בביטוח לאומי סירבו להכיר בו ולשלם; מה פסק השופט?

רתך שעבד מעל 30 שנים בעבודה בה נחשף לחומרים מסרטנים תבע את הביטוח הלאומי להכירו כנפגע בעבודה לאחר שחלה בסרטן. בביטוח לאומי סירבו וטענו כי חלה בגלל היותו מעשן. מה פסקה בית הדין?

 | 
telegram
(7)

אדם משלם כל חייו לביטוח לאומי על מנת שאם חס ושלום יחלה ולא יוכל לעבוד, הביטוח אותו שילם כל חייו יעמוד לו ברגעיו הקשים.

למרות זאת לפעמים במוסד לביטוח לאומי מסרבים לשלם,  לעיתים כמו במקרה שנדון לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, הם מסרבים לשלם לאדם חולה סרטן, כסף אותו שילם בעצם כל חייו, וזאת למרות שיש חוות דעת מובהקת שלפיה מחלתו התפתחה בגלל העבודה בה עבד שנים, במהלכה נחשף חשיפה מתמשכת לחומרים מסרטנים. בביטוח הלאומי סירבו לשלם וטענו כי לא ניתן לשלול שמחלתו נגרמה דווקא מעישון.

מפעל פועלים Istock
   פועלים במפעל צילום Istock

כותרת ראשית

- כל הכותרות


תחילתו של הסיפור, ברתך, יליד 1948, בן 76 שעבד בחברת לסיכו, העוסקת בין השאר בהקמת תשתיות צנרת בתחום האנרגיה. התובע עבד בחברה לסירוגין  במשך 33 שנים. משנת 1976 עד שנת 1987, כרתך. לאחר מספר שנים, בשנת 1991 חזר התובע לעבוד בחברה עד מאי 2015, באותו תחום, בתפקיד מנהל עבודה.

במסגרת עבודתו בחברה, עבד באתרים, בשטחים פתוחים, בהם בוצעו עבודות חפירה, ריתוך ברתכת דיזל והשחזה. לעיתים עבודות ריתוך, צביעה והשחזה בוצעו על ידי התובע בעצמו. בממוצע ביצע פעולות אלה בעצמו במשך 3-4 שעות ביום. בזמן ביצוע עבודות ריתוך, עשה שימוש במסכה. פעולות הריתוך היו של פלדה פחמנית בעיקר, לעיתים נירוסטה.

הריתוך נעשה כאשר הצנרת נצבעה מבפנים בצבע אפוקסי נגד חלודה. אם כי לעיתים הצנרת הגיעה מגולוונת, כך שלא נדרשה פעולת צביעה נוספת. בנוסף בוצעו באתר או על ידי התובע עצמו פעולות השחזה על ידי אבן משחזת שמורכב עליה דיסק מצורן. כמו כן בוצע שימוש בברנר הפועל על גז גפ"מ, לחיתוך פלדה על ידי להבה.

במסגרת נוכחותו באתרים, התובע נחשף לאבק כללי מציוד צמ"ה במקום, עשן מפעולות הריתוך וחיתוך בדיסק, הכוללת גם שאריות של המתכת וכן משחיקת הדיסק עצמו, עשן מהמתכת המותכת בברנר וכן גזים הנפלטים מגנרטורים באתר. כאשר לא ביצע בעצמו פעולות של ריתוך או השחזה, הוא היה במרחק ממקום ביצוע העבודות, בין מטרים ספורים עד 10 מטרים, אך שהה באתר עצמו. התובע עתר להכיר בו כנפגע כפגיעה בעבודה כמשמעה בחוק, מכח הלכת מיקרוטראומה. בביטוח לאומי סירבו וטענו כי מחלתו נגרמה כתוצאה מכך שהוא עישן.

 

האם יש קשר סיבתי של למעלה מ-50%?


לאחר ביסוס תשתית עובדתית מינה בית הדין מומחה לשם בדיקת התביעה. השאלות שהופנו למומחה היו מהו הליקוי של התובע? והאם ניתן לקבוע, בסבירות של מעל 50%, קיומו של קשר סיבתי בין עבודת התובע לליקוי ממנו הוא סובל?

השופטת יהלום הדגישה כי ככל שהתשובה היא חיובית וקיים קשר סיבתי בין העבודה לליקוי,  האם בעיקרו של דבר ניתן לומר, כי ליקויו של התובע עקב עבודתו נגרם על דרך של פגיעות זעירות, כך שכל אחת מהן הסבה לו נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה גרמה גם כן לליקויו, כדוגמת טיפות מים המחוררות את האבן עליה הן נוטפות).

בנוסף, ציינה כי ככל שהמומחה ישיב  בחיוב, ייבדק גם האם לעבודת התובע השפעה משמעותית על ליקויו של התובע? "השפעה משמעותית" על פי הפסיקה הינה בשיעור של 20% ומעלה.

המומחה אותו מינה בית הדין, ד"ר גרשון פינק קבע כי "הליקוי ממנו סובל התובע הינו סרטן הריאות מסוג אדנוקרצינומה בשלב מתקדם. הן העישון הממושך והן החשיפה התעסוקתית יכולים לגרום להתפתחות של גידול ריאתי ממאיר וכמובן שקיים קושי רב מלקבוע מי מביניהם תרם יותר להתפתחות מחלה זו. אך כן ניתן לקבוע כי קיים קשר סיבתי בסבירות של מעל 50% בין עבודת התובע לליקוי ממנו הוא סובל".

כמו כן קבע ד"ר פינק כי "בהחלט ניתן לקבוע כי הליקוי בגין עבודתו נגרם על דרך של פגיעות זעירות והצטברות הנזקים הזעירים גרמה להופעת הליקוי. ניתן לקבוע כי אכן השפעת העבודה על הליקוי ביחס לגורמיו האחרים הינה 'השפעה משמעותית'".
 

 איך קבע זאת?


מפעל פועלים Istock
  צילום Istock

המומחה נשאל כיצד הגיע למסקנה שיש קשר סיבתי בסבירות של 50%? ד"ר פינק ענה כי "הליקוי ממנו סובל התובע הינו סרטן הריאות מסוג אדנוקרצינומה בשלב מתקדם. הקביעה כי קיים קשר סיבתי של מעל 50% בין עבודת התובע להופעת מחלתו אינה תלויה במי תרם יותר, העישון או החשיפה בעבודה. אלא העובדה שבהגדרה גם החמרת מצב הליקוי עקב העבודה משמעה קיום קשר סיבתי בין השניים".

פינק ציין כי "יתכן מאד שאילו התובע היה מעשן אך לא נחשף לחומרים מסרטנים בעבודה לא היה מפתח את המחלה ויתכן גם ההפך שאילו היה נחשף אך לא מעשן כלל גם אז לא היה חולה בסרטן. האחד שדור בשני ולכן ניתן לקבוע בסבירות גבוהה כי אכן קיים קשר סיבתי בין עבודת התובע למחלתו".

המומחה נשאל גם האם ניתן לקבוע שהעישון הוא גורם יותר משמעותי שכן עישן במשך כל היממה ואילו לחומרים נחשף רק בעבודה?

המומחה השיב כי "כפי שכבר עניתי בתשובתי לשאלה הראשונה, הן העישון הממושך והן החשיפה התעסוקתית יכולים לגרום להתפתחות של גידול ריאתי ממאיר וכמובן שקיים קושי רב מלקבוע מי מביניהם תרם יותר להתפתחות מחלה זו. אך כן ניתן לקבוע כי קיים קשר סיבתי בסבירות של מעל 50% בין עבודת התובע לליקוי ממנו הוא סובל".

 

טענות הביטוח הלאומי נדחות

 

בביטוח לאומי טענו כי  אין לקבל את חוות דעת המומחה שכן לא ניתן לקבוע מהי השפעת החשיפה התעסוקתית על הופעת הגידול.

השופטת הדס יהלומי נישאת בית הדין קבעה כי "טענה זו נדחית שכן המומחה הבהיר כי גם העישון הממושך וגם החשיפה התעסוקתית, יכולים לגרום להתפתחות של גידול ריאתי ולפיכך קבע, בסופו של דבר, כי קיים קשר סיבתי בסבירות של מעל 50% בין עבודת התובע לליקוי ממנו הוא סובל.

השופטת ציינה גם כי המומחה חידד כי מכיוון שניתן להכיר בקשר סיבתי גם על רקע של החמרת מצב, הרי שבמקרה הנדון שבו היתה השפעה גם לעישון וגם לתנאי העבודה, דהיינו לתנאי העבודה היתה השפעה משמעותית ולו מבחינת החמרת מצב במחלתו של התובע.

השופטת יהלום יחד עם נציג הציבור אריק מאיר קבעו כי "לא נמצא כל נימוק שיש בו כדי להצדיק סטייה מהאמור בחוות דעת המומחה וכי בביטוח לאומי לא ביקשו למנות מומחה אחר ולכן  התביעה מתקבלת". ביטוח לאומי יחויב להכיר ברתך כנפגע בעבודה ולשלם לו.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    חחח ביטוח לאומי רוצה לאשר
    משה 28/01/2024 08:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תן להם רק הזדמנות לסיבה לא לאשר. מה אכפת להם המשכורת שלהם דופקת ואותך מריצים לעורכי דין משפטים רופאים הוכחות. ואז אולי וועדה רפואית שהרופא מטעמם. אולם למפונים זורקים מיליונים בחולים נלחמים
    סגור
  • 4.
    איך שופטת קובעת נגד ביטוח לאומי?
    NRMG 28/01/2024 02:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נראה לי שלא אופתע אם יעבירו אותה מתפקידה. דבר דומה קרה עם השופט רומן שפסק נגד מס הכנסה והם הלבישו עליו תיק העלמת מס. הוא לא הועמד לדין וגמר בכופר רק משום שהסכים לפרוש.
    סגור
  • 3.
    הבעיה בחוות הדעת היא הקביעה שחשיפה יכולה לגרום לסרטן
    אמונחטאפ 26/01/2024 19:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא ברור על סמך מה המומחה קבע שחשיפה תגרום לסרטן. לעומת זאת עישון מסיבי הוא גורםמוכר וראשון במעלה לסרטן הריאות
    סגור
  • 2.
    צריך לתבוע את המעסיק (ל"ת)
    99 24/01/2024 09:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    ביטוח לאומי?
    מיכה הכהן 23/01/2024 12:14
    הגב לתגובה זו
    5 1
    חבורה של אלפי פקידים מנהלים מנכ"ל וסמנכלים עם רכבים וזכיות ומשכורות שמנות שקודם דואגים לעצמם !! מסכן הבחור בן 76 סופר את הימים עם מחלה ארורה ובנוסף ממררים את חיו בלך תוכיח! טוב שיש רשות משפטית!!
    סגור
  • טען עוד
  • ברור שהוא מסכן - אבל זה לא אומר שמגיע לו
    אמונחטאפ 26/01/2024 19:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שכחת שביטוח לאומי זה הכסף שלך ושלי והפקידים שאתה לועג להם מנסים לשמור על הכסף שלנו
    סגור
  • לא היה מעשן, לא היה חולה. לאלה לא צריך לתת אפילו 1שקל. (ל"ת)
    האזרח K 24/01/2024 10:57
    הגב לתגובה זו
    1 6
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות