היקף המשכנתאות ביולי: 6.4 מיליארד, ירידה של 2% לעומת החודש הקודם

החודשים הקרובים יהיו קריטיים להבנת המגמה בשוק הדיור. הירידה כעת ממשיכה, אבל כבר לא באותה עוצמה של החודשים הקודמים. ביחס ללפני שנה - מדובר על נפילה של 37%

 | 
telegram
(6)

בחודש יולי נטל הציבור הישראלי משכנתאות בהיקף של 6.4 מיליארד שקל, ירידה של 2% ביחס לחודש הקודם (6.54 מיליארד) ונפילה של 37% ביחס לחודש המקביל בשנה שעברה (יותר מ-10 מיליארד שקל בחודש אחד, וגם אז כבר היה מדובר בירידה משיא כל הזמנים של 13.5 מיליארד שקל בחודש אחד, מרץ שעבר). החודש הנוכחי, כמו גם שני החודשים הקודמים, הוא אחת הרמות הנמוכות ביותר מאז שנת הקורונה, 2020.

השאלה החשובה היא האם בעצם מדובר בבלימה של הירידה בהיקף המשכנתאות - האם העלאת הריבית ע"י בנק ישראל גרמה לנפילה של 50% בהיקף המשכנתאות אבל לא יותר מכך, או שבחודשים הבאים המגמה תתחדש ושוב הציבור ייקח פחות משכנתאות.

בינתיים, נתוני הלמ"ס ואגף הכלכלנית הראשית באוצר ממשיכים להראות על קיפאון בעסקאות הנדל"ן וזה אמור להתגלגל גם למשכנתאות ולהמשך הירידה במחירי הדיור. בחצי השנה האחרונה המחירים יורדים ב-7%, ולאחרונה גם נציגי האוצר הודו בכך. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כמובן, מדובר עדיין בירידה נמוכה יחסית, שמגיעה אחרי שמחירי הדיור זינקו רק בשנים האחרונות בכמעט 40%. כעת יש רבים שעדיין לוקחים משכנתאות אבל גם רבים שממתינים. החודשים הבאים יצביעו לאן הולך שוק הדיור.

הקבלנים כמובן בהיסטריה. הם טוענים שבנק ישראל הורס את שוק הדיור, הם זועמים, יוצאים בהצהרות לוחמניות. הם מפחדים מקריסה ומנסים לתדלק את השוק, הם יוצאים במבצעים (כדי לא להגיד שיש באמת ירידת מחירים). אבל הירידה כאן והיא תימשך בעתיד הנראה לעין. השוק עבר משוק של מוכרים לשוק של קונים. הכח עבר לקונים, השאלה היא כמה זמן הציבור לא ירכוש דירות וייאלץ את הקבלנים (וגם אנשים בשוק דירות יד שניה) להוריד את המחירים.

היום הריבית היא כבר 4.75% (ולא בטוח שזה הסוף. בנק ישראל לקח הפוגה מהעלאות הריבית אבל חזר והדגיש שיש היתכנות גבוהה לעוד העלאות ריבית, כשאמר בחודש שער: "היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטות הבאות - ובכל מקרה הריבית תישאר גבוהה לפחות לעוד שנה"). עידן הכסף הזול הוביל את הציבור לקחת משכנתאות וכשזה נגמר - ההיקפים צוללים. נכון, גם 6.4 מיליארד שקל זה הרבה מאוד כסף, זה גבוה ביחס לרוב העשור הקודם, אבל לא ביחס לשלוש השנים האחרונות, בהן מחירי הדיור זינקו במצטבר ב-40%.
 

מה הריבית שאפשר לקבל היום כשלוקחים משכנתא בבנקים השונים?

במקביל, בנק ישראל החל להציג לאחרונה את הריביות שאתם יכולים לקבל היום בבנקים השונים. לא במפתיע, מסלול הפריים מדורג למעלה עם ריבית של 6.25%, אבל הנתונים המעניינים יותר היו שהציבור מתחיל לעבור למסלול פחות מוכר: מל"צ - משכנתא לא צמודה שאינה פריים. מסלול שיש לו כמובן יתרונות וחסרונות, הוא טוב יותר מהפריים במצב הנוכחי, אבל האם כדאי לנוטלי המשכנתאות להימנע לחלוטין מהפריים? לא בטוח. הריבית כבר עלתה, עכשיו היא כנראה קרובה לרמות השיא, ולכן זה עושה שכל להתחיל לקחת יותר סיכון במסלול הפריים - רוב הסיכויים, וכך צופה גם בנק ישראל עצמו, שבשנה הבאה הריבית במשק תחל לרדת מה שאומר שהריבית במסלול הפריים תחל לרדת מרמות של 6.25%. כן, היא לא צפויה לחזור ל-1.6% ואפילו פחות, הרמות לפני שנה וחצי, אבל גם 3% זה טוב יותר. מי שעכשיו בוחר לקבע את הריבית במסלולים הקבועים בעצם בוחר לקבע ריביות שכנראה יתבררו בעוד כמה שנים כריביות גבוהות. לפני שנתיים זה היה הגיוני לקחת כמה שיותר מהמשכנתא בריבית הקבועה, כי היא הייתה נמוכה, 2-2.5%. היום היא 5%, אז למה לקבע את זה אם רוב הסיכויים שהריביות יירדו?

הציבור עובר למל"צ - כשמסתכלים על הבנקים שמובילים את שוק המשכנתאות - ובראשם מזרחי טפחות (שנותן 36% מהמשכנתאות החדשות) פועלים (23%) ולאומי (21%) אפשר לראות את הזינוק בנתח של המסלול החדש: בחודש מאי 27% מהיקף המשכנתאות שנתן בנק מזרחי טפחות היה במסלול המל"צ, זאת לעומת 11% בלבד בחודש מרץ (פי 2.5). בפועלים מדובר על 9% בחודש מאי לעומת רק 2% בחודש מרץ (פי 4.5). בלאומי מדובר על 18% לעומת 9% בחודש מרץ (פי 2).
 

בנק ישראל: אם לא היינו מעלים את הריבית נוטלי המשכנתאות היו סובלים בטווח הארוך הרבה יותר 

לאחרונה הציג בנק ישראל גרף מדהים, לפיו, אם הוא לא היה מעלה את הריבית כדי להילחם באינפלציה - אז לא רק שהכסף של הציבור היה מאבד תוך כמה שנים 30% מערכו, אלא גם ההחזרים החודשיים של המשכנתא היו מזנקים ביותר מ-2,500 שקלים לרמה של 7,655 שקלים לחודש בממוצע (תוך 15 שנים).

לדברי בנק ישראל, "בטווח ארוך יותר - האינפלציה, ככל שלא ממוגרת, מעלה משמעותית את ההחזר הנומינלי על המשכנתא, לעומת כלי הריבית שלאחר שמוריד את האינפלציה מחזיר את תוואי התשלום על המשכנתא למסלולו המקורי".

הגרף האדום מציג בכמה היה מתייקר ההחזר החודשי בטווח הארוך, אם בנק ישראל לא מעלה את הריבית:
מה היה קורה להחזר החודשי של המשכנתאות אם בנק ישראל לא היה מעלה את הריבית

מה היה קורה להחזר החודשי של המשכנתאות אם בנק ישראל לא היה מעלה את הריבית
 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    נתונים חלקיים
    ג'וני 10/08/2023 20:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ממש לא מדויק. הירידה יותר מ 2% לפחות 6% . המגזר העסקי מתחיל לקרוס תחת נטל הריביות. בנק ישראל עושה כאילו מזיז למישהו... אבל ממש לא. כתבות של קידום מכירות בכל האזורים.. שבעצם הקבלנים בלחץ ולא רוצים לקחת סיכון ולקבור את עצמם בלי אור בקצה המנהרה.. כרגע יש חושך.
    סגור
  • כותבים לך ירידה של 7% ואתה מתלונן שזה חלקי?
    אביב קינן 10/08/2023 22:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    התגובה שלך מוזרה ממש. הכתבה הזו מקדמת מכירות? היא אומרת שהקבלנים בליץ
    סגור
  • 3.
    מידע חלקי
    אנונימי 10/08/2023 16:18
    הגב לתגובה זו
    7 0
    לא ציינתם באיזה סכום של מחזורים מדובר...לא כתבתם על מוסר תשלומים...לא מבין מי האנשים שלוקחים משכנתא במציאות היום
    סגור
  • כי בנק ישראל מפרסם את נתוני המחזור רק בסוף החודש (ל"ת)
    אביב קינן 10/08/2023 22:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    מה לגבי המשכנתאות של המגזר הלא יצרני.
    ממשלת מושחתים על מלא 10/08/2023 16:03
    הגב לתגובה זו
    7 1
    מפחיד ביותר שמעלימים נתונים.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    :) הבועה מתפוצצת וזה מצחיק ונחמד (ל"ת)
    התהליך רק מתחזק 10/08/2023 15:12
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות