משבר דובאי: ההשלכות על מחירי הגז הטבעי והנפט
במסחר בסחורות בשבוע האחרון לא נרשמה מגמה אחידה: מחירי אחדות מהסחורות עלו, ומחירי אחרות ירדו. מדד מחירי הסחורות המשוקלל CRB של רויטרס-ג'פריס, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד בסיכום שבועי ב-0.54%. מדד הסחורות נמוך כיום ב-42.4% ממחיר השיא שלו, שנקבע ב-3 ביולי 2008, אך גבוה ב-36.4% ממחיר השפל, שאליו צנח ב-24 בפברואר השנה.
העליות המשמעותיות ביותר מבין כל הסחורות נרשמו בשבוע שעבר במחיר הגז הטבעי, שעלה ב-9.1%, ובעץ, שעלה ב-6.3%. מחיר הנפט ירד בסיכום שבועי ב-1.8% ל-76.05 דולר לחבית, אבל על נפט ודובאי עוד בהמשך.
העלייה המרשימה בשבועות האחרונים במדד מחירי ההובלה הימית, Baltic Dry Index, נפסקה בשבוע שעבר. המדד ירד בסיכום שבועי ב-11.8% ל-3,974 נקודות, אבל המדד עדיין גבוה ב-84% מהשפל בערכו, 2,163 נקודות, שנרשם ב-24 בספטמבר השנה.
בסיכום כללי של שבוע המסחר המקוצר (בשל חג ההודיה בארצות הברית) ניתן לומר כי כמעט לא חל שינוי. בתחילת השבוע נרשמו עליות, אך הן נמחקו בסופו של דבר בגלל פרשת דובאי. במדד המניות האמריקאי, S&P 500, לא היה שינוי בסיכום שבועי, וערכו האחרון היה 1,091.49 נקודות, המדד נמוך כיום ב-30.7% מהפסגה שנרשמה ב-11 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-63.7% מהשפל שאליו צנח ב-6 במארס השנה.
מדד מניות הנאסד"ק ירד בשבוע שעבר ב-0.35% ל-2,138.44 נקודות, המדד נמוך כיום ב-25.3% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-69.0% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה.
מדד המניות העולמיMSCI World ירד בשבוע שעבר ב-0.10% ל-1,144.58 נקודות, המדד נמוך כיום ב-32.0% מהפסגה שנרשמה ב-31 באוקטובר 2007, אבל גבוה ב-67.3% מהשפל שאליו צנח ב-9 במארס השנה.
הדולר נחלש ביחס לאירו בשבוע שעבר ב-0.85% ל-1.499 דולר לאירו, וב-2.68% ביחס לין היפני ל-86.47 ין לדולר, לאחר שבמסחר התוך יומי ביום שישי שעבר ירד ערכו עד ל-84.83 ין לדולר; זהו שערו הנמוך ביותר של הדולר ביחס לין היפני מאז שנת 1995. ביחס לשקל התחזק מעט הדולר בסיכום שבועי, ושערו היציג האחרון היה 3.826 שקל לדולר.
בטבלה שלהלן רוכזו השינויים במחירי הסחורות בשבוע האחרון יחסית למחיר השיא שלהן ב-2008 ולמחיר השפל אחריו. כמו כן, מופיעים שני טורים ובהם הסימולים של תעודות הסל המתאימות להשקעה בסחורות שלהן קיימות תעודות סל; תעודות לונג לאלו הצופים עלייה במחיר הסחורה, ותעודות שורט לאלו הרוצים להרוויח מירידה במחיר הסחורה. הסימולים המסומנים ב-* מתייחסים לתעודות הנסחרות בבורסות אירופה בלבד, שאר התעודות נסחרות בבורסות ארצות הברית. הסימולים המסומנים ב-** מתייחסים לתעודות סל שאינן משקיעות ישירות בסחורה אלא בקבוצת מניות של חברות העוסקות בסחורה המסוימת.
דובאי
ביום רביעי שעבר הודיעה דובאי (אחת משבעת האמירויות הכלולות באיחוד האמירויות הערביות) כי חברת ההשקעות הממשלתית דובאי וורלד מתכוונת להקפיא את פירעון החובות לנושיה למשך לפחות חצי שנה. השאלה המטרידה כעת את כולם היא אם יספיקו אוצרות הנפט והגז הטבעי של אמירות דובאי כדי לכסות את החוב העצום של כ-80 מיליארד דולר שצברה.
בעבר הייתה כלכלת דובאי מבוססת על נפט, אבל עתודות הנפט של האמירות התדלדלו במשך השנים, וכיום ההערכה היא שדובאי מפיקה רק כ-240,000 חביות ביום, לשם השוואה, כל האמירויות באיחוד מפיקות יחד שלושה מיליון חביות ביום. תפוקת הנפט הנוכחית של דובאי במחיר הנפט כיום נותנת הכנסה של כ-6.5 מיליארד דולר לשנה, בהחלט לא סכום המספיק לכסות על חובותיה. מלבד זאת, דובאי מקבלת 2% מהכנסות הגז הטבעי של כלל האמירויות, אבל האמירויות צורכות יותר גז טבעי מאשר הן מייצרות, כך שהגז לא יפתור את בעיית החוב של דובאי.
אם כן, תפוקת הנפט והגז הנוכחית של דובאי אינה יכולה לכסות על חובותיה, אבל האם עתודות יוכלו? הדעות בנושא חלוקות: מצד אחד, פרסם הניו יורק טיימס דוח הטוען שעתודות הנפט של דובאי הן מינימאליות. מצד שני, משרד האנרגיה של ממשלת ארצות הברית מעריך שעתודות הנפט והגז הטבעי של דובאי שווים 311 מיליארד דולר במחירים של היום, פי ארבעה מהיקף החובות של האמירות. לפי משרד האנרגיה, עתודות הנפט של דובאי מסתכמות ב-4 מיליארד חביות בערך כספי של 296 מיליארד דולר (בחישוב של 74 דולר לחבית). עתודות אלו מהוות 4.1% מעתודות הנפט של איחוד האמירויות, המוערכות ב-97.6 מיליארד חביות. מלבד זאת, משרד האנרגיה מעריך את ערך חלקה של דובאי בעתודות הגז של איחוד האמירויות ב-15 מיליארד דולר.
מכל מקום, גם אם טענת הניו יורק טיימס נכונה, איחוד האמירויות, ובראשן אבו דאבי, העשירה יכולות לתרום את חלקן בכיסוי החוב של דובאי ולמנוע משבר גלובלי חריף. לאיחוד האמירויות היה מסחרי בעודף של 34.3 מיליארד דולר בשנת 2008, רזרבות במטבע זר ובזהב בשיעור של 31.7 מיליארד דולר וחוב כללי של 126.9 מיליארד דולר.
מהן השלכות המשבר על מחיר הנפט? האם איחוד האמירויות הערביות, המדינה יצואנית הנפט הרביעית בעולם, תרצה להגדיל את תפוקת הנפט על מנת להגדיל את הכנסתה? ספק רב, הגדלת היצע הנפט מבלי שיגדל הביקוש רק תביא לירידה במחירו.
כדי להבהיר את תמונת מאזן הנפט העולמי, מפורטים בטבלה להלן נתונים על המדינות מפיקות הנפט העיקריות והמדינות בעלות רזרבות הנפט העיקריות, וכן נתונים על צרכניות ויצואניות הנפט העיקריות.
איך משקיעים בנפט בישראל?
כלל-פורקס
בחשבון מסחר בכלל-פורקס ניתן להשקיע השקעה ישירה במחיר הנפט בשני הכיוונים, קנייה ומכירה, בחדר עסקאות בין-לאומי הפועל 24 שעות ביממה וזמין לכל הסוחרים.
קישור לאתר החברה
קסם נפט
לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 2.6 מיליון ש"ח, וערך נכסיה 40.8 מיליון ש"ח.
קישור לאתר החברה
תעודת סל תכלית נפט
לתעודה נפח מסחר יומי ממוצע של 2.1 מיליון ש"ח, וערך נכסיה 19.1 מיליון ש"ח.
קישור לאתר החברה
איך משקיעים בנפט בארצות הברית?
בטבלה שלהלן נתונים עיקריים על תעודות הסל לנפט הנסחרות בבורסת ניו יורק
מאת: אריה גורן, גלובלי בכלל פיננסים.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט תעודת סל או כל סחורה שהיא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה