"המדינה צריכה להפוך את שוק ההון לאטרקטיבי על חשבון שוק הדיור"

כך אמר נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, על הדרך לגרום להורדת מחירי הדיור מחד ומאידך למשוך משקיעים להשקיע בשוק ההון ולייצר תשואה על כספם. עו"ד איתן שמואלי תקף את הנפקת EPM: "אי אפשר לשווק ניירות ערך כמו מכונית או במבה"; האם הישראליות שהנפיקו השנה ונפלו בעשרות אחוזים יהיו טרף לחברות בוול סטריט והאם נראה עוד מאבקי שליטה בישראל בשנה הקרובה?
 | 
telegram
(8)

״הביקוש להשקעות מתודלק בעיקר לשוק הדיור, הריכוזיות הזו עלולה ליצור פערים חברתיים איומים אם זה ימשיך כך, ולכן המדינה צריכה להפוך את שוק ההון לאטרקטיבי, כך  שינקז אליו חלק מהביקושים מה שיוביל לצמיחה רחבה של כל המשק יחד. יש מגוון כלים להשקעות החל מקופות הגמל להשקעה ועד לקרנות נאמנות וניהול תיקים" כך אמר היום נמרוד ספיר, מנכ״ל איגוד בתי השקעות בכנס פורום Dun 100, של דן אנד ברדסטריס. הוא הוסיף כי "המדינה חייבת לאסדר  את ההשקעה בקריפטו בישראל, בצורה שתהיה נוחה ונגישה לכולם ותהווה מענה נוסף לביקושים. צריך לחשוב גם בצד הפיננסי איך מנתבים את הביקושים משוק הדיור לעולמות השקעה נוספים״ הוסיף.

עו"ד איתן שמואלי שותף וראש תחום שוק ההון במשרד ליפא מאיר תקף את  הנפקת חברתEPM , שהושעתה בינתיים ע"י הרשות לניירות ערך. לדבריו: אמר  ״לא ניתן לשווק נייר ערך כמו מכונית או במבה. הרשות לניירות ערך עמדה על הרגליים האחוריות והבחינה שכאשר יש פרסומת שמבוססת על מצגי שווא, שלא מופיעים בתשקיף החברה - היא לא ראויה לבורסה. אני חושב שהרשות לניירות ערך צריכה לתת את הדעת בנושא הזה ולהתוות מדיניות מה הדרך הנכונה מול הציבור לשווק את תוכן תשקיפי חברות״.

האם נראה עוד מאבקי שליטה בחברות ציבוריות בישראל? עו"ד אילן גרזי, שותף וראש מחלקת שוק ההון במשרד פרל כהן דווקא ממש בעד. לדבריו " מאבקי השליטה בחברות הציבוריות, כמו מאבקי השליטה בנורסטאר , הן לטובת כלל הציבור. במאבקי השליטה, יש לא מעט יזמים צעירים שמקבלים את המימון מגופים מוסדיים כאלה ואחרים, מאפשרים השאת תשואה על המניה, ומביאים את החברות למצב טוב יותר. לכן אנחנו צפויים לראות בשנה הנוכחית הרבה עסקאות רכישות שליטה ומאבקי שליטה בחברות ללא גרעין שליטה, אם זה מנכסים ספציפיים שיש לחברות הללו או במקרה של חברות ביטוח שנהנות מיכולות פיננסיות ניכרות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גרזי הוסיף כי מדובר בתופעה עולמית: "התופעה הזו מתרחשת גם בארץ וגם בארה"ב ואנחנו צפויים לראות אותה גם בחברות הייטק רבות שנחתכו בשווי, ובגלל פיזור המניות ניתן להשתלט על חברות מסוג זה".

ביחס לבעיית הניהול בחברות ללא גרעין שליטה הוסיף שמואלי: "אנחנו נמצאים כעת במצב ביניים שבו חוק החברות אינו נותן מענה ראוי לבעייתיות הכרוכה בחברות ללא גרעין שליטה. מצב זה עלול להיות מנוצל על ידי דירקטורים. ראינו מה קרה בשופרסל כאשר הפניקס וקרן ספרה התערבו ומנעו את המיזוג עם דלק ישראל, וכיצד יקי ודמני מצא את עצמו מחוץ לשופרסל, כאשר היה ברור שהמהלכים שהציע אינם עולים בקנה אחד עם טובת בעלי המניות כפי שהפניקס ראתה אותה. עד אשר תזכיר הצעת החוק של משרד המשפטים שאמור לטפל בבעיה יעבור את הליכי החקיקה, יכולים הרגולטורים לאפשר לגופים המוסדיים להיות יותר מעורבים בפיקוח על החברות הציבוריות בהן אין בעלי שליטה. שיתוף פעולה בין הגופים המוסדיים יאפשר להם לחלוק ביניהם את עלויות הפיקוח, תוך חסכון במשאבים וניצול היתרונות שיש למוסדיים".

עו"ד דני מרקוביץ, שותף וראש מחלקת שוק ההון במשרד עמית, פולק, מטלון הוסיף כי "בשנים האחרונות הולך וגדל מספרן של החברות הציבוריות ללא גרעין שליטה. זו מציאות שמחייבת שינויים רגולטוריים כמו ריכוך הכוח המצוי בידי המנהלים הבכירים, הגברת עצמאות הדירקטוריון ויצירת מעורבות בעלי מניות בקבלת החלטות מסוימות בחברה - בעיקר עסקאות חריגות עם מנהלים בכירים. מאידך, יש לבטל את הצורך במינוי דירקטורים חיצוניים ולהסתפק במינוי של דירקטורים בלתי תלויים, אפשר גם לשקול את ביטולן של וועדות הביקורת והתגמול".

על פי הנתונים, בשוק המניות גויסו כ-26 מיליארד שקל בשנת 2021, כמעט כמחצית ע"י חברות חדשות בלבד. ברבעון הראשון לשנת 2022 לבדו גויסו בשוק המניות כ-7.5 מיליארד שקל, שיעור של כ-30% מסך הגיוס ב-2021 רובן ע"י החברות הוותיקות.  לדברי אפרת שגב, סמנכל"ית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריס, ״ "לצד הצמיחה המתמדת של שוק ההון בישראל אנו צופים בלימת האינפלציה מחד אל מול ההשלכות של העלאות הריבית, מתיחות ביטחונית מחודשת אשר ובמידה ותועמק עלולה להאט את הצמיחה במשק, התמודדות עם המשך פגיעה בהיצע ובשרשרת האספקה העולמית, שהוחרפה תחת הפלישה של רוסיה לאוקראינה ובענף ההייטק- חיזוק מגמת הצמיחה אל מול תיקוני שווי צפויים, מגמה שכבר החלה".

ומה לגבי האפשרות שחברות ישראליות ירכשו חברות זרות ולאו דווקא יירכשו על ידן? עו"ד ניר דאש, מנהל משותף של מחלקת חברות וניירות ערך במשרד הרצוג סבור כי ״החברות הישראליות יושבות עם קופת מזומנים גדולה, מה שיכול לאפשר להן לעבור לצד הרוכש. יחד עם זאת, בצד השני יושבות בארה"ב קרנות עם הרבה כסף, שבשנים האחרונות לא עשו בו שימוש מספיק, הן יכולות לעשות שימוש בכסף כדי להשתלט על חברות ללא גרעין שליטה. לכן אנו נראה להערכתי בשנתיים הקרובות גם תהליך הופכי, שחברות ישראליות שיעברו לשליטה של גופים אמריקאיים שיעשו שימוש ביתרון הגודל״.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    המדינה לא רוצה את שוק ההון כאלטרנטיבה לדיור
    אבי 30/04/2022 12:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    המדינה לא באמת רוצה להוריד את מחירי הדירות היא רק משמיעה קולות וצלילים של "כאילו" כאשר המדינה מרוויחה הון עתק ממס רכישה, מש שבח, מע"מ, ומחירי קרקע איזה אינטרס יש לה להוריד מחירים ? המדינה נמצאת בניגוד עיניינים ולכן לא באמת רוצה/יכולה להוריד את מחירי הדירות. אם המדינה באמת היתה רוצה אז אין שום בעייה, הגיע הזמן שהמדינה תעבור לשיטת הגזר ולא שיטת המקל כלומר לתת הטבות לאלו שמוכרים את דירתם השנייה והשלישית אבל המדינה רוצה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה...
    סגור
  • 6.
    שמנסה למשוך כסף מהנדלן אליו? לא יכול להיות!
    מנכל בתי השקעות? 30/04/2022 11:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ולעזאזל טובת המדינה ואזרחיה.
    סגור
  • 5.
    מחירי הנדלן התחילו לטפס בתלילות מהרגע שהגדילו את המס
    כפי שרואים 28/04/2022 10:44
    הגב לתגובה זו
    7 1
    על הבורסה מ15% ל25%. הדרך הטובה ביותר להוריד את מחירי הנדלן היא להפחית את מס הבורסה.
    סגור
  • 4.
    המדינה מעדיפה נדלן
    חמדנים פה כולם 27/04/2022 10:46
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בנדלן הרווח של המדינה גדול יותר גם מכל סוגי המיסוי בנוסף קבלנים ממנים את כל המפלגות שבשלטון ככה שהנדלן ישאר יקר
    סגור
  • 3.
    אינטרס שלו כך ירוויח יותר
    מושון 26/04/2022 18:07
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אינטרס של בתי ההשקעות לפגוע ברווחי שוק הדיור
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    למה אני ואדם שיש לו כמה מליונים
    דגן 25/04/2022 20:46
    הגב לתגובה זו
    8 3
    נאלצים לשלם את אותו מס רווחי הון על השקעות בשוק ההון? אם יורידו את המס או יפעילו מערך ביג דאטה שידע לאתר מה ההון העצמי של כל משקיע ומשקיע זה ינווט הרבה כספים מהנדלן ישר לשוק ההון....
    סגור
  • צודק, אבל בכלל ולא רק בריווחי הון
    ישראל NO 1 26/04/2022 10:18
    הגב לתגובה זו
    1 2
    הממשלה מתפנקת וגובה אותם מסי נדל"ן וכו בניגוד לדיפרנציאציה בנושא שכר. המיסוי הקיים נוח לי מאוד מאוד ברמה האישית. אבל צורם שאין במיסוי שכ"ד התחשבות בהכנסות הכוללות . שוב נוח לי מאוד מאוד אבל צורם. שיהיה, אני שורד.
    סגור
  • 1.
    בנקים בנקים ועוד פעם בנקים
    משקיע חכם 25/04/2022 20:37
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מניות דיסקונט מזרחי ופועלים. אל תגידו שלא ידעתם...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות