פנסיה חובה לעצמאים: כמה צריך להפקיד ומה ההטבות למפקידים?

 | 
telegram

ציבור העצמאים במדינת ישראל, המהווה כ-12% מהעובדים, הופקר במשך שנים לדאוג לפנסיה שלו בעצמו. בתחילת 2017 כל זה השתנה בחוק חדש, שמביא עמו סל הטבות וגם סנקציה כואבת אחת. מדריך פנסיה לעצמאים ופרילנסרים.

 

ציבור העצמאים במדינת ישראל, המהווה כ-12% מסך העובדים במשק, הופקר במשך עשרות שנים לדאוג לפנסיה שלו בעצמו. מציאות זו יצרה אלפי עצמאים שנותרו ללא רשת ביטחון מינימלית, אותה קצבת זקנה חודשית, בשנים שלאחר הפרישה מעבודה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כדי לתקן את העיוות הזה חוקקה הממשלה את חוק פנסיה חובה לעצמאים, שנכנס לתוקפו בתחילת שנת 2017. החוק מחייב כמעט כל עצמאי במדינה להפקיד כל שנה כסף לחיסכון פנסיוני, או לספוג קנס של 500 שקל בשנה. היוצאים מהכלל היחידים לחוק הם עצמאים מתחת לגיל 21, עצמאים מעל גיל 60 ועצמאים חדשים, שיצאו לדרך עצמאית פחות מחצי שנה לפני סיום שנת המס הרלוונטית.

העונש האמיתי, כמובן, אינו הקנס שרק נועד לוודא שהעצמאים הבינו את חשיבות הנושא בעיניי המדינה. הרי עצמאי שלא יפקיד לפנסיה, לא תהיה לו פנסיה וחייו עלולים להידרדר לעוני ודלות, דווקא בשנים שבהן הוא כבר לא יכול להתפרנס כבעבר.

כמה כסף צריך להפקיד?
קיימות שתי מדרגות, ששתיהן מתייחסות לשכר הממוצע במשק. לפי נתוני הביטוח הלאומי, השכר הממוצע במשק עמד, נכון לינואר 2018, על 9,802 שקלים. בהתאם לכך המדרגות לעצמאיםהן:

  1. עד גובה מחצית השכר הממוצע במשק – הפרשה בסך 4.45%.
  2. בין מחצית השכר הממוצע במשק לבין תקרת השכר הממוצע – הפרשה בסך 12.55%.
 
במילים אחרות: עצמאי שמרוויח כ-10,000 שקל, מעט מעל השכר הממוצע במשק, אמור להפריש לפנסיה 8.5% משכרו, כ-850 שקלים בחודש. זו גם תקרת ההפקדה החודשית, לפי חוק פנסיה לעצמאים. ההפקדה יכולה להתבצע באופן חודשי או רבעוני.

חשוב להדגיש: לחובת ההפקדה של העצמאים לפנסיה לא נלווית רק סנקציה של קנס, במקרה שהעצמאי לא מבצע הפקדות. ממש לא. המדינה השכילה לצרף לחבילה שלושה "גזרים" חשובים, שעשויים לשמח עצמאים רבים: 1. הטבות מיסוי. 2. הקלה לבעלי הכנסה נמוכה בתשלומים לביטוח הלאומי. 3. יצירת מענה לתקופות אבטלה.

הטבות מיסוי: המדינה מעניקה הטבות מס לעצמאים שיבחרו להפקיד את מלוא ההפקדה לפנסיה (עד התקרה) או יותר ממנה. ההטבות תלויות בגובה ההפרשות וההכנסות של כל עצמאי ומתחלקות לשני סוגים: הטבות ניכוי מס והטבות זיכוי מס.

בניכוי מס מדובר בהקטנת ההכנסה האישית החייבת במס, בעוד שבזיכוי מס מדובר בהחזר כספי המקוזז מהסכום שכבר שולם למס הכנסה. התשלום שתשלמו למס הכנסה יפחת בשיעור של 35% מהסכום שהפקדתם לקרן הפנסיה.

עצמאי שיפקיד את מלוא התקרה לקרן הפנסיה או לקופת הגמל, יקבל הטבת מס בשווי 11,556 שקל בהנחת מס שולי 35%. אם מתחשבים גם בהקטנת ההכנסה החייבת במס, הטבת המס מסתכמת ב-14,412 שקל  בהנחת מס שולי 35%. בשתי מילים: זה משתלם.

אז כמה צריך להפקיד לקרן פנסיה כדי לקבל את הטבת המס המקסימלית, אתם שואלים?תקרת ההפקדה לקרן הפנסיה עומדת על 16.5% מהכנסה השנתית של העצמאי, אבל לא מעבר להכנסה של 206,400 שקל. כלומר, תקרת הטבות המס להפקדה לקרן הפנסיה מסתכמת ב-34,056 שקל – שעליהם המדינה מחזירה לעצמאים בהטבות מס יותר מ-10,000 שקל, כמעט שליש מההפקדה!

הקלה בתשלומים לביטוח לאומי: כדי להקל עוד עם העצמאים בעלי הכנסה נמוכה, המדינה מאפשרת להם לקזז את ההפרשות שיבצעו לפנסיה בירידה בדמי הביטוח הלאומי. עצמאי שמרוויח עד 60% מהשכר הממוצע במשק (5,944 שקל בחודש, נכון ל-2018), ישלם דמי ביטוח בסך 2.87% במקום 6.72%. עם זאת, עצמאי שמרוויח מעל 60% מהשכר הממוצע במשק ישלם 12.83% במקום  11.23% לדמי הביטוח הלאומי, על חלק ההכנסה שעולה על 60% מהשכר הממוצע במשק.

מענה לתקופות אבטלה: לראשונה, עצמאים שמפקידים לפנסיה מפנים שליש מההפקדה לתשלומים שיוכלו למשוך אם וכאשר יקלעו למצב של אבטלה.

מרכיב החיסכון למצב אבטלה ייפתח לתשלום בהתקיים אחד מהתנאים הבאים: 1. העצמאי סגר את העסק שלו. 2. העצמאי הפסיק לעסוק במשלח ידו. 3. העצמאי הגיע לגיל פרישה (60). המרכיב לא ייפתח לתשלום בחודשים או בשבועות שבהם לעצמאי אין הכנסות באופן זמני.

משיכת התשלום לאבטלת עצמאים תתבצע לפי המפתח הבא: מספר שנות החיסכון כפול 12,230 שקל. דמי האבטלה לעצמאים יינתנו כקצבה חודשית במשך שלושה חודשים, לעצמאים שהפקידו לפנסיה ב-24 חודשים לפחות מ-36 החודשים האחרונים.

החוק מאפשר לכל עצמאי או עצמאית לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני המתאים להם: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל לחיסכון. בקרנות הפנסיה דאגה המדינה לפרסם מכרז לקרנות נבחרות, שנקראו בתחילה "קרנות ברירת מחדל", המציעות למצטרפים דמי ניהול מוזלים במיוחד, בהשוואה לדמי הניהול הקיימים בשוק הפנסיה.

היכולת לבחור בקרנות עם דמי ניהול מוזלים חשובה ביותר, כי בטווח הארוך דמי הניהול הם אחד משני משתנים שיקבעו את גובה החיסכון הפנסיוני שלכם. המשתנה השני הוא תשואת הקרן. קרו הפנסיה מנהלת את כספי החיסכון במגוון מסלולי השקעה בשוק ההון, בהתאם לרמת הסיכון המתאימה לכם.ניתן לעקוב אחרי התשואות ההיסטוריות של קרנות הפנסיה השונות באתר הפנסיה הממשלתי פנסיה נט.

למרות שאנשים נוטים להדחיק את הנושא, חשוב להזכיר גם את הכיסויים הביטוחיים: עצמאים שיתחילו להפקיד באופן סדיר לקרן פנסיה יזכו בביטוח אובדן כושר עבודה ובביטוח למקרה מוות – כיסויים ביטוחיים שחשיבותם עלולה להיות אדירה למשפחתו הקרובה של העצמאי, במקרים מצערים שכולנו מקווים שלא יקרו.

הערה אחרונה, בנוגע לעצמאים שהם גם שכירים: במקרה כזה, העובד יכול להפחית ולקזז את הפרשותיו כשכיר מההפקדה שאותה הוא נדרש להפקיד כעצמאי. במקרים לא מעטים, אותו עובד שכיר לא יידרש כלל להפקיד סכום נוסף לפנסיה כעצמאי.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות