מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל: הממשלה נכנעת לכך שראשי ערים רוצים מסחר במקום תושבים
למה מחירי הדיור רק עולים? הסיבות ידועות - מחסור בהיצע דירות, חוסר תכנון מספק, רצון של כולם לגור דווקא במרכז, הריבית שהייתה נמוכה עד לאחרונה, אבל בעיה שלא זוכה מספיק לתשומת לב ציבורית היא העובדה שראשי הערים לא רוצים תושבים. הם מעדיפים נדל"ן מסחרי (משרדים) - 'שהתושבים יגורו במקום אחר ויבואו לעבוד אצלנו', כך אומרים ראשי הערים. למה? כי תשלומי הארנונה שהציבור משלם נמוכים מכמה שהוא צורך מהעירייה, אבל בניגוד לכך - משרדים משלמים פי 5 ארנונה אך כמעט לא מקבלים בתמורה. כמובן, כל ראשי הערים יודעים לעשות מתמטיקה בסיסית ולכן כולם רוצים משרדים ולא רוצים תושבים... אז איפה יגורו האנשים? 'בעיר הסמוכה, אבל לא אצלי'.
מי שמצביע על כך היום שוב הוא מנכ"ל רמ"י ינקי קווינט (זה לא שרשות מקרקעי ישראל נקייה מאשמה כמובן. היא דואגת שהמדינה תרוויח מצוין על הקרקע, ועדיין כדאי להקשיב) שאומר היום בכנס איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים: "הבעיה היא לא רק מערכת היחסים בין השלטון המקומי למרכזי, אלא מערכת היחסים גם בתוך הממשלה עצמה. השרים מתמודדים זה נגד זה. משבר הדיור לא קשור רק לרמ"י. גם כשאנחנו מנסים למצוא פתרונות פקידי האוצר מנסים להכשיל אותם. אני חושב שדווקא השלטון המרכזי הוא החלש מול הרשויות המקומיות ונכנע לקונפליקט הזה שראשי עיר מעדיפים אזורי תעסוקה על מגורים".
אז קווינט אמר את הדברים רק ברמז, אבל בפועל מדובר בבעיה משמעותית - ראשי הערים יושבים על השיבר של הנדל"ן: העירייה צריכה לאשר בנייה בשטחה, ואם היא לא מאשרת אז הכל תקוע. אבל כדי שראשי הערים ירצו תושבים ולא תעסוקה - הפתרון הוא להעלות את הארנונה למגורים ולהפחית את הארנונה לעסקים. האם מישהו בממשלה מסוגל לקדם פתרון כזה, למרות שהוא מהלך מאוד לא פופולרי בציבור? לצערנו, התשובה היא עד היום לא. חברי הכנסת והשרים לא מובילים את הציבור אלא נגררים אחריו והתוצאה היא שהם לא פותרים כשלי שוק.
כך גם אמר לאחרונה פרופ' עומר מואב, בראיון לביזפורטל: "למרות שלא פופולארי לומר את זה - צריך להעלות את הארנונה למגורים ולהוזיל את הארנונה לעסקים, אבל אף אחד לא מעז לעשות את זה כי אנשים יראו את זה בכיס שלהם".
- רמ"י מובילה הקמת שכונה חדשה בראשון לציון - 1800 דירות
- מחירי הדירות בראש העין צונחים ב-20% - האם זו הזדמנות?
לדברי ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) באותו כנס באילת, גורם נוסף למשבר הדיור הוא חוסר היציבות הפוליטי: "חילופי שלטון תוקעים תקציבים, תוקעים תוכניות שלא יצאו לדרך, אין מדיניות. על כל דירה שנמכרת יש מס רכישה ומס קניה, אבל אפילו שקל מהמיליונים האלה לא מגיע לרשויות המקומיות. לא פלא שראשי הערים מתנגדים כשעל כל תשתית או שירות לתושב הם צריכים לקושש כמו קבצנים כסף ממשרדי הממשלה, כשממילא היחסים הם יחסי איבה ולא של שיתוף פעולה".
ומה רוצים ראשי הערים? בעיקר עוד כסף ראש עיריית גבעתיים רן קוניק אמר שהרשויות המקומיות לא מצליחות לגייס כוח אדם לאגפי התכנון: "חסרים בודקי תוכניות שמרוויחים 7000 שקל וצריכים לעמוד מול כרישי הנדל"ן. לא מצליחים לגייס מפקחי בנייה בשכר זעום. אנחנו מתווכחים עם ממשלה שמתחלפת כל כמה חודשים, שלא מבינה בניה ועסוקה בעיקר בפוליטיקה. איך יכול להיות שפקידה במשרד האוצר קובעת את שכר מהנדסי הערים והעובדים בוועדות התכנון ולא ראשי הערים? אני בעיר צריך שבילי אופניים. אין לי כסף כמו לעיריית תל אביב ואני צריך עשרות מיליונים. השרה לא התביישה להגיד לי: 'אתה לא משלנו ולכן לא תראה שקל'. דרושה מהפיכה. אנחנו בפשיטת רגל וסכנה קיומית. אין ממשלה, אין יציבות, אין משילות ואין מדיניות. ובכל זאת לא משחררים לנו סמכויות".
חלופת שקד? תוכנית מלאה באגים ח"כ גינזבורג המשיך ותקף: "חלופת שקד (התוכנית שתחליף את תמ"א 38. נ"א) היא פתרון רע. ניסינו לשפר אותה ולהכניס שינויים, אבל יש בה המון באגים" התוכנית "לא מתמודדת לא עם סוגיית רעידות אדמה ולא נותנת מענה לפריפריה.
- "הגרלות זה הזוי. מחירי הדיור זינקו בגלל התוכניות הממשלתיות"
- משך הבנייה צפוי לרדת - זמן ההמתנה להיתרי בנייה יתקצר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
קוניק טען גם הוא כי "תמ"א 38 היא האויב הכי גדול של התחדשות עירונית. רוב האנשים בממשלה הם ללא ניסיון ואין להם מושג מה קורה בשטח. תמ"א 38 נכשלה שעה לאחר הקמתה לפני 20 שנה כי לא הבינו, ועדיין לא מבינים, שלא ניתן להחיל את אותה תוכנית בערים שונות לגמרי, כשאפילו בתוך העיר שלי יש אזורים שלא מתאימים לה. זו הטעות הכי גדולה שמכשילה התחדשות עירונית - שום דייר לא ילך להתחדשות עירונית כשיש לו אפשרות לתמ"א 38".
ירידה של 30% במשכנתאות מהשיא של חודש מרץ, ירידה של 5% ביחס לחודש הקודם אתמול פורסמו נתוני המשכנתאות החודשיים של בנק ישראל, לפיהם, מאז השיא של חודש מרץ יש ירידה של 30% במשכנתאות חדשות. באוגוסט נטל הציבור משכנתאות בהיקף של 9.64 מיליארד שקל. מדובר בירידה של 5% ביחס לחודש הקודם וירידה של 19% ביחס לחודש אוגוסט המקביל בשנה שעברה. עם זאת - בראייה היסטורית עדיין מדובר במספרים גבוהים, שכן עד לפני כמה שנים לקחו פה 5 מיליארד שקל בחודש.
הסיבה לירידה במשכנתאות היא הריבית שנותנת את אותותיה - הריבית עולה והחזרי המשכנתא של הציבור מתייקרים. השפעת העלאת הריבית האחרונה תתבטא במספרי חודש ספטמבר, שצפויים להיות מעט נמוכים יותר ממילא בגלל ראש השנה; הריביות זינקו ב-73% מאז חודש מרץ - אבל זה עוד לא מוריד את מחירי הדירות.
- 7.לילי 16/09/2022 09:56הגב לתגובה זופקיד בכיר : למדינה נוח בפקקים . כל שעה בפקק המדינה מרוויחה כסף על דלק מבוזבז . תגור באשקלון ותעבוד בת"א . כך מאמללים את האזרחים . יש לעודד עסקים בכל הארץ חובה על ראשי הערים לעודד עסקים ולא מגורים .
- 6.אא 14/09/2022 21:54הגב לתגובה זואל תפריעו לקדושים האלו לנוח, הרסו כבר את המדינה. כמעט אף אחד לא מבין וכנראה שלאף אחד גם לא איכפת
- 5.אלכס 14/09/2022 21:49הגב לתגובה זולטעון שכולם אשמים מלבד מי שאחראים על המחדל והביזיון. 93% מאדמות המדינה נמצאים בידי פקידים שמבזבזים את זמנם וזמננו בבירוקרטיה שלא תורמת . אף אחד שם לא באמת עובד ואוי ואבוי אם תכריח את הפקיד לעבוד, אתה תצטער על זה.
- 4.בוגי 14/09/2022 21:46הגב לתגובה זומלחמת העולם השניה נמשכה בערך 7 -6 שנים. אם תלחם ברמ"י: זו מלחמה שהנכדים שלך ימשיכו לנהל. מלאכי חבלה, הרסו את המדינה.
- 3.אא 14/09/2022 21:42הגב לתגובה זושקיפות: אין. שירות: מה פתאום , טוס לי מהעיניים. מחשוב: שנות השמונים בקושי. שיווק: ברמה של נוכלות. שירות משפטי: אספו במיוחד את כל מלאכיות החבלה מהמגזר הדתי לאומי. הגינות בשומות: מה פתאום, תערער עד שלא ישתלם לך יותר. אפשר לכתוב ספר על מלאכי החבלה האלה, הורסים את האזרחים בכל יום ולאף אחד לא איכפת.
- 2.גורמים לעושק מחדל מחירי הדירות מההזויים בעולם הרבה ישראלים טובים עוזבים את המדינה (ל"ת)לפרק את רמ"י 14/09/2022 12:17הגב לתגובה זו
- 1.ישראל 13/09/2022 13:36הגב לתגובה זובמקום לפתוח תוכנית חומה ומגדל2 בכל הארץ לתת לזוגות להשתלט על שטחים ולבנות , סוגרים את כולם בבניינים כל אחד גבוה יותר מהשני.