החודש השחור של הסחורות
לאחר ארבעה שבועות רצופים של ירידות תלולות שבו מחירי הסחורות לעלות בשבוע האחרון. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, עלה בשיעור של 4.84%. אף על פי כן, אם מסכמים את אוקטובר הנורא, ירד המדד ב-22.32% – הירידה החודשית הגדולה ביותר אי פעם, ומערכו בתקופה זו בשנה שעברה כבר ירד המדד ב-23.54%.
גם מחירי המניות שבו לעלות בשבוע האחרון: מדד המניות העולמי, MSCI World, עלה בשבוע שעבר ב-9.82%. אם כי גם הפעם בסיכום חודש אוקטובר ירד המדד 19.0%, ומערכו בתקופה זו בשנה שעברה ירד המדד ב-42.5%.
מדד המניות האמריקאי, S&P 500, עלה בשבוע שעבר ב-10.49%, ובסיכום חודש אוקטובר ירד המדד ב-16.94% – הירידה החודשית הגדולה ביותר מאז המפולת באוקטובר 1987, שבה ירד המדד ב-21.77%, ומערכו בזמן זה בשנה שעברה ירד המדד ב-35.8%. מדד מניות הנאסד"ק, עלה בשבוע שעבר ב-10.88%, המדד ירד בחודש אוקטובר ב-17.35%, ומערכו באותה עת בשנה שעברה ירד המדד ב-38.8%.
הדולר נחלש בסיכום שבועי ב-0.86% ביחס לאירו ל-1.273 דולר לאירו, אבל בסיכום חודשי התחזק הדולר ב-9.67% ביחס לאירו, ומערכו בזמן זה בשנה שעברה התחזק הדולר ב-12.24%. הדולר התחזק בסיכום שבועי ב-4.41% ביחס לין היפני ל-98.44 ין לדולר, אבל בסיכום חודשי נחלש ביחס לין ב-7.2%. ביחס לשקל נחלש הדולר בסיכום שבועי ב-1.5% ל-3.783 שקל לדולר, אבל בסיכום חודשי התחזק ביחס לשקל ב-10.6%.
בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון, בחודש אוקטובר ויחסית למחיר השיא שלהן השנה וכן השינויים במחירים מאותה עת בשנה שעברה.
כפי שניתן לראות מהטבלה, מחיר הנפט ירד בכ-30% בחודש אוקטובר וב-54% ממחיר השיא שלו ביולי השנה ל-67.83 דולר לחבית, ועל כך בהמשך.
נפט
הירידה במחיר הנפט היא התפתחות חיובית ביותר לדידן של מדינות המערב התלויות בנפט מיובא. גם נהגי ישראל כבר נהנים מהורדת מחיר הבנזין החל ממוצאי השבת, אם כי לא בשיעור של ירידת מחיר הנפט בגלל המיסוי הכבד המוטל בישראל על הנפט ומוצריו.
אולם המדינות שהכנסתן מבוססת בעיקר על יצוא נפט דוגמת רוסיה, ונצואלה ואיראן נפגעות מהירידה במחיר הנפט. משום כך, וונצואלה לוחצת על המדינות החברות בקרטל הנפט אופ"ק להקטין את התפוקה בעוד מיליון חביות ליום, נוסף על ההחלטה לקצץ בתפוקה בשיעור 1.5 מיליון חביות ביום, שהתקבלה בוועידת מדינות אופ"ק ב-24 באוקטובר. כל זאת כדי להשיג מחיר מינימום של בין 70 ל-80 דולר לחבית, אם כי לפי הערכות וונצואלה נזקקת למחיר של 100 דולר לחבית כדי לעמוד בדרישות התקציב המתוכנן שלה, ואיראן זקוקה אף למחיר גבוה יותר. אך לא תמיד מקיימות חברות הארגון את הקיצוץ במכסה כפי שהוחלט, בסוף 2006 החליטו חברות אופ"ק על קיצוץ בתפוקה של 1.7 מיליון חביות ביום, אבל בפועל הקטינו חברות הארגון את התפוקה רק במחצית מאותה כמות, ואיראן אף הגדילה אז את תפוקתה ב-90,000 חביות ביום.
מחירי הנפט הגבוהים בתחילת השנה וההאטה בכלכלת ארצות הברית הביאו לירידה דרמטית בצריכת הנפט בארצות הברית. מנתונים אחרונים של מחלקת האנרגיה בממשלת ארצות הברית מתקבל כי צריכת הנפט בארצות הברית ירדה ב-1.76 מיליון חביות ליום בחודש אוגוסט בהשוואה לאותו החודש בשנה שעברה. ארצות הברית היא צרכנית הנפט הגדולה בעולם, והיא צורכת כ-23% מצריכת הנפט העולמית, המסתכמת בכ-86 מיליון חביות ביום.
צריכת הבנזין בארצות הברית ירדה בחודש אוגוסט ל-9 מיליון חביות ביום, הצריכה החודשית הנמוכה ביותר מאז 2001, וב-0.5 מיליון חביות ביום פחות מאשר באוגוסט 2007. הדבר אינו מפתיע, כיוון שהנפט משמש בעיקר לתחבורה (כלי רכב, אוניות ומטוסים), ומספר המיילים שעשו כלי רכב בארצות הברית בחודש אוגוסט ירד ב-15 מיליארד, הירידה החודשית הגדולה ביותר מאז 1942, השנה שבה החל משרד התחבורה האמריקאי לפרסם את הנתונים האלו. מחיר הבנזין הממוצע בתחנות הדלק בארצות הברית ירד בשבוע האחרון ב-9.7% ל-2.66 דולר לגלון (2.65 שקל לליטר) וב-36.7% בארבעת השבועות האחרונים.
הירידה התלולה במחיר הנפט כבר גרמה לדחייה של כמה פרויקטים חדשים להפקת נפט, ובשבוע שעבר נוספה ההחלטה של חברת "של" לדחות את הרחבת הפרויקט להפקת נפט מחולות הנפט בקנדה.
הביקוש לנפט בסין, לעומת זאת, מוסיף להיות גדול: מנתוני המסחר לחודש ספטמבר, שהתפרסמו בשבוע שעבר, מתברר שיבוא הנפט הגולמי לסין גדל ב-10% משנה לשנה ל-3.5 מיליון חביות ביום, אבל רואים גם שהביקוש למוצרי נפט ירד, וסין חזרה להפוך ליצואנית נטו של בנזין לראשונה מאז חודש מאי השנה.
מכל מקום, לא ברור אם הקיצוץ בתפוקת הנפט של חברות אופ"ק, האחראיות לכ-38% מתפוקת הנפט העולמית, תביא לעלייה במחירו, הדבר תלוי בעיקר בעצמת ההאטה בפעילות הכלכלית העולמית ובמהירות שארצות הברית תצא מהמיתון שהיא כבר כנראה נמצאת בו.
מחיר הנפט בשנת 2008 בדולרים לחבית (סקלה לוגריתמית)
איך משקיעים בנפט
תעודת הסל, United States Oil Fund LP, היא תעודת הסל הסחירה ביותר לנפט, התעודה נסחרת בבורסת AMEX בסימול USO. החברה המנהלת היא Victoria Bay Asset Management, ודמי הניהול הם 0.50% לשנה. קיימות גם אופציותcall ו-put לתעודת סל זו, כך מי שצופה המשך ירידה במחיר הנפט יכול לרכוש אופציות put על התעודה.
תעודת הסל, PowerShares DB Crude Oil Double Short, נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול DTO. זו עומדת ביחס כפול הפוך לשינוי במחיר הנפט, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט ירד. החברה המנהלת היא Deutsche Bank, ודמי הניהול הם 0.75% לשנה.
*מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט, תעודת סל או כל סחורה שהיא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה