מהקידוחים ב-48' ועד תגלית תמר: המזל הענק של מדינת ישראל
ניתוח מיוחד על דרכה של ישראל לעצמאות אנרגטית; המהפך הדרמטי החל לקראת סוף שנת 2009 עם תגלית הגז הגדולה ביותר בעולם באותה השנה - תמר
מאז היווסדה מדינת ישראל התמודדה עם אתגרים רבים ומורכבים בתחום האנרגיה בעקבות מחסור במשאבי אנרגיה מקומיים ולנוכח סירובן של מדינות רבות למכור למדינה הצעירה נפט ודלקים. המאמצים למציאת מקורות לאספקת נפט היו רבים, ומדינת ישראל נאלצה לעתים להגיע למקומות רחוקים, כמו למשל ונצואלה, על מנת לייבא נפט.
כל ההתחלות קשות
חיפושי הנפט והגז בישראל החלו כשנה לפני קום המדינה, אז יזם הממשל הבריטי קידוח חיפוש נפט באתר חלץ מדרום לאשקלון, אך פעילות זו הופסקה בעקבות פריצת מלחמת העצמאות בשנת 48. בשנת 1955 החליטה ממשלת ישראל לחדש את הקידוחים באמצעות חברת לפידות הממשלתית. הקידוחים הביאו לתגלית נפט קטנה, שהעלתה תקוות למציאת כמויות משמעותיות יותר של נפט, וכתוצאה מכך המשיכה הממשלה לבצע חיפושים באזור. בסוף שנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 נמצאו מאגרי הגז באזור ערד בשם "זוהר" ו-"קידוד", אך גם בשדות אלו לא נמצאו כמויות מסחריות משמעותיות.
בשנות ה-60 נערכו הקידוחים הימיים הראשונים, בנוסף על קידוחים יבשתיים שנעשו בנגב. משבר הנפט העולמי בשנת 73 הוביל לביצוע מיזמי חיפוש גדולים בסיני ובמפרץ סואץ אשר התאפשרו בעקבות מלחמת ששת הימים. כתוצאה מכך התגלו מספר שדות נפט ושדה גז. חיפושי הנפט של ישראל בסיני ובמפרץ סואץ הופסקו בשנת 79, עת נחתם הסכם השלום בין ישראל למצרים. באותה תקופה נערכו קידוחים נוספים באזור ים המלח, באשדוד ובחלקה הצפוני של המדינה, אך אלו לא הובילו לתגליות מסחריות.
מפריטים את תחום החיפושים
במהלך שנות ה-80 נמשכו פעולות החיפוש והתבצעו קידוחים לחיפוש גז ונפט ביבשה ובים, אך בשנת 1986, עקב אי-ההצלחה של החברות הממשלתיות בפעילות זו לאורך שלושה עשורים, עצרה ממשלת ישראל את כל פעולות החיפוש באמצעות החברות הממשלתיות שפעלו בתחום.
חיפושי גז ונפט המשיכו בשנות ה-90 על ידי יזמים פרטיים, כאשר היקף הקידוחים המצטבר שנעשה עד אז הגיע לכ-500 קידוחים, אך למרות הניסיונות הרבים שנעשו, מאמצים אלו העלו חרס. מרבית הקידוחים היו יבשים, חלקם ננטש עקב אילוצים טכניים ורק חלק קטן מהם, באזור הנגב וים המלח הסתיים בתגליות לא מסחריות.
תגלית ים מציתה את הדימיון
התפנית החיובית הראשונה החלה לקראת סוף שנת ה-90, אז זוהה פוטנציאל לקיומו של שדה גז בדרום השטח הימי הישראלי מול חופי אשקלון. בסוף 1999 הקידוח שנקרא "נועה-1" הגיע לשכבת המטרה. הפעם בניגוד למאות הקידוחים שנעשו בעבר התברר שמדובר בשכבה עשירה בגז טבעי.
על מנת לבסס את התזה בדבר הפוטנציאל הקיים במקום, בוצע לאחר חצי שנה קידוח נוסף בשם "מארי בי -1", בו התגלו כמויות גז גדולות אף מאלה של "נועה-1" והמשק הישראלי נכנס לעידן חדש. לראשונה בתולדות המשק הפכה ישראל ממדינה נטולת משאבי אנרגיה משמעותיים, למי שמחזיקה בעתודות מסחריות של גז טבעי.
במקביל לפיתוח מאגר מרי-B, החלו בחברת החשמל להסב תחנות כוח להפעלה באמצעות גז טבעי, ובשנת 2004 עם סיום פיתוח המאגר החלה ישראל לראשונה להשתמש בגז טבעי, ולא פחות חשוב – בפעם הראשונה החלה ישראל משתמשת באופן משמעותי באנרגיה מהפקה מקומית. בהמשך החלו גם קבוצות התעשייה הגדולות בישראל להחליף את השימוש בדלקים יקרים מזהמים בגז טבעי זול ונקי.
במהלך שנות ה-2000 המשיכו פעולות החיפוש מול חופי ישראל, בהן לקחו חלק שותפויות מקומיות ובינלאומיות, ביניהן ענקית האנרגיה הבינלאומית BG ("בריטיש גז"), אשר נכשלה במציאת גז בקידוחים אור וניר הסמוכים למארים נועה ומארי B שהתגלו על ידי שותפות "ים-תטיס". על אף הצלחת BG בגילוי שדה הגז "Gaza Marin" מול חופי עזה בשנת 2001, השמיטה מידיה BG באופן טראגי מבחינתה את רישיון החיפוש בו נמצא שדה תמר זאת למרות שזיהתה אותו בחומר הגיאופיסי שנאסף בעקבות הסקרים הססמיים והמחקרים שביצעה.
2009: מהפכת הגז הטבעי של תמר ולוויתן
למרות החשיבות ההיסטורית של גילויי שדות הגז "מארי B" ו"נועה" בעבור משק האנרגיה הישראלי, המהפך הדרמטי בעתידה האנרגטי של מדינת ישראל החל לקראת סוף שנת 2009. לאחר שנים רבות של מחקר ואינספור ניסיונות למשוך חברות קידוח בינלאומיות להן ניסיון בביצוע קידוחים במים עמוקים, קידוח תמר-1 יצא לדרך.
מדובר היה בקידוח המכונה בהגה המקצועית Wildcat, כלומר קידוח המתבצע באזור בתולי שבסביבתו לא נעשו כלל קידוחים בעבר, זאת כאשר מטרות הקידוח נמצאות עמוק מתחת לשכבות המלח בים העמוק הישראלי. למרות שעד הרגע האחרון היו שותפים שהחליטו לא להמשיך בקידוח החיפוש, הקידוח המשיך כמתוכנן. והתוצאה הייתה תגלית הגז הגדולה ביותר בעולם באותה השנה - תמר.
ההצלחה הגדולה בקידוח הגבירה את פעילויות החיפושים באזור החדש. וכשנה לאחר מכן התגלה מאגר נוסף. הפעם כבר היה זה מאגר עצום בגודלו – מאגר "לוויתן" הגדול פי שניים ממאגר "תמר" שהתגלה שנה לפניו. אם בתמר היה מדובר בתגלית הגז הטבעי הגדולה באותה שנה, במאגר לוויתן כבר היה מדובר במאגר המים העמוקים הגדול ביותר שהתגלה זה שני עשורים.
הקידוחים לחיפושי גז בים העמוק הישראלי נמשכו באותן שנים במלוא הקצב, כאשר מאגרים נוספים מתגלים – כריש, תנין, אפרודיטה אשר ממוקם במימיה הכלכליים של קפריסין בסמוך לגבול המים הכלכליים של ישראל וכן מאגרים נוספים.
כמות גז בהיקף של 200 שנות צריכה של ישראל
בתוך תקופה קצרה התגלו במים הכלכליים של ישראל לבדה עתודות גז טבעי בהיקף של מעל ל-1,000 BCM. מדובר בכמות השקולה ל-200 שנות צריכת גז טבעי של המשק הישראלי באותה תקופה. היקפם העצום של תגליות הגז הביא לשינוי בסיסי ומהותי בתכנון האנרגטי ארוך הטווח של מדינת ישראל, ומעמדו של הגז הטבעי שודרג מעוד מקור אנרגיה בסל הדלקים של ישראל, למקור האנרגיה הראשי והדומיננטי של ישראל.
בתוך זמן קצר בלבד, במונחים של עולם האנרגיה, התבסס הגז הטבעי כמקור האנרגיה העיקרי לייצור חשמל בישראל, כאשר בשנת 2017 כ-70% מהחשמל בישראל יופק באמצעות גז טבעי כחול לבן, וכן כמקור אנרגיה ראשי בסקטור התעשייה. הדומיננטיות הגדולה של השימוש במשק הישראלי הינה פועל יוצא של יתרונותיו הכלכליים והסביבתיים של מקור אנרגיה זה. הגז הטבעי הינו מקור האנרגיה הזול ביותר מבחינה משקית וכן מקור האנרגיה הפוסילי הנקי ביותר.
מהפכה כלכלית וסביבתית
מפרסומי משרד האנרגיה עולה כי מאז החל השימוש בגז טבעי בשנת 2004 ועד סוף שנת 2016 חסך הגז הטבעי למשק הישראלי מעל ל-48 מיליארד שקל, מתוכם מעל ל-31 מיליארד שקל מאז תחילת הפקת הגז ממאגר תמר בשנת 2013 – מדובר על חיסכון של מיליון שקלים ביום בעלויות אנרגיה בלבד.
המעבר הרחב לשימוש של גז טבעי הביא לירידה דרמטית בפליטות המזהמים במשק. פליטות תחמוצות הגופרית והחנקן ירדו מאז תחילת הפקת הגז ממאגר תמר ב-48% ו-44% בהתאמה. מדובר בחיסכון מצטבר של 300 אלף טון של פליטת גז רעליים אלו, בין השנים 2013-2016, כאשר הערך הכלכלי של חיסכון זה נאמד בכ-9 מיליארד שקלים.
למרות התבססות הגז הטבעי כמקור האנרגיה המוביל בישראל, היקפי הגז הטבעי שהתגלו לחופי ישראל עולים עשרות מונים על צרכיו המקומיים של המשק הישראלי, ולצורך פיתוח פרויקטי הענק מחד ושמירה על עקרונות ביטחון אנרגטי הנשענים על ביזור מקורות ההפקה ויתירות בתשתיות האנרגיה עלה הצורך במציאת מוקדי ביקוש נוספים מחוץ למדינה. כך, לראשונה בהיסטוריה מדינת ישראל הפכה מיבואנית אנרגיה למדינה בעלת פוטנציאל יצוא משמעותי של גז טבעי.
דיפלומטיית הגז החדשה
כתוצאה מעודפי הגז הטבעי הגדולים של מדינת ישראל, לצד הפוטנציאל האדיר לגילוי של מעל ל- 2,100 BCM נוספים בשטח הימי הכלכלי של מדינת ישראל (פי שניים יותר גז מכפי שהתגלה עד כה) החל משק הגז הישראלי להפוך שחקן מרכזי בהתפתחויות הגיאופוליטיות האזוריות. הסכם יצוא הגז ההיסטורי למצרים עליו דיווחו בחודש פברואר שותפויות הגז "תמר" ו"לוויתן" ליצוא גז טבעי בהיקף של 64 BCM טבעי למצרים, מהווה אינטרס גיאופוליטי מובהק עבור ישראל ועבור האזור כולו.
ההסכם שנחתם עם מצרים, בנוסף להסכם שנחתם בשנת 2016 בין שותפות "לוויתן" לבין חברת החשמל הלאומית הירדנית NEPCO מהווה קפיצת מדרגה ביחסים האסטרטגיים בין ישראל לשכנותיה, והוא מחדד את תפקיד המפתח של תעשיית הגז הישראלית, לא רק בזירה הכלכלית-סביבתית אלא גם בזירה הגיאופוליטית האזורית.
הדרך לפיתוח משק הגז הישראלי עוד ארוכה, אבל כבר היום אפשר לומר שהתזה שהייתה שגורה ב-60 השנה הראשונות לקיומה של המדינה על פיה לפיה על מדינת ישראל נגזר להסתמך באופן מלא על יבוא מקורות אנרגיה כבר לא רלוונטית.
כיום, מעל לכשליש מהאנרגיה הנצרכת בישראל היא ממקורות כחול-לבן, כאשר בעשור הבא מעל למחצית מהאנרגיה שתיצרך בתחומי מדינת ישראל תהיה ממקורות מקומיים, זאת לצד הפיכת ישראל לשחקנית דומיננטית בזירה האנרגטית האזורית. עם חגיגות העצמאות ה-70 למדינת ישראל אנחנו יכולים להסתכל בגאווה על תעשיית הגז כמנוע הצמיחה של המשק הישראלי, ולחגוג גם את העצמאות האנרגטית שלנו..
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב הוא אמיר פוסטר, מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה באיגוד תעשיות חיפושי הגז והנפט
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
13.תיקון טעות בכתבהיעקב איציקוביץ 29/04/2018 14:49הגב לתגובה זו2 0תיקון טעות בכתבה: לבקשת רוה"מ דוד בן גוריון, ערך פרופ' חיים לייב פקריס, מתמטיקאי וגיאופיזיקאי בעל שם עולמי, מייסד ומקים את המחלקה למתמטיקה שימושית שבמכון ויצמן, את הסקר הראשון בישראל לחיפושי נפט והוא מצא את הנפט בחלץ. אמנם האנגלים חיפשו וקדחו באזור, אבל הפסיקו את הקידוחים כיון שלא הייתה להם הטכנולוגיה לקידוחים עמוקים (של אז) ולא מסיבה אחרת כמצוינת בכתבה. פרופסור פקריס גם עשה את הסקר הראשון לחיפושי מים תת קרקעיים (אקוויפר). בין היתר היה לו גילוי מפתיע (של אז) של מים כאלה באזור קריית גת. פרופסור פקריס, בהיותו ראש המחלקה למתמטיקה שימושית, הקים את המכון הגיאופיזי בישראל,(ליד בנין זיסקינד בקמפוס מכון ויצמן). פרופסור פקריס יזם והקים את המחשב הראשון בישראל, וויצאק. כל אלה העובדות לקוחות מהנימוקים לקבלת פרס ישראל, אותו קיבל פרופסור פקריס ביום העצמאות 1980סגור
-
12.אסור להקים אסדת טיפול בגז בקרבת החוףשירה 27/04/2018 06:26הגב לתגובה זו1 1כל היתרונות של הגז הטבעי ימחקו, אם את הטיפול יעשו בקרבת החוף ולא מעל הקידוח, כמקובל בעולם. התוכנית להקים אסדת טיפול בגז מול דור, מעידה ששר האנרגיה מוכן להקריב את בריאות תושבי ישראל למען נובל אנרג'י ותשובה. אסדה בקרבת החוף תייצר פליטת גזים רעילים יותר מכל המפעלים בישראל ביחד, תזרים מאות קובים של מים המכילים בין השאר מתכות כבדות לים, בקרבה למפעלי הפקת המים בחדרה, תעביר לתחנת חגית קונדנסט מזהם ותסכן את הים ביבשה ואת אזרחי ישראל.סגור
-
11.חסך 45 מליארד שקלים למשק - אצלי החשבון חשמל אותו דבר-הגיוני 27/04/2018 00:17הגב לתגובה זו5 0אז את מי מעניין כל הסיפורים השקריים האלו אם בסוף אני משלם אותו דבר?סגור
-
10.יחמוביץגז 200 שנה 20/04/2018 06:10הגב לתגובה זו4 0רוצה לשמור אותו ל אלפיים שנה . רוע .אכזריות למען הפלת ביבי . נזקים במאות מיליארדים .יזמה הפגנות נגד הגז .סגור
-
9.הונאת המשקעיםאבי 20/04/2018 06:07הגב לתגובה זו4 0מיסוי לאחר תגלית זו רמאות . משקעים הימרו עשרות שנים על תגלית במיסוי שיקרי . לקחו סיכונים עצומים על הסיכוי הקלוש להתעשר והפסידו עשרות שנים .פתאום שיש תגלית המדינה הפכה לשותפה . רמאותסגור
- טען עוד
-
8.עובדים עליכם בעינייםשמוליק 19/04/2018 23:12הגב לתגובה זו1 0מי שקנה מניות גז מאז תחילת ההפקה בתמר פשוט לא רואה תשואה חיובית וזה כנראה מה שמחכה למשקיעים בליוותן מרגע שיפיקו גם שם, לא דואגים למשקיעים . נותנים לך רווח ביד אחת ולוקחים לכם מהיד השנייה , מחירי הגז בישראל הולכים לרדת עקב תחרות נא לקחת בחשבוןסגור
-
7.יחימוביץ וחבריה לדין על נזקים במיליארדים למדינה ואזרחיה (ל"ת)סמי 19/04/2018 16:34הגב לתגובה זו5 0סגור
-
יחימוביץ היא מגה פיגוע כלכלי (ל"ת)יואל 28/04/2018 06:22הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.המכון הגיאולוגיעפי 19/04/2018 13:04הגב לתגובה זו3 0ארהב usgs פוטנציאל של 122 טריליון רגל מעוקב באגן המזרחי ים התיכון ועוד1.7 מליארד חביות נפט . כתבה מ2010 תחזית ראו ממצאים תמר לויתן קפריסין וזוהר מצריים ענק . נמצאו עד עתה כ65 טריליון רגל מעוקב ישראל כ30 מצריים 28 קפריסין כ4.5 האם החיפושים יתחדשו בחלק הישראלי? זאת נדע בקרוב בהצלחה עד עתה מצאה ישראל כ50% מהמאגרים שנמצאו עד עתה .סגור
-
5.ארהבהמכון הגיאולוגי של א 19/04/2018 12:56הגב לתגובה זו0 0מ2010 קיים פוטנציאל של כ122 טריליון רגל מעוקב באגן המזרחי של הים התיכון כן קיים פוטנציאל של 1.7 מליארד חביות נפט מתחת לשכבות הנפט. התחזיות מ2010 מאז התגלה תמר לויתן מאגר קפריסין ובמיוחד הענק זוהר המצרי ישראל מצאה כ30 טריליון רגל מעוקב עד כה מצריים כ28 טריליון מאגר סוהר קפריסין כ4.5 טריליון . כ65 טריליון כלומר עדיין פוטינציאל נוסף באותו גודל ( כמה הפוטנציאל עדיין בישראל?) באותו סדר כ60 טריליון רגל מעוקב התחזית מ2010סגור
-
4.מאגרי הגזמחירי הגז הטבעי 19/04/2018 12:44הגב לתגובה זו4 0צריכים להיות מתומחרים בהתאם לעליית מחירי הגז באירופה ובמזרח התיכון . להגביר חיפושים כעת מחירי שיא נפט גזסגור
-
3.באירופה טסיםמחירי הגז הטבעי 19/04/2018 12:42הגב לתגובה זו1 0כ7 דולר ליח חום בריטית נפט כ69 דולר לחבית עלייה מטאורית . לכ תמו חחפושי הגז בים התיכוןסגור
-
2.הן של נובלהתגליות 19/04/2018 12:38הגב לתגובה זו2 0דלק תשובה ורציו בלויתן גם ישראמקו בתמר . כל הגילייים הם של חברת נובל דלק בתמר לויתן רציו רק בלויתן. השאלה מי ימשיך לחפש למצוא את יתרת הכמויות הקיימת על פי תחזיות . הפוטניצאל אדיר ראה מציאת מאגר זוהר המצרי גדול אף מלויתן הוכחה ניצחת יש עדיין פוטנציאל למציאת גז במים הכלכליים של ישראל . יתכן אף נפט בעומק כ7 קמ לא תמו החיפושים במיוחד לאור עליית מחירי האנרגי ה מחיר חבית נפט כ69 דולר מחיר יח חום גז אירופה כ7 דולר עלתה מ4.5 דולר. טיסת מחירי הגז יתנו תמיכה גבית חזקה לחידוש החיפושים בהצלחהסגור
-
1.מדגסקרמילאנזית 19/04/2018 12:12הגב לתגובה זו1 0תגלית גדולה בהרבה לאורך החוף המזרחי של אפריקה. חברה איטלקית . מן הסתם לא נבדק החוף הדרומי של חצי האי הסעודי. בינתיים קאטאר הקטנה מספקת 25% מצריכת הגז לבריטניה.סגור