האטה בהייטק - גייס 9.8 מיליארד ד' במחצית הראשונה של השנה
סבבי הגיוס המוקדמים בעלייה, המספרים של המחצית הראשונה מספקים סימנים מובהקים של האטה בחלקים מכלכלת ההיי-טק הישראלית; וגם - 4,000 מפוטרים בהייטק וזה יגדל
דו"ח ההיי-טק של IVC ולאומי-טק למחצית הראשונה של 2022 מצביע על גיוסים בהיקף 9.8 מיליארד דולר ב-395 סבבים של חברות ההיי-טק בישראל. ברבעון השני של השנה גויסו 4.12 מיליארד דולר ב-182 עסקאות כשברבעון הראשון גויסו כ-5.68 מיליארד דולר ב-213 גיוסים. כלומר, יש ירידה דרמטית מרבעון ראשון לשני ויש גם ירידה לעומת שנה שעברה. זה בגלל הירידות בנאסד"ק - כשהנאסד"ק מתערער, זה מחלחל גם להייטק שלנו.
על פי בדיקת ביזפורטל מספר המפוטרים בהייטק כבר מגיע ל-4,000 איש וזה הולך וגדל. לא מדובר על משבר גדול (לפחות בינתיים), אבל כן מדובר על שינוי דרמטי במצב התעשייה וזה בא לידי ביטוי גם בשכר העובדים החדשים (הרחבה כאן).
בין הממצאים העיקריים של הדו"ח ניתן לראות כי סבבי הגיוס המוקדמים (Pre-Seed, Seed , A) היו במגמת עלייה במהלך H1/2022 וההשקעה החציונית בעסקאות מסוג זה טיפסה ל-5.6 מיליון דולר. 66 אקזיטים התבצעו במחצית הראשונה של 2022, עם 9 הנפקות ראשוניות (IPO) ומתוכן שתי עסקאות SPAC. מספר האקזיטים אף כלל 56 רכישות.
כ-700 חברות הוקמו בשנת 2021, ועל פי ההערכות של ה-ICV, כ-458 חברות נוספות הוקמו במחצית הראשונה של 2022. בבחינת המגמה, היקף ההשקעות במחצית הראשונה ירד בכ-30% לעומת המחצית השנייה של 2021, לאחר עלייה רציפה מאז שנת 2016.
עוד עולה מהדו"ח כי התקבולים ממגה-עסקאות – כל אחת מעל 100 מיליון דולר – ברבעון השני של 2022, נחתכו בשיעור של כ-70% לעומת מספרי השיא ברבעון הרביעי של 2021, והיו אחראיים לרוב הירידה בהיקפי ההשקעות בין המחצית השנייה של 2021 למחצית הראשונה של 2022.
לדברי גיא הולצמן, מנכ"ל IVC: "ששת החודשים הראשונים של 2022 מצאו את ההיי-טק הישראלי בנקודת פיתול בין הערכות שווי מוגזמות לבין סיכוי גבוה של שפל כלכלי עולמי. עם זאת, כלכלת ההיי-טק הישראלי סיימה את הרבעון האחרון בהצלחה. המספרים והסכומים של העסקאות לא השתנו הרבה ברמות היסטוריות, והירידה האינטנסיבית בהערכות השווי של חברות צמיחה גבוהה הותאמו היטב למגמה בוול סטריט. בחודשים הבאים נראה כיצד המצב בשווקים הפיננסיים ישפיע על חברות בשלבים מוקדמים יותר".
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומיטק: "בחודשים האחרונים אנחנו עדים לתהליכים שבסופו של דבר יובילו להתנהלות כלכלית בריאה של ענף ההיי-טק בהיבט של מכפילי ההון ומיקוד החברות בצמיחה, במקביל ליעילות תפעולית וגיבוש מודל עסקי מבוסס. חברות בוגרות שיתנהלו על פי עקרונות אלו יצלחו את האתגרים ואף יצליחו לבצע סיבובי גיוס נאים".
עוד הוסיפה ארבל-סדרס כי "בהתאם לנתוני הדוח, 90% מהנפילה ברמות הגיוסים נובעת מגיוסים הגבוהים מ-50 מיליון דולר. גיוסים מתחת ל-50 מיליון דולר נותרו יציבים יחסית, נתון זה מוכיח כי יש חברות טובות שמצליחות להמשיך ולגייס בשוויים ריאליים. במקביל, המציאות מחייבת אותן לבצע שינויים מהירים, בין השאר בהתייעלות, כדי לשמר לאורך זמן רב יותר את קופת המזומנים שברשותן". היא מציינת כי "הביקוש למוצרים טכנולוגיים ממשיך להיות יציב בכל התחומים. הנתונים מראים כי המשקיעים ממשיכים להשקיע בחברות צעירות ברמות דומות. עבור יזמים המצויים בשלב הראשוני אין ספק שמדובר בהזדמנות. יש להם סיכוי טוב לבצע גיוסים, אם ישכילו לבנות חברות מבוססות מוצר אטרקטיבי יחד עם מודל עסקי אמיתי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.הייטקאני 13/07/2022 12:08הגב לתגובה זו0 0כאשר הכל היה טוב דיווחתם בכל תרועהוהיום כאשר יש משבר קטן והעולם מתחיל להתאזן הכתבות זה כאילו סוף העולם. יש הרבה חברות טובות שעובדים על מוצרים עתידיים טובים ובשל הכתבות שלכם מגייסות היום פחות. תנו לכלכלה להתנהל ללא הערות ביניים של "גדולי הפרשנים"סגור