"מחירי הדיור לא יפלו כי הבנקים יקרסו. המחירים יעלו ואיתם הרווח שלנו"
"למדינה אין סיכון אם היא תאפשר לנו ערבות מדינה. זה לא יעלה לה כלום אבל זה ייתן פתרון אמיתי ולא כמו מחיר למשתכן שעלה על פי ההערכות בין 7 ל-20 מיליארד שקל ונתן פתרון רק לקבוצה קטנה של אנשים. הסיכון היחיד הוא אם מחירי הדיור יפלו ב-20%-30% וזה לא יקרה כי אם זה יקרה הבנקים והמדינה יקרסו. כולם מחלקים משכנתאות ובוודאי בנקים כמו מזרחי טפחות" כך אומר ארז רוזנבוך, יו"ר קרן הריט למגורים מגוריט, בראיון לביזפורטל לאחר הדוחות הכספיים לרבעון השלישי של 2021.
קרן הריט למגורים מגוריט 0% מגוריט 477.6 0% בסיס:477.6 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: רשמה ברבעון השלישי של השנה רווח של 122 מיליון שקל, (לעומת רווח של 1.1 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל), וזאת למרות שהחברה רשמה הכנסות של 23 מיליון שקל ברבעון. בכל חברה רגילה, ההכנסות הן השורה העליונה ומשם נגזרות כל ההוצאות, כך שהרווח הוא תמיד קטן יותר. אז איך הרווח של מגוריט הרבה יותר גדול מההכנסות שלה? התשובה היא הזינוק במחירי הדיור.
מגוריט, וגם ריט אזורים ליוי 0% ריט אזורים 420.8 0% בסיס:420.8 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , החדשה יותר, הן קרנות השקעה בדיור. לצורך הפשטות: במקום לרכוש דירה, כפי שעושים 70% מאזרחי ישראל, ניתן להשקיע בשוק הדיור באמצעות השקעה בקרנות ריט. הסיכוי? אם המחירים יעלו – גם הרווחים יעלו. הסיכון? אם המחירים יירדו – הקרן תחטוף חזק.
המחירים עלו בשנה האחרונה ב-10% ולכן השיערוך של שווי הנכסים של הקרן גדלו בהתאמה מ-3.5 מיליארד שקל לכ-4.1 מיליארד שקל. מדובר אמנם ברווח על הנייר, שהמשקיעים רואים רק בשווי הנכסים של החברה, ולא יקבלו כדיבידנד אבל מאחר שלא מדובר בדירה למגורים אלא השקעה בקרן – זה נחשב כרווח.
מדובר ברווח אמיתי?
רוזנבוך: "העסק שלנו הוא לקנות דירות ולהשכיר אותן. אז אנחנו מרוויחים גם מעליית מחירי הדיור וגם מדמי שכירות. כאשר מחירי הדיור מזנקים כמו בשנה האחרונה אז דמי השכירות הם החלק הקטן. אבל מדובר על רווח אמיתי לגמרי. קוראים לזה שיערוך נדל"ן אבל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות גם משערכות כל חודש גם בלי למכור את הנכסים וזה נחשב אצלם רווח אמיתי. אז מה ההבדל?".
אז מדובר פה על רווח קבוע ולא על שיערוך חד פעמי?
רוזנבוך: "אני לא יודע אם זה חד פעמי. מה שקורה בשנה האחרונה הוא עליה של 10% במחירי הדיור. אם מחירי הדיור ימשיכו לעלות באותו קצב גם בשנה הבאה אז תכפיל את המספרים וייצא רווח של 410 מיליון שקל, שבסופו של דבר מתגלגלים לשורה התחתונה. אז כן זה יכול לחזור על עצמו גם בשנה הבאה, המשתנה העיקרי הוא מחירי הדיור, אבל אני יודע להגיד גם שגם אם מחירי הדיור לא יעלו בשנה הבאה בשקל אחד אנחנו נכיר ברווחי שיערוך של 300 מיליון שקל –כללי החשבונאות אוסרים עלינו להכיר ברווח הזה עכשיו אלא רק כשנקבל את הדירות בפועל".
צריך להדגיש, לא מדובר על רווח שמחולק למשקיעים, אלא רווח של עליית מחירי הנכס, שיופיע במאזן של החברה. במקביל, הקרן מחויבת לחלק דיבידנד של 90% מההכנסה החייבת במס (מעין רווח לפני מס בחברה רגילה, שבקרן הם בגדול ההכנסות מהשכירות פחות כל ההוצאות השוטפות). מגוריט עדיין לא הגיעה לסף שבו היא תחל לחלק את הרווח הזה כדיבידנד. רוזנבוך מעריך שזה יקרה בשנת 2022 וגם שבשנים הקרובות ההכנסה השנתית משכירות תגיע ל-115 מיליון שקל בשנה. עם זאת, נכון לעכשיו קשה לאמוד כמה מתוך זה יגיע לאותה שורה של הכנסה חייבת במס.
הסיכון שלכם הולך יחד עם השוק – המחירים יעלו אתם תרוויחו, המחירים ירדו אתם תיפלו?
רוזנבוך: "נכון, אבל אני לא רואה ירידת מחירים. בכמה אתה חושב שמחירי הדיור יעלו בשנה הבאה?"
שר האוצר ליברמן אומר שעליית מחירים בשנה הבאה של 'רק' 5%-6% תהיה הישג
רוזנבוך: "בוא ניקח את ליברמן כבנצ'מרק. אם המחירים יעלו ב-5%-6% בשנה מדובר מבחינתנו על רווח של 200-250 מיליון שקל בשנה. כלומר לפחות 50 מיליון שקל ברבעון. אבל אגיד לך יותר מזה - כשמסתכלים על ישראל בטווחי זמן של 20 שנה אתה רואה בצורה עקבית מאז קום המדינה עלייה של 3% בשנה (על פי ה-OCED המספרים אכן קרובים לכך ועולים ריאלית בממוצע ב-2.7% בכל שנה. נ"א). אז אם ניקח רק את ה-3% האלה כל שנה מדובר על 120 מיליון שקל רווח בשנה, כך שלשאלתך - לא מדובר על רווח חד פעמי".
כן חשוב לסייג ולומר שמחירי הדיור לא תמיד עולים. היו כאן תקופות שמחירי הדירות ירדו ב-25% - אך רוזנבוך צודק שמדובר על טווחים קצרים מ-20 שנה. בבנק ישראל אמרו לאחרונה כי המחירים בארץ לא עלו בצורה חריגה ביחס למדינות אחרות בעולם, ולפחות על פי הכלכלנים מגורים בשכירות היא אפשרות זולה יותר מרכישת דירה.
אם מחירי הדיור כן יפלו אתם לא ממונפים יותר מאחרים?
רוזנבוך: "ממש לא. המינוף שלנו הוא 63%, ובחברות נדל"ן הוא 70%-80%. והמדינה בכלל מעודדת את קרנות הריט להגיע ל-80% מינוף. האג"ח שלנו נסחרים בריבית של בין מינוס חצי לפלוס 0.3%, אז אף אחד לא חושב שהמינוף גבוה מדי".
"אנחנו פחות מסוכנים מאדם פרטי שלוקח משכנתא להשקיע בדירה. הוא משלם לבנק ריבית על המשכנתא של 3% והאג"ח אצלנו הוא כמו שאמרתי באזור האפס. אנחנו מפוזרים על 1700 דירות ב-30 פרויקטים, בעוד דירה אחת זו דירה אחת ואין פיזור".
מה היתרונות של קרן ריט?
רוזנבוך: "המדינה רוצה לעודד פתיחה של קרנות ריט. במקום ברכישת דירה היא רוצה לעודד השקעה בשכירות ארוכת טווח, כך לא שכל יום בעל הדירה יכול להוציא אותך מהבית, וגם בלי חוזה דרקוני שאסור להכניס הביתה בעלי חיים או שצריך להתפנות מהדירה תוך שלושה ימים. בשביל זה היא נתנה הטבות לקרנות ריט: 1. מס רכישה של 0.5% בלבד, לעומת 5% שהולך לעלות ל-8%. 2. פטור לקרנות ריט ממס הכנסה על דירה (בניגוד לאדם רגיל שמשלם מס על הכנסה משכירות של יותר מכ-5000 שקל בחודש), 3. פטור ממס שבח.
"משקיע פרטי בקרן ריט למגורים (בניגוד לקרנות ריט אחרות) ישלם מס נמוך יותר של 20%, במקום מס רווח שולי שיכול להיות גם 35-40%. קופות הגמל שמשקיעות בנו פטורות ממס על הדיבידנד. המדינה הלכה כברת דרך ארוכה לקרנות ריט כדי לעודד את המוסדיים ואת הציבור להשקיע בדירות כחלופה לדירה ישירה.
"כשאתה משקיע 600-700 אלף בדירה אתה מדבר על שוק לא מוסדר. תנאים לא הוגנים. הסכמים קצרי טווח, תחזוקה לקויה של הדירות ועוד וכאן אנחנו מדברים על שוק מוסדר שהמדינה מפקחת עליו".
לקריאה נוספת:
>>> מדריך: השקעה בקרנות ריט – יתרונות וחסרונות
>>> מה היתרון הסמוי בקרנות ריט ואלו קרנות קיימות בשוק?
החברות האחרות בשוק לא מעתיקות אתכם?
רוזנבוך: "אנחנו נקטנו באסטרטגיה שונה מכולם כשקנינו דירות לפני שנתיים-ארבע שנים. קנינו דירות במחיר קרקע של 300 אלף שקל, כשהיום למשל בלוד רק מחיר הקרקע עומד על 900 אלף עד 1.1 מיליון שקל לדירה. תוסיף על זה את כל העלויות ותבין שהקבלנים צופים בטווח של 5 שנים מחירים של 2.7 מיליון שקל לדירה. ובנתניה – לא תל אביב - מדובר על 3.8 מיליון שקל לדירה. רק אזורים העתיקה אותנו ונכנסה כמה שנים אחרינו. אבל הם כבר קנו קרקעות ב-900 אלף שקל ושיכון ובינוי קנו עכשיו במיליון שקל.
"עכשיו כולם מעתיקים אותנו. אשטרום, מבנה, פרשקובסקי, כולם נלחמים על הקרקעות. שיכון ובינוי, חנן מור, גזית גלוב נכנסים באגרסיביות אבל את רוב הדירות אנחנו קנינו ב-2017-2020 לפני הזינוק של 10% השנה במחירים וכולם קונים אחרי העליות".
"ויותר מזה – מאחר שקנינו הרבה דירות ביחד (לפחות 20 דירות בפרויקט והמקבץ הכי גדול של מגוריט היה רכישה של 133 דירות ביד אליהו, תל אביב, מגינדי, ו-99 דירות ביפו ממנרב. נ"א) אנחנו קנינו באותם ימים את הדירות ב-10%-12% הנחה על המחיר בשוק באותו זמן. היום כבר אף אחד לא מקבל הנחות כאלה. היום מדברים עם כולם על 5%-6% הנחה.
שר השיכון זאב אלקין מנסה להתריע את היזמים ולהגיד להם, חבר'ה תיזהרו – שלא תיתקעו עם דירות. על פי גורמים בשוק, מדובר בכ-1 מיליון שקל לבניית דירה, כולל עלויות כמו אלומיניום לקירות, מעליות, ספינקלרים ועוד. כאשר היזמים רוצים לפחות רווח יזמי של 20%, ומי שיציג לבנק פחות מ-15% לא יקבל ליווי בנקאי. למעשה, המשמעות של הדברים של רוזנבוך הם שהיזמים בשוק מצפים לעליה של 30%-50% במחירי הדיור ב-5 השנים הקרובות, וממילא מובן ממה חושש אלקין.
אם מדובר בכזה כסף קל, למה לא קמות עוד הרבה קרנות ריט? בארה"ב יש מאות קרנות ריט, אם לא יותר
רוזנבוך: "יש מאות קרנות ריט אמריקאיות שמנהלות 30 מיליארד דולר ויותר. בישראל יש 2.7 מיליון דירות, מתוכן 800-700 אלף דירות להשכרה. אנחנו קנינו 1700, שזה טיפה בים. גם אם יקומו הרבה מתחרות אנחנו עדיין פרומיל בשוק הזה, כך שאין סיבה שלא ייכנסו מתחרות.
"אבל יש חסמי כניסה גבוהים: קשה להיכנס כי יש תנאי סף להקמת קרן ריט – אתה צריך לגייס 200 מיליון שקל לפחות, שלא יהיה בעל שליטה וגם להיסחר בבורסה. קשה לעמוד בזה כשמקימים קרן. יש למשל קרן ריט חדשה בשם אקונה שמנסה לקום כבר שנה ועדיין לא מצליחה".
למה המשקיעים מופסדים על המניה שלכם?
רוזנבוך: "אין לי תשובה. אני רק יכול להשוות אותנו לריט של אזורים רק שאותנו תוקפים ולהם כולם מפרגנים. הם מפגרים אחרינו ב-3 שנים, ויש לנו פי 4 הכנסות משלהם. אבל הם נסחרים ב60% מעל המחיר בהנפקה. ואנחנו במינוס 22%. ההבדל היחיד הוא בסיקור התקשורתי".
דמי ניהול
העקב אכילס של קרנות הריט נמצא בדמי הניהול. הקרן נסחרת במכפיל הון של 0.86 (שווי שוק חלקי הון עצמי שווה 0.86) יש לכך סיבות טובות. כשבראש וראשונה - דמי הניהול. בהתחלה גבתה חברת הניהול דמי ניהול של 1% וזה השתפר ל-0.7% אחרי ביקורת של גופים מוסדיים. 1% שירדו ל-0.7% זה אולי לא נורא כשהכל מתקתק כמו שעון: כשכל הנכסים מושכרים, שיש תשואה של 4%-5% בשכירות, שיש השבחה כתוצאה מעליית ערך ורכישה בעלות נמוכה.
אבל הקרן לא מגיעה למצב הזה, היא כל הזמן במרדף אחרי רכישות, פרויקטים, היא כל הזמן מגייסת, כך שהמשקיע בעצם לא מקבל את מה שהוא רצה - השקעה בדירה, הוא מקבל בפועל שחלק מהשקעתו מופנה לדירה, חלק אחר וגדול לדירה בהקמה ובינתיים הוא משלם דמי ניהול והתשואה שהוא מייצר נמוכה. מעבר לכך, מדובר על דמי ניהול מנכסי החברה, ולא על ההון העצמי. החברה בעצם מגייסת כסף במניות ועל גביו מתמנפת עוד יותר ובכך מגדילה את היקף הנכסים שלה - כתוצאה מכך האחוז הבודד הזה שנגבה מהנכסים שווה ערך ל-2.8% מההון.
דמי הניהול לא גבוהים מדי?
רוזנבוך: "הם הולכים ופוחתים ככל שהיקף המאזן הולך וגדל. יש נוסחה שאומרת שעד ניהול נכסים של שני מיליארד שקל דמי הניהול עומדים על 0.7%. במיליארד השלישי זה יורד ל-0.6% (ופה אנחנו נמצאים כעת) וברביעי זה יורד ל-0.55%. ומהמיליארד החמישי דמי הניהול הם 0.5%.
בוא נדבר על הבקשה שלך לערבות מדינה עבור הקרנות?
רוזנבוך: "אני כבר שנתיים פועל מול משרד האוצר ומבקש שהמדינה תתן ערבות לקרנות. מצד אחד אני קונה דירות ומצד שני צריך לממן אותן. אם המדינה תתן לנו ערבות זה יוזיל את הגיוס שלנו, המוסדיים יתנו לנו הלוואות זולות יותר שיחסכו לנו 15 מיליון שקל למשל וממילא אני אוכל לתת יותר הנחה לצעירים לדירה בשכירות".
מה הכוונה?
רוזנבוך: "באנו למשרד האוצר ואמרנו שכנגד הערבות אנחנו מתחייבים להשכיר 25% מהדירות ב-20% הנחה. השמאי של החברה הממשלתית דירה להשכיר יקבע כמה הם 20% ואנחנו נשכיר במחיר הזה, לאנשים מתוך המאגר של זכאי משרד השיכון, או כל מאגר אחר שהיא תבחר".
"אנחנו מוכנים כמגזר פרטי להנגיש דירות באזורי ביקוש חזקים ב-20% הנחה, לדעתנו בלי סיכון".
איפה זה עומד עכשיו?
"היה דיון בוועדת הכספים וכך שכנענו אותם והם אמרו למשרד האוצר לבחון, שאמר כי הוא "יבחן בחיוב". הוועדה קבעה שהדיון הבא ייערך בינואר, והוועדה תרצה לראות את המסקנות. האמת היא שוועדת כספים בכלל רצתה לקדם את הנושא בחקיקה ומשרד האוצר אמר שלא צריך חקיקה והם יכולים לדאוג לנושא בלי חקיקה.
"אני מאוד מקווה שזה יצליח. בסוף זו בשורה לציבור הכי חלש, שיוכל לשכור דירות לטווח ארוך של 5 שנים עם במחיר מפוקח, עם אופציה להאריך את השכירות בעוד 5 שנים".
ומה לגבי מחיר למשתכן, שנכשל כישלון חרוץ?
רוזנבוך: "המדינה חייבת לעזור. מחיר למשתכן עלתה למשלם המיסים 7-20 מיליארד שקל. כל אחד מאיתנו בעצם הכניס את היד לכיס וסבסד את הסיפור הזה כדי שחלק מהאנשים יקבלו דירה במחיר מופחת. ערבות המדינה במקרה שלנו לא עולה למדינה שקל - עם סיכון אפסי".
ומה לגבי הסיכון?
"אין למדינה סיכון בערבות הזו. אנחנו קונים בניין במיליון שקל ולוקחים משוק ההון מימון של 800 אלף. המדינה תהיה בסיכון רק אם מחירי הדיור ירדו ב-20%, והאמת שרק אם ירדו ביותר מ-25% כי קנינו את הדירות בהנחה של 10% ויותר, ואף אחד לא חושב שמחירי הדיור ירדו 20-30% - כי כמו שאמרתי, הבנקים יקרסו".
מילה לסיום?
"אם מגוריט או אזורים או קרנות ריט אחרות מרוויחות, מי שמרוויחים הם בעלי המניות. זה החברות שמנהלות את הכסף של הציבור. זה הפניקס, מנורה וכלל שהם בעלי עניין אצלנו, זה אלטשולר, מור וכו'. אם אנחנו נרוויח יותר הציבור ירוויח יותר - אין אצלנו בעל שליטה ואסור שיהיה על פי חוק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
35.מופרך להתנבא על קריסת הבנקים אחרי 25 אחוז ירידותשולתתתתת1 31/01/2022 00:36הגב לתגובה זו0 0הבנק לא נותן יותר מ 75 אחוז משכנתא ובנוסף למשקיעים לא יותר מ 50. מה גם שהמחירים היום גבוהים בהרבה מאלו שהיו בעבר ועכשיו אחוזי המימון קטנים הרבה יותר אם המחירים ירדו 25 אחוז אזי סביר להניה שהמניה של חברות הריט יקרסו בהרבה יותר...סגור
-
הראיון הזה התקיים לפני חודשיים, הרבה לפני הירידות... (ל"ת)שמעון לביא 31/01/2022 08:22הגב לתגובה זו1 0סגור
-
34.איני מבין מדוע הבנקים יקרסו באם מחירי הדירות ירדו ב 25%עדי 10/12/2021 19:51הגב לתגובה זו2 0הרי מרבית המשכנתאות ניתנות לאנשים פרטיים שימשיכו לשלם את המשכנתא! המצב יהיה קשה באם תהיה אבטלה ובעלי המשכנתאות לא יוכלו לשלם את המשכנתא!סגור
-
33.אידיוט מושלם מנהל חברת נדלןהבנקים יפלו !!! מה אתה אומר כבר קבעת שהם יפלו , א 28/11/2021 20:14הגב לתגובה זו7 1הבנקים יפלו !!! מה אתה אומר כבר קבעת שהם יפלו , או אז המדינה תציל אותם עוד קודם לכן לכן אין מה לנמק ולהסביר את הפן הכלכלי. סתום בלחץ ממש בושהסגור
-
32.קרנות הרייט בהגדרה זה שחיתותרננה 28/11/2021 12:30הגב לתגובה זו7 0אין שום הגיון ךהעיף מאות אלפי משכירי דירות מהשוק ע"י הגדלת מיסים ובמקביל לעודד חברות ענק ע"י הטבות מפליגות, קוראים לזה מונופל וזה שיטה בעיקר של מדינות עולם שלישי נכשל ומושחת. אם מצב המשכירים באמת יקר לליבם של הממשלה אפשר לעגן בחקיקה תנאים גם למשכיר הפרטי -לעודד אותו לשכירות ארוכת טווח במחיר נמוך בתמורה להטובות מס.סגור
- טען עוד
-
31.איזו עליצות... יש כותרות כאלה בדיוק מארה"ב של 2007טלי 28/11/2021 11:57הגב לתגובה זו3 1אחת לאחת. לפחות תהיה קצת פחות זחוח יבלון נפוח. נרצה או לא - אין דרך להימנע מקריסת מחירי נדלןסגור
-
30.רודף בצעאשר 28/11/2021 10:02הגב לתגובה זו5 1אל תקשיבו לשטיות שלו .זה דיבור של רודף בצע ,שרוצה בהנצחת המצב הקיים!!!סגור
-
29.אינפלציה פלוס ריבית שווה חדלות פירעוןאזרח שמבין כלכלה 27/11/2021 22:13הגב לתגובה זו4 0מדינת ישראל תלויה מאוד במה שקורה בחול.לישראל אין יכולת להשפיע על האינפלציה בחול וגם על האינפלציה בארץ.בארהב האינפלציה בעלייה חדה.כפועל יוצא תעלה אצלנו.לאחר שהפד יעלה ריבית לבנק ישראל לא תהיה ברירה אלא להעלות ריבית.ואז שיהיה בהצלחה לכל בעלי המשכנתאות.גם אינפלציה וגם ריבית שעלתה.לכמה אנשים יש אלפים רבים של שקלים פנויים? שיהיה בהצלחה.סגור
-
28.פחות מירידה של 40% לא תשפיע על הבנקים (ל"ת)גבי 27/11/2021 16:54הגב לתגובה זו3 0סגור
-
27.הבנק ופשיטת הרגלזחוגיהו 27/11/2021 09:24הגב לתגובה זו0 0אנשים יתחילו לעבור לגור בישובי השומרון והנגב.סגור
-
26.הבנקים לא יפשטו רגלזחוגיהו 27/11/2021 09:22הגב לתגובה זו1 2הבנקים יפוצצו את כל המגדלים שלחידלי הפרעון.ויעשו מהם מגרשי חניה.וככה יפתרו בעיות רבות בגושדןסגור
-
25.זה מה שנקרא - דבר אמת .דרור ג. 27/11/2021 08:59הגב לתגובה זו2 3מחירי דירות לא יירדוסגור
-
24.ישראל תמיד מפגרת בעשור אחרי ארהב , הקריסה של שוק הנדלן זה רק עניין של זמן , קריסת הנדלן ישוך אחריו בנקים והמון נותני שירות. הנדלן זו בועה שתתפוצץ לכולם בפרצוף (ל"ת)אריאל 26/11/2021 18:53הגב לתגובה זו7 2סגור
-
23.השוק רק עולה..... חחחחסתם אחד 26/11/2021 12:22הגב לתגובה זו4 0ראינו לאורך כל ההיסטוריה, שוקי דיור בהרבה מקרים חווים ירידת מחירים או עצירה בעליות. במקרה של ישראל זה גם יבוא, אנשים לא יכולים לשלם כל כך הרבה כסף על החזרי משכנתא. לצערי רוב האנשים לא מבינים שישראל היא סיכה קטנה בכלכלה העולמית, אנחנו מושפעים הרבה מהחלטות בארה"ב, סין ובאירופה. הרבה כסף נכנס השנה לארץ בגלל הנפקות בבורסות של חברות הייטק ישראליות. אולם המגמה הזאת לא תימשך, באיזשהי נקודה החברות האלה ייצטרכו להראות רווחיות. בנקודה זו יהיה גל של פיטורים בהייטק. למעשה זה ייצור אפקט שוט שישפיע על הכלכלה בישראל. לדעתי האישית לא תהיה קריסה במחירי הנדל"ן, המחירים אולי יעמדו במקום או יירדו בין 10% ל-20%. מעבר לזה תמיד צריך לקחת בחשבון ברבורים אפורים, בהחלט יכול להיות מצב שלא אינפלציה מטורפת, אי יציבות בעולם ( סין כובשת את טיוואן או רוסיה כובשת חלקים נוספים באוקראינה) וכו'.סגור
-
22.אבי אבות ההונאהFO.C 26/11/2021 12:06הגב לתגובה זו4 0ב11 השנים האחרונות מחירי הדיור עלו במדינות הבאות:: גרמניה שווייץ אוסטריה עם משכורות גדולות מישראל ב 36% בו בזמן המחירים עלו בישראל ב 235% -משכורות נמוכות יותר אריק שרון זל בנה 82000 דירות בממוצע עם 6 מליון תושבים ב11 השנים בנו אצלנו פחות מ 47000 דירות -עם 9 מליון תושבים בעוד 3-5 שנים וועדות חקירה אל תגידו לא ידענוסגור
-
21.הבנקים יקרסו זה נכון, אבל למה שזה לא יקרה? יש לוגיקה? (ל"ת)תום 26/11/2021 11:16הגב לתגובה זו1 0סגור
-
20.שמעתי הרבה משפטים בחיים שלישמואל 26/11/2021 10:40הגב לתגובה זו0 0משפט מטומטם כזה לא שמעתי , ספרו לו מה היה בארה"ב איך נעלמו שם בנקיםסגור
-
19.הוא לא הפוזיציה אהה כןרק מזומן 26/11/2021 09:17הגב לתגובה זו8 1עוד חלבן שלוחה פראייריםסגור
-
18.היא בלתי נמנעת או שיהיה לאזרחים שמיטת חובותהתרסקות הבנקים 26/11/2021 08:03הגב לתגובה זו6 0ככה היה בשנות ה 80 עם אינפלציה מטורפת וככה יהיה כעת כבר עכשיו יש כאלה שלא עומדים בהחזרים כששני בני הזוג עובדים משכורת אחת הולכת להחזר החוב הכסף לא מספיק להםסגור
-
17.בושה רק אחוז דמי ניהול !!על מה!! האמת המוסדיים אשמיםבעז 26/11/2021 06:39הגב לתגובה זו6 0תמיד אנחנו מאשימים אחרים !!!אבל שוב פעם אנחנו כצרכניים צריכים להאשים את עצמנו שלא פונים למוסדיים להסבר על השקעה בחברות עם דמי ניהול ללא קשר לתוצאות מגזית גלוב ועד קרנות הון סיכוןסגור
-
גזילת הבנקיםגזילה לאור יום בחסות החוק, מדשנים את העשירים ומנחי 26/11/2021 18:21הגב לתגובה זו1 0גזילה לאור יום בחסות החוק, מדשנים את העשירים ומנחיתי לחסרי יכולת, רביות גבוהות על משכנתא, עמלות גבוהות והכסף עומד בבנק לשרותכם. בושהסגור
-
16.בועות נדל"ן קרסו ביפן, ספרד, ארה"ב , אירלנד ועוד. בארץאדם 26/11/2021 06:35הגב לתגובה זו15 0הקודש חוקי הכלכלה הם אחרים......סגור
-
15.ריבית 0 ודאגה לעשיריםנגידי השקר 26/11/2021 04:59הגב לתגובה זו6 0שחצנים בזכות נגידי 0סגור
-
14.חברים, האם מישהו/י יודע/ת את חלוקת התקבולים מקניית דירהSassi6 26/11/2021 03:18הגב לתגובה זו1 1כמה מקבל היזם והקבלן בניכוי הוצאותיו? כמה מקבלת המדינה ממס רכישה וממע"מ? כמה מקבל הבנק ממימון היזם והקבלן? כמה מקבל המתווך והעו"ד? מה שולי הרווח של כל המרוויחים מעליית מחירי הדיור? ככה נוכל לשים את האצבע על הגורם הדומיננטי לעליית מחירי הדירות, תודהסגור
-
13.(ל"ת)אנונימי 26/11/2021 00:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.שמעו בדיחה אם הנדלן יפול הבנקים יקרסוזה לא אם זו עובדה מוגמרת, הנדלן יפול והבנקים יקרסו 26/11/2021 00:27הגב לתגובה זו4 4זה לא אם זו עובדה מוגמרת, הנדלן יפול והבנקים יקרסו. כאילו שהבנקים קובעים את מחירי הנדלן, המחיר נקבע בין ביקוש להיצע ובריבית נורמאלית בשנה הבאה הביקוש יעלם וההיצע ימריא מצד המשקיעים.סגור
-
גם אני חשבתי כמוך ב 2009 ...אבל די ..באמא שלך...ירון 26/11/2021 06:47הגב לתגובה זו2 2עברו כבר 13 שנה . לא נמאס לך ... מסכים איתך שזה מבאס תחת...יש לי דירה אחת בלבד ועכשיו הילדים שלי גגלו ומחפשים דירה . האמן תי שכבעל דירה אחת הייתי עושה הכל כדי שמחירי הדיור יפלו . רק לבעלי 2 דירות ומעלה יש אינטרס לעליה אבל בחייאת ...לא רואה ירידות ,או ירידות משמעותיות באופקסגור
-
זה העיניין, שהמדינה לא תיתן לזה לקרות, רוצה דוגמא בבקשהאבי 26/11/2021 02:29הגב לתגובה זו3 3מה קרה בזמן הסגר בקורונה ? אנשים לא עבדו, לא היה מקור הכנסה ולא היתה אפשרות לשלם את המשכנתא, המדינה זיהתה שעומדת להיות קטסטרופה מה עשו ? הקפיאו את ההחזרים (באופן מלא באופן חלקי) כאשר כל עיניין הסגר ירד מהפרק ואנשים חזרו לעבודה גם תשלומי המשכנתא חזרו להפרעסגור
-
אל תשכח את הורדת מס הרכישהאוהד 21/02/2022 19:39הגב לתגובה זו0 0לאורך השנים האחרונות המדינה נוטה להתערב כדי שהמחירים לא ירדו . ממשלה חדשה הכל יכול להשתנותסגור
-
11.לא לגעתגיל1 25/11/2021 23:59הגב לתגובה זו7 0דמי ניהול אוכלים התשואה גם אם מחירי הדיור ירדו 50 אחוז לא יזיז לבנקיםסגור
-
10.האמת רק לברוח לחולרפי 25/11/2021 23:20הגב לתגובה זו12 2אחרי מה כולם רודפים כאילו זה אמריקה לא שווה לגור פה המדינה הכי מושחתת בעולםסגור
-
9.איך להשקיע בריט בישראל?רוצה אבל לא מוצא 25/11/2021 22:42הגב לתגובה זו0 4יש קרן ריט ישראלית ששווה לקנות?סגור
-
8.לא נכון. ירידה של 30% הבנקים לא מפסידים כלום.שרון 25/11/2021 22:14הגב לתגובה זו15 0ההון העצמי ברכישת דירה הוא לרוב 30%. ולכן הבנקים מוגנים . רוב הדירות נרכשו ב 40% פחות מערכם כיום. ככה שגם רוב רוכשי הדירות לא יפגעו. היחידים שיפגעו בוודאות הם רוכשי הדירות במחירים של היום. ככה זה בכל פירמידה. מי שרוכש היום צריך להיזהר שבעתיים.סגור
-
גם חברות הריט יפגעואנונימי 31/01/2022 00:39הגב לתגובה זו0 0הבחור מדבר מפוזציהסגור
-
7.(ל"ת)אנונימי 25/11/2021 22:07הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.מה עם טכנופלסט שאתה מושך משכורות בלי לעשות כלוםאתה יודע רק לקחת שמי ניהול ושערוך 25/11/2021 22:07הגב לתגובה זו3 0אתה יודע רק לקחת שמי ניהול ושערוךסגור
-
5.לפחות הוא לא מסתיר שהוא מת שהמחירים יעלו (ל"ת)להבדיל מהקבלנים וח"כ 25/11/2021 21:56הגב לתגובה זו12 0סגור
-
4.2008 (ל"ת)שי 25/11/2021 21:46הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.כמה שטויות , כמה אינטרסיםאריאל 25/11/2021 21:37הגב לתגובה זו9 0אזרח שיש לו דיקה אחת לא יכול להרוויח באמת בעליית מחירי הדירות אלה אם הוא ירד ברמה לדוגמה ימכור 5 חדרים ויקנה 4 חדרים , כי הוא חייב דירה לגור בה , וזה יותר מ95% מהאוכלוסיה . מי שמרוויח מעליית המחירים אלה המשקיעים בעלי יותר מדירה אחת וחברות הבניה והיזמים וכמובן הכנסות המדינה ממכירת הקרקע והמסים . בנוסף הבנקים לא יפשטו רגל בגלל ירידה של 20% אין סיכוי כזה המינוף בשוק הפרטי הוא הרבה יותר נמוך כדי שהבנקים יפשטו רגל צריך צשהבעיה תיהיה בהכנסה של הציבור זאת אומרת ירידה בשכר אחוז אבטלה גבוה ...סגור
-
2.בן אדם עם מחשבה קפיטליסטית ..בלי הצעירים אין לנו עתיד .דורון 25/11/2021 21:30הגב לתגובה זו19 1תראו כמה ישראלים מטובי המוחות נמצאים בחול ...אז מה רוצה הקפיטליסט שנמשיך לסבסד את הקבלנים והבנקים ..אני מקווה שממחר אנשים כמוהו יתחילו להתביישסגור
-
1.קרן נוראית - המוסדיים שהשקיעו זה חברא קדישא וקרנות דתמשקיע ששקע 25/11/2021 20:58הגב לתגובה זו13 1דמי ניהול אפקטיביים של 2.8% זה אומר אפס (!!!) תשואה. כמות המנהלים שהגיעו ועזבו היא עצומה, והמשקיעים בהנפקה מופסדים מאוד, בעיקר כי הקרן מנוהלת ממש גרועסגור