
בנק ישראל קורא לבצע בת"א פינוי בינוי להקמת 50 אלף דירות. התועלת למשק: 13 מיליארד שקל
הגבלת בנייה במרכז המטרופולין פוגעת ברווחה הכלכלית ובתוצר במשק. כך נקבע בלא מעט מחקרים בעולם. מחקר משנת 2019 בארה"ב קבע "שבארה"ב הגבלת היצע הדיור על ידי מגבלות על הבנייה באזורים בעלי פריון גבוה גרמו להפסד משמעותי בתוצר". מחקר נוסף מ-2017 הראה ש"ההגירה של עובדים ממקומות עם פריון נמוך למקומות עם פריון גבוה פחתה בגלל מגבלות על היצע הדיור, הפוגעות בנשיגות הדיור" - כלומר, כאשר בונים פחות מדי במרכז המטרופולין (במקרה של ישראל - העיר ת"א), התוצאה היא פגיעה משמעותית בכלכלה. הפתרון הוא הפוך: בנייה צפופה יותר בעיר עצמה, ופחות ב'ערי הלווין שלה'.
התפוקה של העובד הישראלי נחשבת נמוכה באופן יחסי, למרות שעות העבודה המרובות. חלק לא קטן מזה נובע מהמרחק שכולם עוברים בדרך לת"א וכמובן - העמידה המיותרת בפקקים. הפתרון זה לבנות הרבה יותר דירות בעיר ת"א (לצופף את האוכלוסייה), היכן שמקומות העבודה נמצאים, ולא ב'ערי הפריפריה של ת"א' כמו רמת גן, גבעתיים, ובטח לא קרית אונו או ראש העין. בצורה כזו העובדים יגורו קרוב יותר למקום העבודה שלהם וייהנו מאפקט ה"אגלומרציה" (agglomeration). הכוונה היא להשפעה חיובית על השכר והפריון של העובדים שמתרחשת כתוצאה מציפוף האוכלוסייה. מי שצפויים ליהנות מכך הם בעיקר העובדים ובעלי העסקים במרכז המטרופולין, אבל גם כל אזרחי ישראל באמצעות המס שייגבה בעקבות העלייה בפריון.
אבל בת"א אין כמעט שטחים פתוחים. זה לא יעזור לבקש מרשות מקרקעי ישראל, רמ"י, לשווק הרבה יותר דירות - כי אין לה שם קרקעות. הבעיה אינה השיווקים אלא הצורך לקדם במהירות פרויקטים של התחדשות עירונית (פינוי בינוי) בתוך העיר תל אביב. כמה? מחקר של ד"ר דארין וייסמן מחטיבת המחקר בבנק ישראל נוקט במספר: 50 אלף דירות במקום 10 אלף דירות קיימות וכך ייבנו עוד 40 אלף דירות בתוך העיר. התועלת למשק תהיה על פי המחקר כ-12.8 מיליארד שקל. התועלת מבנייתה של כל יחידת דיור תעמוד על 320 אלף שקל לדירה. כלומר, כל דירה 'תייצר' ערך כלכלי של 320 אלף שקל. הכוונה לא למחיר של הדירה אלא לאומדן התועלת למשק. התועלת היא לא בכסף ישיר אלא באמצעות אותו אפקט ה"אגלומרציה" - השיפור בפעילות הכלכלית בישראל.
מנגד, אם הבנייה תתבצע בערים שמסביב לת"א התועלת למשק תהיה קטנה בהרבה, קובע המחקר. המספר 12.8 מיליארד שקל נובע מהשוואה בין שתי החלופות: בנייה בת"א או בערים שמסביב. התועלת בת"א גדולה פי 3 ולכן גם התועלת 'נטו' גדולה יותר בצורה משמעותית.
- בת-ים מתחדשת: אושרה תוכנית לבניית כ־1,000 דירות חדשות
- 430 דירות חדשות בחיפה: הכשרת הישוב מתקדמת עם פרויקט פינוי־בינוי בשכונת קריית אליעזר
צריך לציין גם שבנק ישראל לא בורח מהעלויות הכבדות שיתלוו לבניית הפרויקטים הללו, ומחשב גם אותם, ולמרות זאת הוא קובע שמדובר בתועלת כלכלית הרבה יותר גדולה מהחלופה של בנייה בערים הסמוכות לת"א. בין העלויות - זמן בניה, התארכות הפקקים במהלכה, עלויות של הקמת תשתיות מתאימות (אלה הקיימות היום לא יוכלו לענות על הצורך).
עלות מול תועלת - הרווח מתוספת של 40 אלף דירות בת"א. מקור: בנק ישראל
אבל בשורה התחתונה, קובע המחקר שלמרות התועלת הגדולה בהתחדשות עירונית, "קצב המימוש של הפרוייקטים נמוך יחסית", בגלל החסמים, שהעיקרי בהם הוא חוסר הוודאות הכלכלית והתכנונית. אמנם "חוק ההסדרים" מנובמבר 2021 כלל צעדים "שצפויים להקטין את אי-הוודאות עבור היזמים והדיירים ולעודד מימוש מהיר יותר של הפרוייקטים" כמו: נקבעה מדיניות אחידה לקביעת שיעור היטל הׁשבחה, גובשו צעדים לקידום מהיר יותר של מיזמי "פינוי - בינוי": הורדת הרוב הדרוש לקידום המיזם מ80%- ל-66%, תוך הענקת הגנה לקשישים, אי הכללה של עברייני בנייה ברוב הדרוש לביצוע העסקה, קציבת מועדים לביטול הסכם והורחבו פטורים ממס שבח וממע"מ על כלל הדירות במתחם - ועדיין התקווה והצורך הוא שהקצב יתגבר בצורה משמעותית.
- נתוני הלמ"ס לא משקפים את המציאות: "עלול להוביל להתייקרות מלאכותית"
- דירה מקבלן או דירה מיד שנייה? או - למה דירות יד שנייה זולות משמעותית מדירות קבלן?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בבנק ישראל מציינים דרכים נוספות כיצד לעודד התחדשות עירונית בעיר ת"א: כמו למשל מיסוי על חוסר מימוש של התחדשות עירונית ובנוסף - "להתאים את מבנה התמריצים לרשויות המקומיות כדי שירתמו לקידום של ההתחדשות העירונית בתחומן" - או במילים אחרות: להעלות את הארנונה שעירייה מקבלת ממגורים (דירות פרטיות) ולהפחית את הארנונה לעסקים. הארנונה לעסקים גבוה פי 3 מהארנונה למגורים. הארנונה למגורים נחשבת כיום נמוכה מדי וראשי הערים בעצם מתלוננים שהיא הפסדית - הם מפסידים על כל תושב שיש להם ומנגד מקבלים הרבה כסף מכל עסק שיש בתחומם ולכן הם בעצם מקדמים הרבה בנייה לעסקים ופחות בנייה למגורים, והתוצאה היא כמובן עלייה במחירי הדיור. אז הנה עוד סיבה להעלות את הארנונה לציבור הרחב. אבל האם אתם תהיו מוכנים לשלם עוד ארנונה כדי להוריד את מחירי הדיור? עוד לא קם הפוליטיקאי שיעז לעשות את זה.
- 12.בן דוד 19/05/2023 01:07הגב לתגובה זו15 דקות ברגל ממרכז תל אביב, בסמוך לנתיבי איילון. יש יותר טוב מזה?
- 11.אחד שמבין 14/05/2023 10:17הגב לתגובה זויש קרקע פנויה ומוכנה לבנייה של 15,000 יחידות, בין רחובות פרופס ויוניצמן (צפון דרום) ורחוב אבן גבירול (מזרח). רק עיריית תל אביב והאדריכל הקשיש שמונה לתפקיד, מעכבים זאת !!!
- 10.דנה 12/05/2023 19:26הגב לתגובה זוחזירי הנדלנ בהיסטריה - אין קונים לדירות בגוש דן. בחמש השנים הבאות מחירי הדירות יירדו בחמישים אחוז.
- 9.תכלס 10/05/2023 18:24הגב לתגובה זוחידוש השכונות הישנות בערי הלווין סובבות ת"א, היה מוסיף כמות עצומה של דירות חדישות וממוגנות וגם עמידות יותר לרעידות אדמה. אבל, במדינת החלם מקנאים בתוספות הניתנות לדיירים, מגבילים אותם ומעבירים את הרווחים לצד הקבלן, אז למה שיסכימו?!
- 8.שכונת התקווה 10/05/2023 15:45הגב לתגובה זושכונת התקווה היא ביזבוז מסמר שיער של קרקע בת"א. אפשר להרים בשכונה מגדלים גבוהים וכך להציע לציבור אלפי דירות חדשות בת"א, במחיר עממי יחסית.
- 7.קורא בין השורות 10/05/2023 14:45הגב לתגובה זוהרי אי אפשר לבנות ביעילות בת"א. מה שכן, אפשר לשפר תשתיות של תחבורה ציבורית ואז גם אם אתה גר בגבעתיים תוכל להגיע למקום עבודה שלך בקלות. חוצמזה הנה מה, דיסקונט עוברים לראשון לציון, מזרחי עובדים ברמת גן - העבודה לא נמצאת רק בתל אביב. בנוסף, ממליץ להביא נשים מהונגריה לאור המשטר. תבואו לערים שהם לא בודפשט ותראו מזומן - מתכון לאהבת אמת
- 6.לצופף רק את השכונות של עורכי המחקר (ל"ת)רועה חשבון 10/05/2023 14:25הגב לתגובה זו
- 5.פועלת 10/05/2023 14:23הגב לתגובה זו50 אלף בתי אב . לעשירון 7-9 אין מקורות הכנסה לרכישת דירות אלה אלא אם יוותרו על עתידם הכלכלי. 35 ק"מ צפון/דרום והכול נעשה זול יותר. ראוי יותר. מה הם מקורות הטמטום במוחו של הממסד המקצועי-פוליטי בישראל.
- בקו 5 נוסע אל הים 10/05/2023 17:07הגב לתגובה זולא באמת חייבים לגור בדיזנגוף, 5 דקות מהים.
- 4.א 10/05/2023 14:20הגב לתגובה זוהתוכנית לא מאפשרת לבנות מעל ל 6 קומות. התוכנית ביטלה את תמ"א 38, הורידה את זכויות הבניה ודורשת היטל השבחה. לאף בניין בן 4-5 קומות (שזה רוב הבניינים באזור) אין אפשרות כלכלית לפינוי בינוי. היזם לא ירוויח ממנה כי אין דירות שניתן לתת לו. חוצפה של כותב המאמר לדרוש קנוס את מי שלא עושה פינוי בינוי כשהעיריה בעצמה היא שחנקה את הפרויקטים.
- רואי 11/05/2023 01:26הגב לתגובה זולא הבנת בכלל, הכוונה לקניסת רשויות שלא מקדמות התחדשות עירונית ולא אנשים פרטיים
- 3.8 10/05/2023 14:16הגב לתגובה זוכל הגאונים לא חושבים על הדבר הבסיסי הזה?
- 2.אמיר 10/05/2023 13:26הגב לתגובה זובתל אביב לא רוצים שיגורו משפחות העיריה דורשת לבנות דירות קטנות בפרוייקטים.הם גם לא רוצים שאנשים יצאו מהעיר בסופ"ש בשביל זה לא מאשרים חניות.עיר הזוייה, של חולדאי.חוץ מזה אין מקום לבנות בתל אביב בטח שלא מגדלים כי זה מצריך תשתיות וכבישים שבנתיים העיריה רק מבטלת נתיבים והופכת אותם לשבילים לאופניים. אם רוצים יותר אוכלוסייה צריך מטרו אבל גם צריך כבישים, לא רחבים מאוד אבל לפחות שיהיו ישרים.אולי לעשות כביש מתחת לכיכר רבין זה יעזור.
- תל אביבי 2 10/05/2023 17:09הגב לתגובה זומה זה תמא? לוקחים דירות קטנות יחסית ו... מגדילים אותן. לכן הבעיה בעתיד תהיה מחסור בדירות קטנות. דווקא דירות גדולות יהיו הרבה.
- 1.סתם אחד 10/05/2023 13:23הגב לתגובה זורק ציפוף וציפוף וציפוף ותשתיות אין , רק זיהום אוויר ומחירים מטורפים בתל אביב. בישראל ריבוי עצמי מטורף ,והיא מדינה קטנה...מדוע לא לפתח ולטפח עוד ערים ואיזורים ???? מה רע בחיפה ? בבאר שבע ? מה רגע בעוד ערים חילוניות שימשכו קהל איכותי במחירי דיור נמוכים ??? אני לא סומך על בנק ישראל
- הומלס 10/05/2023 14:06הגב לתגובה זואנחנו חיים במדינה סופר דתית
- איש 12/05/2023 03:12הרבה יותר דתיים בתל אביב. באזורים אחרים הסיפור שונה, אבל תלוי איפה