המשכנתאות בפברואר: רק 5.73 מיליארד שקל, המשך ירידה של 10% לעומת החודש הקודם - וחזרה לרמות של 2019

שוק הדיור בירידה והמשכנתאות ממשיות להתקרר: זוכרים את השיא של 13.43 מיליארד שקל לפני שנה? מדובר כבר על נפילה של 57% מאז אותו שיא; הציבור עוזב את מסלול הפריים ועובר למסלולים הצמודים למדד - אבל יש מוקש בהמשך הדרך; ביום רביעי יתפרסמו נתוני השינוי במדד מחירי הדיור. הירידה במחירי הדירות החדשות צפויה להימשך. האם זה יגיע גם לדירות יד שניה?
 | 

שוק הדיור והמשכנתאות ממשיך להתקרר. מחירי הדירות החדשות כבר יורדים ב-5-6% (להרחבה), ועל פי המשך ההתקררות בנתוני המשכנתאות של חודש פברואר אפשר להעריך שהירידה תימשך גם בחודשים הקרובים. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על שוק הדירות מתפרסמים אמנם באיחור קל של חודשיים אבל אין סיבה להניח שהירידה שכבר החלה נעצרה. להיפך.

בחודש פברואר הציבור נטל משכנתאות בהיקף של 5.73 מיליארד שקל, ירידה של 10% ביחס לחודש ינואר אז לקח הציבור משכנתאות בהיקף של 6.36 מיליארד שקל. ביחס לשיא של חודש מרץ הקודם מדובר בנפילה של 57% בתוך שנה (אז לקח הציבור 13.43 מיליארד שקל). המספרים של חודש פברואר הם למעשה חזרה לרמות שנלקחו ב-2019 (5.6 מיליארד שקל בממוצע לחודש).

בחלוקה למסלולים מעניין לציין עוד נתון - בחודשים הקודמים כמעט חצי מהיקף המשכנתאות היה במסלול הפריים, כעת זה כבר נופל ל-35% מההיקף. כלומר הציבור עוזב את מסלול הפריים. אבל לאן הוא עובר? למסלולים שצמודים למדד המחירים לצרכן. הסיבה היא שזה מוזיל את ההחזרים בחודשים הראשונים. האינפלציה לא מורגשת בתחילת הדרך של המשכנתא, וכך נוצרת אשלייה של הורדת ההחזרים החודשיים, אבל בפועל בהמשך הדרך האינפלציה עולה ולכן ההחזרים במסלול הזה עולים בצורה משמעותית. צריך גם לומר - בעוד ריבית הפריים גם יכולה לרדת, לאינפלציה אין נטייה כזו (כלומר דיפלציה). מאחר שבדרך כלל אין דפלציה המשמעות היא שההחזרים במסלול הזה עולים לאורך השנים ובדרך כלל לא יורדים בחזרה בשום שלב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בקשר לירידה בהיקפי ם צריך לומר עוד משהו - הירידה בהיקף המשכנתאות מגיעה כאשר לאורך רוב חודש פברואר הריבית במשק הייתה נמוכה יותר ממה שהיא עכשיו. ב-20 בפברואר הריבית במשק עלתה ל-4.25% כלומר ריבית פריים במשכנתאות של 5.75%. אבל זה קרה רק לקראת סוף החודש. המשמעות היא שרוב הירידה ברכישות קרתה קודם לכן. 

מנגד צריך מעט לסייג - חודש פברואר הוא חודש קצר של 28 ימים, כלומר היו בו פחות ימי מסחר ביחס לחודש ינואר. היו 20 ימי מסחר בעוד בחודש ינואר היו 23 ימי מסחר. אז גם זה 'פגע' קצת בהיקפים והוריד אותם, אבל ירידה של 10% לא הייתה נסגרת ב-3 ימים. כלומר, הקצב ממשיך לרדת, גם כאשר משווים ימים של חודש מלא לחודש פברואר הקצר יותר.

ביום רביעי הקרוב, 15 במרץ, תפרסם הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) את השינוי במחירי הדיור (לצד השינוי במדד המחירים לצרכן). הצפי הוא להמשך ירידה במחירים. השאלה היא כמובן כמה. מחירי הדירות החדשות יורדים כבר מספר חודשים. אבל המספר הכולל, כולל דירות יד 2, עדיין לא נמצא בירידה. בחודש הקודם המדד עלה ב-0.2%. האם ביום רביעי הקרוב נראה את השינוי?

גם בנק ישראל כבר נאלץ להודות שהעלאת הריבית היא הסיבה לירידה החדה בהיקפים, ולא התוכניות הממשלתיות או הגדלת השיווקים. 

גפני רוצה להקפיא את הריבית על המשכנתאות - זה לא אפשרי בכלכלה, הוא גם יפספס את המטרה שלו וגם יחבל במטרה של בנק ישראל לצנן את הביקושים בשוק כדי להוריד את האינפלציה. עד כדי כך מדובר בתוכנית בעייתית
מי שמנסה לשחק אותה כאילו שהוא דואג לצעירים הוא יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, שהציע - ברצינות תהומית - להקפיא את הריבית על המשכנתאות. כלומר, כאשר הריבית במשק תעלה, על פי ההצעה של גפני הריבית לנוטלי המשכנתאות לא תעלה. בשבוע שעבר הוא הודיע שהוא יגיש את ההצעה שלו כבר היום, אבל בינתיים הוא סיכם עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על דחייה בשבוע "כדי כדי למצות את הדיון המקצועי ולמצוא פתרון למשקי הבית שהחזר המשכנתא החודשי שלהם עלה משמעותית בעקבות עליית הריבית, יחד עם הפיקוח על הבנקים במטרה לגבש מתווה מוסכם לפתרון הבעיה".

גפני 'שכח' כמה שיעורים בכלכלה ובבנק ישראל כמובן מתנגדים (בצדק) להצעה הפופוליסטית של גפני. יש לכך מספר סיבות.  כל הרעיון של העלאת הריבית במשק הוא לצנן ביקושים. מהלך של הקפאת ריבית פירושו לאפשר עוד הלוואות - וממילא לא לצנן את הביקושים, ולכן גם האינפלציה לא תיעצר. מהלך כזה יפגע קשות בניסיון של בנק ישראל לעצור את האינפלציה - וזו כרגע המטרה הראשית של הבנק. אף אחד לא רוצה לראות בישראל אינפלציה שנתית דו ספרתית או חד ספרתית גבוהה לאורך שנים. אינפלציה היא סכנה גדולה ליציבות של מדינה ולכן צריך לעצור אותה. זו סכנה הרבה יותר גדולה מאשר התייקרות של המשכנתאות. 

בנוסף, גפני גם לא ישיג את המטרה שלו, כי התוצאה תהיה שהבנקים פשוט לא יתנו משכנתאות בריביות נמוכות, הם פשוט יפסיקו לתת משכנתאות - הרי אי אפשר לחייב בנקים לתת הלוואות הפסדיות, בדיוק כפי שאי אפשר לחייב מרכולים למכור בהפסד לצרכנים. אם המדינה רוצה לסבסד משכנתאות זו זכותה, אבל זה לא יכול להיות בשוק קפיטליסטי.

האם הסיכון במסלול הריבית המשתנה הפך קטן יותר לאחר העלאת הריבית?
לפני שנתיים ושנה זה היה מאוד מסוכן לקחת חלק גדול מהמשכנתא בריבית משתנה - הסיכון היה שהריבית במשק תעלה ואיתה גם ההחזרים החודשיים על המשכנתא, וזה אכן מה שקרה בפועל. ההחזרים החודשיים של נוטלי המשכנתאות זינקו כאמור ב-1,000-1,500 שקל בחודש, וזה המון.

אבל שימו לב לזה - עכשיו הסיכון בריבית המשתנה כבר נמוך יותר. כי העלאות הריבית מתקרבות ככל הנראה לסיומן. כלומר, אחרי שהריבית כבר עלתה ב-4.1% בפחות משנה, לא סביר שהיא תעלה כעת בעוד 4%. סביר שהיא תעלה בעוד חצי אחוז עד אחוז לכל היותר. במקרה כזה - כאשר אתם לוקחים כעת משכנתא עם ריבית משתנה, כל הסיכון כבר כלול, ויש לכם בעיקר סיכוי לירידת ריבית ולכן גם ירידה בהחזרים החודשיים.

אם לפני שנה היה צריך לקחת רכיב קטן של ריבית משתנה ומרכיב גבוה של ריבית קבועה (כדי לקבע ריביות נמוכות כמה שיותר במסלול הריבית הקבועה) אז היום כבר אולי כדאי להגדיל את הרכיב של הריבית המשתנה. המרכיב של הריבית הקבועה גבוה, הריבית שם עומדת גם היא על 5.75%, אז כאן אין דרך להשיג 'סיכוי' - הסיכוי יגיע מהמסלול של הריבית המשתנה. 

או אם תרצו ננסח את זה כך - ככל שהריבית עלתה ובהתאמה ריבית המשכנתא המשתנה עלתה, הסיכון דווקא קטן. מתישהו נגיע לתקרה - לריבית המקסימלית. מי שלוקח משכנתא או מי שעושה שינוי במסלולים צריך לזכור את הכללים הבאים: בריבית משתנה יש תנאים טובים יותר מריבית קבועה, אבל הסיכון הוא שהיא תעלה. מול זה יש את הריבית הקבועה היקרה, אבל הבטוחה. משלמים יותר, אבל יודעים שזה המקסימום. השאלה היחידה היא מה הציפיות שלכם - אם היקרה גבוהה ב-1.5%-1% מהמשתנה ואתם מצפים לעלייה של עד 0.5%, התשובה ברורה. בפועל, האטרקטיביות של המסלולים המשתנים עלתה מאוד, אבל זה לא חף מסיכון.

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    נראה שכל המגיבים כאן
    אנונימי 14/03/2023 13:06
    הגב לתגובה זו
    0 3
    הם בטלני המחאה הגדולה..8 שנים של תקוות שווא ומציאות שמתפוצצת להם בפנים שוב ושוב -לא גרמו להם להתפכח מאשלייתם.אז כן, המחירים ימשיכו לעלות למרות האשליות שלכם כי אתם מחכים לנס שיוריד את המחירים בזמן שמה שאמור להוריד את המחירים זוהי רק מחאה אקטיבית אמיתית שתאלץ את המושחתים בכנסת לעשות זאת.
    סגור
  • 8.
    הדיקטטורה החרדית תחסל את המדינה
    בכל העולם יש משבר בשוק ההון. אצלנו בגלל ביבי רוטמן 13/03/2023 16:42
    הגב לתגובה זו
    9 10
    בכל העולם יש משבר בשוק ההון. אצלנו בגלל ביבי רוטמן עם הטירוף בעיניים והשלישי שדומה לריינהרד היידריך בהבעת הפנים,המדינה עומגת בפני חיסול כלכלי,מלחמת אזרחים ודירדור היחסים עם העולם. מעניין ממה החרדים יתפרנסו כשהכל יקרוס
    סגור
  • מתנגד לרפורמה. לגיטימי - אבל האג'נדה שלך אנטישמית
    נסיון 14/03/2023 10:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פתח קצת ספרים בהיסטוריה של אירופה החל ממאה ה16 תמיד היו חכמולוגים שסיסמתם היתה "תכה ביהודים ותציל את המדינה"
    סגור
  • חבל על ישראל הדמוקרטית
    ברכה 13/03/2023 17:15
    הגב לתגובה זו
    5 6
    היא תהפוך לדיקטטורה מס'/ 1 בעולם בגלל ההלכה ו הדת הקיצונית ! במידה וזה יעבור > חוק ירדוף חוק ללא כל מושיע
    סגור
  • 7.
    שוק יד 2 מת
    אין קונים באזור תל אביב והרצליה. הכל מת. ברור שהמח 13/03/2023 16:39
    הגב לתגובה זו
    7 0
    אין קונים באזור תל אביב והרצליה. הכל מת. ברור שהמחירים יירדו..צריך להיות ממש לא אחראי לקנות נדלן בסביבת ריבית ואינפלציה מטורפים. אלא אם אתה משפר דיור או נאלץ לעבור דירה.
    סגור
  • טען עוד
  • עוד בוט (ל"ת)
    מוטי בוטי 14/03/2023 03:21
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 6.
    נתניהו מחסל את עתיד הציעירים בישראל
    הליכוד 13/03/2023 16:01
    הגב לתגובה זו
    3 5
    בגלל שני גנבים כל הצעירים סובלים
    סגור
  • 5.
    זהו -הגיע הזמן למכור נדלן
    יובב 13/03/2023 15:44
    הגב לתגובה זו
    10 0
    אחרי שהריבית כבר עלתה ב-4.1% בפחות משנה, לא סביר שהיא תעלה כעת בעוד 4%. סביר שהיא תעלה בעוד חצי אחוז עד אחוז לכל היותר "רק שלא תגיע ל9% או 15% --מי שיודע את העתיד יכול להיות מיליארדר ללא עבודה.כמה הדפיסו דולרים ושקלים(ובכלל מטבעות בשאר המדינות) בעולמנו בשנים האחרונות?
    סגור
  • 4.
    מסכן מי שלקח משכנתא
    אנונימי 13/03/2023 15:33
    הגב לתגובה זו
    9 0
    בשביל 4 קירות. ריבית וירידת ערך בשנים הקרובות לצד אינפלציה. עבדים מודרניים
    סגור
  • 3.
    בישראל דירה 100 מ"ר
    עופר שטראוס 13/03/2023 15:26
    הגב לתגובה זו
    13 0
    שווה 1 מיליון שקל ומטה! אשמח לקנות דירה בת"א ,ירושלים ב1.2 מיליון שקל (יקר) אבל יותר מזה עדיף לקנות בניין ביוון!! אוקי גם בראשון,או מודיעין 950.000 שקל
    סגור
  • 2.
    חישוב פשוט
    רפי 13/03/2023 15:10
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הכתב כתב שירידה של 10% לא נסגרת ב 3 ימים, אבל אם מחלקים 3 ב 23 מקבלים ירידה של יותר מ 10%, רק בגלל כמות ימי העבודה...
    סגור
  • 1.
    מי שלוקח היום משכנתא הוא בהשתעבדות והתאבדות כלכלית
    דניאל 13/03/2023 15:07
    הגב לתגובה זו
    15 0
    הרע עוד לפנינו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות