האוצר נגד הקבלנים: זינוק במכירת דירות "על הנייר" - ייתכן שבמטרה לווסת את השוק

בחודש ינואר 53% מהדירות שנמכרו ע"י קבלנים היו בפרק זמן של יותר משנתיים ונחשבות לדירות "על הנייר" - עם סיכון גבוה יותר. באוצר מסבירים כי זה מסביר כיצד ייתכן שלמרות גידול חריג במכירות הקבלנים ב-2021 עדיין מלאי הדירות הקיים לא ירד; איפה בכל זאת על קו החוף ירדו המחירים ב-9% ?
 | 

53% מהדירות החדשות שמכרו הקבלנים בחודש ינואר 2022 הן דירות "על הנייר" כלומר שייקח יותר משנתיים כדי שהן יהפכו לדירות בפועל. מדובר בזינוק משמעותי של 13 נקודות אחוז ביחס לחודש ינואר המקביל בשנת 2021, כך על פי סקירת אגף הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג, כאשר על פי הנתונים, מאז אוגוסט אשתקד ניכרת עליה משמעותית בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר", אשר לשיאה הגיעה בחודש נובמבר האחרון. 

בדרכם הדיפלומטית, כלכלני האגף תוקפים את הקבלנים ומסבירים כי בנתוני הגידול הניכר הזה "יש כדי להסביר כיצד חרף הגידול החריג במכירות הקבלנים בשנת 2021 מלאי הדירות שנותרו למכירה בידי הקבלנים נותר ללא שינוי משמעותי. יתכן, בין היתר, כי ממצא זה משקף העדפה של הקבלנים למכירות "פריסייל", תוך "שמירת" הדירות שהוחל בבנייתן לתקופות בהן רמת הביקושים תהיה אולי נמוכה יותר". כלומר, באוצר אומרים כי ייתכן שהקבלנים משחקים עם המכירות כדי לשמור דירות ל'זמני מצוקה' ולווסת את השוק. 

מנגד, הם מציינים כי "אין בידנו די נתונים כדי לקבוע האם הגידול החד במשקל הדירות שנמכרו "על הנייר" משקף העדפה של הרוכשים (הנהנים ממחירי "פריסייל", תמורת המתנה ארוכה יותר לקבלת הדירה, והסיכון הכרוך בכך), או של הקבלנים". 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התזרים של הקבלנים ממחיר למשתכן מזנק ל-20% מהתזרים כולו
תזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות (כולל "מחיר למשתכן") בחודש ינואר עמד על 8.6 מיליארד שקל, גידול ריאלי של 16% בהשוואה לינואר אשתקד. חמישית מתזרים המזומנים של הקבלנים בחודש ינואר האחרון נבע ממכירות במסגרת "מחיר למשתכן", זאת לעומת שיעור של 12% בלבד מתזרים זה בינואר אשתקד. דהיינו, מחצית משיעור הגידול בתזרים המזומנים של הקבלנים בחודש ינואר האחרון נובע ממכירות במסגרת "מחיר למשתכן".

בכל אזורי הביקוש מחיר דירת יד שניה גבוה מ-2 מיליון שקל
מחירי הדירות הממוצעים בעסקאות יד שניה שהתבצעו בחודש ינואר האחרון, לפי אזורי מיסוי מקרקעין. מהתרשים בולטת בין היתר העובדה לפיה בכל חמשת אזורי מיסוי מקרקעין המוגדרים כ"אזורי ביקוש" גבוה מחירה הממוצע של דירה יד שניה מ-2מיליון שקל. מנגד, באזורי הפריפריה הצפונית נמוך מחירה של דירה יד שניה מ-1 מיליון.

המחירים בחדרה ירדו ב-9% ועלו ב-5% באזור ירושלים
על פי נתוני האוצר, כאשר בוחנים את השינוי במחירי דירות יד שניה בעסקאות שבוצעו בינואר האחרון בהשוואה למקביל לו אשתקד נמצא כי שיעורי השינוי במחיר הממוצע נעים בין עליה של 5% באזור ירושלים לירידה של 9% באזור חדרה.
בניתוח שינוי המחיר החציוני נעים שיעורי השינוי בטווח רחב אף יותר- בין עליה של 11% במחיר החציוני בדירה יד שניה שנמכרה באזור ירושלים לירידה של 10% במחיר זה באזור טבריה.

באוצר מסבירים כי ייתכן ש"שיעורי שינוי אלו עשויים להיות מושפעים משינויים ב"איכות" הדירות הנמכרות. העובדה לפיה מדד מחירי הדירות של הלמ"ס רשם באותה תקופה עליה של 13%, משמעותה ש"איכות" הדירות שנרכשו בינואר השנה פחותה מזו שנרשמה בינואר אשתקד, כאשר במספר אזורים, ביניהם ת"א ורחובות, שיעורי השינוי במחיר הממוצע והחציוני לדירות יד שניה מפגרים משמעותית ביחס למדד הלמ"ס (דהיינו, באזורים אלו "איכות" דירות יד שניה שנרכשו בינואר 22 היתה לכאורה פחותה משמעותית בהשוואה לינואר אשתקד). ככל שכך הם פני הדברים, עומדים הם בסתירה להנחה הרווחת לפיה טעמי משקי הבית בתקופת הקורונה השתנו לטובת דירות מרווחות ואיכותיות יותר".

סך העסקאות בדירות יד שניה בחודש ינואר עמד על 7.2 אלף דירות, גידול של 3% בהשוואה לינואר אשתקד וללא שינוי מהותי בהשוואה לחודש הקודם. בפילוח גיאוגרפי נמצאה שונות בשיעורי השינוי, כאשר אזור המרכז בולט דווקא בירידה חדה של 14% במספר העסקאות בדירות יד שניה בהשוואה לינואר אשתקד. באזורי נתניה ות"א נרשמו גם כן ירידות, בשיעורים של 9% ו-5% בהתאמה. מנגד, בולטים אזורי הפריפריה בעליה משמעותית במספר העסקאות בדירות יד שניה, בפרט אזורי חדרה וב"ש, עם שיעורי גידול של 20% ו-16%, בהתאמה. יש לציין כי שני אזורים אלו גם הובילו את הגידול בעסקאות יד שניה בשנת 2021.

סך הרכישות בחודש ינואר: 11.6 אלף דירות
עוד על פי נתוני האוצר, בחודש ינואר נרכשו 11.6 אלף דירות, בדומה לרמה שנרשמה בחודש דצמבר האחרון. בהשוואה לינואר אשתקד, שעמד בצל החמרת ההגבלות במהלך הסגר השלישי, זהו גידול של 11%, אשר מתרכז רובו ככולו במכירת דירות במסגרת "מחיר למשתכן". כך, בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הסתכם מספר העסקאות בחודש ינואר האחרון ב-10.1 אלף דירות, עליה מתונה של 2% בלבד בהשוואה לינואר אשתקד. בהשוואה לחודש דצמבר האחרון ירד מספר העסקאות בשוק החופשי בשיעור של 2%.

בהשוואה היסטורית של מספר העסקאות בשוק החופשי בחודשי ינואר, מדורג ינואר 22 במקום השני, כאשר מקדים אותו רק חודש ינואר 2015. עם זאת, רמת העסקאות בשוק החופשי בינואר האחרון אינה גבוהה משמעותית למשל מזו שנרשמה בחודש המקביל לפני 14 שנה, כאשר ניתן היה לצפות לאור גידול האוכלוסיה באותה תקופה לרמה גבוהה יותר של עסקאות בינואר השנה. יש בכך כדי לרמז כי חרף דירוגו הגבוה יחסית של חודש ינואר במכירות בשוק החופשי בהשוואה היסטורית לחודש ינואר הקודמים, לא מדובר ברמה חריגה בגובהה.

ומה עם המשקיעים? נפילה של 32% ברכישות ל-1.5 אלף בלבד, אחרי הזינוק בגלל העלאת המס - בדומה למה שקרה בפעם הקודמת, אי שם ב-2015
כצפוי, המשקיעים רכשו יותר לפני כניסת החמרת מס הרכישה וכעת רוכשים פחות. על פי האוצר, רכישות המשקיעים בחודש ינואר הסתכמו ב-1.5 אלף דירות בלבד, ירידה חדה של 32% בהשוואה לינואר אשתקד. בהשוואה לרמת השפל ברכישות המשקיעים בחודש הקודם גדלו רכישות אלו בשיעור של 23%, אולם במונחים כמותיים מדובר בגידול של פחות מ-300 דירות ברמה הארצית, כאשר 10% מהדירות נרכשו ע"י קרנות ריט או חברות הרוכשות מקבצי דירו להשכרה. כשיעור מסך העסקאות עמד משקל המשקיעים על 13%, נמוך בשמונה נקודות אחוז בהשוואה לינואר אשתקד וגבוה בשלוש נקודות אחוז בהשוואה לרמת השפל שנרשמה בדצמבר האחרון.

ניתוח עוצמת הירידה ברכישות המשקיעים בחודשיים הראשונים לאחר העלאת מס הרכישה (דצמבר 2021 –ינואר 2022) מצביע על עוצמה דומה לזו שנרשמה בהעלאת המס הקודמת ביוני 2015, ובחלקו אף מצביע על ירידה חזקה יותר ברכישות אלו.

בפילוח רכישות המשקיעים לפי אזורי מיסוי מקרקעין נמצא כי הירידה החדה ברכישות המשקיעים  בהשוואה לינואר אשתקד הקיפה את כל האזורים (למעט אזור טבריה שרשם ירידה מתונה), כאשר היא בולטת במיוחד באזורי ירושלים, ת"א והמרכז, עם שיעורי ירידה של מעל 40%. בפילוח לפי ערים נמצא כי מי שהובילה רכישות אלו בחודש ינואר, באופן חריג, היתה חיפה, בה רכשו המשקיעים 111 דירות להשקעה. עם זאת, גם בעיר זו נרשמה ירידה ברכישות אלו בהשוואה לינואר אשתקד. בתרשים 12 מוצגות עשרים הערים המובילות ברכישות המשקיעים בחודש ינואר, תוך השוואה לינואר אשתקד. מבין עשרים ערים אלו רק בשלוש ערים, בת ים, רעננה וטבריה נרשם גידול ברכישות המשקיעים בהשוואה לינואר אשתקד.


תגובות לכתבה(19):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    אין מקום לכולם לא כולל בריחה של יהודי התפוצות
    אנונימי 04/04/2022 13:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לארץ.תמשיכו לחכות גם עוד 20 שנה לא תקבלו ירידת מחיר.בהצלחה אני מנסה לקנות עוד דירה להשקעה ברמת גן.מקווה שאצליח לסגור בקרוב.
    סגור
  • 11.
    עוד מעט הקבלנים יבינו שנתקעו עם דירות בשוק יורד
    ריבית, זה שם המשחק 03/04/2022 10:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ואז תתחיל החגיגה
    סגור
  • 10.
    אין שום פריסל
    גל 02/04/2022 08:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הפריסל היחידי היה 20000 שח על מדד תשומות בניה ובפועל עד קבלת היתר צריך להוסיף עוד 135000 למחיר לשנה אחת. הקבלנים שקרנים
    סגור
  • 9.
    מזכיר לי נישכחות
    טוביה 01/04/2022 12:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כשהממשלה הפילה את מניות הבנקים בשנת 83 שכל כספי הציבור היה בהם כדי לגלח אותם אז יצאו פירסומים בהם הממשלה האשימה בזה את הבנקים והבנקים את הממשלה כאשר כולנו ידענו שזה היה מתואם ביניהם והיום זה אותו תסריט הממשלה מאשימה את הקבלנים והקבלנים מאשימים את הממשלה והמסקנה היא שאלה למעשה שני ישבנים בתחתון אחד
    סגור
  • 8.
    טווח ארוך רק עלייה
    אהרון 30/03/2022 17:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדינת ישראל קטנה בשטח צפיפות אוכלוסין במרכז . ולכן גם אם מחירי הדירות לא יעלו בטווח קצר בהמשך יעלו . חובה לחשוב על האוכלוסיה החלשה לעודד השכרות
    סגור
  • טען עוד
  • בטווח הארוך ירידה 50%.יביאו לפה חברות בנייה זרות (ל"ת)
    יורד 31/03/2022 14:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    זה בדיוק מה שקורה
    אנונימי 29/03/2022 14:28
    הגב לתגובה זו
    3 0
    קבלנים לא מוכרים דירות בפרויקט לאחר הפריסל, אלה מחכים לעליה.קרה לי אישית עם עוז נדלן ברמת גן
    סגור
  • 6.
    תדע כל אם עיבריה
    עומר 29/03/2022 14:04
    הגב לתגובה זו
    4 0
    שהפוליטיקאים האפסים לא מסוגלים או לא רוצים לפתור את משבר הדיור בגלל ניגוד אינטרסים והגלל הפחד שלהם מבעלי ההון. הרי ברור שהקבלנים לא יורידו את תרנגולת מטילת הזהב שלהם שמבטיחה להם חיי עושר וההנתנות. עד שהמדינה לא תהפוך ליזם ותבנה דירות בעצמה עי קבלני ביצוע , המחירים לא יירדו גם אם ישווקו קרקע ל 300,000 יחדות דיור בשנה כי הקבלנים ימשיכו לשלוט בהיצע ולווסת את המחיר. צריך כאן שינוי תםישה ושינוי מדיניות מהותי ואגרסיבי
    סגור
  • אם המדינה תבנה בעצמה - זה יהיה יותר יקר (ל"ת)
    8 29/03/2022 15:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    יש רק דרך אחת לירידת מחירי הדירות
    אלכס 29/03/2022 13:53
    הגב לתגובה זו
    8 1
    הדרך היחידה להורדת מחירי הדירות בישראל הינה יצירת אלטרנטיבה להשקעה קרי הורדת המס על רווחי הון בבורסה או הנפקת אג"ח ממשלתית יעודית בריבית 5% לשנה..אבל צעד זה יפחית את ההכנסות ממיסי רווח הון מחד ובמידה ומחירי הדיור ירדו יצמצם את הגבייה ממיסי מקרקעין ( מס רכישה+שבח) מאידך..וזה מצב לא מקובל על נערי האוצר ולכן אין סיכוי לירידת מחירים
    סגור
  • כל מילה שרשמת מדוייקת (ל"ת)
    אבי 02/04/2022 18:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • יש רק דרך אחת והיא בניה מסיבית
    אוהד 29/03/2022 18:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ברגע שדירה תיהיה חרא השקעה המשקיעים לא יסתערו , במדינה נורמלית דיור צריך להעלות כמו האינפלציה +-
    סגור
  • ומה יעשו עם הכסף??
    רק שאלה 30/03/2022 12:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי יבנה בהפסד?? תהליך קבלת אישורים ובניה לוקח שנים..בזמן זה הביקוש עולה עקב ריבוי טבעי..
    סגור
  • 4.
    קבלנים חכמים
    מבין 29/03/2022 13:31
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הקבלנים צופים עליית מחיר לכן מתגלגלים עם מכירות פריסייל על הנייר ובעתיד יגרפו רווח גם על המלאי הקיים שלהם
    סגור
  • 3.
    קצת על הפריסייל:
    נתנאל 29/03/2022 13:14
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אתה הולך למשרד המכירות ומציעים לך דירה במחיר שגבוה בכ- 200 אלף ש"ח מדירות שהוא מכר שבועיים קודם. אתה מדבר עם איש המכירות שבוע אחרי ומתברר שיש עדכון למחיר בסדר גודל של 200 אלף ש"ח. ומעדכנים אותך שתיכף יהיה עוד עדכון במחיר. חצי מיליון תוך חודש!!! ולמה - כי הם יכולים. ולמה - כי הם מושכים את הקטר קדימה ומזמינים אותך להצטרף. ולמה - כי יש אנשים שקונים. אפילו שהרכבת הזאת עולה במדרון.
    סגור
  • רשות מקרקעי ישראל
    אמיניאן 30/03/2022 09:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם הפקידים לא עובדים למה יש לצפות. באים למפגש חברתי, קבוצת תמיכה נגד מקבלי השירות
    סגור
  • 2.
    מטורף! איך הקבלנים מתמרנים את השוק. פשוט נוכלות (ל"ת)
    אורן 29/03/2022 12:44
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    איזו ממשלה פח יש לנו?
    אלון 29/03/2022 12:26
    הגב לתגובה זו
    2 1
    במקום לפתור את הבעיה מחפשים תירוצים
    סגור
  • לא שונה מהממשלה הקודמת באמת השחיתות (ל"ת)
    האזרח 29/03/2022 13:59
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות