סקר: עלייה בשיעור ההשקעות בחברות ישראליות הנמצאות בשלבים מוקדמים
מסקר שערכו פירמת שבלת ופירמת Fenwick & West LLP אודות גיוסי הון של חברות ישראליות עולה כי ישנה עלייה בשיעור ההשקעות בשלבים המוקדמים (סבב A), על חשבון ההשקעות בחברות בשלבים מתקדמים יותר (סבב C): 30% סבבי A במחצית הראשונה של 2022 לעומת 23% ב-2021, ו-26% ב-2020, ו-16% סבבי C לעומת 25% ב-2021 ו-20% ב-2020.
בנוסף עולה כי שיעור השימוש בזכות קדימות של סיבוב חדש לעומת מניות הבכורה של הסיבוב הקודם (”senior liquidation preference“( ממשיך לרדת לשיעור הנמוך ביותר שנבדק עד כה - 31% בלבד. גם שיעור השימוש ב"זכות ההשתתפות בחלוקה" של מניות הבכורה ("participation rights") ממשיך לרדת לשיעור הנמוך ביותר שנבדק עד כה - 5% בלבד.
עורכי הסקר מסבירים כי סיבובי גיוס אורכים כחודשיים-שלושה מתחילתם ועד לסגירתם, כך שחלק גדול מתנאי הסיבובים שנסגרו בחצי הראשון נקבעו בסוף שנת 2021 או ממש בתחילת שנה, לפני תחילת הירידות בשווקים. נוסף על כך, חברות בשלבים מתקדמים של סיבוב C גייסו בדרך כלל כספים משמעותיים בשנת 2021, שהייתה שנה שהיה בה כסף זמין במיוחד להשקעות בשלבים מתקדמים, והן פחות נזקקו לגייס במחצית הראשונה או שלא היו עדיין מוכנות להתפשר על השווי, ואלו שכן נזקקו חלקם ספג ירידת שווי.
ליאור אבירם, שותף מנהל בפירמת עורכי הדין שבלת ושות': "אין ספק שהתנאים העסקיים שהיו בבסיס העסקאות במחצית הראשונה של שנת 2022 שונים מאד מהתנאים העסקיים של העסקאות במחצית השנייה של שנה זו: תנאי העסקות של הרבעון הראשון של שנת 2022 הוסכמו, ברובן, בסוף שנת 2021, עת היינו בתקופת השיא של כל הזמנים בוולואציות, בשיעורי הריבית הנמוכים ובזמינות הכספים להשקעות. גם העיסקאות ברבעון השני לא שיקפו עדיין את המציאות החדשה. מצב-הרוח והתיאבון להשקעות, במיוחד בסבבים מתקדמים עברו מאז דרמה ממשית, שנגזרת מעליית הריביות ותמונת הראי שלהן בשוק הדובי בבורסות, שעדיין לא משתקפת בסקר של המחצית הראשונה, ובוודאי תבוא הרבה יותר לידי ביטוי בסקר של המחצית השנייה. צריך לזכור עם זאת, שלתנאים המשפטיים של עסקאות הון סיכון יש מומנטום חזק יותר מלשערים בבורסה, ולכן השינוי בהם הדרגתי ואיטי בהרבה, חלקו אולי כבר לא הפיך, בגלל שינוי תרבות עיסקית (ראה ערך מניות בכורה משתתפות)".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה