מתרבים הסימנים שמחירי הנפט קרובים לתחתית

המשך ההתרסקות הכללית במחירי המניות והסחורות, זאת התמונה שהתקבלה במסחר בשווקים הבין-לאומיים בשבוע האחרון. אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים בטור שבועי על שוק הסחורות העולמי
 | 
telegram

מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד בשיעור של 3.61%. מערכו הגבוה ביותר השנה, בשלושה ביולי, כבר ירד מדד הסחורות ב-47.8%, ומערכו באותה עת בשנה שעברה כבר ירד המדד ב-29.2%. מבין כל הסחורות, במחירי סחורות האנרגיה ובראשן הנפט והבנזין נרשמו הירידות המשמעותיות ביותר.

מדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, עלה בשבוע האחרון ב-1.45%, אבל המדד נמוך כיום ב-92.3% מערכו בתקופה זו בשנה שעברה, מדד זה עשוי להיות אומדן לביקוש ולהיקף המסחר בסחורות.

גם מחירי המניות הוסיפו לרדת בשבוע האחרון: מדד המניות העולמי, MSCI World, ירד בשבוע שעבר ב-6.37%, ומערכו בתקופה זו בשנה שעברה ירד המדד ב-44.8%. מדד המניות האמריקאי, S&P 500, ירד בשבוע שעבר ב-6.2%, וחזר לרמתו מאפריל 2003. מערכו בזמן זה בשנה שעברה ירד המדד ב-41.6%. מדד מניות הנאסד"ק ירד בשבוע שעבר ב-7.92%, וחזר לרמתו ממאי 2003, מערכו בתקופה זו בשנה שעברה כבר ירד המדד ב-44.2%.

הדולר התחזק בסיכום שבועי ב-0.9% ביחס לאירו ל-1.26 דולר לאירו, ומערכו בזמן זה בשנה שעברה התחזק הדולר ב-14.0%. הדולר נחלש בסיכום שבועי ב-1.17% ביחס לין היפני ל-97.08 ין לדולר, ומערכו בזמן זה בשנה שעברה נחלש הדולר ב-12.6%. ביחס לשקל התחזק הדולר בסיכום שבועי ב-1.28% ל-3.886 שקל לדולר, ומערכו בזמן זה בשנה שעברה נחלש הדולר ביחס לשקל ב-1.14%.

בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון, יחסית למחיר השיא שלהן השנה וכן השינויים במחירים מאותה עת בשנה שעברה.

כפי שניתן לראות מהטבלה, מחיר הנפט כבר ירד ב-61.3% מערכו הגבוה בכל הזמנים, 147.27 דולר לחבית, שנרשם ב-11 ביולי השנה. מהן ההערכות למחיר הנפט בעתיד? על כך בהמשך.




נפט

אחת הדרכים לנסות לחזות את מגמת המחירים של סחורה מסוימת היא השוואה של מחירי החוזים למסירה מידית למחירי החוזים העתידיים לזמן ארוך. כאשר מחירי החוזים העתידיים עולים ככל שמועד המסירה מאוחר יותר, המונח המקצועי לכך הוא המילה המשונה contango, שלא ברור מה מקורה, המונח המקצועי למצב ההפוך הוא backwardation.

החוזים העתידיים לנפט טקסני מתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק נמצאים כיום ב-contango תלול, למעשה התלול ביותר ב-22 השנים האחרונות. חוזה עתידי לדצמבר 2009 נסגר ביום שישי שעבר ב-10.04 דולר לחבית יותר מחוזה לדצמבר 2008, כלומר ב-17.6% גבוה יותר; וחוזה עתידי לדצמבר 2010 נסגר ב-17.1 דולר לחבית יותר מחוזה לדצמבר 2008, כלומר ב-30.0% גבוה יותר.

בגרף להלן מוצגים מחירי חוזי הנפט העתידיים עד לשנת 2016 כפי שנסגרו ביום שישי האחרון



אגב ביולי השנה, כשמחיר הנפט היה בשיאו, החוזים הראו מצב של backwardation, כלומר מחירי החוזים לזמן ארוך היו נמוכים ממחיר החוזים למסירה מיידית.

יש לציין שמצב של contango אינו ערובה לכך שמחיר הנפט יעלה בעתיד, אלא רק מצב המלמד כי הסוחרים מוכנים כיום לשלם מחיר גבוה יותר על אספקת נפט בעתיד. ניתן לומר כי במצב רגיל החוזים יהיו ב- contangoמסוים בגלל ואחסנה לרוכשים במסירה מיידית, אבל הבדל של 10.04 דולר לחבית במחיר הנפט בשנה אחת הוא גבוה באופן ניכר מהוצאות המימון והאחסנה, כך שכל גורם שיש לו אפשרות לאחסן נפט יכול לרכוש כיום נפט במסירה מידית במחיר הנמוך האחרון, 57.04 דולר לחבית, ולמכור חוזים לדצמבר 2009 במחיר הגבוה ב-17% וכך להשיג רווח נאה מאוד ללא כל סיכון.

גורם נוסף להערכה שמחיר הנפט צפוי לעלות הוא המגמה המסתמנת בקרב חברות ארגון אופ"ק לצמצם את תפוקת הנפט שלהן עוד יותר. מחיר הנפט שעליו מסתמכות חברות הארגון הוא מחיר הסל של 13 סוגי נפט גולמי שהן מספקות, ומחיר הסל הזה ירד בשיעור גבוה הרבה יותר מירידת מחיר הנפט הטקסני המתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק, בשבוע שעבר ירד המחיר ב-13.0% ל-47.73 דולר לחבית, מחירו הנמוך ביותר ב-42 החודשים האחרונים.

מחיר הנפט הנוכחי מעמיד בעיה קשה למדינות החברות בארגון אופ"ק. לפי קרן המטבע הבינלאומית, איראן, ונצואלה וניגריה זקוקות למחיר נפט של 95 דולר לחבית כדי לכסות את התקציב הלאומי שלהן, וערב הסעודית זקוקה למחיר נפט של יותר מ-75 דולר לחבית כדי לכסות את תקציבה.

למרות כל האמור לעיל, במבט היסטורי כבר היה מחיר הנפט נמוך הרבה יותר במשך תקופות ארוכות, גם אם מחשבים את מחירו בערכים ריאליים, כלומר בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה, כפי שאפשר לראות בגרף להלן.



כפי שרואים בגרף ברוב הזמן בשנים 2003-1986 (מלבד תקופה קצרה בסוף 1990) נע מחיר הנפט מחושב בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה בתחום בין 20 ל-40 דולר לחבית.


איך משקיעים בנפט?

תעודת הסל United States Oil Fund LP היא תעודת הסל הסחירה ביותר לנפט, התעודה נסחרת בבורסת AMEX בסימול USO. החברה המנהלת היא Victoria Bay Asset Management, ודמי הניהול הם 0.50% לשנה. קיימות גם אופציותcall ו-put לתעודה, כך מי שצופה המשך ירידה במחיר הנפט יכול לרכוש אופציות put על התעודה.

תעודת הסל PowerShares DB Crude Oil Double Short נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול DTO. זו עומדת ביחס כפול הפוך לשינוי במחיר הנפט, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר הנפט יוסיף לרדת. החברה המנהלת היא Deutsche Bank, ודמי הניהול הם 0.75% לשנה.



*מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט, תעודת סל או כל סחורה שהיא.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות