליח כי בזה ההבדל בהבטחות ביצוע בין איש עסקים מצליח לעובד סוציאלי.

סקטור הנדל"ן האמריקאי

הנדל"ן הוא אינדיקטור מאוחר (Lagging indicator). כלומר, הוא מצטרף להתאוששות הכלכלית בשלב מאוחר בהשוואה לסקטורים/מנועי צמיחה אחרים כמו הטכנולוגיה והצריכה. למעשה, רק כעת, בשנה התשיעית להתאוששות ממשבר 2008 מצטרף הנדל"ן, כמנוע צמיחה, לתעשיות הטכנולוגיה והצריכה האישית בעיקר, שהובילו את ההתאוששות עד כה.

בסקירה על תעשיית הנדל"ן ל-2017 כותבת חברת הייעוץ והחשבונאות היוקרתית, גרנט תורנטון, "2016 מסמנת את שובה של תעשיית הנדל"ן לתפקוד נורמלי ו-2017 נראית טובה בהרבה". אנחנו מסכימים עם המשפט הזה ומאמינים שמגמת השיפור תימשך הרבה מעבר ל-2017 כי נוצר למעשה מצב שבו הסביבה הכלכלית בארה"ב וגם גלובלית נעשית יותר ויותר ידידותית לתעשייה הזו ולמשקיעים בה.

שבע סיבות עיקריות אחראיות, לדעתנו, להתפתחות זו:

1. המשך ההתאוששות הכלכלית והגידול בהכנסה הממוצעת.

2. זמינות ההון ועלותו.

3. התקדמות מהפכת הטכנולוגיה והתמזגותה לתוך תעשיית הבנייה, תהליך שמביא להתייעלות והורדת עלויות הבנייה והתחזוקה.

4. תהליך האורבניזציה שממשיך לצבור תאוצה בכול העולם ויוצר ביקושים.

5. הסיבה המעניינת ביותר היא שנראה לנו שבמהלך התקופה מאז משבר 2008 ובגלל ההתמזגות הטכנולוגית וה-IT, מצליחה התעשייה לשמור על איזון בין הביקוש שהולך וגדל להיצע (חוסר האיזון הוא גורם מוביל בהתפתחות "בועות" נדלניות). למתכנני הנדל"ן ולקבלנים יש יכולת טובה מבעבר להעריך נכונה את הביקוש המתפתח ולהתאים עצמם לכך.

6. שוק ההון - בגלל עליות המניות וחוסר הכדאיות בהשקעה באגרות החוב מעלה את כדאיות ההשקעה בנדל"ן ריאלי כאלטרנטיבה.

7. לבסוף, סיבה הקשורה כמובן בנשיא החדש דונאלד טראפ, איש נדל"ן שהתחייב "לשפץ" את התשתיות בארה"ב. שיפוץ מערכות הכבישים/ גשרים/ רכבות עוזר מאוד לתעשיית הבניה בשל השינויים הדמוגרפיים שזה מביא.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

תעשיית הנדל"ן האמריקאית, שמניעה למעלה מ-20% של התוצר האמריקאי, שמעסיקה למעלה מתשעה מיליון עובדים והיא הספק של קרוב ל-2/3 של מיסי הרשויות שמספקים שירותים ציבוריים, היא "חיה מוזרה" לכל משקיע מתחיל שמעוניין ללמוד תעשיית ענק זו על מנת להשקיע. המשקיע הסולידי/הגיוני שמחפש השקעה סקטוריאלית בתחום הנדל"ן יתחיל כמובן בסקטורים שמייצגים את מדד ה 500 S&P שהרי מדד זה הוא המראה הטובה ביותר של כלכלת ארה"ב.

המדד מחולק ל-11 הסקטורים הבאים (שבסוגריים רשמנו את הסל שמייצג אותם וכמה הניבו למשקיעים בהם בשנה האחרונה ובחמש השנים האחרונות בהתאמה): צריכת מוצרים מתכלים (XLY, % 17.9, % 102.8 ), צריכת מוצרים ברי קיימא (XLP, 7.9, 67.2), כספים (XLF, 44.1, 105.1), טכנולוגיה (XLK, 28.8, 82.6), בריאות (XLV, 12.3, 106.6 ), תעשייה (XLI, 27.5, 75.8), אנרגיה (XLE, 24.9, 6.9 -), טלקום (XTL, 33.5, 40.0), חומרי גלם (XLB, 28.1, 39.6), שירותים (XLU, 9.8, 47.1) והנדל"ן (XLRE, 10.7, ---).

מדוע לא מופיע מספר לתשואת סקטור הנדל"ן בחמש השנים האחרונות? תתפלאו, אבל עד 2015 לא היה סקטור כזה (והחל להיסחר כסל נפרד רק בספטמבר 2016), והנדל"ן "פוזר" בין הסקטורים האחרים בעיקר הפיננסי והתעשייתי. זה די מדהים שתחום עסקי כה גדול וכה משפיע לא הוגדר כסקטור. אבל היו לכך סיבות וזה לא הפריע למי שרצה להשקיע בנדל"ן כי האופציות היו רבות. ה-XLRE הונפק לבסוף רק לאחר שסוכנויות המדדים הענקיות Standard & Poor's Financial Services LLC ו-.MSCI Inc (Capital International Morgan Stanley הגיעו להסכמה שראוי לפצל את הסקטור הפיננסי לסקטור פיננסי וסקטור הנדל"ן.

הדיון בכך נמשך 16 שנים מאז התקבלו התקנים הגלובליים, ה-Global Industry Classification Standard ב-1999 ועוד כשנה עד שהנהלת הסקטור הפיננסי הסכימה להעביר את מניות הנדל"ן, הריטי"ם בעיקר, מה XLF שלה ל XLRE החדש. סיפור מדהים בפני עצמו של מאבקי כוח ופרסטיז'ה שבמשבר 2008 כמעט ובוטל אבל לבסוף אושר ועדיין, ה-XLRE אינו מייצג נאמנה את כל מה שקורה תחת מטריית הנדל"ן. כל תחום המשכנתאות למשל אינו כלול בו (הוויכוח על התחום הזה "הסתבך" ב-2008 ובגלל מה שקרה לפאני מאיי (סימול:FNMA) וחברותיה והושאר בסקטור הפיננסי.

תעשיית הנדל"ן מורכבת מתעשיות הבניה (1.35 טריליון ב 2016), ליסינג והשכרה (3.3), נדל"ן מגורים (2.97 ), מסחרי (1.92) ושונות (1.4). מי שרוצה לצלול לנתונים יכול לעשות זאת באמצעות אתר ה-https://www.bea.gov. צריך לזכור שהיקף הפעילות של התעשייה, בגלל המורכבות והחפיפות שלה עם מגזרים אחרים, שנוי במחלוקת אבל ההערכה היא שהתעשייה מייצרת מעל ל % 20 מהתוצר האמריקאי.

החברות המובילות מתוך המגזרים הנ"ל (להוציא את מגזר המשכנתאות שעדיין כלול בסקטור הפיננסי), הן שמרכיבות את ה XLRE (כך שזה המקום הטבעי למשקיע המתחיל להתחיל בו). תעשיית הבניה היא עמוד השדרה של התעשייה ובשנת 2016 שברה תעשיית הבניה האמריקאית את השיא הקודם שנקבע ב-2006. השפעתה של תעשיית הבניה, שמהווה כ-12% מתעשיית הנדל"ן "החדשה" וכ-7% בלבד מהתוצר האמריקאי, על הכלכלה האמריקאית אדירה שהרי עלייה או ירידה בפעילות הבניה גוררת בעקבותיה השפעה על כל המערכת הכלכלית בארה"ב ובמיוחד על הצריכה שהיא מנוע הצמיחה הגדול של הכלכלה האמריקאית.

כולנו ראינו, ב-2008, למה יכול להוביל משבר של תעשיית הבניה האמריקאית. ישנם לא מעט מחקרים שמצביעים על כך שירידה ממוצעת של 10% עד 15% במחירי הבתים בארה"ב מייצרת שרשרת של פעילויות שתביא למחיקת ההון הציבורי כולו. משבר 2008 היה למעשה שיעור מאלף בהתנהגות תעשיית הנדל"ן והשפעתה על דפוסי הצריכה והתנהגות המשקיעים ומצביעה על מסקנה אחת ברורה, שמגמת התנתקות מרמות הערכה כלכליות של הנדל"ן לסוגיו צריכה להדליק אור אדום אצל מעצבי המדיניות הלאומית. במילים אחרות, הנדל"ן הוא למעשה "הגורם המסובב" של מה שמכונה Economic cycle בעיקר בשל השפעתו על כוח הקניה של הצרכן.

ההתפתחות של הלוואות ה-subprime בשנים 2005-2007, שב-2007 היוו למעלה ממחצית סך ההלוואות במשק האמריקאי ושגררו בעקבותיהן את יצירת שוק הנגזרים המטורף, לא היו מגיעות להיכן שהגיעו ללא העליות הדרסטיות במחירי הבניה והבתים הגמורים. על עליות אלו והביקוש הגואה לבתים בנו מהנדסי החלל של וול סטריט את הפירמידות ההפוכות שהובילו לקריסה. ממשלת ישראל למשל חייבת לבחון היטב עד להיכן וכיצד היא רוצה "להוריד מחירי דיור" בארץ כי אותו תהליך שמעורר בעיות, כלכליות וחברתיות, בדרך למעלה (כפי שהמצב בישראל) חוזר על עצמו ובעצמה גדולה בהרבה בדרך למטה.

שוק הנדל"ן האמריקאי נחלץ ממשבר 2008 בגלל התושייה שגילו הנשיאים (בוש ואובמה), שרי האוצר והבנק הפדרלי, חילוץ שילמדו שנים באקדמיה (אגב, כול הכסף שהושקע בחילוץ הוחזר בתוספת ריבית ודיבידנד. היום ברור שההשקעה הייתה במקומה). מי שעוקב אחרי סלי ההשקעה בתחום הנדל"ן ובמגזרים השונים שלו או אחרי החברות המובילות בכל המגזרים יסכים שמה שהראו המניות מאז תחילת 2009 מסמל את המציאות שהתפתחה מאז. אם תבדקו מה שקרה למניות כמו LEN, RWR, SPG, WY, PDL ואחרות, שכל אחת מהן מייצגת מדגם שונה וחופף של הנדל"ן, תגלו שהעליות במניות הללו, מאז 2009, משקפות נאמנה את ההתאוששות של החברות שהן מייצגות.

המצב היום הוא שברמה הנוכחית של מחירי המניות המובילות אין היום "מציאות" בתחום הנדל"ן כשם שאין "מציאות" בשום תחום אחר. החלטת ההשקעה לפיכך מותנית בהערכת המשקיע לגבי ההתפתחויות הכלכליות העתידיות בארה"ב ובעולם (החברות המובילות בנדל"ן האמריקאי הן גם גלובליות אבל לא באותה מידה כמו המובילות בטכנולוגיה), ולגבי החברה הספציפית בה הוא מעוניין.

אז במה משקיעים?

נתחיל ב XLRE, האם הוא המייצג האולטימטיבי של הנדל"ן, האם זה מכשיר ההשקעה המעניין ביותר? נכון ל-28.2 הסל מכיל 29 מניות של חברות נדל"ן שונות (http://www.sectorspdr.com/sectorspdr/sector/xlre/holdings). הסל אכן כולל מגוון ייצוגי של התחום, להוציא חברות המשכנתאות, בעיקר ריט"ים. מענקיות כמו SPG, חברות לוגיסטיקה (כמו PDL), מרכזי מידע (כמו EQIX) חומרי גלם כמו WY, בניה בתחום הבריאות כמו HCP ועוד.

הסל צעיר כאמור ויש מספר רב של סלים מקבילים בהובלת החמישייה: RWR (הגדול והוותיק מכולם שאנחנו מזכירים מפעם לפעם), SCHH של קבוצת שוואב, VNQ של וואנגארד, IYR של הדאו וה-ICF של Cohen & Steers. המשקיע יכול כמובן לחפש חברות בודדות מובילות כמו ה SPG, EQR, BXP או ריטי"ם מתמחים מהסוג של גזית (סימול:GZT). סלים אלו, לדעתנו, אינם נותנים ביטוי נאות לעמוד השדרה של תעשיית הבנייה עצמה (Construction).

את חברות הבנייה, מהסוג של DHI, TOL ואחרים תמצאו בסלים כמו XHB, ITB או הסל הגלובלי המתמחה FLM. סלי הבנייה הניבו, מאז המשבר, תשואות גבוהות מסלי הנדל"ן אבל ברמה הנוכחית ההשקעה בשני הסוגים דומה. לגבי הסוכנויות FNMA ו-FMCC (אהובות הספקולנטים) שדיברנו בהן רבות מאז המשבר ושהממשל הקודם החליט להוציאן מידי הציבור.

נאמר רק שהסיפור לא נגמר וצריך להמתין ולראות מה יאמר הנשיא החדש ולא פחות מה יחליט שר האוצר החדש. למי שמעדיף סלי גלובליים אז בבקשה, http://etfdb.com/etfdb-category/global-real-estate/. אנחנו חושבים שהגיע הזמן, למי שעדיין לא מושקע בנדל"ן האמריקאי ואו הגלובלי, לצרף הסקטור לתיק. מה ואיך? תתחילו לחקור.

תגובות לכתבה(72):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 27.
    מרדכי 10/03/2017 00:27
    הגב לתגובה זו
    בתקופה זו שהשקל כל כך חזק, ולא נראה שזה הולך להשתנות בעתיד הנראה לעין, מה ההגיון לישראלי להשקיע במדדים אמריקאים\ מניות אמריקאיות?
  • 26.
    סלי נדל"ן 08/03/2017 15:52
    הגב לתגובה זו
    מתוך ה- 6 סלים שציינת (הצעיר ועוד 5 מובילים) - 4 מתחום הרי"ט ושניים נדל"ן (כך לפי השמות המלאים של התעודות - רק XLRE ו- IYR). האם אין סל אחד שמערב גם נדל"ן וגם רי"ט? נגיד סל שעיקרו נדל"ן אך יש בו גם "טעימות" רי"ט?
  • רי"ט = REAL ESTATE INVESTMNT אין הבדל (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2017 16:24
    הגב לתגובה זו
  • מפנה לכתבה של שלמה 08/03/2017 16:50
    על התעשייה שצפויה לגלגל 2.5 טריליון דולר עד 2020, והמניה שמכה את הנאסד"ק ובגדול שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מסמן את התחום שצומח מהר יותר מתחום הנדל"ן שלמה גרינברג | 01/09/2016
  • 25.
    IYR 08/03/2017 14:34
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר, סליחה מראש על הבורות, אבל אם תוכל בבקשה להסביר למשקיע הדיוט כיצד ניתן לדעת מה התשואה השוטפת (כלומר הקופונים/ריביות/דיבידנדים - איך שנכון לקרוא לזה) המתקבלת מהשקעה בסלים - באתרים השונים מוצגים שני נתונים: האחד YIELD והשני YTD RETURN - מה מהם מייצג את התשואה שאני כמשקיע אקבל מדי תקופה? האם תמיד מדובר על תקופה של רבעון? תודה רבה מראש!!
  • שלמה גרינברג 08/03/2017 16:28
    הגב לתגובה זו
    Year to date (YTD) מדבר על התקופה מתחילת השנה . YIELD זו תשואת הדיווידנד אין קשר בין הדברים
  • 24.
    GME 08/03/2017 14:23
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, אפשר בבקשה כמה מילים על גיימ-סטופ? קודם כל אם תוכל להתייחס להנהלה, האם היא טובה לדעתך מספיק על מנת להתמודד עם התחרות בשוק המשחקים מצד אמזון וכד'. דבר שני, להבנתי החברה אמנם פועלת בשוק מאוד תחרותי, אבל האם השוק לא גדול מספיק (וצומח מספיק) על מנת לאפשר לה להנות מרווחיות גבוהה גם אם נתח השוק שלה הולך וקטן? תודה רבה
  • איני עוקב אחרי החברה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/03/2017 14:34
    הגב לתגובה זו
  • כולה רשת חנויות 08/03/2017 15:16
    כולה רשת חנויות - מה מצאת בהם ? שתף אותנו בבקשה
  • 23.
    יוסי 08/03/2017 12:01
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה, כתבה מצויינת כרגיל. תקן אותי אם אני טועה, אבל קרנות הריט ובכלל סקטור הנדלן הן הראשונות שייפגעו (וכבר נפגעו) מעליית ריבית (באופן הגיוני למדיי). דעתך בנושא?
  • שלמה גרינברג 08/03/2017 14:45
    הגב לתגובה זו
    נכון לרגע זה הריבית "הממלכתית" ( FF RATES ) נמצאת על % 0.5-0.75 נקודות והשוק "מתמחר" אותה בשרשור לאגחי"ם ל 10 שנים (שזה הבנטשמרק) ל % 2.5. הריטי"ם המובילים ( RWR, SPG וכו) נותנים, לאחר העליות החדות במניותיהם בשנים האחרונות, כ % 3.2-3.8. המשקיע האמריקאי קונה ריטי"ם גם בגלל ההכנסה מהריבית אבל לא פחות בגלל הציפיות בתחום הנדל"ן. הוא משווה ריטי"ם מול התשואה מהאגרות בעיקר. על מנת שהריטי"ם יפגעו הריבית הממשלתית צריכה לעלות עוד הרבה . עצם העלאת הריבית אומרת למשקיע ההגיוני שהכלכלה בצמיחה אז לא נראה לי שבשלב הנוכחי תהיה פגיעה אלא כתגובה קצרה לכותרות המטופשות.
  • יוסי 09/03/2017 14:54
    ראשית תודה על התגובה. אתה טוען ובצדק שהמשקיע משווה את הריט"ים לעומת התשואה מהאגרות בעיקר. כלומר במצב הכלכלה האמריקאית הנוכחית, שאנו רואים המשך צמיחה ויציבות, לא מן הנמנע שבעתיד הלא כה רחוק, תשואות האג"ח הממשלתיות ל10 שנים יעברו (או לפחות יצמצמו משמעותית) את התשואה של הריטים, מה שהיפוך אותם לפחות רלוונטים למרות המצב הכלכלי הטוב. כלומר מצד אחד אנחנו רואים המשך צמיחה וגידול מה שייטיב עם החברות הנ"ל, ומצד שני העלאות ריבית שייגרמו לתשואת האג"ח ליישר קו עם הריטים. השאלה שלי היא איך אתה מתייחס לזה? אודה לתשובתך כאדם מקצועי ומנוסה ולא חלילה כממליץ
  • 22.
    אבי3 07/03/2017 18:10
    הגב לתגובה זו
    שלמה נראה שהעננה לא עוזבת את הסקטור, האם טראמפ באמת יפגע בו כמו שנראה במניות?
  • שלמה גרינברג 08/03/2017 08:42
    הגב לתגובה זו
    מתפלא על הקביעה המוזרה הזו. נא לבחון את התנהגות סלי בריאות כמו ה XLV או סלי פארמה ממוקדים כמו ה IHE מאז נכנס טראמפ לתפקיד ותגיד לי אתה היכן העננה?
  • שמע הסקטור מותקף כל הזמן, לא מדבר על המניות (ל"ת)
    אבי 08/03/2017 16:04
  • 21.
    אין אמון בפאפא 07/03/2017 16:40
    הגב לתגובה זו
    מאז הדוחות ב 28 לפברואר (לפני תחילת המסחר) נפלה כבר כמעט 30 אחוז. חברת פח אשפה
  • 20.
    נחום 06/03/2017 18:12
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על דעתו של מחבר "אבא עשיר אבא עני" שממשיך לחזות מפולת בשווקים,בגלל משיכה שהוא צןפה של 10 טרליון דולר ע"י דור הבייבי בום?
  • שלמה גרינברג 07/03/2017 14:17
    הגב לתגובה זו
    אכן, זה מה שהוא טוען וגם מוסיף שהפאד לא תעמוד בהחזר החובות. קיוסאקי, כמו הפרופסור רוביני ונביא הזעם מארק פייבר, הוא אדם מוכשר מאוד, גאון כמעט, שעובר נפלא בטלוויזיה ושהתקשורת הפכה אותו ל"גאון פיננסי מוצלח", כמו שני האחרים ועוד כמה. התקשורת אוהבת אנשים כאלו שעושים מכול ראיון טלוויזיוני הצגה של ברודווי. אבל רק 2 הערות על מה ששאלת. ראשית לכול דור הבייבי בומר שאליבא קיוסקי ימשכו כספם, אין 10 טריליון ואפילו קרוב לכך. הם לא מטומטמים שימשכו הכסף ומה יעשו? יקנו שקלים? הרי כול טמבל יודע שאם מושכים מהבורסה 10 טריליון אז 2008 תראה כעליות בהשוואה למה שיקרה, קצת כבוד למשקיע המבוגר. בנוסף, למה שהפאדס לא ישלמו? לפאד אין מגבלה של כסף, זה הבנק המרכזי היחיד בעולם שיכול להדפיס כרצונו. אז בוא ונהיה רציניים ונניח שקיוסאקי צודק? אז מה אתה דואג, כולנו, כולל הוא, נתחרב..
  • נחום 09/03/2017 12:48
    אין על התגובות שלך.אין.... אתה גדול!
  • 19.
    גדי 06/03/2017 09:28
    הגב לתגובה זו
    מה היא תגרום לדעתך לשוק המניות?
  • שלמה גרינברג 06/03/2017 10:13
    הגב לתגובה זו
    מה ברמתה הנוכחית היא עשויה/עלולה לגרום? כלום. ההפך, בטווח הארוך זה רק סימן מעודד
  • 18.
    שלומי 06/03/2017 09:24
    הגב לתגובה זו
    לא תגרום לצניחה חדה בסופו של דבר בכל תחום הנדל"ן?
  • שלמה גרינברג 06/03/2017 10:12
    הגב לתגובה זו
    תקרא שוב את שאתה כותב ותגיד לי אתה מה הקשר?
  • 17.
    דוד 05/03/2017 22:02
    הגב לתגובה זו
    היית מציע לו לממש העליות בשנים האחרונות או להמתין עם הנכסים?
  • הייתי מציע שיפנה ליועץ שלו או שיחליט לבד (ל"ת)
    שלמה גרינברג 06/03/2017 08:45
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    Fnma פאני מיי סימול (ל"ת)
    נועםדבורה 05/03/2017 14:51
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    איחטיאנדר 05/03/2017 10:04
    הגב לתגובה זו
    דעתך על תמחורם כיום ואיכות ההנהלה?
  • שלמה גרינברג 05/03/2017 12:43
    הגב לתגובה זו
    קשה מאוד להעריך תמחור כיוון שנראה שלהנהלת החברה יש בעיה עם האסטרטגיה והעובדה, כמעט כול האנליסטים ב HOLD כי גם הם מתקשים להחליט מה בדיוק קורה. הוסף לכך את האווירה סביב התחום הגנרי (אווירה מוטעית לחלוטין). איך אומרים בוול סטריט? "כשעולה ריח לא טוב, עמוד בצד.." איני מכיר את המנכ"ל הנדריקסון שעובד בפריגו מזה כ 30 שנה. צריך להמתין ולראות מה יקרה. כדאי לעקוב כי הפוטנציאל שם והתחום הגנרי לא באמת נפגע.
  • 14.
    נועםדבורה 04/03/2017 21:44
    הגב לתגובה זו
    פנמה המנייה תקועה המון שנים בשערים נורא נמוכים ורציתי לדעת בטור משקיע עם יהיה סיכוי לראות אותה בשערים גבוהים יותר לפני 2009?
  • Panama Petrochem ?? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/03/2017 12:29
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    אייל 04/03/2017 21:18
    הגב לתגובה זו
    לפי דעתי בעלת פוטנציאל אדיר , אך כעת בדשדוש אשמח לדעתך
  • שלמה גרינברג 05/03/2017 12:19
    הגב לתגובה זו
    "אך כעת בדשדוש"?? עלתה ביותר מפי 3 בשנתיים האחרונות. "הבעיה" כאן היא בתחרות שהולכת ומתגברת וצורת ההסתכלות של וול סטריט בנושא. המניה אינה "זולה", מכפיל היסטורי של כ 91 פעם ול 2017 של כ 76. בעיה נוספת, כיסוי האנליסטים אנמי
  • 12.
    ציון 04/03/2017 21:16
    הגב לתגובה זו
    חברה עם טכנולוגיה פורצת דרך כך אומרים , אך עדיין בהפסד. כעת בשיתוף פעולה עם מדטרוניק , העשויה לעזור לה בשיווק המוצר , דיווחה על הפסד ברבעון אחרון אך נראה שבעלת פוטנציאל גדול מה אתה אומר סיכוי גדול או סיכון גדול ?
  • שלמה גרינברג 05/03/2017 12:13
    הגב לתגובה זו
    "סיכוי גדול או סיכון גדול " או ש או ש
  • 11.
    יניב 04/03/2017 21:13
    הגב לתגובה זו
    הי שלמה מה אתה חושב על החברה ? , רווחים יפים וגם דיווידנד מצויין
  • אכן (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/03/2017 12:11
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    איחטיאנדר 04/03/2017 21:12
    הגב לתגובה זו
    מבחינת התקדמות חלומם. תודה ושבוע טוב.
  • איני עוקב אחרי חברות בישראל (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/03/2017 12:04
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    מי שמאמין לטראמפ, הוא עיוור וחרש (ל"ת)
    הגולה 04/03/2017 20:42
    הגב לתגובה זו
  • ומי שהאמין באובמה היה עיוור ולבטח חירש (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/03/2017 12:02
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    אבי 04/03/2017 19:01
    הגב לתגובה זו
    שבוע טוב שלמה,אתה מכיר את חברת rmr group שהיא סוג של קרן ריט ? התשואות של המנייה שלה די מדהימות
  • כנראה מתכוון ל RWR (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/03/2017 11:53
    הגב לתגובה זו
  • אבי 05/03/2017 14:30
    דווקא לRMR שהיא rmr group ,טוב זה לא בדיוק קרן ריט, יותר חברת ניהול נדלן מניב למשרדים וכדומה..
  • 7.
    אנליסט אמריקאי 04/03/2017 18:27
    הגב לתגובה זו
    נדהמתי לקרוא את הסקירה משום שהיא מציגה רק צד אחד של המשוואה מדוע גרינברג לא הציג את סקטור הקניונים שדועך בשנה האחרונה? ב25 השנה האחרונות גדל שטח המסחר בקניונים וכו ב30% כאשר האוכלוסיה צמחה רק ב 14%. את המשמעות רואים עכשיו- סגירה מסיבית של שטחי מסחר וקנייונים. בשנה שנתיים הקרובות יקרה לפחות 1 מ הדברים הבאים- 1. חצי מהקניונים ייסגרו. רבע יהיו בקו המיים ורבע בקושי יצליח לשרוד. המשמעות- מאסה של חוב על הבנקים וסחרור חדש של מחיקות. 2. 250 מיליארד דולר של הלוואות סאבריים ודיפסאבפריים אמורות להיפרע ב 2017. סכום כפול ב 2018. אם תהיה העלאת ריבית לא יוכלו לבצע ריפיננס. המשמעות- תקראו ב 1. מי שמחזיק עכדיו את הסקטור הזה זה מוסדיים חברות ביטוח קרנות פנסיה ובנקים קטנים ואם 1 ו או 2 יקרו אז מדובר כאן בפצצת אטום.
  • שלמה גרינברג 05/03/2017 11:59
    הגב לתגובה זו
    ראה תשובתי ל"פלדיום" בתגובה 2 . כשאכתוב על תחום הקניונים תחזור בבקשה ותעיר.
  • zzz 05/03/2017 05:56
    הגב לתגובה זו
    בהמשך למה שכתב האנליסט האמריקא לעיל-הייתי מתרכז רק בנדל"ן למגורים(אם כי גם פה זהירות נדרשת כי רוב המהלך כבר קרה ואני בתחילת תהליך של העלאות ריבית=ייקור המשכנתאות=פחות עסקאות)הנדל"ן המסחרי כבר עכשיו חוטף ועוד יחטוף הרבה יותר ככל שה E COMMERCE ילך ויתפשט ילך וישתלט...
  • שלמה גרינברג 05/03/2017 12:00
    נא לחזור וללמוד את התחומים. אגב, "רוב המהלך כבר קרה "? בטוח?
  • 6.
    אורן 04/03/2017 14:22
    הגב לתגובה זו
    עלתה 13% מאז כתבת עליה. שבת שלום
  • 5.
    יוסי 03/03/2017 23:27
    הגב לתגובה זו
    האם יש עוד סקטורים שאתה ממליץ עליהם, כחלק מהצפי להתחזקות סקטור הנדל"ן (או שהם כלולים בתוך תעודות הסל של הנדל"ן).
  • שלמה גרינברג 04/03/2017 19:21
    הגב לתגובה זו
    אני מזכיר עוד סקטורים ושנית איני ממליץ על שום סקטור אלא מתאר את הסקטורים השונים בכלכלת ארה"ב
  • 4.
    משקיע עצמאי 03/03/2017 23:09
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, לפי כמה חודשים כתבתי כאן על טום סוסנוף .tatyworks סתם רציתי לציין את המהפכה שהם עושים בעולם ההשקעות מעניין אם שמת לב מאז שהם השיקו את פלטפורמת המסחר שלהם כל בתי ההשקעות חתכו את העמלות ב 50% . כמו שסיפרתי אז אני ממשיך להשקיע בצורה הזו הרבה עבודת נמלים אבל כל חודש אני סוגר ברווח חיובי. מי יודע אולי עוד כמה שנים הם יהיו שווים כתבה כיצד הם משבשים את שוק ההשקעות לטובת המשקיע הפרטי כמו שתעודות הסל עשו בזמנו. tastytrade.com
  • עניתי לך (ל"ת)
    שלמה גרינברג 04/03/2017 19:22
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מוטי 03/03/2017 19:15
    הגב לתגובה זו
    תודה שלמה על הכתבה מאירת עיניים. האם תוכל לשתף מדוע לדעתך באפט נכנס עכשיו לחברות תעופה (אחרי שנים שאמר שהוא לא מתקרב לתחום)? תודה.
  • שלמה גרינברג 04/03/2017 09:00
    הגב לתגובה זו
    בגדול הסיבות לכך קשורות במאזני ארבעת החברות המובילות בהן השקיע, DAL, UAL, LCC ן - LUV, במחשבה שמחירי הנפט התייצבו או יוסיפו לרדת, בעובדה שהן מחזיקות ב % 70 מעסקי התעופה האזרחיים בארה"ב (גם כאן נוצר אוליגופול) ובהערכה שהתיירות והתנועה האווירית ילכו ויגדלו. אכן, באפט התנגד להשקעה במובילים ונימק מדוע מאז שנות ה 80, אז מה? אם מישהו לפני עשור, היה אומר שבאפט ישק'יע באפל היית שואל אותה שאלה.
  • 2.
    אבי 03/03/2017 19:12
    הגב לתגובה זו
    תודה שלמה. כתבה מעולה (כמו תמיד). בנושא קשור, האם מכיר את SRG (ספין אוף נדל"ן של Sears)? אם כן - אשמח לחוות דעתך (לא המלצה - אני LONG). תודה.
  • פלדיום 04/03/2017 17:04
    הגב לתגובה זו
    תסתכל WPG ו CBL, ותבין מה קורה בסקטור. דמי השכירות למטר בחברה מעידים על נכסים מתחת לממוצע,ולדעתי הייתי מתרחק מהחברה הזאת. יש מלא חברות אחרות אטרקטיביות בהרבה.
  • שלמה גרינברג 04/03/2017 19:27
    לא וכיוון שאני מכיר אותן אז במתכוון כך. מי הן בדיוק חברות הקניונים B ו C ?
  • שלמה גרינברג 04/03/2017 09:11
    הגב לתגובה זו
    מכיר היטב, רי"ט שהונפק מתוך SHLD (חברת האחזקות של סירס). אחזקות הנדל"ן למיניהן של סירס, שנאספו לאורך שנים (בעיקר המבנים בהם הרשת פועלת) נחשבות מובחרות (מבחינת מיקום) והעובדה היא שכמה ענקי השקעה כמו באפט וברוס ברקוביץ מושקעים ב SRG. זו בחירה נכונה אבל יש עשרות חברות דומות.
  • 1.
    עודד 03/03/2017 18:23
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום, מה דעתך על kite? האם הטכנולוגיה שלה באמת פורצת דרך או שהיא עוד מניית חלום?
  • שלמה גרינברג 04/03/2017 09:21
    הגב לתגובה זו
    KITE מגדירה עצמה כ clinical-stage biopharmaceutical company. זו חברה שעוסקת בפתוח מוצרי חיסון לסרטן ברמת התא. החלום כאן ענק ולכן היא מוערכת ב 3.4 מיליארד דולר למרות שכמעט אינה מוכרת ומפסידה בגדול. ברור שהמוצרים שלה כמו eACT לטיפול במניעה נחשבים , אם יצליחו, כפורצי דרך בעלי פוטנציאל עצום אבל זה עדיין חלום נטו. תבדוק הדוחות ותחליט אם הסיכון שווה
  • אודי 04/03/2017 23:59
    לשלמה שלום האם וול סטריט בדרך להתייאש סופית מחברה זו ? מה דעתך. תודה