"עד שלא יקרוס בניין על יושביו לא ישתנה פה שום דבר"

בשבוע שעבר נערך פורום הנדל"ן Duns 100, בתחום ההתחדשות העירונית בו השתתפו אנשי מפתח בענף הנדל"ן בישראל, שדנו בנושאים כמו תמ"א 38, סמכות קריסת הבניינים בארץ והפעולות בהן המדינה יכולה לנקוט
 | 

בשבוע שעבר נערך פורום הנדל"ן Duns 100, בתחום ההתחדשות העירונית בראשות דורון כהן, יו״ר דן אנד ברדסטריט ישראל ובהשתתפות עינת גנון, סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. מהמשתתפים בפורום נמסר: ״עד שלא יקרוס פה בניין על יושביו בפנים לא ישתנה פה שום דבר. תמ״א 38 בוטלה ללא כל חלופה מוסדרת ופרקטית. הרסו תכנית שלבנות אותה לקח שנים אבל היא עבדה״.

במסגרת הפורום עסקו בכירי הענף בנושאים שעל סדר היום המקצועי ביניהם: התקנות החדשות המאפשרות את  הורדת אחוז הסכמת דיירים, תמ"א 38- מה צופן העתיד, סכנת קריסת הבניינים בארץ והפעולות בהן המדינה יכולה לנקוט, כיצד ניתן לייצר כדאיות בפריפריה ונושאים נוספים.

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: ״בקבינט הדיור הקרוב תגיע החלטת ממשלה שעוסקת בהתחדשות עירונית בפריפריה. הצלחנו לגייס תקציבים משמעותיים בהיקף של כ-400 מיליון שקל בעבור קידום תהליכים בתחום ההתחדשות העירונית בזכות הקשרים הטובים של שר הבינוי והשיכון מול שר האוצר. כשיקצו תקציב לתגבור כוח האדם ברשויות המקומיות זה יקצר ב-80% את הבירוקרטיה״.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

״בעניין היטל השבחה עשינו עכשיו מהלך משמעותי ושינינו את הסדרי החקיקה הקיימים. חוסר הודאות היה עצום. יש מספר מתודולוגיות לחישוב היטל ההשבחה וגם לזה נתנו את דעתנו וקבענו ששר המשפטים יקבע בתקנות את אופן החישוב במסודר. עצם זה שזה נכנס לחקיקה זהו הישג מאוד משמעותי. אני מסכימה שהדיונים בוועדות ערר לוקחים הרבה זמן. התחום הזה הינו בסמכותה של שרת הפנים ויש עוד הרבה עבודה לעשות. בהקשר לעררים על התכנית של תמ״א 38, הכנסנו לאחרונה נציג שלנו שישב בוועדות וייתן את האינפוט המקצועי שלו. אין ספק שאנחנו לא יכולים למנוע או צריכים למנוע מראשי ערים להיות מעורבים. זה לא עוד לעיתים אני מסכימה שהכוח שראשי ערים לקחו הוא מרחיק לכת ואנחנו כממשלה נתנו להם את האפשרות לקיים את זה. אין כרגע צפי לשינוי על הפרק. שרת הפנים מדברת על העצמת הסמכויות של הרשויות המקומיות. אם זה יבוא יחד עם תוספת כוח אדם והתמקצעות זה יכול להיות משהו חיובי״.


אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט: ״ענף ההתחדשות העירונית עומד עד כה בשנת 2021 על פדיון של למעלה מ-20 מיליארד שקל המהווים כ-20% מהפדיון המצרפי של ענף הנדל"ן למגורים בישראל. הצעדים אשר ננקטו לאחרונה בהיבט הרגולטורי ביניהם "חלופת שקד", הפחתת שיעור ההסכמה בפינוי-בינוי ואישור ביטול ההקלות ליזמים לא יצליחו לבדם לספק מענה עבור הביקושים ולבלום את עליית המחירים בשוק. מצד המדינה נדרשת התערבות משמעותית יותר בצד ההיצע, בין היתר בעמידה ביעדי הפרויקטים בפריפריה. כיום יש כ-30 אלף יח"ד בהתחדשות עירונית אשר נמצאות בבניה ואנו צופים שמספר זה ימשיך לעלות גם בשנה הבאה".

אסף סימון, מנכ״ל אפריקה התחדשות עירונית על פעילות המדינה בתחום ההתחדשות העירונית: ״המדינה השכילה לעשות בשנים האחרונות והדביקה פערים בתחום התכנון. ברמת התכנון המדינה משיגה את היעדים אך משם ועד להיתר הבניה אנחנו בכשל מטורף. לא יכול להיות שלוקח שלוש שנים לקבל היתר בניה. צריך להציף את השוק בתכניות המאושרות להיתרי בניה״.

עומר גוגנהיים, משנה למנכ״ל אשדר על הקשיים בדרך לפרויקטים חדשים: ״כשמגיעים לוועדות והן שוקלות להתנגד ליוזמות הבניה שלנו ולעמוד בדרכנו, ניכר שהן לא מבינות את צו השעה. צריך לבחון את הדברים בצורה מותאמת למציאות. היטל ההשבחה גם כן מפריע בדרך וזו בעיה שצריכה להיות עבורה פתרון. אנחנו נתקלים בכל מיני חסמים קטנים שתוקעים את כל התהליך. אם לרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תהיה את הסמכות לפעול ולעשות נוכל אולי להגיע לפתרונות טובים ומהירים יותר״.

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ומנכ״ל קבוצת מזרחי ובניו על הקושי מול ראשי העיריות: ״ראש עיר שלא מאפשר תמ״א 38 הוא פושע, הוא בריון. אנחנו מדברים על 20,000 בניינים שיהרסו בין אם נהרוס אותם או שמא הם יקרסו. אנחנו מתעסקים עם כל מיני פקידונים שמתעללים בתהליכים שאנחנו מנסים לקדם. חייבים להקים מנגנון פשוט של אנשי עבודה ועשיה. שמעתי את הבדיחה שמאריכים בעוד שנה את תכנית תמ״א ופינוי בינוי, צריך לפחות עוד עשר שנים כדי להגיע לתוצאות מועילות. יושבים בעריית בת ים חבורת מטומטמים שיש להם 500 מיליון ש״ח על הרצפה והם רק צריכים להתכופף ולהרים אותם. אנחנו נמצאים בצו שעה ודברים צריכים להשתנות״.

רון חן, מנכ״ל אנשי העיר על הליך רישוי עצמי: ״תל אביב היא קטר הנדל״ן של המדינה. הרישוי חייב לקבל שינוי מהותי. אם לא נעבור לרישוי עצמי לפחות בחלק מהפרויקטים לא נוכל להתקדם לשום מקום. לא צריך לעבור בכל התחנות בשלב הרישוי בכל פרויקט זה מיותר ולוקח הרבה זמן״.

משה קורן, מנהל פיתוח עסקי בחברת אזורים על החסמים והקשיים בהליכים: ״דיברנו על רווחים ואנחנו באמת מרוויחים הרבה כסף. יש פה בעיקר משבר אמון לאור מה שקרה בשוק ולאור חוסר תפקוד של המדינה. אנשים לא מאמינים שדברים יקרו ושההיצע יגדל. יש לנו מספיק הון להוציא פרויקטים אך אנחנו נתקלים כל הזמן בחסמים שלא מאפשרים לנו להתקדם עם הפרויקטים. אני חושב שיש אנשים או גורמים שיש להם אינטרסים להשאיר את המצב כמו שהוא. כנראה שיש גורמים שמעדיפים שהכוח יישאר אצלם ושיאפשר להם להמשיך בצורה הזו״.

חמי שאול, מנהל חטיבת מגורים בוטיק קרסו נדל״ן על הפער בין ההיצע לביקוש בשוק: ״יש פער גדול מאוד ביחידות הדיור בין ההיצע לביקוש. לא צריך להיות כלכלן בכיר כדי להבין שהדבר הזה הוא אסון. התכניות הממשלתיות שעומדות בפתחנו הן טובות. חלופת שקד בבסיס על תמ״א 38 וקיצור הזמנים יכולה לתת וודאות. זה מה שיזם רוצה בתחום ההתחדשות העירונית. צריך את הרשויות המקומיות לשתף יותר בתוך ההליך הזה״.

מיכל גור, מנכ״לית חברת אלמוגים על פערי ההיצע והביקוש בשוק: ״מס הרכישה לא ישפיע על המחירים. הבעיות בענף הן כל כך עמוקות שזה באמת טיפה בים. אנחנו נמצאים במצב שהרכבת כבר טסה ואני לא רואה שיכול שינוי בשנתיים הקרובות. רק בעוד ארבע חמש שנים נראה את הפתרון. אנחנו נהנים מהעלייה של המחירים אך גם מתמודדים עם עליית מחיר הקרקע. אנחנו רואים שהבעיה היא גאוגרפית יותר מאשר כללית. בתל אביב יש בעיה של היצע ורוב הפתרון מגיע מהתחדשות עירונית. מחוז תל אביב יסבול מעליות מחירים ניכרות בשנים הקרובות. אני חושבת שצריך להקטין את הדירות ולתת יותר דירות. חברות הנדל"ן ובראשן היזמים קוראות לממשלה ולגורמים הרגולטורים לסייע בקידום תהליכי האישורים ומוכנות לשאת בהוצאות העסקת כוח אדם בתוך הרשויות העירוניות שיסייעו לצמצום הזמנים וקידום הפרויקטים".

אמיר לוטן, מנהל תחום התחדשות עירונית חברת לוינשטיין על ההליכים ברשויות המקומיות: ״אני לא מבין את הטמטום שבו הפקידים בעירייה לא מספיקים לעבור על הבקשות תוך 90 ימים ואז הן נופלות. לא יכול להיות שאנו משקיעים זמן ומגישים את הבקשות שיקדמו את הפרויקטים ובגלל חוסר עמידה בזמנים תוך שלושה חודשים אנחנו צריכים להתחיל את כל ההליך מחדש. ועדת ערר צריכה ללכת עם מדיניות הממשלה, להוסיף יחידות דיור ולהתאים את עצמה לתכניות והישגים הנדרשים״.

גידי מוזס, מנהל החטיבה להתחדשות עירונית אקרו נדל״ן על ראשי הערים: ״כל עוד ראשי ערים לא רוצים עוד תושבים, הם לא יבנו. הממשלה יכולה לעשות מה שהיא רוצה אבל אם ראשי הערים לא ירצו לבנות הם לא יבנו. אם נדע לטפל בעיריות שירצו בהתחדשות עירונית נוכל להגדיל את ההיצע והשוק ימשיך לצמוח״.

טל קידר, מנכ״ל קידר מבנים על הליכי תמ״א 38 שנפסקו: ״תמ״א 38 זה פתרון שלקח הרבה שנים אבל הוא עבד. כל החלופות שמציעים כרגע הן עוד באוויר ומכניסות את השוק לחוסר וודאות. חייבים להאריך את התמ״א לעוד הרבה זמן כדי להמשיך את יציבות ופעילות ענף ההתחדשות העירונית״.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    עד שלא יתמוטטו שני מגדלי תמ"א
    שרה 06/12/2021 16:40
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לא יפסיקו עם ההפחדות שלהם, טורפי הון אוהבי גזל שונאי אדם, שחחמדנות ועבודת עגל הזהב היא המוטו שלהם. גינות, עצים, ובעלי חיים מפנים מקומם למפלצות ענק שפוגעות באיכות החיים ובקניין האישי. הם הפכו לאדוני עולם ואוי למי שלא יציית למרותם. ליבי ליבי על הדור הצעיר שלנו שגדל לתקופה שבה נרמסים הצניעות, הענווה והבתים הקטנים עם חצרות והכרת השכנים. המגמה לזרוק ולחדש בגבוה וענק בארץ מפחידה אותי. היא מזכירה לי את מגדלי בבל ומה שעמד מאחוריהם, והסוף שלהם.
    סגור
  • 7.
    צריך לשנות את מבנה הארנונה
    8 06/12/2021 09:47
    הגב לתגובה זו
    2 0
    את כל הארנונה לעסקים צריך להעביר לקופת של כלל המדינה, ולא לקופה של העירייה שבה נמצא העסק. את הקופה צריך לחלק בין כל הרשויות המוניציפליות, על פי מספר התושבים בכל רשות. ככה הרשויות המקומיות ירצו עוד תושבים ולא עוד משרדים.
    סגור
  • 6.
    צריך ללמד את בודקי התכניות את העבודה
    אפי 05/12/2021 18:33
    הגב לתגובה זו
    6 0
    בעברי היתי קשור גם לבניה ןהתרי בניה. בודקי התכניות מתעסקים בזוטות ובודקים מידות שזה לא קשור כלל להתר. הבודקים צריכים לבדוק את ההתאמה הכללית לתבע ולא לפבול תכנית שבטעות השטח המחושב גדול ב 0.1 מ"ר על דירה של 120 מ"ר. דוגמה אמיתית מהמשרד לשעבר של אשתי.
    סגור
  • 5.
    כולכם חושבים איך לעשות כסף
    שלו 05/12/2021 18:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אבל אתם לא לוקחים את השיקולים של ראשי ערים,על המשאבים שצריך להזרים על העומס שיווצר על מקומות עבודה שאין לה פתרון עבור הצעירים על זה אתם לא חושבים,רוב הצעירים מחטטים רגליים לכיוון המרכז שורפים זמן איכות חיים בסון יהיה פה כמו בסין יבנו חדרונים על מנת לישון טלקום בבוקר לעבודת הפרת ולחזור לחיים דפוקים ,אתם לא חושבים על דיירים מיעוטים יכולת לשלם יותר ארנונה ועד הבית ועוד הרבה תשלומים למיניהם שבקושי מחזיק אותם,אין צורך להפעיל לחץ על העיריות ועל הדיירים היה מספיק פרוייקט תמ"א 38חיזוק מבנים נגד רעידות האדמה,ולחשוב לפתח את הנגב גם למגורים וגם לעבודות טכנולוגיות והייטק לצעירים לפתח להם איכות חיים .
    סגור
  • צודק לחלוטין . פעם בנו צנוע וחשבו על רווחת התושבים ,
    אורלי 05/12/2021 21:43
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שטחים פתוחים בין הבתים . תראו את כל שכונות בנייני הרכבת. אמנם דירות קטנות וצנועות אך השטח הפתוח היה רחב . רוצים כל היזמים והקבלנים ורשויות להרוויח עוד ועוד על חשבון איכות חיים של התושבים . והתושבים שבויים . כי אכן הבניינים ישנים. בשכונה דל 140 -180 דירות מצופפים 700 ויותר דירות , דוחפים את עולם ל 2 מגדלים , מוסיפים אלפי מ"ר משרדים ומסחר , מכניסים עוד ועוד רכבים. משאיות, שיספקו סחורה , פינוי זבל. עובדים , והכביש אותו כביש . לא רוצים צפיפות ומגדלים שאי אפשר יהיה לשלם עליהם בארנונה ותחזוקה . תחזקו או תבנו מקסימום פי 2 . וכמו שנאמר בכתבה ע"י אחת החברות "מרווחים הרבה מאוד כסף", אז תרוויחו פחות .
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    הפקידים בעירייה לא מספיקים לעבור על הבקשות תוך 90 ימים
    ש.א 05/12/2021 15:45
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אמיר, אני מסכים איתך ב 100%, גוף ציבורי זו בעיה קשה, גם השכר המוצע מביא כוח עבודה חלש מאוד ולא איכותי. ועד שיש משרות נורמליות עם שכר הולם אז המינוי כבר הופך לפוליטי ולא למקצועי. בעיה לא פשוטה, צריכים פוליטיקאים כדוגמת מנחם בגין, אם נצליח לשנות את הפוליטיקה לאנשים שבאו לשרת את הציבור אנשים עם ראיה מרחבית שיודעים להזיז דברים אז יחול מהפך.
    סגור
  • השכר במגזר הציבורי מביש!
    arik 06/12/2021 12:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    8000 ש"ח למהנדס מים מהטכניון, למה שמישהו כזה יבוא? יכול להתחיל במשכורת כפולה במגזר הפרטי. מציעים שכר מביש ומתפלאים שהשירות גרוע... הרי אם זה היה אצלכם הייתם מכפילים את המשכורת כדי להביא עובד טוב.
    סגור
  • 3.
    תמא= מליונים ליזמים : לפעמים צ'ופר לדיירים.
    הורדוס2 05/12/2021 14:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תמא 1 זו תכנית דפוקה . היה ברור מראש שהיא תיושם רק באזורים יקרים. הרווח העיקרי הוא של היזמים ( פרט לאלה שנתקעו ופשטו רגל) הדיירים הקיימים סובלים : המתנה של שלוש שנים לפחות, חיים בזבל שנתיים עד ארבע והתוצאה לא מלהיבה- אולי ערך הדירה עולה אבל יש עוד דיירים מעליהם והשיפוץ לרוב ברמה בינונית.
    סגור
  • 2.
    זעקת הקוזאק הנגזל
    לא חוקתי 05/12/2021 13:53
    הגב לתגובה זו
    6 1
    החברות האלו עושות מיליארדים מלזרוק זקנים מבתיהם בעוון סרבנות פינוי בינוי. עכשיו הן רוצות עם לרמוס את ועדות התכנון ולבנות איך שמתחשק להן. וכמובן אם אפשר גם להעיף את היטל ההשבחה.. חבל שביזפורטל נותנים לזה במה. פינוי בינוי זה טוב אם לכלל הדיירים זה טוב ובניה על פי חוק, באישור מוסדות התכנון ועם תשלום מס כדין.
    סגור
  • 1.
    כל ממזר מלך
    ג'ק 05/12/2021 12:35
    הגב לתגובה זו
    5 0
    נושא כל כך חשוב מופקר בידי פקידים ובתוכם ראשי ערים שאינם מבינים ואינם רואים את צרכי המדינה ב-50 השנים הבאות . מדינה קטנה בזבזה כל השנים קרקעות לבניה נמוכה , בניה זולה ולא בטוחה . הנושא חייב להתנהל ברמה ארצית בדגש על תכנון עתידי כולל הכל .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות